Notification

Kvinnliga fotbollshjältinnor i FIFA - Resan till medaljen

Kvinnornas fotboll - En kamp mot fördomar

Kvinnornas tidiga försök till debut inom sporten fick oftast inget erkännande och många motarbetades av det rådande patriarkala samhället. Lagar och bestämmelser som förbjöd kvinnor från sporten begränsade deras deltagande vilket bidrog till en kultur som skapade negativa attityder gentemot kvinnliga fotbollsspelare. Pionjärer som Nettie Honeyball, grundade British Ladies' Football Club 1895. Hon kämpade för kvinnornas rätt att spela. Denna kamp för jämställdhet har pågått allt sedan dess och genombrottet kom efter hårt arbete och många motgångar. På 1970-talet började kvinnliga fotbollsspelare verkligen göra sig hörda och kämpade för att få samma möjligheter som sina manliga kollegor. 

Nu har kvinnorna både vunnit publik och mark i fotbollens värld. Allt fler satsar både tid och pengar och att satsa på matcherna genom bet odds har blivit en hit över nätet och även på plats runt om arenorna. En sponsrande del som blivit viktig genom välbehövliga pengar in för lagens nya satsningar på planen mot framgång. 

Prestige och framgång

Första officiella dam-VM i fotboll arrangerades av FIFA 1991 i Kina, mer än 60 år efter det allra första herr-VM. Det var äntligen dags för kvinnorna att visa världen vad de kunde. Sedan dess har turneringen vuxit i såväl omfattning som prestationsnivå, och vi har fått se många minnesvärda matcher, lag och spelare.

Några av de mest framstående spelarna inkluderar Marta från Brasilien, vinnare av FIFA World Player of the Year fem gånger, och Abby Wambach som har varit USA:s femme fatale framför mål under lång tid. Mia Hamm, också från USA, och Birgit Prinz från Tyskland är två ikoniska spelare som kunnat sätta avtryck på spelet genom deras enastående talanger och framgångar.

Debuten på 90-talet var bara början på en ny era. I 2019 års turnering blev vi överraskade dag efter dag av fantastiska lag. Nederländerna, som tidigare varit på undantag, tog sig hela vägen till final där de mötte värdnationen Frankrike som hade sitt eget hjärta och styrka.

Sveriges otroliga resa till en tredjeplats i FIFA Women's World Cup

Det har varit en fantastisk resa för det svenska damlandslaget i fotboll när de säkrade en tredjeplats i FIFA Women's World Cup. Lagets prestation har inte bara varit en triumf på planen utan också en viktig inspirationskälla för unga kvinnliga spelare över hela världen. 

Sveriges hjältinnor har överträffat alla förväntningar och kämpat sig fram till en bronsmedalj i cupen. Bland de mest otroliga insatserna minns vi bland annat Stina Blackstenius hypnotiska förmåga att stå rätt och skapa målchanser, Kosovare Asllani's kreativa passningsspel och inte minst Hanna Glas enorma löpkapacitet som ytterback.

Det var också oerhört exalterande att följa lagets oförväntade seger mot de regerande världsmästarna USA i gruppspelet. Detta fick hela världen att verkligen inse att Sverige är en kraft att räkna med. Denna seger gav laget både självförtroende och morot inför de kommande matcherna.

Lagets strategi och utmaningar

En av de största anledningarna till lagets framgång har varit deras taktik och strategi. Tränaren Peter Gerhardsson har lyckats skapa en lagkänsla och taktik som fått varje spelare att prestera på topp. Genom att sätta spelarna och formationen i fokus, har de lyckats skapa en spelstil som är både stark i defensiven samt offensiven.

Utöver detta har laget stött på flera utmaningar under turneringen. De har kämpat mot skador, påfrestningar och tuffa motståndare. Men de har likväl fortsatt att prestera på högsta nivå och byggt upp kraftiga försvarsmurar som motståndarna haft svårt att penetrera.

Ledarstaben och förberedelserna - Den viktiga rollen

Inför VM-turneringen 2019 var Sveriges damlandslag högst medvetna om att de skulle behöva prestera på topp för att nå ända fram och vinna en medalj. Den svenska ledarstaben ledd av förbundskapten Peter Gerhardsson hade då en omfattande planering och strategi för att säkerställa att spelarna var både mentalt och fysiskt redo för utmaningen.

Vägen till tredjeplatsen var ingen lätt resa men en kombination av solida förberedelser, hängivenhet och samarbete mellan spelare, ledarstab och tränare gjorde det möjligt. Förbundskapten Peter Gerhardsson och hans assistenter, Magnus Wikman och Anders Johansson kan tacka sig själva för att ha skapat en stark och sammanhållen grupp som till stor del bidrog till lagets framgång. Mycket tid och energi lades ner på att bygga en stark laganda och att förstå varandras roll på planen. Det har hjälpt laget att stå enade och vara redo för varje match. 

Deras träning var en kombination av individuella program och kombinerade lagövningar ledda av de skickliga tränarna. Med flera träningsläger och träningsmatcher för att förbereda laget, kunde de bygga en solid grund inför VM-slutspelet i Frankrike. Detta blandat med noga utvalda taktiska beslut av ledarstaben hjälpte verkligen laget att nå sin fulla potential och bli en enastående kraft att räkna med.

Avgörande taktiska beslut

Ett av de mest framträdande dragen i Sveriges prestation under FIFA Womens World Cup var de kluriga och varierade taktiska besluten som ledarstaben och tränarna tog. Genom att studera motståndarna noggrant och anpassa spelsättet efter varje match lyckades Sverige överraska sina motståndare och därmed nå långt i turneringen.

Att förlita sig på enbart styrkor räcker inte till utan de behövde såklart också vara flexibla och kunna förutsäga vad motståndarna skulle göra. Det var en ständig schackmatch där laget hela tiden försökte tänka ett steg längre.

Nyckeln till framgång

Viljan att göra jobbet både på och utanför planen var alltid stark. Lagkapten Caroline Seger och ledarstaben hjälpte till att höja lagets moral. En stark tro på att vinna samt stöttningen från tränarna och ledarstaben har varit ovärderlig. De har verkligen lagt ner mycket tid och energi för att se till att hela laget arbetar hårt både mentalt och fysiskt och att alla strävar efter en gemensam målsättning. 

En av lagets mest kritiska ögonblick under turneringen var när Stina Blackstenius gjorde det avgörande målet mot Tyskland. Detta ledde till att Sverige tog sig vidare till semifinalen där man ställdes mot Nederländerna. Trots förlusten i sista skedet av semifinalen så spelade de på topp och visade en stark lagmoral när de säkrade sin välförtjänta bronsplats. 

Ingen framgångsrik resa är komplett utan sina svängningar. Den svenska supporterkulturen har varit en viktig faktor för lagets framgång. Fansen har gett laget enorma mängder energi och styrka under matcherna och har tålmodigt stått ut med den intensiva spänningen under de mest svårspelade matcherna.

Fotboll PÅ TV
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
tisdag 07 maj
19:00 Örgryte - Helsingborg Superettan
21:00 PSG - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Bolton - Barnsley League One
onsdag 08 maj
18:30 Sverige U17 - England U17 EM U17 Damer
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Peterborough - Oxford United League One
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
torsdag 09 maj
12:00 Umeå - Stocksund Ettan norra
13:00 Tvååker - Norrby Ettan södra
13:00 Torslanda - Falkenberg Ettan södra
13:00 Olympic - Ängelholm Ettan södra
13:00 Eskilsminne - Onsala Ettan södra
14:00 Torn - Jönköping Ettan södra
14:00 Friska Viljor - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Piteå - Vasalund Ettan norra
15:00 Trelleborg - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Brommapojkarna - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Kristianstad Allsvenskan, damer
16:00 Oskarshamns AIK - Lund Ettan södra
16:00 Bayern München - Wolfsburg Tyska cupen
17:00 Silkeborg - Århus Danska cupen
21:00 Milton Keynes Dons - Crawley Town League Two
21:00 Bayer Leverkusen - Roma UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Marseille UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Aston Villa UEFA Europa Conference League
fredag 10 maj
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:30 Leipzig - Hoffenheim Bundesliga damer
18:30 Paderborn - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Magdeburg - Greuther Furth 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Köge Danmark Division 1
19:00 Horsens - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Helsingör Danmark Division 1
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 Öster - Oddevold Superettan
20:00 Manchester City U18 - Leeds U18 England FA Ungdomscup
20:30 Augsburg - Stuttgart Bundesliga
20:45 Frosinone - Inter Serie A
21:00 Doncaster - Crewe League Two
21:00 Alaves - Girona La Liga
lördag 11 maj
13:00 Trelleborgs FF - Utsikten Superettan
13:00 Köge - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Celtic - Glasgow Rangers Skottland Premiership
13:30 Fulham - Manchester C Premier League
14:00 Mallorca - Las Palmas La Liga
14:00 Bollstanäs - Malmö FF Elitettan
15:00 Eskilstuna - Lidköping Elitettan
15:00 Halmstad - Mjällby Allsvenskan
15:00 AIK - Sirius Allsvenskan
15:00 Gif Sundsvall - Landskrona Superettan
15:00 Jitex - Örebro SK Elitettan
15:00 Varbergs BoIS - Örgryte Superettan
15:00 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
15:30 Leipzig - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Freiburg - Heidenheim Bundesliga
15:30 Köln - Union Berlin Bundesliga
16:00 Gamla Upsala - Alingsås Elitettan
16:00 Tottenham - Burnley Premier League
16:00 Bournemouth - Brentford Premier League
16:00 Stockholm Internazionale - Karlstad Ettan norra
16:00 West Ham - Luton Premier League
16:00 Everton - Sheffield U Premier League
16:00 Wolverhampton - Crystal Palace Premier League
16:00 Rosengård - Ljungskile Ettan södra
16:00 Newcastle - Brighton Premier League
16:15 Villarreal - Sevilla La Liga
17:00 Nordic United - Täby Ettan norra
17:30 Gais - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Napoli - Bologna Serie A
18:30 Granada - Real Madrid La Liga
18:30 Mainz - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Nottingham - Chelsea Premier League
20:45 Milan - Cagliari Serie A
21:00 Athletic Bilbao - Osasuna La Liga
söndag 12 maj
12:30 Lazio - Empoli Serie A
13:00 Norwich - Leeds Championship
13:00 Torn - Onsala Ettan södra
13:00 Sunnanå - Mallbacken Elitettan
13:00 Fortuna Hjörring - Kolding Danska ligan, damer
13:00 Brommapojkarna - Växjö Allsvenskan, damer
13:00 Gefle - Skövde AIK Superettan
13:00 Umeå - IFK Kalmar Elitettan
13:30 St Pauli - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Eintracht Braunschweig - Wehen 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Hannover 2. Bundesliga
14:00 Bayern München - Nürnberg Bundesliga damer
14:00 Sundsvall - Uppsala Elitettan
14:00 Norrköping - Hammarby Allsvenskan
14:00 Randers - Hvidovre Superligaen
14:00 Cadiz - Getafe La Liga
14:00 Häcken - Kalmar Allsvenskan
14:30 Nijmegen - Feyenoord Eredivisie
15:00 Linköping - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Brage - Östersund Superettan
15:00 Hammarby TFF - Umeå Ettan norra
15:00 Helsingborg - Sandvikens IF Superettan
15:00 Kristianstad - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Torino Serie A
15:00 Genoa - Sassuolo Serie A
15:15 West Bromwich - Southampton Championship
15:30 Darmstadt - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Manchester U - Tottenham FA-cupen, damer
16:00 Stocksund - Piteå Ettan norra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Trollhättan - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Norrby - Lund Ettan södra
16:00 Torslanda - Ariana Ettan södra
16:00 Assyriska FF - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Bröndby - Köpenhamn Superligaen
16:00 Karlberg - Friska Viljor Ettan norra
16:15 Atletico Madrid - Celta Vigo La Liga
16:30 Värnamo - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Djurgården - Elfsborg Allsvenskan
17:30 Manchester U - Arsenal Premier League
17:30 Bayern München - Wolfsburg Bundesliga
18:00 Juventus - Salernitana Serie A
18:30 Valencia - Rayo Vallecano La Liga
18:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Bochum - Bayer Leverkusen Bundesliga
20:00 Nordsjälland - Silkeborg Superligaen
20:45 Atalanta - Roma Serie A
23:30 Chicago Red Stars Women - Utah Royals Women USA NWSL Women
måndag 13 maj
18:30 Lecce - Udinese Serie A
19:00 Hobro - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Norrköping - KIF Örebro Allsvenskan, damer
19:00 Piteå - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 Djurgården - Vittsjö Allsvenskan, damer
19:00 Häcken - Rosengård Allsvenskan, damer
19:10 IFK Göteborg - Malmö Allsvenskan
19:30 Eintracht Frankfurt - Freiburg Bundesliga damer
20:45 Fiorentina - Monza Serie A
21:00 Barcelona - Real Sociedad La Liga
21:00 Aston Villa - Liverpool Premier League
tisdag 14 maj
19:00 Örebro - Degerfors Superettan
19:15 Vasalund - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:30 Osasuna - Mallorca La Liga
20:30 Glasgow Rangers - Dundee FC Skottland Premiership
21:00 Tottenham - Manchester C Premier League
21:30 Real Madrid - Alaves La Liga
22:00 Girona - Villarreal La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 7 6 0 1 15 18
2 AIK 7 4 2 1 4 14
3 Djurgårdens IF 7 4 1 2 5 13
4 BK Häcken 7 4 1 2 4 13
5 Gais 7 4 0 3 -2 12
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 7 4 0 3 -3 12
7 Mjällby AIF 7 3 2 2 3 11
8 IF Elfsborg 7 3 1 3 -1 10
9 IFK Norrköping 7 3 1 3 -7 10
10 IF Brommapojkarna 7 2 3 2 2 9
11 Hammarby IF 7 3 0 4 1 9
12 IFK Göteborg 7 2 1 4 -2 7
13 IK Sirius 7 2 1 4 -4 7
14 IFK Värnamo 7 2 1 4 -7 7
15 Kalmar FF 7 2 0 5 -2 6
16 Västerås SK FK 7 1 0 6 -6 3