Långläsning

Stenhårt för Bergvall: ”Tror inte det finns någon plan”

ANNONS

LÅNGLÄSNING: Vi kan lugnt påstå att hårda prövningar kommer att vänta för Lucas Bergvall efter Djurgården. 

Tottenham-experten ger en småläskig bild av svårigheter för DIF:s 100-miljonersaffär. 

När Lucas Bergvall-affären med Tottenham gick igenom för någon vecka sedan så var Allsvenskans största transfer genom tiderna verklighet. Grundsumman på 110 miljoner är oöverträffad. 

Vi skulle där till även kunna påstå att det mycket väl kan vara den mest omskrivna övergången vi har sett här hemifrån.   

I månader har transferrubriker staplats på hög, ett sammelsurium av klubbar och pengar har vindlat på ett sätt som aldrig tagit slut. 

Lucas Bergvall. Foto: Bildbyrån.

När nu affären är klappad och klar och huvudpersonen själv undviker intervjuer – så har mängden artiklar i fotbollsmedia också minskat. 

Men om känslan nu är att allt är sagt så finns det inget som är mer felaktigt. 

Rent sportsligt så finns ett stort glapp kring vad det egentligen är som väntar honom i Tottenham. 

Hur kommer han att passa in? Hur ser Spurs plan ut? Hur realistiskt är det med spel i Premier League under kommande höst? Vilka konkurrerar han med? Om hur Bergvall signalerar ”home grown” och bilden som beskriver så svårt det kommer att bli att få speltid. 

FotbollDirekt har fått en ny och längre intervju med Bror Hemming, expert på Tottenham på SvenskaFans. 

Det är en intervju som på så många vis för första gången på allvar visar vilket djupt vatten Djurgårdens supertalang måste ut på - när han väl landar i sin nya verklighet i London.  

Hur skulle du, i korta ordalag, beskriva sättet som Tottenham spelar fotboll?

– Under Ange Postecoglou har Spurs förändrats till vad man skulle kunna säga är vad laget brukade stå för. För Spurs brukade vara ett spelande lag, men man tappade det helt under tränare som José Mourinho och Antonio Conte, eftersom ledningen trodde att tråkiga vinnarcoacher var vad som krävdes för att faktiskt vinna något, säger han och fortsätter:

Ange Postecoglou, tränare i Tottenham Hotspur. Foto: Bildbyrån.

– Postecoglou har rekordsnabbt förändrat allt. Spurs är nu återigen ett spelande lag som tappar mycket boll i uppspelsfasen eftersom man vågar mer än vad man har förmåga till att utföra, men man fortsätter att försöka eftersom tränaren bestraffar en annan inställning, så nu uppmuntras alltså modet. 

Tottenhams tränare Ange Postecoglou anslöt till klubben från skotska Celtic inför säsongen. Under den australiensiske tränaren har Tottenham blivit kända för sitt böljande, offensiva spel.

Hemming fortsätter:

– Spurs ska spela bättre fotboll än alla andra, det är målsättningen, man ska våga mer och utvecklas på vägen till den verkliga framgången. Jag vägrar att försöka mig på modern lingo, bara för att direkt falla in i just detta bara genom att säga så - men om jag ska göra ett halvdant försök att förklara sättet att spela så är det väl typ såhär: Ytterbackarna ska överbelasta det centrala mittfältet, och tappar man boll ska alla satsa allt för att vinna tillbaka den. Om sedan allt misslyckas är det upp till individen att vinna duellen. Därför krävs mittbackar som älskar att ta duellen. Det är vilda västern. Nu och för alltid. Men om Spurs mirakulöst lyckas kommer man att vara Harlem Globetrotters. Så, det kommer att misslyckas. Men supportrarna står bakom satsningen till 100 procent.

”Måste leverera om han ska lyckas”

Vad säger du om att som en ung spelare som Lucas Bergvall välja Tottenham? Hur stora möjligheter till speltid finns det för unga spelare under Postecoglou?

– Åldern är inget problem. Om något är det en fördel. Att Spurs värvar ungt beror såklart på att man fattar att en ung spelare räknas in i en egen kategori och ger konkurrensfördelar när det handlar om homegrown och sånt, säger han.

– Att Tottenham lyckas värva Lucas Bergvall säger mycket om hur långt Spurs har kommit.

Hemming fortsätter att resonera:

– Folk fattar inte hur bra den nya  träningsanläggningen är, men den är mer än världsklass och eftersom Spurs satsade precis innan världsekonomin föll ihop så står den sig på den absolut högsta nivån, och där började det. Sedan kom den nya hemmaarenan, och den är fortfarande där uppe och kan faktiskt fortfarande räknas som världens bästa arena. 

Tottenham tränar på Hotspur Way. Foto: Bildbyrån.

– Så Bergvall väljer ju inte bort Barcelona av en slump. Spurs har redan klättrat förbi Arsenal och Chelsea i ekonomin just för att man satsat på att sköta ekonomin - men samtidigt satsat enorma summor på att få klubben att växa utanför det här med spelare in och ut, konstaterar han.

Hemming menar att det har skett ett skifte inom den engelska fotbollen. Tottenham har länge varit en klubb som har haft svårt att konkurrera med de stora jättarna – men nu har Spurs klättrat till att bli en maktfaktor i Premier League.

– Sportsligt är däremot Spurs inte i närheten av att ha en vinnarkultur, det finns säkert tio lag i England som på pappret har större vinnarkultur, men plötsligt befinner vi oss i en verklighet där Spurs omsätter mest av alla lag i vad man skulle kunna kalla den viktigaste staden i europeisk fotboll. Det är svårt att ta in. Men helt klart finns det både pengar och troféer att hämta hem om man fortsätter att överprestera bredvid planen.

Hur tror du att Tottenhams sportsliga plan för Bergvall ser ut?

– Ska jag vara helt ärlig så tror jag inte att det finns en plan. Eller, det är klart att man presenterat en plan, grabben ska träna med a-laget och konkurrera på lika villkor, och i bästa fall kan det oberoende av prestation ge chansen till en bänkplats i typ ligacupens första omgångar, säger Hemming.

Han fortsätter:

– Men tanken är väl att Bergvall ska vara äkta vara. Spurs försöker suga åt sig talanger eftersom man fattar värdet av att knyta till sig 18-åringar. Men långt ifrån alla kommer att lyckas. 

– Om Bergvall ska lyckas måste han leverera. Annars kommer han att lånas ut ett par vändor innan han säljs till en mindre ekonomisk förlust. För Spurs är det ingen större risk.

Tottenhams tekniske direktör Johan Lange beskriver Bergvall som: ”En box-till-box-mittfältare, mycket bra i possessionspelet, kan kontrollera spelet och likaså utan boll, han har en bra arbetsmoral”.

Hur passar den spelartypen in i Spurs?

– Spurs projekt är faktiskt mer oklart än vad folk i allmänhet förstår. För tillfället är Ange Postecoglou frälsaren som ska få allt att gå rätt, men det återstår att se om han verkligen är det. Då krävs det att Spurs har tålamod och att Postecoglou själv nöjer sig med vad Spurs har att erbjuda. 

Lucas Bergvall, Djurgården. Foto: Bildbyrån.

– Det är klart att det alltid behövs fantastiska centrala mittfältare som jobbar hårt och dessutom gör skillnad med boll. Det är inte svårt att förstå att Spurs är redo att chansa med spelare som Bergvall, säger Hemming och fortsätter:

– Funkar det kommer det ju ge oerhört mycket, och så länge som Spurs inte etablerat sig som en trovärdig vinnarklubb måste man ju knyta till sig morgondagens stjärnspelare medan man fortfarande kan. Så... Det finns såklart plats för en sån spelare som Johan Lange snackar om i en startelva. Men om Bergvall ska ta platsen måste han vara bättre än alla andra. Det är klart att en spelare som är bättre än alla andra är välkommen. Men bara en kan vara bäst. Spurs har slängt in Bergvall i leken. Det duger för Spurs. Nu är det upp till Bergvall.

Jämför med Luka Modric

I Djurgården har han främst använts som en rak mittfältare, en ”åtta”. Finns en sådan roll i Tottenham? 

– Jojo, Spurs har plats för en åtta. Närmare precist exakt en plats för just åttan. Men jag tror att man ska akta sig för att tänka för mycket på modern lingo. Det här projektet är nytt. Bergvall är ung. Även om allt känns bra just nu har Spurs ingen modern tradition av att ge en tränare chansen genom motgångar, säger han.

När Hemming resonerar kring var Bergvall kan tänkas användas i Tottenham dyker en intressant jämförelse upp. Luka Modric, som i dag är en av världens absolut bästa mittfältare, spelade i Tottenham mellan 2008 och 2012. Under den tiden användes han inte exklusivt som en central mittfältare, utan testades på flera olika positioner.

– Modric kom till Spurs och lirade både på kant och i en offensiv mittfältsroll innan han hittade rätt på det centrala mittfältet. Vilken plats som öppnar upp sig nu för Bergvall återstår att se. Spurs centrala mittfält har inga åldersproblem. Om Bergvall ska få chansen måste han leverera just där det råkar öppna upp sig vid nån skada eller vid nån avstängning. Chansen kommer högst troligt att uppstå av en slump. Sen är det upp till Bergvall att ta den.

Luka Modric, Tottenham. Foto: Bildbyrån.

Vilka spelare konkurrera han främst med?

– Vi har knappt fått se Postecoglou agera när det varit en rejäl konkurrenssituation. Visst har vi fått se honom offra spelare, men det är lättare att ställa folk som man inte tror på åt sidan än att bänka spelare som ändå är sådana som man mer än en gång gett chansen att göra ett jobb. Pape Matar Sarr är 21 år, och han har fått chansen och tagit den, säger han och fortsätter:

– Rodrigo Bentancur slåss med Yves Bissouma och båda är i en ålder som ska vara deras bästa, men som också innebär att dom kan hålla igång i fem år till. Det är för lång tid för Bergvall att hålla till bredvid en startelva. Ska han slå igenom i Spurs måste han konkurrera ut spelare som faktiskt levererat på den här nivån. Så antingen lyckas han inte och måste ta chansen när den ges i en annan klubb. Eller så fixar han att ta en plats. 

– Men tar han faktiskt en plats är det givet att han är en världsstjärna som agerar på en världsscen. Att han tror att Spurs är rätt miljö för att nå hela vägen säger mycket om var Spurs befinner sig. För nej, det kommer inte att vara lätt att ens få chansen till ett inhopp i en tidig inhemsk cupmatch från Spurs bänk. Bergvall har valt Spurs eftersom han har läst dagens fotboll på ett sätt som många utanför Spurs aldrig kommer att förstå. 

Hemming fortsätter:

– Daniel Levy håller på att bygga nåt här. Just nu finns ett tillfälle där man kanske konkurrerar med fem andra om en plats. Det är ganska goda odds för den som är redo att ge sitt allt. Men ingenting kommer gratis. Spurs kommer inte att ge Bergvall några chanser bara för att man vill honom väl. Han måste leverera, annars försvinner han på samma sätt som många andra talanger i Spurs försvunnit före honom, avslutar han.

Dagens fråga presenteras av bet365

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Colchester - Crewe League Two
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Örgryte - Öster Superettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Everton - Brentford Premier League
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
söndag 28 april
12:30 Inter - Torino Serie A
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 St Mirren - Glasgow Rangers Skottland Premiership
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3