Allt om förbundets VAR-undersökning
Införandet av VAR i svensk fotboll har varit ett hett och omdiskuterat ämne. Nu har SvFF släppt en undersökning:
”Målgruppen är positiv till VAR i svensk elitfotboll”, skriver förbundet.
Den 24 november 2023 hölls Svenska Fotbollsförbundets Representantskapsmöte i Solna. Vid det årliga mötet behandlas tävlingsregler, representationsbestämmelser och andra tävlingsrelaterade frågor inom svensk fotboll.
Vid årets möte presenterades resultatet av en marknadsundersökning om införandet av VAR (Video Assistant Referee) inom svensk fotboll.
Ännu har VAR inte börjat användas inom svensk fotboll, och ett potentiellt införande har varit starkt kritiserat. Flera allsvenska klubbar har, via medlemsbeslut, valt att aktivt motarbeta införandet av VAR inom svensk fotboll.
Nu har SvFF offentliggjort resultatet av marknadsundersökningen, som är gjord i samarbete med mediebyrån Howcom. Byrån marknadsför sig med att ”omvandla problem till möjligheter” och resultatet av undersökningen är tydligt: ”SvFF:s målgrupp är positiv till VAR i svensk elitfotboll”, står det att läsa i rapporten.
Målgruppen
I rapporten delar förbundet upp sin målgrupp i tre kategorier:
Fotbollsfantasten:
”Har fotboll som en del av sin identitet och ser all form av fotboll både live och på TV. Följer landslagen i en hög utsträckning.”
TV-tittaren:
”Ser mer än dubbelt så mycket fotboll som genomsnittssvensken, men gör det helst från TV-soffan. Uppskattar mästerskapen särskilt mycket, både damernas och herrarnas.”
Fotbollsföräldrarna:
”Relationen till fotboll grundar sig i att barn eller barnbarn själva spelar, medan det egna intresset är svagt. Trots detta har fler än genomsnittet sett en landskamp live under de senaste åren.”
Samtliga av dessa tre målgrupper bedöms vara positiva till införandet av VAR inom svensk fotboll. Totalt är drygt 60 procent positiva, medan enbart 15 procent är negativa till VAR i svensk fotboll.
De som är mest positiva till införandet av VAR, enligt rapporten, är kategorin ”TV-tittaren” där hela 71 procent har en positiv åsikt i frågan.
De mest negativa i frågan är kategorin ”Fotbollsfantasten”. 18 procent av de tillfrågade är negativa till införandet av VAR i svensk fotboll.
Vidare visar rapporten att en stor majoritet av målgruppen är positiva till användandet av VAR i fotbollsmatcher.
Kritiken
I maj 2023 höll förbundet ett styrelsemöte där frågan om VAR diskuterade. Ett beslut om införandet av VAR skulle dock dröja, meddelade SvFF då.
– Frågan är av den vikt och tyngd att vi tycker att den är värd mer tid, sa SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt på förbundets hemsida efter mötet.
SvFF, och ordförande Fredrik Reinfeldt, har under den senaste tiden fått stor kritik för sitt arbete kring införandet av VAR. I en intervju med SVT i somras utryckte ordförande bland annat starka åsikter kring tekniken.
– VAR är vår framtid, men jag vill att vi ska se det så mycket tillsammans som det går, för man blir aldrig helt överens, sa Reinfeldt då, och fortsatte:
– För mig är VAR hela fotbollens fråga. Det är inte några klubbar som har hand om det här. Det är hela det uppväxande släktet, alla de som vill något inom fotbollen. Det är hela publikens fråga, inte bara några få supportrar. Alla har rätt att vara med och tycka och förstå och vilja något kring VAR.
Uttalandet fick massiv kritik, och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) var inte sena med att göra sin röst hörd.
”En majoritet av elitföreningarna i svensk fotboll på herrsidan (18 av 32) är i skrivande stund emot VAR via beslut tagna på respektive förenings årsmöte i sann demokratisk anda. Ingen förening har i dagsläget ett årsmötesbeslut att verka för ett införande av VAR. Fredrik Reinfeldt har tidigare uttalat sig positivt till 51%-regeln och vi räknar med att årsmötesbeslut respekteras även i frågor där ordföranden har en avvikande åsikt i själva sakfrågan”, skrev SFSU på sin hemsida.
När SvFF nu offentliggjort den nya undersökningen har den fått stor spridning på sociala medier – och stor kritik.
”Det är uppenbart att SvFF/Reinfeldt aktivt jobbar för att införa VAR. Varför gör dom detta? Vems är agendan?”, skriver en supporterprofil på X.
FOTNOT: VAR är en assisterande domare som används till videogranskning av domslut. Systemet började användas internationellt under säsongen 2018/2019. Sedan dess har systemet infört i de flesta europeiska högstaligorna.
Flera allsvenska klubbar har, via medlemsbeslut, valt att aktivt motarbeta införandet av VAR inom svensk fotboll.