REPORTAGE: FOUCE – initiativet som ska förändra svensk fotboll
Svensk ungdomsfotboll och vägen framåt för talangutveckling fortsätter att vara omdebatterat.
En som är säker på sin sak och hur svensk fotboll borde göra är Sebastian Jägerstig, initiativtagare och vd för FOUCE.
– Hela initiativet är för att förändra fotbollen i Sverige, säger han till FotbollDirekt.
SE HELA REPORTAGET I SPELAREN OVAN.
***
Svensk ungdomsfotboll fortsätter att vara omdebatterat, nu senast har det varit stora diskussioner kring AIK:s beslut att sänka åldern för sina akademilag.
Att klimatet är infekterat på många sätt och vis håller nog alla med om, samtidigt känns det som att vi är på väg mot ett vägskäl för svensk ungdomsfotboll.
Vad vill vi att den ska vara och hur ska vi få den dit vi vill vara?
Åsikterna är många, likaså metoderna.
Några som dock är säkra på sin sak är FOUCE, som FotbollDirekt varit och besökt för ett exklusivt reportage kring just talangutveckling.
– Vi är ett fristående, utvecklingscenter kallar vi det, inom fotboll. Vi tar ut spelare och utbildar spelare utanför deras klubbar och utbildar dem efter vår metodik, säger FOUCE vd och initiativtagare Sebastian Jägerstig till FotbollDirekt.
“För svensk fotboll” är ett tydligt mantra för er, vill du förklara lite närmare vad ni gör för svensk fotboll?
– Hela initiativet är för att förändra fotbollen i Sverige, vi anser helt enkelt att fotbollsutbildningen i Sverige från tio år inte är i nivå med vad som finns utomlands.
– Så det här är ett initiativ som ska kunna ge spelare högkvalitativ utbildning tidigt, men även utbilda tränare och svensk fotboll generellt.
Gruppen vi har fått hälsa på är FOUCE grupp för spelare födda 2015 och även fast spelarna fortfarande är väldigt unga så anser Jägerstig att potentialen i gruppen är enorm.
– Under alla mina tolv år som ungdomstränare i olika klubbar, olika lag , olika träningsgrupper så har jag aldrig haft en grupp med så många spelare som har potential att bli fotbollsspelare.
– Jag tror att majoriteten av de spelare vi ser idag, kommer vi att se högt upp.
Hur kan man se det såhär tidigt, vilka faktorer visar att det kan bli så?
– Dels mentala faktorer, att man gillar att träna, att man är ambitiös. Sedan att man gillar utmaningar, att man gillar press.
– Sedan är det spelintelligens vi tittar på och det ser vi på många av dem som är här idag.
Att initiativet låter bra är det nog inte speciellt mycket tvekan kring, men hur uppfattas det av spelarna som deltar i träning? Väldigt positivt är responsen vi får.
– Det är bra, jag lär mig jättemycket. Sen tar jag med allt det här tillbaka till mitt lag, säger en spelare till FotbollDirekt.
– Träningarna är väldigt bra för tränarna är lugna, man har lite press på sig, men det är inte så att man behöver vara bra hela tiden, säger en annan spelare till FD.
Även föräldrarna verkar uppskatta träningen och initiativet.
– Jag skulle säga att det här är som att det här är som att vara i ett akademilag, men att man har erfarna akademitränare som driver det utifrån ett internationellt perspektiv, jämfört med i ett vanligt akademilag så kanske man har oerfarna tränare idag.
– Så det är väldigt stor skillnad när det gäller metod och pedagogik, säger en förälder till FotbollDirekt.
Samtidigt som FOUCE och Sebastian gör detta för svensk fotboll så vill han se en uppryckning av svensk fotboll överlag, där dem stora boven i dramat enligt honom är Svenska fotbollförbundet.
– Mitt förtroende är helt kört i botten för dem ifall jag ska vara helt ärlig.
De har gjort alla möjliga fel, tagit bort tabeller, resultat, engagemanget. Bara linjen att vi ska nivåindela sent, från – 13 års ålder och att vi ska samla alla på en och samma nivå, helst ha en förälder tränare. Att det skulle ge att fler kommer fram och att färre slutar spela, det är tvärtom. Vi har gjort allt fel.
– Mitt förtroende är helt kört i botten.
Du är nog inte helt ensam med dina åsikter sett till vad som skrivs om Svenska fotbollförbundet nu, vad anser du att ni med FOUCE men även andra kan göra för att rätta till det här?
– Det är som jag sagt innan, det här projektet är ett initiativ för att förändra de här delarna och vi vill inte vänta på att det ska ske en förändring utan vi vill göra förändringen.
– Så det är en stor fråga, men en del är hur vi kan ta fram bättre tränare och få fler att vilja bli ungdomstränare, hur kan vi utbilda dem ännu mer. Det tror jag är nyckeln. Att skapa en “edge” runt ungdomssidan.
Jägerstig fortsätter:
– Förut hade man tabeller, Sankt Erikscupen där alla samlades i slutspel och det fanns en status att vara ungdomstränare, men det är borta. Så det tror jag är en nyckel.
– Sen tror jag också att vi måste förbättra utbildningarna, göra dem bredare och jobba mer med spelarutveckling och titta utanför våra gränser. Det är bara att titta på ledande fotbollsländer som Spanien och Tyskland, vad de gör i sin träning som vi kan ta in och addera.
– Det är det vi har gjort och vi vill förmedla vår kunskap och vår metodik i form av spelarutveckling, avslutar han.