Rydström om turerna – “Norrköping hörde av sig”

Nu berättar Henrik Rydström om de viktiga valen och turerna som tog honom tillbaka till Kalmar FF.
Om intresset från Mjällby och IFK Norrköping, hur han ska locka Nils Fröling att stanna kvar i klubben – och att han räknar med att Rasmus Elm blir kvar i ledarstaben i en skräddarsydd roll.
Och succétränaren från Sirius är redo att börja jobba på allvar, och mejlar och sms:ar Elm och assisterande tränaren Stefan Larsson dygnet om.
– Jag tycker det finns potential (i Kalmar FF), men i mina ögon så kanske man inte har uppfyllt den potentialen.

Det gick fort när han väl bestämde sig för att lämna uppdraget i Uppsala.
Ända in i slutet av den märkliga allsvenska säsongen var Henrik Rydström inställd på att jobba kvar i Sirius även över 2021.
– Tidsmässigt så var det väl fram till tre matcher kvar som jag var inställd på att vara kvar i Sirius även 2021 och framåt. Vi skulle flytta upp med familjen och jag pratade inte med Kalmar eller någon annan klubb. Det var hundra procent fokus på Sirius och avslutningen på säsongen, förklarar Rydström.

– Men en dag till en annan, och det var faktiskt nästan så, så landade vi i att det socialt inte kommer att fungera. Och det var omöjligt att pendla vidare som jag gjort. Framtiden var inte i Sirius, men samtidigt så skulle säsongen slutföras, 

– Jag hade ingen officiell kontakt med Kalmar FF, de hade ju kvalet att tänka på. Det var efter kvalet som det blev konkret med Kalmar FF.

Men det var inte den enda klubben som var intresserad av Rydströms tjänster, efter ett speciellt år i Sirius som gjort tränaren attraktiv.
– Jag pratade med (sportchefen) Hasse Larsson i Mjällby, och man snackade om IFK Norrköping, säger Rydström som också säger att han tror att Kalmar FF och Sirius nu är överens om detaljerna i flytten, då han faktiskt stod under kontrakt i Uppsala.

Hur var det med IFK Norrköping då?
– Norrköping hörde av sig till Ola (Andersson, sportchef Sirius), de frågade om de fick kontakta mig. Men jag var aldrig i kontakt med Norrköping. Direkt efter kvalet så hörde Kalmar FF av sig officiellt, och jag har haft samtal med ordförande, klubbchef, styrelserepresentant. Och (sportchefen) Jörgen Petersson och jag har träffats flera gånger. Det har varit en noggrann genomgång från Kalmars sida.

Okej, nu - vad blir det första du gör?
– Jag försöker alltid sätta mig in i det som varit bra, för det finns alltid saker som varit bra. Rasmus (Elm) och Stefan som kommer vara i teamet, vad är i det i deras roller de kan utveckla. Det primära är att lära känna varandra i de här rollerna.

– Jag är inte mittfältskollega med Rasmus längre, jag är arbetsledare i ett team, Jag har en grundsyn hur jag vill spela fotboll, och nu vill jag ta den vidare, en “lära-känna”-process. Jag bombarderar dem med mejl och sms, dygnet om. 

Henrik Rydström skrattar:
– Och Rasmus stänger inte av meddelanden på sin telefon på natten, så jag väcker honom med sms klockan halv två.

Så du har fått tummen upp från Rasmus om en fortsättning?
– Ja, till mig är han positiv. Jag beter mig som att han är klar, man han är ju inte klar, det är en fråga mellan honom och föreningen. 

Jag ser Rasmus som en specialtränare vars syn på helheten jag alltid är intresserad av. Som jag vill ha. jag vet att Rasmus alltid säger det han tycker, och sanningssägarna behöver man runt omkring sig.

– Rasmus roll skulle vara en mix mellan att utveckla de yngre spelarna och jobba med de centrala mittfältarna. Han har ett jäkla “know how” på att spela fotboll. Kan man använda det i en direkt reaktion med spelare så är det skitbra.

Hur ska du utveckla den trupp du nu tar över?
– Nämen, jag tycker också det finns potential…, men i mina ögon så kanske man inte uppfyllt den potentialen. Sen kan man alltid diskutera väg och hur man gör. Men det mest tydliga att förändra, det är att vara modiga. 

– Det finns tusen anledningar till att Kalmar FF inte sett modiga ut och jag förstår att det ser ut som det gjort under flera tuffa år. Jag är tydligt exempel, det svårt få ut allt man har med bakbundna händer.

– Jag vill att spelarna ska veta att vi förväntar oss av dem att de tar offensiva initiativ. Vi ska vara jävligt jobbiga utan boll, men det ska bli fler offensiva beslut av spelarna.

– Det handlar om en grundfilosofi, och det är inga hemligheter att jag tror gott om spelarna och förväntar mig att de ska lösa saker med bollen. Det kommer att ge dem möjlighet att utvecklas mer än om du bara vill att de ska försvara. Men där finns inget motsatsförhållande.

Kan den här truppen jämföras med den du förfogade över i Sirius?
– Alltså, nu var det roligt i år med unga spelare som Jamie Roche, Johan Karlsson, Joakim Persson, Hannes Sveijer - men ser man på det generellt så är Kalmars akademiverksamhet längre fram än den i Uppsala och Sirius.

– Sirius har gjort många bra saker, och kommer att bli bättre - men det är flera års fördröjning. Det finns ett glastak man måste ta sig igenom som ung spelare, man behöver se spelare i den verksamheten lyckas. Där har fem-sex år varit väldigt bra i Kalmar, spelare har tagit kliv till större klubbar och större ligor och det föder en tro. 

– Samtidigt förändras sådant snabbt, och det behöver vi väcka igen i Kalmar. Det finns några väldigt intressanta spelare i åringarna som inte riktigt slagit igenom ännu.

Kommer det att värvas?
– Vi tittar på en offensiv kraft, men det måste inte in. 

Nils Fröling är en talangfull och eftertraktad anfallare. Kommer ni tvingas sälja honom?
– Ekonomiskt så har vi råd att behålla honom, och vi vill definitivt inte släppa honom om inte föreningen får den summan som en spelare av den kalibern och åldern är värd. Vi har inget skriande behov att sälja för att få in pengar.

– Jag tror också att ett förhoppningsvis en mer strukturellt anfallsspel kan få honom blomma ännu mer.

Vad är det bästa med att få jobbet i KFF?
– Faktum är att var en bra sak är att ha varit i Sirius i två år, man inser att man är inte livsnödvändig. Man kan tillföra saker och få folk att tycka det roligt att jobba. Vara med och ta en klubb i en viss riktning,

– Men det står inte och faller med en själv. Nu försöker jag ha samma ingångsvinkel i Kalmar. jag behöver inte ha åsikter om allt i föreningen, jag kan koncentrera mig på att få mina kolleger att tycka det är roligt att jobba.

Rydström erkänner dock till sist:
– Emotionellt är Kalmar starkt för mig, och det blir till en drivkraft. Kan vi få till en fotboll som är jävligt rolig att se, som folk vill titta på. När man känner så mycket för något så ökar den andra sidan, man vill leva upp till egna och andras förväntningar.

– Alla känslor blir starkare.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: