Storklubbarna sitter tryggt – ”Därför har småstäderna ingen chans”
“Bilden blir tydlig. De fem minsta kommunerna ligger på de fem sista platserna. De fyra största ligger topp fyra.” skriver Idrottens Affärer som har granskat allsvenska lagens placering kontra folkmängd.
Idrottens Affärer har granskat omsättning kontra folkmängd under de tio senaste åren i allsvenskan.
Och slutsatsen är den att lag från större städer har mer framgång än lag från mindre städer.
"Skall man bli framgångsrik så skall man befinna sig i ett upptagningsområde med mycket folk" skriver tidningen.
I sammanställningen visar Idrottens affärer på hur den allsvenska tabellen egentligen borde ha sett ut, utifrån ett befolkningsperspektiv.
Djurgården, Hammarby och AIK skulle varit topp tre, Malmö fyra, Häcken och IFK Göteborg därefter och på sjunde plats skulle Sirius ha kommit. Östersund som slutade tolva skulle egentligen ha slutat näst sist.
"Norrköping, Elfsborg och Östersund har överpresterat. AIK, Sirius, Giffarna och AFC underpresterat." är slutsatsen som dras.
Det gör att det lär komma att bli svårt för nykomlingar som Varberg och Mjällby denna säsong att kunna hävda sig på allvar mot de större klubbarna. Faktum är också att senaste gången ett lag från en stad med färre än 100 000 invånare vann SM-guld var 2008 när Kalmar FF tog SM-guldet och sedan 2013 är det något lag från de tre största städerna som vunnit SM-guld förutom 2015 när IFK Norrköping tog SM-guldet.
En kraftig bantning till tio lag skulle vara bättre ekonomiskt för allsvenskan.
"Är det för många lag i de två högsta divisionerna sänker det också nivån under. På rent makroekonomiska grunder borde tio lag och dubbelmöten hemma och borta vara bättre för både fotbollen och ishockeyn. Omsättningen skulle öka väsentligt, det vill säga spelartrupperna stärkas och för fotbollen bör konsekvensen bli att europapengarna skulle öka rätt ordentlig och vi skulle få en bättre ranking. Minskad efterfrågan av spelare bör allt annat lika också sänka priset på spelarna."
Det som också är en faktor som klubbarna har att kämpa mot allt mer för varje år är konkurrensen om människors fritid och intresse att gå på matcher.
"Allsvenskan har klarat det här bra med + 2 miljoner besök även 2019. Men det blir inte enklare", skriver Idrottens affärer.
PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.
Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunes ►Acast ►Spotify
Den här artikeln handlar om: