Allsvensk premiär ingen räddning – Idrottens affärer: Så mycket krävs
Regeringens stödpaket tidigare i vår var på 500 miljoner.
60 miljoner beräknades gå till allsvenskan.
Men nu krävs det mer pengar för Sveriges idrottsföreningar och förbund som sedan tidigare ansökt om ytterligare 1,3 miljarder i stöd, enligt sport-ekonomisajten Idrottens affärer.
Nej, matematiken går inte i hop.
Inte på långa vägar är det så.
Att som exempelvis allsvenskan nu kommer i gång efter Folkhälsomyndighetens klartecken hjälper inte långt, inte när det kommer bokföring.
FHM:s restriktioner är fortsatt hårda med krav på tomma läktare och den stora mängd klubbar som blöder är i behov av ett fördubblat statligt stöd för att undvika det hotfulla scenario som nu allt mer växer – med i värsta fall en hel säsong utan publik.
– Det är uppenbart att regeringens stödpaket inte kommer att räcka för att rädda idrotten ur krisen och säkra framtiden, säger Åsa Ögren, ordförande RF-SISU Västerbotten till Idrottens affärer.
Det slås nu fast enligt IA:s rapporter att omkring 800 miljoner fattas för att svensk idrott på ett någorlunda vis ska klara sig igenom den pågående coronakrisen.
Med det sagt så är regeringens och samarbetspartiernas krispaket från i mars för idrottsrörelsen på 500 miljoner kronor någonting som inte på långa vägar motsvarar de enorma hål som nu finns på så många håll runt om i idrotts-Sverige, inte minst i den allsvenska fotbollen.
Idrottens affärer konstaterar att drygt 4 000 idrottsföreningar och knappt 50 specialidrottsförbund har ansökt om knappt 1,3 miljarder kronor för perioden 12 mars till 30 juni.
Nu väntar allsvenska klubbar på hur Riksidrottsstyrelsen kommande vecka ska besluta om hur nästan 800 miljoner kronor ska skäras bort från det skriande och akuta behov som många föreningar har.
”Behov av ytterligare 1,26 miljarder kronor för perioden juli-september”.
Men hur kan då egentligen en fördelning komma att se ut (?) om nu allsvenskan som exempelvis uppskattades få dela på 60 miljoner från det första statliga bidraget som alltså var på en halv miljard kronor. Det återstår ännu att se – men klart är hur som helst att det är pengar som ska räcka till så många, långt många fler munnar att mätta än enbart allsvenskan i fotboll
– Vi vet att det är många som sliter hårt och räddar liv. De ska såklart få de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb. Vi vet dessutom att många företagare ser sina livsverk närma sig konkurs, och vi förstår att pengarna inte räcker till allt, fortsätter Åsa Ögren för Idrottens affärer.
– Men vi vet också att en stark idrottsrörelse gör skillnad och är en förebyggande kraft på många områden i samhället, inte minst kopplat till folkhälsa och välmående, men även för frågor som mångfald och integration, besöksnäringen, arbetstillfällen, demokratifostran och attraktiva livsmiljöer, .
Skräckbilder finns emellertid också. Konsekvenser av uteblivet stöd, det vill ingen tänka på. Då väntar en vargavinter som kommer att kräva enorma konsekvenser för svensk idrott.
– Utan ytterligare stöd från regering, region och kommuner kommer alltför många västerbottningar inte ha en träning att gå till, inte kunna träffa kompisarna i gruppen eller laget, inte få känna stabiliteten och tryggheten från idrottens rutiner, inte ha idrottsliga mål att sträva mot och träna för eller inte ha något lag att heja på, säger Ögren.
– Inom idrotten är vi självklart väldigt tacksam över det vi hittills har fått, men faktum kvarstår: Blir det inte mer får blir det svårt för många föreningar att överleva. Idrotten med alla dess förebyggande och välgörande effekter kan då inte bidra till samhället på samma sätt som tidigare.
Den här artikeln handlar om: