PÅ FD: Vill stoppa ny Svenska cupen-plan – ”Inte realistiskt”
Svenska cupens format med gruppspel har blivit en stor succé. Nu vill arkitekten bakom “nya cupen” utveckla formatet ytterligare. Sef:s sportdirektör Stefan Lundin lanserar idén om ett förberedande gruppspel i november. Men från förbundshåll är intresset svalt:
– Jag tycker inte det är realistiskt, säger tävlingskommitténs avgående ordförande Gerhard Sager till FotbollDirekt.se.
2013 ändrade svenska cupen format, med ett gruppspel i februari-mars och cupfinal redan på våren. Ett grepp som hyllats i stort sett överallt sedan det infördes.
Tidigare allsvenske spelaren och tränaren Stefan Lundin, numera sportdirektör i Sef, var den som kom med idén om ett gruppspel. Nu vill han ändra formatet och sträcka ut tävlingssäsongen ytterligare. Ett kvalgruppspel i november, efter att allsvenskan spelats klart är förslaget från Lundin.
Det skulle ersätta kvalomgång två, där de 32 Sef-lagen från allsvenskan och superettan går in i cupen och möter de 32 lag utanför eliten som kvalificerat sig. Kvalomgång två spelas med nuvarande format i augusti varje år, och avgörs i en enda match, där de 32 lagen från lägre divisioner har hemmaplan. Vinnaren där går till gruppspelet i februari-mars.
Med det nya förslaget skulle den kvalomgången göras om till gruppspel i november. Lundin lyfter fram hur det skulle utveckla svensk fotboll ytterligare med fler tävlingsmatcher, och poängterar att Sverige är ganska ensamma i Europa om att inte tävlingsspela i november.
I Norge så avslutas Tippeligan den 25 november i år, och i Danmark avslutas Superligans höstsäsong knappt två veckor in i december. För att ta två jämförbara länder.
Att sträcka ut allsvenskan längre in i november är svårt med ett landslagsuppehåll i mitten av månaden. Dessutom skulle det försvåra för de lag som eventuellt tar sig in i gruppspel i Europa (vi har färska exempel med Malmö FF 2014 och 2015, samt Östersund 2017). Lösningen skulle då istället vara ett kvalgruppspel, anser Lundin.
Det är dock förbundet och inte Sef som är tävlingsarrangör för svenska cupen. Och intresset därifrån är svalt. Gerhard Sager som är ordförande i förbundets tävlingskommitté har hört om förslaget tidigare.
– Han (Lundin) har nämnt det för mig tidigare ja. Men jag tycker inte det är realistiskt, säger Sager till FotbollDirekt.se och utvecklar:
– Det skulle exempelvis innebära att klubbarna i division 1 och division 2… de klubbarna har ett uppehåll på över en månad mellan sin serieavslutning och cupspel enligt det här förslaget. Sedan ska de in i ett gruppspel efter en månad.
– Sedan är det landslagsuppehåll i mitten av november, så då ska matcherna gå andra halvan av november. Vem ska titta på de matcherna? Vi konkurrerar med hockeyn och jag har svårt att se att det skulle finnas något intresse för ett förberedande gruppspel i november. En annan fråga: När ska spelarna ha semester? Det finns många frågetecken här.
Stefan Lundin lyfter här främst fram utvecklingsmöjligheterna rent sportsligt, att det funnits en vinst med förlängd tävlingssäsong och att det här skulle kunna föra den utvecklingen vidare. Det är mer det än något annat han lyfter fram här, och han erkänner också att det finns andra hinder, främst vad gäller arrangemang…
– Jag är enig i att svenska cupens format med gruppspel varit mycket bra för svensk fotboll. Våra framgångar de senaste åren på klubb- och landslagsnivå, det är till viss del ett resultat av cupens förändring. Men ska vi nu peta in ytterligare matcher här? Jag tycker inte det. Jag sade det när vi tog upp det här, vi har redan en lång och bra säsong. Vi ska inte röra cupen.
Det finns dock möjligheter att lägga matcher i november-december. Från andra halvan av november och framåt är det ledigt i schemat. Dock så berör cupen fler klubbar än Sef-klubbarna. Något som försvårar, säger Gerhard Sager.
– Att förlänga allsvenskan till efter landslagsuppehållet i november… det är inte realistiskt. Då räcker det inte med att flytta bara en match, utan två. Och då hamnar vi i
slutet av november. Så att lägga cupspel där istället… frågan är under vilka betingelser vi gör det här? Det har visat sig svårt rent arrangörsmässigt för många lag redan med nuvarande upplägg, man har fått flytta matcher till annan ort och så vidare.
– Men jag kommer också avgå som ordförande i slutet av mars, så det kan ju hända att man från tävlingskommitténs sida ändrar sig här. Jag har dock svårt att se hur vi ska få ihop det, frågar du mig så tycker jag inte det här är realistiskt och jag tycker att vi ska behålla cupen som den är.
Ett annat mindre förslag på förändring av cupen är att låta både ettan och tvåan i varje grupp gå vidare till slutspel. Det skulle därmed bli åttondelsfinaler för 16 lag istället för som det är nu, kvartsfinaler bara för gruppsegrarna. FD:s krönikör Magnus Österberg lyfte den frågan i en krönika i går.
Gerhard Sager säger att det är svårt att hitta utrymme för en till slutspelsomgång:
– Då måste man skapa en speldag till, och speldagar har vi väldigt ont om. Speldagarna är maximalt utnyttjade nu. Jag tror inte det är möjligt.
Den här artikeln handlar om: