© Bildbyrån
Långintervju

Tekies perfekta flytt - blev lagets playmaker: "Varje anfall via mig"

ANNONS
Som ny spelare i Fortuna Sittard fick han omgående förtroende och blev en nyckelspelare - innan ligan ställdes in till följd av corona.
Den förre IFK Norrköpings och Östersunds FK-spelaren Tesfaldet Tekie är tillbaka i Nederländerna efter en och en halv månad i Sverige.
För FD
 blickar han tillbaka på en personlig framgång i Eredivisie. 
– Jag har varit lagets playmaker och nästan varje anfall går via mig, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det var förra sommaren som Tesfaldet Tekies nya klubbadress blev klar. Från att ha varit utlånad från Gent till Östersunds FK - i hela 18 månaders tid - stod det klart att 22-åringen kunde bryta sitt kontrakt i Belgien och gå vidare till en klubb som ser honom som en viktigare spelare. 

Den klubben blev Fortuna Sittard i Nederländerna. Från att ha varit en nyckelspelare i Östersunds FK i ett och ett halvt års tid så tog Tekie för sig direkt i sin nya klubb. Efter ett par inledande matcher utan speltid så fick han sin chans - och tog den. 

Innan Eredivisie stängdes ned till följd av pandemin (och säsongen förklarades avslutad) så noterades Tekie för spel i 20 matcher, varav 19 från start. När FD når honom så är han tillbaka i Nederländerna efter att ha tillbringat en och en halv månad i hemstaden Göteborg. 

– Vi drar igång igen den 18 maj och kör till den sista. Sen har vi semester igen fram till den 22 juni när den riktiga försäsongen börjar igen, säger han till FotbollDirekt.se. 

Det var snabba ryck när den nederländska ligan sköts upp för att senare ställas in. Då låg Fortuna Sittard på negativ kvalplats. Beslutet som togs där var att ingen mästare skulle utses och inte heller några lag skulle åka ur. Ett beslut som väckt en hel del kritik.

– För vår del var det lite sak samma. Ingen åker ur och ingen vinner. Jag tror att andra lag blev mer drabbade än vad vi blev så det känns ändå helt okej sett till omständigheterna.

När Tekie får ranka sin debutsäsong i Nederländerna så blir det ett väldigt gott betyg. 

– Jag kom hit ganska sent efter att det blev klart med en free transfer från Gent. Så jag anslöt först i början på september och efter att ha suttit på bänken någon match så har jag fått spela hela tiden. Klart att det har känts bra, jag kom in i laget direkt och gjorde några bra matcher. Ganska tidigt blev jag på så sätt en viktig spelare. Vi hade inte så mycket poäng när jag började spela och därefter hade det blivit bättre och bättre. 

Någon poängmaskin har han inte varit, men det har sina förklaringar. 

– Jag har varit lagets playmaker, ensam som sittande mittfältare. Så det är jag som styr mycket av spelet och tempot. Nästan varje anfall går igenom mig. Jag är lite mer tillbakadragen i min roll, men självklart hade det varit skönt att få dit några poäng. Det får bli mitt mål nästa säsong. 

Av det jag sett av dig i allsvenskan så känns det som att din spelstil borde passa rätt bra i Nederländerna?

– Ja, absolut. Det som var bra för mig var också att klubben inte hade en spelartyp som mig när jag kom. Så det blev som att jag var pusselbiten laget saknade. Allting klaffade. Fotbollen är väldigt teknisk och taktisk också. 

Hur pass stor skillnad är det mot allsvenskan?

– Vissa saker mer och andra saker mindre. Men det finns så klart en del som sticker ut här när det kommer till teknik och den individuella skickligheten på spelaren. Det är en högre nivå på det än i allsvenskan.

Om du tänker tillbaka på när du gjorde klubbvalet förra sommaren. Fanns det många andra alternativ och varför blev det som det blev?

– Först och främst så kom jag överens med Gent på ett bra sätt om de ekonomiska villkoren för att bryta mitt avtal. Så det var jag nöjd med. Min första tanke efter det var hela tiden att komma till Holland eftersom jag tänkte att det skulle passa min spelstil. Det fanns många andra erbjudanden eftersom jag var free transfer, men det här kändes bäst för mig. 

Vilka andra erbjudanden fanns det?

– Det var alltifrån allsvenskan, Belgien, Ryssland, Kina och andra klubbar i Holland. Men jag kände att det här var rätt steg för mig. 

Hur är det att möta storklubbar som Ajax, Feyenoord och PSV? Är ni helt chanslösa eller hur är det?

– Ajax och PSV är svåra som alla vet. Men Feyenoord slog vi i första matchen i serien och sedan förlorade vi mot dem i cupen i sista sekunden och knappt i det andra mötet också. Så där hade vi ändå chans. Ajax är väl på sin egen nivå, det känns nästan chanslöst att spela mot dem på bortaplan. I höstas förlorade vi med 0-5... 

– Men det är riktigt kul ändå, fullsatta läktare med 50-60 0000 åskådare. Alla vet ju vilken nivå de håller i ligan och i Champions League också. Det finns ingen press när man spelar mot Ajax utan man får gå ut och göra sitt bästa. 

Det låter som du kommit in i fotbollen där borta. Hur fungerar allt runtomkring då? Jag tänker på att det är en annan kultur än här hemma, samtidigt har du ju erfarenhet av Belgien som kanske liknar Nederländerna?

– Precis som du säger så finns en hel del likheter med Belgien. Det är samma språk, samma folkslag, så det har varit ganska lätt att komma in det vilket säkert bidragit till att jag haft en stark säsong här. 

De äter mycket mackor va?

– Haha, ja det är mycket bröd och mycket ost. Som tur är brukar det finnas gott om andra alternativ. 

Kontraktet är skrivet över nästa säsong också med option på ytterligare ett år. Vad är nästa steg för dig? 

– Nästa steg är uppåt, men jag har inte bråttom. Ingen stress alls för jag trivs jättebra här. Jag känner att jag kan ta ytterligare steg både vad gäller spelet och det poängmässiga. Samtidigt ska man aldrig stänga dörren ifall något dyker upp. Sen får man ju se hur allt det här med corona påverkar marknaden. Klubbarnas ekonomier kommer säkert vara sämre framöver. 

Hur ser du tillbaka på din tid i Östersund? Det var ju en hel del rubriker om saker som inte rörde prestationerna på planen om man säger så.

– Jag har många kompisar kvar i laget och följer hur det går för ÖFK. Det var jättekul att de fixade kontraktet till slut även om det inte var en lätt säsong. När det gäller allt utanför planen så var det inget som spelarna kunde göra något åt. Vad ska man säga, jag tycker att ÖFK är en fin klubb och hoppas att det ska gå bra för dem i framtiden. Jag hade en jättebra tid.

Handen på hjärtat, blev du inte påverkad av allt som skrevs om klubben kring Daniel Kindberg och ekonomin?

– Alltså, det började väl lite på smyg när jag var där, men det kändes som att det blev värre efter sommaren när jag redan hade lämnat. Spelarna jag pratat med i ÖFK säger att de försöker fokusera på fotbollen så får folk i klubben sköta restan. 

Är det IFK Norrköping eller Östersund som gäller om du ska hem en vacker dag? Eller någon helt annan klubb kanske?

– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Jag hade en jättebra tid både i Norrköping där jag var med om att vinna guldet 2015 och med Östersund där jag fick en viktig roll. Det är svårt att säga, jag vill inte hamna i kläm. Det finns många bra lag i allsvenskan och man får ta det den dagen det kommer och när man vet vilka som är intresserade. 

Det låter som att du planerar att stanna utomlands ett bra tag?

– Det är målet. Jag har fått en väldigt bra start här och när allting går bra så vill man bara fortsätta ta steget uppåt. Man får njuta av det nu och ta det dag för dag. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0