DERBYEXTRA: Från U21-matcher på Kaknäs till möte med La Liga-stjärnor
STOCKHOLM. Jacob Une Larsson har gått från att agera bänknötare i Djurgården till att vara ordinarie. Dessutom var han tongivande i det U21-landslag som på mycket imponerade sätt säkrade gruppsegern i EM-kvalet före länder som Spanien och Kroatien.
– Det är klart att det är en otrolig kontrast, säger 22-åringen till FotbollDirekt.se.
Redan förra sommaren blev det klart att Brommapojkarnas lagkapten Jacob Une Larsson skulle lämna moderklubben för spel i Djurgården till den här säsongen. När den allsvenska serien väl startade valde den dåvarande djurgårdstränaren Pelle Olsson att satsa på Omar Colley och Marcus Hansson som mittlås och Une Larsson fick därmed nöja sig med en plats på bänken.
Trots lite speltid fick 22-åringen en plats i den svenska OS-truppen. Une Larsson hoppade in i genrepet mot Sydkorea och gjorde mål. Efter att även ha börjat på bänken i de två inledande gruppspelsmatcherna fick han chansen från start mot Japan. Dessvärre för Sveriges del blev det respass redan i gruppspelet, men djurgårdsspelaren gjorde bra ifrån sig och spelade sedan till sig en ordinarie plats som mittback i U21-landslaget.
I början av september startade Une Larsson mot ett stjärnspäckat Spanien på Swedbank Stadion i Malmö och mittbacken var en av de spelare som fick mest beröm efter 1-1-matchen. Han själv medger att det stor skillnad från i våras då han mest fick nöja sig matcher i U21-allsvenskan.
– Det är klart att det är en otrolig kontrast. Såklart att jag utvecklats som spelare vilket man förhoppningsvis gör varje år, men egentligen har jag ju inte nämnvärt blivit en så mycket bättre fotbollsspelare. Däremot har ju självförtroendet lyfts, det var väl efter OS som det började och sedan dess har det bara utvecklats. Men det är ju samma sport oavsett om det är La Ligaspelare eller U21-spelare på Kaknäs som jag möter, det är ju samma sak som det går ut på, säger mittbacken till FotbollDirekt.se.
I måndags säkrade Sverige gruppsegern i den tuffa EM-kvalgruppen före stornationer som Spanien och Kroatien vilket innebär att Jacob Une Larsson får chansen att representera U21-landslaget i Polen till sommaren.
– Jag har ju mest varit med mot slutet, men det räckte gott och väl för att känna samma glädje och eufori som de andra. Jag hoppas inte att vår framgång kommer i skymundan från förra U21-landslagets bedrift. Det är klart att dem tog guld, men att bara kvalificera sig är väldigt stort.
Nu känns väl också januariturnén rätt rimlig för dig?
– Jag har inte alls tänkt så långt. Det är skitsvårt att säga om det vore rimligt eller inte. Men jag har gjort det bra i OS och U21 så jag hoppas att jag kan avsluta bra med Djurgården. Fortsätter jag på den inslagna vägen så är det klart att jag hoppas komma med, men det är ingenting som jag förväntar mig.
Det är dock inte bara i landslaget som Une Larsson visat framfötterna. Mot slutet har han även roffat åt sig en startplats i Djurgården där han bildat mittbackspar med Niklas Gunnarsson.
– Det är väldigt skönt att spela med honom. Han är väldigt positionssäker och vi pratar också mycket mellan träningarna på saker som vi kan förbättra. Jag trivs jättebra med det samarbetet.
Hur kompletterar ni varandra?
– Dels ser man ju på fysiken att han är större än vad jag är så han kanske tar ett större ansvar där medan jag kanske ansvarar mer för uppspelen, men sedan kan det variera från match till match hur fördelningen ser ut, men jag tycker att vi båda är ganska lika i och med att vi eldar på mycket bakifrån.
Om du inte hade fått speltid i Djurgården, hade du funderat på att lämna?
– Det där är så jäkla svårt. Jag ska inte ljuga att säga att jag inte gått runt och funderat över min situation med den uteblivna speltiden. Å ena sidan måste du se till din egna utveckling och vad som är bäst för den, å andra sidan känns det ju otroligt tråkigt att lämna en klubb utan att ha gjort det bra. I den bästa av världar så hoppas jag att den dagen som jag inte längre spelar i Djurgården är det för att jag gjort det så pass bra att jag kan ta mig till utlandet.
Den här artikeln handlar om: