Idrottspsykologen om Norlings utspel: “Måste kunna höra sanningen”

Rikard Norling var förbannad efter AIK:s poängtapp mot Varbergs Bois.

Nu kommenterar idrottspsykologen Johan Plate vad utspelet kan ge för effekter och utmaningarna med att coacha ett ungt lag.
– Det de unga spelarna gör är att de låter tankarna påverka prestationen, säger han.

Rikard Norling var ovanligt uppjagad efter AIK:s kryss mot Varbergs Bois igår. Astrit Selmanis sena kvitteringsmål innebar att matchen slutade 2-2 och efter matchen kunde AIK:s tränare inte dölja sin frustration – framförallt var han besviken på duellspelet vid Varbergs 1-1-mål i den första halvleken och laget fick sig en rejäl avhyvling i DPlay-studion efteråt.

– Se på målet. De som har markering… det är fruktansvärt dålig markering. Det är så dåligt att jag… så dåligt är det. Sedan när man tappar markering… fan gå ut och vrid om din match så att du blir bättre, istället blir det ”jag tappar markering och jag tycker synd om mig själv” och så blir det sämre och sämre och sedan säger man ”aj nu fick jag ont ont också”. Hel… Ursäkta men det är liksom… Det går inte. Det spelar ingen roll vad vi spelar för jävla spelsätt. Vi kan spela som Barcelona, Rosenborg eller vilket jävla lag som helst, sa Rikard Norling bland annat efter matchen.

Norling menade också på att de yngre spelarna måste lära sig att gå ”all in” och att det inte går att skylla på spelsättet när duellspelet inte fungerar som det bör. 

Idrottspsykologen Johan Plate, med mångårig erfarenhet från bland annat allsvenskan och svenska landslaget, har tagit del av Norlings utspel.

– Är man känslig och lättkränkt kan man fundera över om tränaren gillar en eller inte, men är man ett superproffs som spelat länge på elitnivå så tror jag inte man bryr sig jättemycket faktiskt.

– AIK, som jag högaktar, har ett problem och det är att de ska vinna SM-guld varje år oavsett vad de har för lag. Det innebär att generellt sätt så är trycket mycket, mycket högre hos dem än i de flesta andra föreningarna i Sverige. Det är väl bara Malmö FF, IFK Göteborg och några få klubbar till som har samma kravbild på sig. AIK har sig själva att skylla också för klubben är ofta med och skapar den här pressen på sig själva. Jämfört det med Varberg där allt är en bonus, det är klart att det påverkar.

AIK:s säsongsinledning har varit svajig och prestationerna varierat. Klubben genomgår en generationsväxling och många unga orutinerade spelare har fått gott om speltid.

– När du har så mycket ungdomar i laget är det extra viktigt att göra stor skillnad på person och prestation, men det tror jag Rikard Norling gör också för han har varit med så länge. Men det finns fördelar med en ung trupp också ur ett idrottspsykologiskt perspektiv. En fördel med att vara ung och grön är att man inte vet hur svårt det är eller hur mycket som kan gå fel. 

Hur skulle du arbetat med AIK i det här läget?

– Skulle jag ingå i AIK:s ledarstab nu skulle jag backa bandet, gå ”back to basic” och se till att de enkla bitarna fungerar och att man fokuserar väldigt, väldigt mycket på prestationen istället för resultatet. 

– Sedan skulle jag dela in matcherna i sekvenser, att man fokuserar på att vinna varje tiominuters-period så att fokuset inte hamnar på att ta poäng i samma utsträckning.

Kan frustrationen Norling visade fungera som tändvätska också?

– Absolut, vi pratar om fullfjädrade proffs som tjänar pengar på att göra det här. Det ingår i jobbet att klara av att höra sanningen. Däremot ska man vara noga med att man inte pekar ut individer utan att det alltid är ur ett grupperspektiv.

– Vi brukar säga att man ska träna med tanke och tävla med känsla. Det de unga spelarna gör är att de låter tankarna påverka prestationen och i matchsituationer ska alltid känslan gå före tanken. Det är sådana bitar man får jobba med.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: