Allsvenskan växer ekonomiskt – men EY förutser tung smäll
Den årliga EY-rapporten har nu släppta.
Denna ekonomiska rapport fortsatt tydlig uppgång – men befarar kommande smäll.
– Om Svensk Elitfotboll skulle ingå ett nytt tv-avtal med en 20-procentig minskning av intäkterna från tv-rättigheter, skulle endast 6 av 16 klubbar visa ett positivt rörelseresultat, säger Carlos Esterling i rapporten.{{ BC AD HERE }}
Inför den allsvenska premiärhelgen har nu Ernest & Young släppt sin årliga ekonomiska “Fotbollsrapport – hur mår svensk elitfotboll?”.
Den visar ett fortsatt växande kapital för de allsvenska klubbarna.
“Under 2023 ökade nettoomsättningen i Allsvenskan med 52 miljoner kronor, eller 2 procent, jämfört med 2022. Den totala nettoomsättningen i Allsvenskan 2023 landade på 2,7 miljarder kronor. Ökningen förklaras främst av reklam och sponsring samt spelarförsäljningar. Intäkterna från spelarförsäljningar ökade med knappt 7 procent och uppgick till 597 miljoner kronor. Återigen är spelarförsäljningar en stor del av klubbarnas intäkter. Spelarförsäljningar utgör 21 procent av Allsvenskans totala nettoomsättning.”, går det att läsa i den sammanfattade rapporten.
Men trots en fin utveckling kan mörkare tider vänta runt hörnet.
Det handlar om ett tv-avtal som går ut 2025. Den allt svagare köpkraften från sändande bolag kan göra det tufft för en hel del svenska elitklubbar.
– Vår riskanalys visar att om det nuvarande avtalet skulle avslutas efter säsongen 2023 och om Svensk Elitfotboll skulle ingå ett nytt avtal med en 20-procentig minskning av intäkterna från tv-rättigheter, skulle endast 6 av 16 klubbar visa ett positivt rörelseresultat. Lägre intäkter ger dessutom mindre pengar till spelar- och talangutveckling. Det här kan leda till att klubbar måste hitta nya intäktsströmmar i framtiden, säger Carlos Esterling i rapporten.
Vidare konstateras det att UEFA-ersättningarna har sänkts mot 2022.
Summan sjönk från 355 miljoner kronor 2022 till 215 miljoner kronor. Det är en minskning med 39 procent. Tappet förklaras av att klubbarna inte var lika framgångsrika i kval till Europa-spel.
Året innan var ju både Djurgården och Malmö FF i Europa-gruppspel. 2023 var det endast BK Häcken som tog sig vidare till Europa Leagues gruppspel.
Sett till det egna kapitalet så är det en tydlig uppgång från 2022.
Det egna kapitalet uppgick 2023 till 1,7 miljarder kronor. Per klubb ger det en ökning på 9 miljoner kronor i snitt, enligt sammanställningen.
– Det är positivt att det egna kapitalet i Allsvenskan fortsätter att öka. Att stärka varje klubbs ekonomiska uthållighet är en god investering för framtiden som skapar utrymme för utveckling av klubbarnas verksamhet och sportsliga satsningar, säger Carlos Esterling.
***
Den här artikeln handlar om: