Sök
© Bildbyrån
Långintervju

Tekies perfekta flytt - blev lagets playmaker: "Varje anfall via mig"

Som ny spelare i Fortuna Sittard fick han omgående förtroende och blev en nyckelspelare - innan ligan ställdes in till följd av corona.
Den förre IFK Norrköpings och Östersunds FK-spelaren Tesfaldet Tekie är tillbaka i Nederländerna efter en och en halv månad i Sverige.
För FD
 blickar han tillbaka på en personlig framgång i Eredivisie. 
– Jag har varit lagets playmaker och nästan varje anfall går via mig, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det var förra sommaren som Tesfaldet Tekies nya klubbadress blev klar. Från att ha varit utlånad från Gent till Östersunds FK - i hela 18 månaders tid - stod det klart att 22-åringen kunde bryta sitt kontrakt i Belgien och gå vidare till en klubb som ser honom som en viktigare spelare. 

Den klubben blev Fortuna Sittard i Nederländerna. Från att ha varit en nyckelspelare i Östersunds FK i ett och ett halvt års tid så tog Tekie för sig direkt i sin nya klubb. Efter ett par inledande matcher utan speltid så fick han sin chans - och tog den. 

Innan Eredivisie stängdes ned till följd av pandemin (och säsongen förklarades avslutad) så noterades Tekie för spel i 20 matcher, varav 19 från start. När FD når honom så är han tillbaka i Nederländerna efter att ha tillbringat en och en halv månad i hemstaden Göteborg. 

– Vi drar igång igen den 18 maj och kör till den sista. Sen har vi semester igen fram till den 22 juni när den riktiga försäsongen börjar igen, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det var snabba ryck när den nederländska ligan sköts upp för att senare ställas in. Då låg Fortuna Sittard på negativ kvalplats. Beslutet som togs där var att ingen mästare skulle utses och inte heller några lag skulle åka ur. Ett beslut som väckt en hel del kritik.

– För vår del var det lite sak samma. Ingen åker ur och ingen vinner. Jag tror att andra lag blev mer drabbade än vad vi blev så det känns ändå helt okej sett till omständigheterna.

När Tekie får ranka sin debutsäsong i Nederländerna så blir det ett väldigt gott betyg. 

– Jag kom hit ganska sent efter att det blev klart med en free transfer från Gent. Så jag anslöt först i början på september och efter att ha suttit på bänken någon match så har jag fått spela hela tiden. Klart att det har känts bra, jag kom in i laget direkt och gjorde några bra matcher. Ganska tidigt blev jag på så sätt en viktig spelare. Vi hade inte så mycket poäng när jag började spela och därefter hade det blivit bättre och bättre. 

Någon poängmaskin har han inte varit, men det har sina förklaringar. 

– Jag har varit lagets playmaker, ensam som sittande mittfältare. Så det är jag som styr mycket av spelet och tempot. Nästan varje anfall går igenom mig. Jag är lite mer tillbakadragen i min roll, men självklart hade det varit skönt att få dit några poäng. Det får bli mitt mål nästa säsong. 

Av det jag sett av dig i allsvenskan så känns det som att din spelstil borde passa rätt bra i Nederländerna?

– Ja, absolut. Det som var bra för mig var också att klubben inte hade en spelartyp som mig när jag kom. Så det blev som att jag var pusselbiten laget saknade. Allting klaffade. Fotbollen är väldigt teknisk och taktisk också. 

Hur pass stor skillnad är det mot allsvenskan?

– Vissa saker mer och andra saker mindre. Men det finns så klart en del som sticker ut här när det kommer till teknik och den individuella skickligheten på spelaren. Det är en högre nivå på det än i allsvenskan.

Om du tänker tillbaka på när du gjorde klubbvalet förra sommaren. Fanns det många andra alternativ och varför blev det som det blev?

– Först och främst så kom jag överens med Gent på ett bra sätt om de ekonomiska villkoren för att bryta mitt avtal. Så det var jag nöjd med. Min första tanke efter det var hela tiden att komma till Holland eftersom jag tänkte att det skulle passa min spelstil. Det fanns många andra erbjudanden eftersom jag var free transfer, men det här kändes bäst för mig. 

Vilka andra erbjudanden fanns det?

– Det var alltifrån allsvenskan, Belgien, Ryssland, Kina och andra klubbar i Holland. Men jag kände att det här var rätt steg för mig. 

Hur är det att möta storklubbar som Ajax, Feyenoord och PSV? Är ni helt chanslösa eller hur är det?

– Ajax och PSV är svåra som alla vet. Men Feyenoord slog vi i första matchen i serien och sedan förlorade vi mot dem i cupen i sista sekunden och knappt i det andra mötet också. Så där hade vi ändå chans. Ajax är väl på sin egen nivå, det känns nästan chanslöst att spela mot dem på bortaplan. I höstas förlorade vi med 0-5... 

– Men det är riktigt kul ändå, fullsatta läktare med 50-60 0000 åskådare. Alla vet ju vilken nivå de håller i ligan och i Champions League också. Det finns ingen press när man spelar mot Ajax utan man får gå ut och göra sitt bästa. 

Det låter som du kommit in i fotbollen där borta. Hur fungerar allt runtomkring då? Jag tänker på att det är en annan kultur än här hemma, samtidigt har du ju erfarenhet av Belgien som kanske liknar Nederländerna?

– Precis som du säger så finns en hel del likheter med Belgien. Det är samma språk, samma folkslag, så det har varit ganska lätt att komma in det vilket säkert bidragit till att jag haft en stark säsong här. 

De äter mycket mackor va?

– Haha, ja det är mycket bröd och mycket ost. Som tur är brukar det finnas gott om andra alternativ. 

Kontraktet är skrivet över nästa säsong också med option på ytterligare ett år. Vad är nästa steg för dig? 

– Nästa steg är uppåt, men jag har inte bråttom. Ingen stress alls för jag trivs jättebra här. Jag känner att jag kan ta ytterligare steg både vad gäller spelet och det poängmässiga. Samtidigt ska man aldrig stänga dörren ifall något dyker upp. Sen får man ju se hur allt det här med corona påverkar marknaden. Klubbarnas ekonomier kommer säkert vara sämre framöver. 

Hur ser du tillbaka på din tid i Östersund? Det var ju en hel del rubriker om saker som inte rörde prestationerna på planen om man säger så.

– Jag har många kompisar kvar i laget och följer hur det går för ÖFK. Det var jättekul att de fixade kontraktet till slut även om det inte var en lätt säsong. När det gäller allt utanför planen så var det inget som spelarna kunde göra något åt. Vad ska man säga, jag tycker att ÖFK är en fin klubb och hoppas att det ska gå bra för dem i framtiden. Jag hade en jättebra tid.

Handen på hjärtat, blev du inte påverkad av allt som skrevs om klubben kring Daniel Kindberg och ekonomin?

– Alltså, det började väl lite på smyg när jag var där, men det kändes som att det blev värre efter sommaren när jag redan hade lämnat. Spelarna jag pratat med i ÖFK säger att de försöker fokusera på fotbollen så får folk i klubben sköta restan. 

Är det IFK Norrköping eller Östersund som gäller om du ska hem en vacker dag? Eller någon helt annan klubb kanske?

– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Jag hade en jättebra tid både i Norrköping där jag var med om att vinna guldet 2015 och med Östersund där jag fick en viktig roll. Det är svårt att säga, jag vill inte hamna i kläm. Det finns många bra lag i allsvenskan och man får ta det den dagen det kommer och när man vet vilka som är intresserade. 

Det låter som att du planerar att stanna utomlands ett bra tag?

– Det är målet. Jag har fått en väldigt bra start här och när allting går bra så vill man bara fortsätta ta steget uppåt. Man får njuta av det nu och ta det dag för dag. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 30 maj
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
13:00 Bayern München Damer - Hoffenheim Damer Bundesliga Damer
13:00 Holstein Kiel - Arminia Bielefeld Tyskland 2. Bundesliga
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
15:30 Mainz - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Schalke - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Augsburg Bundesliga
18:30 Bayern München - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
söndag 31 maj
13:30 Hamburger SV - Wehen SV Tyskland 2. Bundesliga
15:00 Vendsyssel FF - FC Fredericia Danmark 1st Division
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
18:00 Esbjerg - Ålborg Superligaen
18:00 Paderborn - Borussia Dortmund Bundesliga
måndag 01 juni
14:00 Randers FC - Hobro IK Superligaen
20:00 AGF Århus - Odense Superligaen
20:30 FC Köln - RB Leipzig Bundesliga
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
18:00 Augsburg - Köln Damer Bundesliga
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten