Efter AIK-kritiken – så är planen för målkameror i allsvenskan
För FD berättar Sef:s generalsekreterare Mats Enquist om hur utredningen kring målkameror och VAR inom svensk fotboll går.
– Just målkameror är väl den minst kontroversiella delen, säger han.
Det var stor dramatik på Gamla Ullevi i går när IFK Göteborgs Sargon Abraham i slutminuterna fick in en boll bakom AIK-målvakten Budimir Janosevic. Målet blev det enda i matchen och inte ens tv-bilderna kunde fastställa om bollen faktiskt var över linjen. Något som bilder från Bildbyrån sedan – med största sannolikhet – kunde fastställa att den var.
Efter matchen fick AIK-spelaren Panos Dimitriadis frågan om allsvenskan bör införa målkameror.
– Ja, absolut. Det är klart, det gör saker och ting lättare för domaren, det ska vara rättvist också, sa han.
Svensk elitfotboll jobbar sedan en tid för att ta fram underlag till klubbarna för hur ett eventuellt införande av VAR - där målkameror ingår - skulle kunna genomföras i allsvenskan. Sef:s generalsekreterare Mats Enquist uppdaterar om läget.
– Vi har tagit ett helhetsgrepp kring VAR och målkameror där vi lovat att göra en bra översiktskoll över vad som finns på marknaden och hur det skulle kunna tillämpas. Just målkameror är väl den minst kontroversiella delen av VAR. Andra bitar är svårare. Inte bara rent tekniskt men också saker som att hur rimligt är det att det tar flera minuter innan domaren kan ge besked? Hur långt tillbaka kan man gå och titta på reprisen, och tusen andra frågor.
– Vi tittar på det och har lovat att komma tillbaka med svar under vintern om hur saker och ting ser ut. Sen kommer vi att skicka ut det till klubbar och supportrar för att få in en bred undersökning med gensvar. Så vi har tidigast ett besked om ett år framåt. Där frågan kan komma upp på förbundets repskap i november 2021 och därför kan det tidigast införas i allsvenskan 2022.
– Nu är allt lite speciellt med tanke på corona så saker har tvingats stå på hold. Men vi har tagit till en ganska lång tidsplan just för att det är en så viktig fråga, inte bara internt inom fotbollen, utan även hos supportrarna. Det är viktigt att få in synpunkter från dem som lever för det här. Min uppfattning är att det är en riktig vattendelare i dag. Hälften tycker att VAR är det värsta som finns medan den andra hälften vill ha det så snabbt som möjligt. Ingen står i mitten, säger han och skrattar.
Har allsvenskan råd att införa den här tekniken?
– Absolut, vi har även själva tillgång till teknologi som vi skulle kunna använda. Men det beror på vad Fifa säger och vad som tillåts. Det finns rätt många frågetecken, inte minst om hur man bäst tillämpar VAR och hur säkert det är. Även målkameror kan ha fel har det visat sig ganska nyligen.
– I dag har domarna hörnsnäckor och mikrofoner så den som är huvuddomare kan snabbt få besked av exempelvis den assisterande domaren om det är offside. Det underlättar hans beslut, och kan man få till det så att domaren inte behöver gå ut på sidlinjen och spola i tre minuter så är det klart att det är bra. Ja, det är många aspekter i det här som vi penetrerar.
Den här artikeln handlar om: