DERBYEXTRA

Bajen vann derbyt mot AIK – efter dubbla drömmål

ANNONS

Hammarby vann derbyt mot AIK med 2-1.
Pinas och Gül svarade för varsitt drömmål och i och med detta inkasserade Gnaget tredje raka förlusten i allsvenskan.

Det blev grönvit och inte svartgul glädje på Tele2 inför drygt 27 000 åskådare.

Hammarby tog ledningen efter timmen spelad av Shaquille Pinas efter ett stenhårt distansskott och kort senare visades Ismaila Coulibaly ut.

Bajen utökade med kvarten kvar genom Deniz Gül med ett skott rätt upp i taket. Även om Ioannis Pittas sedan reducerade räckte AIK inte till med en man mindre på banan och tredje raka förlusten i allsvenskan därmed ett faktum för Gnaget medan Bajen studsade tillbaka efter förlusten senast mot Mjällby.

Startelvora:

Hammarby IF: Dovin - Skoglund, Kurtulus, Vagic, Pinas - Hammar, Tekie - Schellhas Johansson, Besara, Touré - Gül.

AIK: Nordfeldt - Modesto, Tiedeman Hansen, Papagiannopoulos, Björnström - Andersson, Coulibaly, Salétros, Celina - Ayari, Pittas.

***

Så var FD:s rapportering på Tele2

Fantastisk inramning inför avspark. Två högklassiga tifon i försommarvärmen och ett sanslöst tryck från klackarna. Internationell toppklass är en underdrift.

Första målchansen i femte minuten – och den var inte dålig när Hammarby anföll och Tekie kom till skott i straffområdet, men avslutet över.

I den nionde minuten var sedan AIK nära ett ledningsmål när Pittas rann igenom och avslutade mot första stolpen, men Dovin var vaket med och räddade ut till en resultatlös hörna. Pittas som gjort flertalet mål mot Djurgården väntafr fortsatt på första derbybaljan mot Bajen inför i dag.

Intensiv och tuff inledning på derbyt. Taha Ayari sparkade ner Fredrik Hammar på mittplan och klarade sig mirakulöst från ett gult kort, en rejäl eftersläng från AIK-talangen. Där hade Ayari tur.

Efter halvtimmen spelad smög Touré in i straffområdet och nickade efter ett fint inlägg, men ytterns nick utanför Nordfeldts vänstra stolpe.

Halvlekens bästa anfall i den 41:a minuten när AIK spelade ut Hammarby och där Coulibaly fick ett ypperligt skottläge efter att själv ha fintat sig till det, men mittfältarens skott över. Det avslutet borde han fått på mål.

Den första halvleken slutade 0-0.

– Lite konstig första halvlek, jag vet inte. Derby brukar vara mycket fart och tempo… Men AIK vet om sina begränsningar och ställer sig lågt, sa Fredrik Hammar till Discovery+ i paus.

– Vi måste komma upp i sista tredjedelen snabbare. Vi kan inte ha samma tempo där som när vi startar anfallen, det måste gå snabbare.

AIK:s Victor Andersson sa följande till samma tv-kanal i paus:

– Vi jobbar på bra i försvarsspelet och försöker stänga ytor. Vi har fått några kontringar. Vi måste bara vara lite noggrannare i sista passningen så att vi kan komma till fler avslut.

Fantastisk soloräd av Gül i den 52:a minuten och det hela ledde fram till ett nästintill friläge för Besara som avslutade med vänstern i straffområdet… tätt utanför! Besara rasande över att inte få straff då han föll i samband med avslutet. Ingen åtgärd från domaren.

Hammarby fortsatte bra i andra halvlek. Pigge Traoré med inlägget, Besara fintade med en cykelspark och släppte i stället till Schellhas Johansson som avslutade… men rakt på Nordfeldt.

I den 60:e minuten kom målet för Hammarby – och det var ett drömmål. Vänsterback Pinas lossade kanonen från distans och bollen satt stenhårt i ena hörnet. Pinas med kontroversiellt firande då han sprang och firade framför AIK-klacken med händerna bakom öronen. AIK-fansen med inkastade föremål mot Bajenspelarna. 1-0 Bajen efter timmen spelad.

Kort senare fick Coulibaly sitt andra gula kort och visades därmed ut för AIK. Mardrömsminuter för gästerna.

Med kvarten kvar bombade Gül in 2-0 till Hammarby efter fint spel. Skottet rätt upp i första krysset. Vild glädje på Tele2.

Med tio minuter kvar reducerade AIK läckert genom Ioannis Pittas på nick framspelad av Rui Modesto. Nytt liv i matchen. Pittas fjärde derbymål sedan ankomsten förra sommaren.

I den 87:e minuten gav Hammar igen på Ayari efter smällen i den första halvleken genom att fult kapa AIK-anfallaren. Hammar fick nu gult kort.

Hammarby vann derbyt med 2-1.