FD DOKUMENT – Kaoset kring nya arenan: ”Känner stor osäkerhet”

I över fem år har Jönköpings kommun aktivt arbetat för att bygga en ny fotbollsarena där stadens lag Jönköpings Södra kommer att spela. Men fortfarande har inget beslut tagits och nu är risken stor att Jönköpings Södra kommer att få spela sina hemmamatcher i någon annan kommun.
– Det är klart att vi känner en stor osäkerhet inför vår diskussion med förbundet, säger J-Södras ordförande Mats Tidstrand till FotbollDirekt.se.

Efter flera svåra år i lägre divisioner lyckades Jönköpings Södra ta steget upp i superettan 2005. Det klassiska laget hade tio allsvenska säsonger i bagaget, samtliga på Stadsparksvallen som invigdes redan 1902. Därför var det inte konstigt att diskussionen om en ny fotbollsarena i Jönköpings lyftes upp. Men under de kommande åren blev diskussionen allt mer lågmäld samtidigt som Jönköpings Södra harvade på nedre halvan av Superettan.

Men så i slutet av 2011 fick diskussionen om en ny arena i Jönköping nytt liv. Svenska fotbollsförbundet gav då ut nya krav på arenorna för lag som spelar i superettan och allsvenskan. Kraven skulle gälla från och med 2014 och det var krav som inte Stadsparksvallen kunde uppfylla. Det fick fart på både föreningen och kommunen som tillsammans tog fram en utredning om arenafrågan.
– En stad av den här storleken och tillväxten måste ha en ny modern arena. Det är avgörande också för förbundets krav, sa J-Södras dåvarande ordförande Sune Lantz till P4 Jönköping.

2012 var Jönköpings kommuns dåvarande utredare Claes Risberg klar med utredningen och han rekommenderade att Stadsparksvallen skulle rivas och på samma plats skulle en ny ”klimatsmart” arena byggas av trä med plats för 7000 åskådare.
– Mitt förslag är att bygga om Stadsparksvallen genom att riva det som finns och bygga nytt. Ska man göra om ska den ha en egen identitet som sätter Jönköping på kartan, sa Claes Risberg till Jnytt.

Kommunen ville dock inte betala arenan själva utan väntade in företag som kunde vara med och finansiera bygget. Budgeten för 2013 var redan satt och inte heller i budgeten för 2014 eller 2015 såg kommunalrådet någon plats för en finansiering av en ny fotbollsarena. Det skulle behövas en sponsor som stod för en stor del av kostnaden. Kommunalråd Birgit Sivers (MP) öppnade också upp för möjligheten att Jönköpings Södra själva skulle äga och driva arenan med hjälp av bidrag från kommunen.
– Vi har inte lovat att bygga Stadsparksvallen. Vi måste ha en samfinansiering mellan kommun, förening och näringsliv. Det kanske till och med är så att J-Södra vill köpa Stadsparksvallen och driva den själva, sa Birgit Sivers till Jnytt.

Arbetet med arenan skulle ta ungefär 15 månader och under den tiden var det planerat att J-Södra skulle spela sina hemmamatcher i Borås. Något som förväntades kosta föreningen runt 10 miljoner kronor i hyra och uteblivna publikintäkter. Men det kom aldrig in en sponsor till arenan och det gick ett år utan att någon beslut hade tagits. Dessutom fanns det flera ”skyddsvärda” träd i stadsparken som skulle behövas sågas ner för att göra plats åt arena. Något som många av Jönköpingsborna protesterade högljutt åt.

Det blev allt mer otänkbart att föreningen skulle behöva spela i en annan stad och dessutom riskera sin existens på grund av den ekonomiska förlustaffären. Så ett nytt förslag började skissas upp.

I oktober 2013 var föreningen och kommunen äntligen överens. Jönköpings kommun skulle överlåta Stadsparksvallen till J-Södra som skulle äga och driva den, samtidigt skulle kommunen under året ta fram en ny plan för en ny arena i Jönköping. Låter det invecklat? Ja det är det. Tanken var att Jönköpings Södra skulle rusta upp och driva ”Vallen” med hjälp av kommunens driftsbidrag. Under tiden skulle en ny arena byggas upp som J-Södra sedan skulle flytta över till.

Då kunde föreningen få dispens att spela på Stadsparksvallen under tiden arenan byggdes, även om ”Vallen” inte motsvarade fotbollsförbundets krav. Driftsbidrag var en idé från när Jönköpings kommun överlät inomhusanläggningen Kinnarps Arena till stadens ishockeylag HV71, men samtidigt hjälpte föreningen genom bidrag. Det hade hjälpt HV71 att växa till en storklubb inom ishockeyn. Den framgångsrika HV-modellen skulle kopieras.

Men så, dagen innan julafton 2014 och en vecka innan J-Södra behövde lämna in en ny dispensansökan, kom det nya besked. Enligt EU:s regler får inte en kommun överlåta en arena- eller ens betala driftsbidrag till en förening eftersom det snedvrider konkurrensen. J-Södra skulle alltså inte få äga Stadsparksvallen med hjälp av driftsbidrag och absolut inte få en ny arena av kommunen som det tidigare hade lovats.

En vecka till dispensansökan var tvungen att lämnas in stod J-Södra med en gammal arena som inte motsvarade förbundets krav, och de kunde inte heller peka på ritningarna av den nya arena, eftersom de låg i papperskorgen. Kommunen och föreningen var tvungna att agera snabbt och kommunen la fram två alternativ. Antingen renovera Stadsparksvallen så att den motsvarade kraven för spel i superettan eller för spel i allsvenskan.
– Om det blir gällande gör det ju att projektet vi har jobbat med i tre till sex år faller. Vi tyckte det var upprörande. Det här är ju samma materia, vi har ju presenterat vårt projekt sedan flera flera år tillbaka. Och vi tycker det är ynkligt att komma nu, de hade ju kunnat säga något för två år sedan så hade man kunnat börja jobba i andra banor, sa Sune Lantz till fotbollskanalen.se.

J-Södra hade under 2014 slutat på fjärde plats i superettan och var en av favoriterna att avancera till allsvenskan den kommande säsongen. I februari 2015 meddelade kommunen att de tänkte betala 46 miljoner kronor för att ”Vallen” skulle motsvara kraven för spel i superettan. Dispensansökan godkändes för en ny säsong.

Jönköpings Södra slutade på andra plats och tog därmed en plats i allsvenskan till kommande säsong. Efter säsongen, i oktober 2015, upphävde kommunen sitt beslut ännu en gång. De 46 miljonerna som skulle användas till att renovera upp Stadsparksvallen ville nu kommunen använda till en ny fotbollsarena tillsammans med 100 miljoner till.

Återigen hade kommunen bestämt sig att det behövdes byggas en ny fotbollsarena i Jönköping. Den skulle ta 8000 besökare och behövde inte längre någon medfinansiär utan kommunen skulle betala för arenan på egen hand. Men den här gången skulle den inte bara vara för Jönköpings Södra, utan för alla lag i Jönköping som ville använda den.
– Arenan ska hjälpa till att utveckla fotbollen i Jönköping. Den kommer att ägas av kommunen och det får inte bli så dyrt att hyra den utan det ska alla klubbar ha råd att göra, sa kommunalråd Carin Berggren (M) till FotbollDirekt.se.

Enligt planen behövde kommunen tre år på sig att bygga arenan och under tiden skulle J-Södra fortsätta spela på Stadsparksvallen. Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson satt med på mötet när beslutet togs och klubben skulle få dispensen godkänd efter en lättare renoveringen.
– Det var ett speciellt fall eftersom underlaget för att ge dispens inte var fullständigt. Jönköpings kommun hade inte tagit ett beslut men de hade en ekonomisk plan för en ny arena, så därför kom förbundsstyrelsen in och gav godkänt bara för den här säsongen, förklarar Gerhard Sager, ordförande i Svenska fotbollsförbundets tävlingskommittén, som tar beslut som dispensansökningar, för FotbollDirekt.

Kommunen började genast sätta igång en ny utredning om var den skulle ligga. Under tiden började Stadsparksvallen att renoveras för 10 miljoner för att få dispens att spela på Stadsparksvallen under sitt första år tillbaka i allsvenskan. I mars 2016 var detaljplanen klar. Den bästa platsen för arenan var Jordbrovallen där J-Södra idag har sitt kansli och sin ungdomsanläggning. Tanken var att samla ihop verksamheten till ett ställe, något som föreningen var nöjda med. Men det fanns en oro för att marken var för dålig att bygga på. En oro som båda föreningen och kommunen hade men båda ville invänta en utredning innan de avfärdade beslutet.

Sommaren gick och kommunen undersökte markförhållanden på Jordbrovallen. Det visade sig att marken behöver pålning, en extra kostnad på ungefär 120 miljoner kronor. Det skulle också behövas ytterligare markarbete som kunde kosta upp mot 300 miljoner. En totalkostnad för en arena på Jordbrovallen låg plötsligt på 600miljoner kronor. Nu började också beslutet om en ny arena på Jordbrovallen att vackla.
– Vi får se om det blir Jordbrovallen eller något annat ställe. Vi inväntar fakta, men en arena ska det bli i alla fall. Allsvensk fotboll ska kunna spelas i Jönköping. Vi måste ge besked så fort vi kan eftersom vi jobbar mot en deadline. sa Carin Berggren (M) till FotbollDirekt.

Det är nu det blir intressant på riktigt. Den 15 november 2016 kallade Jönköpings kommun till presskonferensen där arenafrågan skulle diskuteras. Det visade sig att Moderaterna hade brutit sig ur Alliansen under arenafrågan och tillsammans med Socialdemokraterna hade de kommit överens om att arena skulle byggas på Jordbrovallen. Tillsammans har de majoritet kommunfullmäktige och kunde ta beslutet. Då meddelade M och S att Jordbrovallen var ”det enda alternativet”.

Självklart rörde det gränsöverskridande samarbetet upp många känslor och dagen efter höll de övriga allianspartierna sin egna presskonferensen där de förklarade deras ståndpunkt i arenafrågan. De ville bygga ut Stadsparksvallen. Prislapp: 100 miljoner kronor. Moderaterna fick också kritik för att ha gått bakom ryggen på de övriga partierna i alliansen. Vilket startade ett bråk genom media.
— De ljuger! Vi hade frågan uppe på ledningsutskottet redan i måndags och då var det tydligt att vi skulle hålla fast vid KF:s beslut om arenan tillsammans med S. Redan för tre veckor sedan fick vi veta att centern och Kristdemokraterna bestämt sig för Stadsparksvallen, sa Carin Berggren till Jönköpings Posten.

Under de veckorna såg det ut som att arenan skulle byggas på Jordbrovallen trots Alliansens besvikelse.
— Det är ansvarslöst att föreslå Jordbron. Relationen med Moderaterna och Carin Berggren känns inte bra. Vi är ledsna och besvikna. Alliansarbetet känns tungt just nu, sa Ann-Marie Nilsson till JP.

Men bara två veckor efter presskonferenserna kallade kommunen till en ny presskonferens som hölls igår. Och det här är det senaste beskedet i arenafrågan i Jönköping. Dessutom kom beskedet bara två dagar (!) innan J-Södra behöver skicka in sin dispensansökan. Historien har en tendens att upprepa sig själv.

Nu har Moderaterna gått tillbaka till Alliansen och tillsammans lanserade de ett nytt alternativ: Råslätt. Det ska nu ske två parallella utredningar, den första om det går att bygga en arena ute i Råslätt, några kilometer utanför stadskärnan, eller om det går att bygga om Stadsparksvallen. Samma utredning som kommun har betalat för tidigare. Utredningarna förväntas vara klara i juni 2017. Dessutom skrotar kommunen nu utredningen om Jordbrovallen. En utredning som budgeterades till en halv miljon, men som mer än tredubblades och som kommunen betalade 1.8miljoner för utan att gå vidare med.
– Jag tycker att det här är en situation som vi inte kan vara stolta över. Jag vill inte peka ut enstaka partier utan jag pratar överlag. Det här är en process som har pågått i flera år och vi hade precis samma situation förra året. Jönköpings Södra har varit drivande i frågan och hela tiden kommit med förslag och idéer för finansiering. Beslutet var att det skulle byggas en ny arena på Jordbrovallen och det har vi jobbat efter. Så att beslutet ändras… det är klart att vi är känner en osäkerhet inför vår diskussion med förbundet, säger J-Södras nyvalda ordföranden Mats Tidstrand till FotbollDirekt.

Under onsdagen mötte representanter för föreningen ansvariga politiker för arenafrågan. Men mötet verkade inte ha stillat föreningens oro som ännu en gång riskerar att få spela sina hemmamatcher på annan ort. Mats Tidstrand var besviken efter mötet.
– Vi känner från hela föreningen en osäkerhet. En osäkerhet om dialogen och de politiska besluten som tagits, och därför ville vi prata med kommunen. Men ungefär samma saker sades på presskonferensen dagen innan, så det var mer en fördjupning av presskonferensen.

J-Södra har nu skickat in en dispensansökan utan planer på en ny arena eller en renovering av den befintliga. En dispens som förmodligen kommer att bli avslagen.
– För att en dispens ska bli godkänd måste föreningen visa upp ett beslut om att en arena ska byggas eller att den nuvarande arenan ska byggas om för att klara kraven. Det är inte förbundets beslut att lita på Jönköpings kommun utan det är upp till föreningen. Men det finns krav på vad som gäller och det har föreningarna varit med på. J-Södra får förhålla sig till de regler som finns. De ska skicka in en ny ansökan idag och då får vi kolla på den, säger Gerhard Sager, ordförande för förbundets tävlingskommitté till FotbollDirekt.

John Marthinson

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: