Bekräftar i dag – vill starta samtal om allsvensk publikstegring
SvFF och SEF står redo sedan några veckor tillbaka och vill starta samtal om en publikstegring med Folkhälsomyndigheten.
Men från myndigheterna är det fortfarande tyst.
Detta är något som särskiljer Sverige från andra länder i Europa.
– Vi hade ett möte med Europaligorna i förra veckan och nästan alla mina kollegor där berättade att de hade den här typen av dialog med sina respektive hälsomyndigheter, säger SEF:s Mats Enquist.
En dryg månad har gått sedan allsvenskan startade upp efter en lång och tuff vår.
Men på läktarna ekar det fortfarande tomt samtidigt som allt fler länder runt om i Europa påbörjat eller inlett en diskussion om publikstegring – något SvFF och SEF inte fått möjlighet att göra ännu.
För några veckor sedan kunde FotbollDirekt berätta att ett detaljerat protokoll skickats till Folkhälsomyndigheten där flera olika alternativ och scenarier delgivits från fotbollens sida.
Men någon återkoppling hade inte kommit då och nu berättar SEF-basen Mats Enquist att man fortfarande väntar på att inleda diskussioner - bristen på kommunikation är något han är kritisk till.
– Med några få undantag har klubbarna klarat av den här stora omställningen kring matchevenemangen väldigt bra. Supportrarna tycker jag också tagit ett stort ansvar i allt väsentligt, säger Mats Enquist innan han tar sats:
– Nu sitter väl alla och väntar på nästa steg, det vill säga hur ska vi komma till en typ av normalisering steg för steg. Det vi önskar är att få till stånd en diskussion med FHM i tid kring vilka önskemål och bedömningar som finns. Vi har en massa olika förslag på hur vi ska börja fylla på med publik igen men vi behöver få in kompetensen från myndigheterna kring hur vi bör agera. Och det är nog inte bara vi som vill veta det nu utan evenemangsindustrin i stort.
I Danmark har det gått snabbare och på bara några veckor har publikantalet tillåtits att stiga från noll, till ett hundratal och nu till betydligt större skaror. Mats Enquist menar att Danmark är ett bra exempel på hur fotbollen och myndigheterna kan samverka och att utvecklingen är liknande på flera håll ute i Europa.
– Vi förstår att vi inte kan öppna för publik i närtid men det vi vill nu är som sagt att få till stånd en dialog för framtiden. Det är väldigt stor skillnad på att få ett svar på en presskonferens och kunna sitta ner i god tid och diskutera olika scenarier. Vad kan vi göra för att komma framåt?
– Vi hade ett möte med Europaligorna i förra veckan och nästan alla mina kollegor där berättade att de hade den här typen av dialog med sina respektive hälsomyndigheter. I Sverige har vi den inte.
Vad tror du det beror på?
– Jag tror det beror på att vi inte har den kulturen här, det är bara att konstatera. FHM fortsätter att hänvisa till Riksidrottsförbundet och det blir en konstig trappstege. Vi har just i detta avseende mer gemensamt med en musikarrangör eller teater än vad vi har med många andra idrotter. Det är inte säkert att RF är den bästa kanalen för oss. Det är stelbent och jag tror det är viktigt att man har den diskussionen.
– Just nu hänvisas det till en presskonferens i augusti men jag tycker att man borde kunna få igång en diskussion tidigare än så.
Det finns flera anledningar till att SEF vill inleda samtal med FHM så fort som möjligt. Klubbarna fortsätter att blöda ekonomiskt och spel helt utan publik under hösten skulle innebära en halv miljard i förlorade intäkter för SEF-klubbarna.
– Det är jättetufft. Vi har kämpat oss igenom en del smällar redan nu men jag tycker alla arbetat solidariskt för att lösa detta. Men för varje omgång vi spelar utan publik… det kommer spela roll om vi får öppna upp eller inte.
Börjar klubbarna bli mer öppna för alternativa lösningar? AIK har ju bland annat anammat en ”allt eller inget-retorik” gällande publik.
– Det blir till slut ett beslut för varje enskild klubb, om man vill göra som AIK eller ta emot exempelvis 5000 åskådare. Det är inget vi i SEF kommer lägga oss i. Vårt fokus ligger på att hjälpa klubbarna att stegvis kunna öppna upp för publik om de vill det.
Vilka är de här ”5000” personerna som kommer få gå på matcherna om vi kommer dit?
– Det där är en av de största anledningarna till att vi behöver starta en diskussion innan ett beslut tas. Det är inte bara att släppa på 5000 utan man måste verkligen diskutera vilka det är som ska få komma in. Det finns flera dimensioner i det där, årskortsinnehavare kontra sponsorer kontra andra köpare. Det är inte bara summan som är intressant att diskutera för oss, utan det är också på vilket sätt och det vill vi som sagt få tid att diskutera tillsammans med supporterorganisationerna och klubbarna i god tid. Annars blir det kaos.
– Och supporterperspektivet är nog det som skiljer oss från andra arrangörer. Vi har en speciell relation till vår supporterkultur och det perspektivet skiljer sig också från klubb till klubb. Det är en relation vi vill värna och därför vill vi kunna inleda en respektfull diskussion i god tid så att det blir så bra som möjligt för supportrarna och klubbarna.
Mats Enquist avslutar:
– Jag märker att den här diskussionen finns i många andra länder och jag skulle gärna vilja se den i Sverige också. Det behövs nu.
Den här artikeln handlar om: