Det händer om allsvenskan inte kan spelas klart – två möjligheter
Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius vill att säsongen 2020 avslutas då smittspridningen är för stor. Men vad skulle hända om allsvenskan lades ned utan att den var färdigspelad? I augusti togs en ny regel fram.
– Om det skulle bli så, då är det förbundsstyrelsen som tar besluten. Dels om att avbryta serien, och sedan även konsekvensbesluten, vad som isåfall ska hända. Ska en seriesegrare koras, ska vi ha upp- och nedflyttning… det är i sådana fall styrelsens beslut, säger förbundets chefjurist Anders Hübinette.
Allsvenskan och superettan har på det stora hela klarat sig bra under den här säsongen. Ett större utbrott skedde i AFC Eskilstuna i somras, men det har mest varit fall där enstaka spelare konstaterats smittade och kunnat isoleras. Större smittspridning i lagen har inte skett.
Samtidigt är det ett faktum att smittspridningen i landet är på en mycket hög nivå igen, efter en lugnare sommar. Helsingborgs IF:s ordförande Krister Azelius menar nu på att man bör avsluta allsvenskan. Azelius menar på att fotbollen bryter mot sitt eget protokoll genom att fortsätta spela.
Det protokoll som upprättades i våras innehåller fem faser, där allsvenskan i år varit i fas tre: "Genomförande av tävlingsmatcher för klubbarnas seniorlag, med spel på stängd arena". Man har nu frångått protokollet anser Azelius.
– Det man gör är att man blundar och håller tummarna eftersom det bara är tre omgångar kvar. När vi inte ville spela mot Djurgården hänvisades det ganska bryskt till protokollet. Samma protokoll som nu inte riktigt gäller längre, sade han till Sportbladet i fredags.
– Jag tycker det är olustigt hur man inom de centrala fotbollsorganen förhåller sig till pandemifrågan. Fotbollen har en helt annan agenda än resten av världen.
HIF-ordföranden fick mothugg av SEF:s generalsekreterare Mats Enquist:
– Jag förstår inte alls. Det är ganska obegripligt. Vi har skrivit in ett antal faser man kan befinna sig i för att visa vilka steg som finns att ta. Men vi ska inte vara några hobby-epidemiologer utan vi lutar oss mot experterna. Vi har fått okej från Folkhälsomyndigheten för att vi har starka protokoll och har visat upp väldigt få fall under årets 500 elitmatcher, sade Enquist.
Om det nu skulle bli så att fotbollen tvingas stänga ner innan allsvenskan har avslutats, vad händer då? En helt unik situation och när den här säsongen startade så fanns det inget skrivet alls i regelböckerna. Men det gör det nu. Chefjurist Anders Hübinette redogör:
– Fram till augusti fanns det inget regelverk för en sådan situation. Då fattade förbundsstyrelsen beslut om att införa en särskild regel för en unik situation, vad man kallar "extraordinär händelse". Som till exempel en pandemi, säger Hübinette till FotbollDirekt.se.
Man slog då fast att huvudregeln ska vara en nedlagd serie, dvs att ingen vinnare koras och inga lag flyttas ned. Något som skulle få väldigt stor åverkan på hela seriesystemet, alla divisioner under allsvenskan.
Men det finns också ett undantag:
– Huvudregeln är den att man inte korar nån segrare, inte har någon upp eller nedflyttning. Men sedan finns ett undantag, "synnerliga skäl". Alltså att man kan låta serietabellen stå kvar som den är när den avbröts. Ett sådant skäl är till exempel att serien är redan avgjord. Men det är helt oprövad mark.
Det är den som bekant, Malmö FF är redan klara seriesegrare, och en betydande del av säsongen är redan färdigspelad.
Det är förbundsstyrelsen som tar beslut kring en avbruten allsvenska förklarar Hübinette.
– Om det skulle bli så, då är det förbundsstyrelsen som tar besluten. Dels om att avbryta serien, och sedan även konsekvensbesluten, vad som isåfall ska hända. Ska en seriesegrare koras, ska vi ha upp- och nedflyttning... det är i sådana fall styrelsens beslut.
Om det blir ett beslut med avslutad serie utifrån synnerliga skäl så får man anta att det kommer bli protester från en del klubbar. Har de någon chans att överklaga, Riksidrottsnämnden?
– Ja, det blir isåfall så att ett beslut skulle kunna överklagas till Riksidrottsnämnden.
Nu i veckan kom ett beslut rörande avbruten serie, på lägre nivå. Pandemin satte stopp för kvalet upp till division 2. Där löste man det med att division 2-serierna utökas med sex lag 2021. Från 14 till 15 lag nästa säsong. Medan division 3 spelas med ett lag färre än normalt, elva lag.
Det handlar då om spel på regional nivå, där spelarna inte är yrkesverksamma fotbollsspelare. Och Anders Hübinette har stark tro på att vi inte kommer hamna i ett läge där förbundsstyrelsen tvingas kliva in.
Allsvenskan ska kunna avslutas som planerat.
– Med tanke på hur otroligt många fotbollsmatcher som spelats så har vi ändå klarat oss väldigt bra. Det är en utomhusidrott och vi har också konstatera att den smittspridning som trots allt varit inte har skett på fotbollsplanen.
Mer om förbundets nya regel HÄR.
Den här artikeln handlar om: