Försäsong 2020

Lång intervju - Slingrar sig inte och ilskan över AIK:s höst: ''Fy fan, statiskt och trist''

ANNONS
MARBELLA. Spekulationerna höll i sig ända fram till AIK deklarerade att man förlängt sitt kontrakt med tränaren Rikard Norling över säsongen 2021, Men nu avslöjar Norling att parterna var överens redan veckan efter allsvenskan 2019 var avslutad.
- Det är självklart att jag inte hade påbörjat en resa utan en sådan här lösning, säger Norling till FotbollDirekts utsände nere i Marbellas om i en längre intervju även pratar om sin tuffa inställning till sina spelare och smärta, hur jobbigt det är att vara ledig - och hur jäkla tråkigt han tyckte AIK spelade under hösten 2019.


Det är befriande att höra.
Samtidigt extremt ovanligt.
En tränare som fullständigt sågar det system han själv byggt, en taktik som både gett SM-guld och Europa-spel. Rikard Norling har inga problem med det alls.
- Sista fighterna mot Sundsvall och så hemma, så kände jag: “Fy fan, vad statiskt och trist! Det finns ingen dynamik överhuvudtaget i det vi gör”, säger Norling, slår ut med armarna och fortsätter:
- Odynamiskt anfallsspel och låsta i det faktum att vi skulle ha spelare bakom bollen i princip hela tiden, oavsett när och var på planen.


Men ni vinner ju guld 2018. Ni är med i stort sett hela vägen i guldracet 2019. Ni har en patenterad och framgångsrik metod som tagit er så långt. Då väljer ni att byta riktning (till ett offensivt 3-4-3). Varför?
 - Det funkade ju! Absolut. Men samtidigt är det så när man känner…., alltså, den stora fördelen med resan de senaste tre-fyra åren är att vi har skapat någonting som varit problematiskt för motståndarna. Men jag kände på slutet att det är inte problematiskt längre, säger Norling.
- Sen är det ett faktum, det spelsättet (3-5-2) är väldigt specifikt och tydligt. Jag känner själv att jag är klar med det där nu. Jag är färdig.

Du behövde något nytt som tränare?
- Ja, jag kände det. Jag började också tycka det var trist att titta på, och att vara en del av det.
- Jag kände, nej, det är inte den riktning jag vill gå de närmaste fem åren. Hade jag inte känt så, så hade jag inte suttit med Björn (Wesström, sportchef) veckan efter serien slutade och kunnat få honom att känna att: “Fan, det här låter ju bra. Det här är precis rätt väg”.

Det är ett samtal bara en vecka efter allsvenskans slut och AIK slutat på en fjärde plats. En besvikelse för spelare, ledare och fans. Rikard Norling har “bara” ett år kvar på kontraktet, och spekulationerna är i full gång om det inte är dags för AIK att byta ut guldtränaren från 2018. Spekulationer som egentligen pågår ända fram till det pågående träningslägret i Marbella, då AIK officiellt går ut med att parterna är överens om en kontraktsförlängning över säsongen 2021.
Men enligt Rikard Norling hade man alltså varit överens i nästan fyra månader.
- Man kan faktiskt säga så här, jag och Björn var överens om det här veckan efter serien slutade. Att vi skulle köra vidare.
Sen har det bara dragit ut på tiden av olika anledningar.


Varför kommunicerades inte det då? Det hade ju tagit död på spekulationer och kunnat ge en lugnande effekt i er process.
- Ja, alltså, det är Björn som ska ta fram papperet och skriva klart. Men det blev inte så. Det var säkert vissa instanser som han också skulle få bekräftat ifrån.
- Men det är självklart att jag inte hade påbörjat en resa utan en sådan här lösning.

Nu läser jag mycket om allsvenskan, men inte allt. Det här är första gången jag hör det här.
- Ja. Vi satte oss ner och kände om det finns möjlighet att det här kan rulla vidare. Björn lyssnade på mig, hur jag resonerade.
- Om jag hade legat kvar i ett tänk, där vi skulle förädla det vi hade och justera vår spelidé som vi idkat bara för det är vår trygghet, och så. Då hade nog Björn där och då sagt att: “Hörru, jag funderar lite på det här”.

- Men han kände att jag var på väg i den riktning han trodde på, och det var tajming i det. Så blev det samma lösning som inför 2019.

Tränaren Rikard Norling i dag, jämfört med tränaren Rikard Norling 2008. Vem är det?
- Den är stor, den frågan. Jag har samma utvecklingshunger, samma iver att göra resultat. Jag älskar att vara fotbollstränare, jag älskar vara nära riktigt duktiga fotbollsspelare i en klubb där det förväntas att jag ska göra toppresultat. Gör jag inte det så är det skit.
- Det är exakt samma drivkraft. Den har inte förändrats. Sen är det skillnad på min skicklighet, kunskap och erfarenhet naturligtvis. Jag är bättre.

Om man kokar ner det till en personlig relation till spelarna. Du var känd för att vara kontrollerade. Som när du förbjöd Johan Mjällby att dricka juice till frukosten…
- … där är det stor skillnad. Det är som natt och dag. Jag är fortfarande medveten om att sådant är viktigt, så är det ju. Men jag går inte in och petar i det.
- Sen har spelarna också utvecklats. Det har hänt mycket på tolv år. Det är nya generationer som växt upp med något helt annat.

När man lyssnar runt lite så hör man om en tränare som är ganska tuff, som vill att spelarna tränar trots att det kanske gör lite ont. Du vill att man gör jobbet ändå.
- Jag skulle säga…., det är helt omöjligt för en spelare att vara hundraprocentig genom en karriär. Det handlar om att komma ut på startlinjen så ofta som möjligt, och kan du komma ut på startlinjen och genomföra en träning och samtidigt ha ont…, alltså vi vänder och vrider på allt vi kan tillsammans med det medicinska teamet för att spelaren ska kunna komma ut till startlinjen.
- Och lyckas jag inte med det, då får jag acceptera det. Men jag känner också att det är en träning som den spelaren individuellt tappar i potentiell utveckling och möjlighet att konkurrenssätta sig själv.

Rikard Norlings glasögon har i vanlig ordning glidit ner på näsan, han tittar över bågarna på mig, och säger:
- Jag är långt ifrån: “Äh, det är okej. Låt gå”, vad gäller det här. Det finns nog vissa spelare som upplever att jag är på dem, och som ibland kan tycka det är jobbigt. Så är det.


En attityd där: “Gör det lite ont…
-... då ska du ut. Punkt! Det är inget gulligull. Inget “har du lite ont så kan du vara hemma”.

När njuter du då?
- Jag njuter när jag får jobba med seriösa människor, och det får jag göra varje dag här. Och jag har otroligt jobbigt när det är ledigt, trots att jag vet att alla behöver det för att må bra.
- Men jag känner att jag bara sprudlar av saker som jag vill göra och jobba med. Men jag känner att jag inte får ringa tränare i staben, eller köra något med en spelare. De har sin lediga dag, och jag måste hålla mig undan.

- Men det är en påminnelse för mig hur mycket jag älskar det här, det jag gör varje dag.

Vad är den viktigaste egenskapen hos en tränare?
- Jag tror att det viktigaste är att man är sig själv. Liverpools Jürgen Klopp sa väl något i stil med att det handlar om att omge sig av människor som är bättre än en själv… Jag vet inte om det är det viktigaste. Om inte jag är mig själv, och tror att jag måste lägga mig till med något för att jag tror att det är vad folk vill ha av mig, så är jag ganska illa ute i längden. Även med bra folk runt omkring mig.
- Så det börjar där.


Du har antytt att AIK inte har en guldtrupp 2020. Har jag verkligen förstått dig rätt då?
- Jag vet inte hur rubrikerna såg ut…, jag förhåller mig till den trupp som Björn är ansvarig för. Jag gör mitt absolut yttersta oavsett om den är överlägsen i Sverige, eller om den inte är det.

Kan den här truppen vinna SM-guld?
- Jag tror att om vi får till det på ett bra sätt så är jag övertygad om att det är möjligt, det är bara frågan om det går fort.

Du menar om det händer i år eller längre fram.
- Ja, typ. 









Du kanske även vill läsa:
Ingen hade råd med Norrköpingsstjärnan – ”Hela tiden redo”
Ingen hade råd med Norrköpingsstjärnan – ”Hela tiden redo”
PÅ FD: Norlings respekt för MFF: ”Plocka bort den ene så kliver den andre fram”
PÅ FD: Norlings respekt för MFF: ”Plocka bort den ene så kliver den andre fram”
Norling har valt spelsätt – ”Bestämt mig hur vi ska köra”
Norling har valt spelsätt – ”Bestämt mig hur vi ska köra”
Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0