Foto: Privat/Bildbyrån
Talangsommar

Vill förändra svensk fotboll: "Svenska tränare är alldeles för dåliga"

ANNONS

Svensk talangutveckling har ifrågasatts under en längre tid.
Någon som verkligen tycker att det är dags för förändring är Sebastian Jägerstig.
Vd, initiativtagare och spelarutvecklare på FOUCE, framförallt riktar han kritik mot svenska tränare. 
– Svenska tränare är alldeles för dåliga, säger han till FotbollDirekt. 

Under de senaste åren har svensk talangutveckling varit ett hårt debatterat ämne och debatten har på nytt tagit fart under 2024 efter herrlandslagets svaga resultat.

Stor kritik har riktats mot såväl klubbar som Svenska fotbollförbundet och frågan hur vi ska få ordning på svensk fotboll har ställts av många, samtidigt som flera har gett sin åsikt.

En som ställer sig bakom kritiken mot framförallt kritiken mot förbundet är entreprenören och spelarutvecklaren Sebastian Jägerstig.

29-åringen har tidigare varit tränare i klubbar som Djurgårdens IF, IF Brommapojkarna och häromåren så startade han en egen förening Stockholm Juniors FC och han har även enligt uppgifter tränat landslagsspelare som Viktor Gyökeres, Gustaf Lagerbielke och Jesper Karlström privat.

– Jag brukar jag helst inte vilja prata om vilka jag tränar separat. Det står mellan mig och spelarna, det är inte upp till mig att stå och skylta med vilka spelare jag tränare eller har tränat om det inte är allmänt känt, säger Jägerstig till FotbollDirekt.  

Idag är han Vd, spelarutvecklare och initiativtagare till FOUCE. 

– Vi ser ju alla de här bitarna, vi har tittat på svensk fotboll över lång tid och sett alla bitar som behöver förändras. Vårt tålamod kring att vi tror att det kommer att ske en förändring är över, säger Jägerstig.

Visionen för Sebastian och FOUCE är tydlig. 

– Vår vision är att förändra svensk fotboll och se till att svenska spelare får tillgång till en fotbollsutbildning av Europeisk toppnivå.

Hur har arbetet sett ut fram till idag och hur ser framtidsplanen ut?
– Fram tills idag så jobbar vi bara med spelarutbildning, det vill säga träning och utbildning av spelare.
– Framåt så är tanken att vi ska jobba med utbildningar för tränare och för klubbar, för att sprida den kunskapen vi besitter till svensk fotboll. 

Att Jägerstig och FOUCE vill utveckla såväl spelare som svensk fotboll som helhet är genomgående, såväl i samtalet med honom som via företagets webbplats.

"I fouce har vi fotbollskunskap med erfarenhet av ett utbildningsstrategiskt metodarbete nationellt såsväl som internationellt, som erbjuder fotbollsutbildning i olika former.
Svensk fotboll är av ytterst behov av allt mer gedigen spelarutbildning som väsentligt höjer grundnivån för morgondagens spelare", går bland annat att läsa på företagets hemsida.

Jägerstig är även tydlig med var han anser att grundproblemet i frågan om spelar- och talangutveckling ligger. 

– Grundproblemet ligger hos vårt förbundet, att förbundet inte satt riktlinjer och dragit igång de processer som krävs för att förbättra och utveckla svensk fotboll, man har istället gjort de omvända.
– Man har tagit bort tabeller, man har tagit bort seriespel, man har premierat en sen spelarutbildning med föräldratränare och egentligen gjort absolut tvärtemot vad man borde ha gjort.
– Jag som varit med som tränare i över tio år har nu sett att utvecklingen går bakåt, vi står inte bara stilla utan vi har gått bakåt. 

Detta problem löses ju inte på en natt och ni jobbar ju som sagt för att lösa detta, men hur gör man det i ett större perspektiv? 
– Vi får fram sämre spelare, men anledningen till att vi får fram sämre spelare är våra tränare, vi måste få fram bättre tränare, fler tränare och fler som vill bli tränare.
– Jag tror att man måste höja statusen på vårt yrke och då tror jag på att återinföra seriespel, tabeller och tävlingsspel för att få tillbaka ”edgen” runt fotbollen. 

Han fortsätter: 
– Det är en av nycklarna för att få tillbaka intresset för folk att vara ledare och spelarutbildare i tidig ålder. 
– Sen tror jag att man kan göra massa mer saker, dels behöver vi få in mer pengar till klubbarna och att de vågar satsa pengar i sin ungdomsverksamhet, för producerar vi talanger av europeisk toppnivå kan det generera enorma summor till våra klubbar, men det som krävs är att man börjar i tid eller om man börjar senare att man tar satellitklubbar som börjar i tid som man sedan kan fånga upp. 

Trots kritiken som Jägerstig och många andra riktar eller har riktat mot utvecklingen inom svensk fotboll så har vi under bara de senaste åren fått se talanger som Samuel Dahl, Lucas Bergvall och Hugo Larsson ta klivet till toppligorna för stora pengar.

29-åringen är väl medveten om pengarna som våra svenska klubbar har tjänat den senaste tiden, men han belyser samtidigt den övergripande utvecklingen inom den internationella fotbollen. 

– Det är såklart att värdet och summorna på spelarövergångar har ökat, men det har det gjort överallt, säger han och förklarar vidare: 
– Men om vi tittar på hur många spelare som går från allsvenskan till någon av de största ligorna idag, det är väldigt få kontra hur det var för 20 år sedan. 
– Spelarna som går till de ligorna etablerar sig i stort sett inte.

För ett par år sedan startade Jägerstig som sagt Stockholm Juniors, en förening ämnad åt att hjälpa svenska spelare att få den utbildning som krävs för att nå europeiska toppklubbar.

Nu sedan ett år tillbaka driver han som sagt istället FOUCE och 29-åringen ser klara fördelar med detta initiativ jämfört med en förening. 

– Målsättningen för oss är att förändra fotbollen i Sverige och vi ser det här som det absolut bästa sättet att förändra gentemot om vi skulle starta en förening.
– Här kan vi påverka hela fotbolls-Sverige istället för att det blir isolerat i vår förening. 

Han fortsätter: 

– Sen såklart är det viktigt att vi blir lönsamma också, för då kan vi återinvestera i verksamheten samt bredda ut den. 
– Så svaret på frågan, det kommer inte att bli någon förening.

Bild från en av FOUCE:s träningar. Foto: Privat 

En fördel nu är att man kan jobba för och tillsammans med våra redan etablerade klubbar, även om det till en början fanns en del motstånd till FOUCE. 

– Från start så fanns det mycket motstånd, för att det låg i bakvattnet att vi tidigare hade haft en förening.
– Men nu ser klubbarna det här som en möjlighet att vi gör deras spelare bättre, vi gör dem bättre. Sen finns det såklart ett fåtal klubbar som fortfarande sätter sig emot, men det tror jag kommer lösa sig, vi är bara ute efter att svensk fotboll ska bli bättre och då vill vi jobba med klubbarna.

För Jägerstig och FOUCE är det stort fokus på vad det ska tränas på, samt hur mycket det bör tränas. I dagsläget gör vi fel i båda delarna enligt 29-åringen.

– I Sverige pratar vi om att vi inte tränar teknik, men det är felaktigt. Vi tränar teknik, men vi tränar fel teknik med fel träningsmetoder. 
– Vi behöver träna teknik som är anpassade ut efter matchen dvs match-anpassad teknik och inte individuell teknik. Vi behöver även se till att spelarna blir mer intelligenta på planen och där är träningen avgörande.
– Vi kan träna upp spelintelligensen, stimulera den inom olika områden. Vi kan få spelare att snabbare bedöma passningslinjer, bli bättre på att bedöma passningslinjer, hur de kan bli aktivare i sin positionering och orienteringsförmåga m.m 
– Det här är förmågor som vi behöver stimulera i träningen och det här gör man utomlands, framförallt om man tittar på Spanien. Där har de träningsmetoder som stimulerar de här områdena i hjärnan och det gör vi också, vi tränar alltså hjärnan. 

Vad gör vi istället för det du nämner idag? 
– Det vi istället idag gör idag är att vi jobbar med Matchanpassad taktik & individuell teknik. Vi tränar matchanpassad taktik, som utgår ifrån hur laget skall spela och individuell teknik som är anpassad för individen, istället skall vi göra det omvända. 


– Individuell taktik: skall utbilda spelarna individuellt i matchsituationerna (oberoende av lagtaktik). 
– Matchanpassad teknik: Skall forma en teknik som är lämpad för matchen, de tekniska redskapen skall vara funktionella för diverse match-situationer, säger han och fortsätter med att resonera kring varför dagens träningsmängd är ett problem, såväl för fotbollen som för samhället i stort:
– Vi tränar mindre än någonsin.
– Spelare går och tränar med sina lag och tror att det ska räcka för att bli fotbollsspelare. När man sedan blivit fotbollsspelare och egentligen vill maximera sin potential så nöjer man sig också med sina lagträningar.
– Jag tror det är vår övergripande mentalitet, ordet lagom, som spelar in där och det är inte bra. 
– Varken för svensk fotboll eller för vårt samhälle generellt, folk är för bekväma, 

Samtidigt som Jägerstig har stor erfarenhet från arbete i olika svenska klubbar så har han även en hel del internationell nivå och bilden av svensk fotboll utanför våra gränser är minst sagt jobbig.

– De skrattar åt svensk fotboll och vad vi håller på med, de tror inte att det är sant att vi infört de regler vi har kring seriespel och tabeller. De tittar på svensk fotboll som ett skämt, säger Jägerstig.

När vi pratar om internationell fotboll så kommer svenska tränare återigen på tal och framförallt hur länge sedan det var en svensk tränare lyckades utomlands. 

– Om man kollar på svenska spelare och svenska tränare är det ren fakta att vi ligger efter, säger han och fortsätter: 
– Tittar vi på våra tränare är vi mil efter. Tittar vi på tränare vi haft ut i toppligorna i Europa är den senaste vi haft Svennis.
– Svennis… vi pratar alltså 20 år sedan och det är katastrofalt och ser man även när man åker runt och tittar på ungdomsfotbollen. Tränarna generellt har alldeles för låg kunskapsnivå. De vet inte hur man ska lära ut en första touch, hur man ska ta emot bollen, vilka detaljer som är avgörande för det.
– Att ta emot bollen i fotboll är det mest grundläggande tekniska momentet och våra tränare behärskar inte det. Det är ett oerhört problem och vi måste börja i rätt ända i svensk fotboll, att utbilda våra tränare för det gör vi inte idag. 

Genomgående så är Jägerstig tydlig med att en förändring är ett måste och det är även det han och FOUCE hoppas uppnå. 

– Det är därför vi har startat FOUCE, inte för att invänta en förändring utan för att det ska bli en förändring, avslutar han. 

Att ambitionerna hos FOUCE och Sebastian är stora är tydligt, efter att ha varit i gång i lite drygt ett år så har man 100 aktiva medlemmar och sedan uppstarten har runt 250 barn i åldrarna 7-11 tränats via företaget. 

FotbollDirekt har även varit i kontakt med ett par föräldrar vars barn varit i träning med FOUCE och responsen är tydlig.

– Vi är väldigt positiva. Vi har kört med FOUCE i ungefär tolv månader, min son som precis fyllt åtta har kört där en till två gånger i veckan parallellt med hans lagträningar. 
– Det är flera delar som är bra, det första är att det är första gången som jag sett tränare som har koll på vad barnen ska lära sig i just den åldern. Det är träning som är väldigt applicerbar i själva matchen också, säger en förälder till FotbollDirekt.

En annan förälder lyfter framförallt FOUCE professionalism och pedagogik. 

– De är oerhört professionella i sin utbildning till barnen. 
Vi har sökt efter ren möjlighet att utveckla vår son individuellt men även generellt och jag tycker att vi verkligen har hittat rätt. Killarna som driver FOUCE är väldigt erfarna och duktiga. Så vi tycker att vi haft en fantastisk tur att vi kunnat komma i kontakt med dem. 
– De utbildar ju både på grunden och på avancerad nivå. Dels utbildar de hur man ska hantera boll, ut- och insidor men även i spelförståelse, spelintelligens. De är även otroliga pedagoger, det ska man inte glömma. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 19 november
14:00 Gibraltar - Moldavien Landskamp
20:45 Bosnien Hercegovina - Nederländerna UEFA Nations League - Liga A
20:45 Ungern - Tyskland UEFA Nations League - Liga A
20:45 Sverige - Azerbajdzjan UEFA Nations League - Liga C
20:45 Slovakien - Estland UEFA Nations League - Liga C
20:45 Montenegro - Turkiet UEFA Nations League - Liga B
20:45 Wales - Island UEFA Nations League - Liga B
20:45 Malta - Andorra UEFA Nations League - Liga D
20:45 Tjeckien - Georgien UEFA Nations League - Liga B
20:45 Albanien - Ukraina UEFA Nations League - Liga B
onsdag 20 november
01:30 Kanada - Surinam CONCACAF Nations League - League A
03:30 Mexiko - Honduras CONCACAF Nations League - League A
torsdag 21 november
18:30 Lund - Östersund Superettan
18:45 Hammarby - Manchester C UEFA Champions League, damer
18:45 Vålerengen - Bayern München UEFA Champions League, damer
19:00 Landskrona - Värnamo Allsvenskan
19:00 Stockholm Inter - GIF Sundsvall Superettan
21:00 St Pölten - Barcelona UEFA Champions League, damer
21:00 Arsenal - Juventus UEFA Champions League, damer
fredag 22 november
18:00 Al-Nassr Riyadh - Al Qadasiya Saudi Arabia Professional League
18:30 Union Berlin - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
18:30 Preussen Münster - Köln 2. Bundesliga
18:30 Paderborn - Nürnberg 2. Bundesliga
19:00 Hvidovre - Roskilde Danmark Division 1
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 B93 - Hobro Danmark Division 1
20:30 Bayern München - Augsburg Bundesliga
21:00 Getafe - Valladolid La Liga
21:00 Plymouth - Watford Championship
lördag 23 november
13:00 Hertha Berlin - Ulm 2. Bundesliga
13:00 Ariana - Astrio Sweden Division 1
13:00 Hannover - Darmstadt 2. Bundesliga
13:00 Fortuna Düsseldorf - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Greuther Furth - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Leicester - Chelsea Premier League
13:30 Coventry - Sheffield U Championship
14:00 Valencia - Real Betis La Liga
14:00 FBK Karlstad - Enkopings SK Sweden Division 1
15:00 Verona - Inter Serie A
15:00 AIK - Umeå Allsvenskan, damer
15:30 Stuttgart - Bochum Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Freiburg Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Heidenheim Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
16:00 Arsenal - Nottingham Premier League
16:00 Bournemouth - Brighton Premier League
16:00 Fulham - Wolverhampton Premier League
16:00 Aston Villa - Crystal Palace Premier League
16:00 Everton - Brentford Premier League
16:00 Oxford U - Middlesbrough Championship
16:15 Atletico Madrid - Alaves La Liga
18:00 Al Khaleej Saihat - Al Hilal Riyadh Saudi Arabia Professional League
18:00 Milan - Juventus Serie A
18:30 Manchester C - Tottenham Premier League
18:30 Eintracht Frankfurt - Werder Bremen Bundesliga
18:30 Girona - Espanyol La Liga
18:30 Las Palmas - Mallorca La Liga
18:45 Dundee FC - Hibernian Skottland Premiership
18:45 Dundee FC - Hibernian Skottland Premiership
20:30 Hamburg - Schalke 04 2. Bundesliga
20:45 Hearts - Celtic Skottland Premiership
20:45 Parma - Atalanta Serie A
21:00 Celta Vigo - Barcelona La Liga
söndag 24 november
02:00 Orlando Pride - Washington USA NWSL
12:30 Genoa - Cagliari Serie A
13:00 Chelsea - Manchester U Women’s Super League
13:30 Kaiserslautern - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:30 Regensburg - Magdeburg 2. Bundesliga
14:00 Östersund - Lund Superettan
14:00 Ålborg - Viborg Superligaen
14:00 Osasuna - Villarreal La Liga
15:00 Värnamo - Landskrona Allsvenskan
15:00 Southampton - Liverpool Premier League
15:00 Horsens - Köge Danmark Division 1
15:00 Fredericia - Kolding Danmark Division 1
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Como - Fiorentina Serie A
15:30 Kiel - Mainz Bundesliga
16:00 Swansea - Leeds Championship
16:00 Hilleröd - Esbjerg Danmark Division 1
16:00 Freiburg - Bayern München Tyska cupen
16:00 GIF Sundsvall - Stockholm Inter Superettan
16:15 Sevilla - Rayo Vallecano La Liga
16:45 Ajax - Zwolle Eredivisie
17:30 Borussia M'gladbach - St Pauli Bundesliga
17:30 Ipswich - Manchester U Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Lyngby Superligaen
18:00 Al Ittihad Jeddah - Al Fateh SC Saudi Arabia Professional League
18:30 Leganes - Real Madrid La Liga
20:45 Lazio - Bologna Serie A
21:00 Athletic Bilbao - Real Sociedad La Liga
måndag 25 november
15:00 Al Ain - Al Ahli AFC Champions League
17:00 Esteghal - Pakhtakor AFC Champions League
17:00 Al-Gharafa - Al Nassr AFC Champions League
18:30 Empoli - Udinese Serie A
18:30 Vendsyssel - Odense Danmark Division 1
19:00 Al Rayyan - Persepolis AFC Champions League
20:45 Venezia - Lecce Serie A
21:00 Port Vale - Crewe League Two
21:00 Newcastle - West Ham Premier League
tisdag 26 november
14:00 Young Boys U19 - Atalanta U19 UEFA Youth League
16:00 Bayern München U19 - PSG U19 UEFA Youth League
18:45 Slovan Bratislava - Milan EUROPA: Champions League
18:45 Sparta Prag - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Paris SG EUROPA: Champions League
21:00 Sunderland - West Bromwich Championship
21:00 Barcelona - Brest EUROPA: Champions League
21:00 Manchester C - Feyenoord EUROPA: Champions League
21:00 Inter - Leipzig EUROPA: Champions League
21:00 Young Boys - Atalanta EUROPA: Champions League
21:00 Sporting Lissabon - Arsenal EUROPA: Champions League
21:00 Bayer Leverkusen - FC Salzburg EUROPA: Champions League
onsdag 27 november
11:00 Yokohama F Marinos - Pohang AFC Champions League
14:00 Celtic U19 - Club Brugge U19 UEFA Youth League
16:00 Liverpool U19 - Real Madrid U19 UEFA Youth League
18:45 Sturm Graz - Girona EUROPA: Champions League
18:45 Röda Stjärnan - Stuttgart EUROPA: Champions League
21:00 Aston Villa - Juventus EUROPA: Champions League
21:00 PSV Eindhoven - Shakhtar Donetsk EUROPA: Champions League
21:00 Monaco - Benfica EUROPA: Champions League
21:00 Dinamo Zagreb - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Liverpool - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Celtic - Club Brügge EUROPA: Champions League
21:00 Bologna - Lille EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 19 8 3 42 65
2 Hammarby IF 30 16 6 8 23 54
3 AIK 30 17 3 10 5 54
4 Djurgårdens IF 30 16 5 9 10 53
5 Mjällby AIF 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Gais 30 14 6 10 2 48
7 IF Elfsborg 30 13 6 11 8 45
8 BK Häcken 30 12 6 12 3 42
9 IK Sirius 30 12 5 13 1 41
10 IF Brommapojkarna 30 8 10 12 -7 34
11 IFK Norrköping 30 9 7 14 -21 34
12 Halmstads BK 30 10 3 17 -18 33
13 IFK Göteborg 30 7 10 13 -10 31
14 IFK Värnamo 30 7 10 13 -10 31
15 Kalmar FF 30 8 6 16 -20 30
16 Västerås SK FK 30 6 5 19 -17 23