EXKLUSIVT: MFF utklassar allt: ”Har mer än 50 procent av allsvenskans kapital”

Malmö FF:s inflytande över allsvenskan är på väg att bli unikt. I dag slår finansielle analytikern Kristof Vogel fast hur stor skåningarnas makt är efter Champions League-framgångarna och alla stora spelarförsäljningar.

– Det är en speciell situation. Malmö äger ensamma över 50 procent av allsvenska klubbarnas samlade egna kapital, analyserar Idrottens Affärers krönikör för FotbollDirekt.se.

Det har inte gått mer än knappt fem år sedan Malmö FF levde i en mycket farlig situation.
Det hade blivit SM-guld 2010 men året slutade ändå katastrofalt. Ett minus på 33 miljoner kronor skapade ett mycket hårt klimat för alla inblandade, något som bland annat då tvingade bort vd Pelle Svensson.

Vid den tidpunkten var även Swedbank Stadion nybyggd (byggår: 2009), en satsning som kostat 600 miljoner kronor.

Ett tag var hyran uppe i 48 miljoner om året.
Genast en ekonomisk tyngd som blev svår för MFF att hantera då arenan inte alls kortsiktigt gav det kommersiella uppsving som kalkylerat. Försäljning av loger, konferenser och i synnerhet evenemang utöver fotbollen.

Ett mörker som höll i sig i några år.

Nästa större ekonomiska steg togs 2012 sedan svenska mästarna ökade sitt ägande av arenan från 25 till 75 procent till en kostnad av 90 miljoner. Den kortsiktiga effekten blev att årligen spara 15 miljoner netto.

Men samtidigt minskade klubbens rörelsekapital. En risktagning som på nytt ökade pressen och ännu större krav efter sportsliga framgångar.

Lyckligt nog fanns en tajming där efter med försäljningar av namn som Tokelo Rantie och Mathias Ranegié, två affärer som gav omkring 40 miljoner – samt hur Europaspel till sist började öppna upp för Malmös ekonomiskt igen.

Där vid lyfte det sedan sportsligt med två raka SM-guld.
När så Salzburg-kvällarna i slutet av augusti förra hösten slutade med att Malmö som första svenska klubblag på över tio år kvalade in i Champions League så kom äntligen det där avgörande genombrottet man drömt om under så många osäkra år.

Äntligen ekonomisk ro.
Äntligen lättade den skakiga osäkra ekonomiska verklighet som den skånska mästarklubben hade levt under i så många år.
Äntligen hade modet att satsa och spela högt gått i lås och stor lättnad för ledningen med bland andra ordförande Håkan Jeppsson och vd Niclas Carlnén, samt sportchefen Daniel Andersson.

Men inte nog med det.
Utöver den enorma Champions League-intäkten på över 200 miljoner för gruppspelet, där nettovinsten uppges bli cirka 150 miljoner, så har MFF nu på kort tid sålt spelare för mellan 85-90 miljoner.
Uppskattningsvis har namn som Isaac Kiese Thelin gett 38 miljoner, Emil Forsberg, 35 och Magnus Eriksson 16.

Det är en intensiv bild det här av Malmös år sedan SM-guldet 2010 – fram till i dag. Som mellan hopp och förtvivlan och där modet att våga trots en skakig verklighet till sist har belönats.

Idrottens Affärers Kristof Vogel analyserar här den otroliga utveckling MFF har fått uppleva och som nyligen alltså växte ytterligare med transfern av Isaac Kiese Thelin till Bordeaux – en av svensk fotbolls största affärer genom tiderna.

– Malmö FF har verkligen visat styrka. Trots problemen har man vågat fortsätta att satsa. Jag tror att det har varit räddningen, säger Vogel, ”Osynliga handen” till FotbollDirekt.se.

– Då 2010 efter SM-guldet och den nya arenan och hur den sög så oerhört stora resurser så att MFF fick svårt att fungera. Detta samtidigt som Malmö gjorde ett minus på 30 miljoner. På den tiden handlade allt om sportslig framgång och spelarförsäljningar för att överleva. Det var press, press. Hela tiden. En oerhört utsatt tid för klubben, trots SM-guld och en ny arena.

I dag har man hamnat i en helt ny verklighet.
Framgångarna vill Vogel redan nu beskriva på ett allsvenskt historiskt större vis. I nuläget ser analytikern inget annat än att beskriva Malmös makt som närmast total över svensk fotboll.

Jämförelserna han gör går tillbaka till det mest legendariska i svensk klubblagshistoria; IFK Göteborgs framgångar i Europa under 1980- och 90-tal fram till 1996-97.
– Det är en speciell situation och jag tycker att man måste göra den jämförelsen. Malmö har alltså i dag ensamma över 50 procent av det samlade egna kapitalet allsvenska klubbar förfogar över.
– Med det börjar vi närma oss allsvenskan som den såg ut fram till 1996-97 då Blåvitts och MFF:s dominans till sist bröts.

Hur ser du på Malmös siffror och den utveckling klubben har fått uppleva under året som har gått?
– Själva symbolen för Malmös framgångar är för mig hur man har värvat. Det gäller att lyckas med den typen av värvningar som Malmö har gjort. Att gång på gång över en längre tid göra det, säger han och kommer in på Isaac Kiese Thelin-affären:

– Det är ju den typen av affärer alla drömmer om att göra. Kostade nästan ingenting, ett 100-procentigt ägande, Norrköping hade ju ingen vidareförsäljningsklausul – och hans sportsliga utveckling. Till det ska förstås också läggas det kanske bästa av allt – hur han nu sålts för omkring 40 miljoner kronor.

– Det viktiga nu för Malmö är att fortsätta att ha skickligheten att hitta rätt spelare, även om Thelin är ett mer unikt exempel. Men det gäller att nu visa att det här inte bara har varit tur. Det gäller att utnyttja pengarna rätt igen.

Hur ser du på att Malmös ledning finansiellt väljer att ligga kvar på förra årets budgeterade nivå – trots så stora nyvunna resurser?

– Bra. Lyckas man bara hålla budgeten så. Anser man att det räcker för att vinna SM-guld på nytt så är det bra. Att sikta högre än att försvara guldet behöver man ju inte göra. Å andra sidan räcker det med att någon enstaka värvning går fel för att en sådan budget ska spricka. Men det är förmodligen smart att i ett utgångsläge starta så här.

Hur ser du på att Dan Persson nyligen ansåg att ett 100-procentigt ägande av Swedbank inte är att eftersträva i nuläget för MFF. En sådan satsning skulle, enligt uppskattning, kosta 40-50 miljoner.

– Jag kan bara hålla med. Man äger ändå 75 procent och tjänar på att öka ägandet i små steg nu när man har kostnaderna under kontroll. Den kortsiktiga effekten av att äga arenan motsvarar inte vad det skulle kosta att köpa loss Swedbank till 100 procent.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: