“Vi måste tänka över hur vi framstår”
Hammarbys sportchef Jesper Jansson kommenterar idag för FotbollDirekt hur dokumentären fått honom själv och andra i Hammarby att fundera:
– Det är klart att vi måste tänka över hur vi framstår, säger Jansson till FotbollDirekt.se.
– Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk.
– Det har du helt rätt i. Närmare bestämt kolsvart.
En konversation mellan Hammarbys sportchef Jesper Jansson och chefsscouten Mikael Hjelmberg, under en akademimatch i Elfenbenskusten, som kan ses i inledningen av SVT:s dokumentär “Det vackra spelet”.
Dokumentären handlar om Odilon Kossounous resa från ASEC-akademin i Elfenbenskusten, via Hammarby och till belgiska storklubben Club Brugge. Kritik har riktats mot Hammarby, dels för scenen med Jansson och Hjelmberg, dels för en scen där vänsterbacken Jean Carlos de Brito ifrågasätter Odilons ålder.
Om filmen lett till kritik mot Hammarby, så har den inte skadat relationen med Odilon. Igår gav han FotbollDirekt - som första media - sin version av det hela.
Tiden i Hammarby minns han med värme:
– De är fantastiska, en stor och vacker familj och det känns som om jag aldrig lämnat familjen Bajen. Relationen är mycket bra, inget har förändrats, sade Odilon, som också tog Jansson och Hjelmberg i försvar.
– Jag har stor respekt för dem, så det är inte upp till mig att döma om det. De har varit bra mot mig, och det räcker bra för mig.
I andra änden finns också vad som av många, inte minst inom Hammarby, reagerar på som lite väl redigerat. Bland annat kring hur Odilon tas emot av lagkamrater och övriga i Bajen på plats i Sverige - då hade han redan besökt klubben flera gånger, men i filmen framstår det som att det är första mötet och inte lika mycket värme i mottagandet som det borde varit vid ett första möte.
Jesper Jansson säger att han själv funderat mycket efter dokumentären kom ut. Dels om hur han själv framstår, men också kring Hammarby och större mediala sammanhang som detta.
– Först och främst måste vi tänka på jargongen, hur den kan uppfattas utifrån. Sedan har vi lärt oss en del kring hur vi själva ska agera som klubb. Vi vill vara en öppen och hjärtlig klubb, samtidigt som klubben växer och har tagit stora steg på kort tid, vilket gett stor uppmärksamhet. Vi har varit väldigt öppna, det har varit en tydlig strategi. Vi kanske får tänka oss för, i det förhållandet, säger Jansson.
– Den diskussionen har vi. Utan att förlora vår identitet så kanske vi måste tänka mer på det utifrån att allt fler människor följer oss nu. Det är också en lärdom att ta med sig. Att vara lite mer kontrollerande. Inte skapa de här missuppfattningarna. Sedan vill jag tillägga att det är en väldigt bra dokumentär, som visar upp en fantastisk resa. Det är lite vilka glasögon man väljer att se det med. Men det är klart, vi får tänka efter mer på hur man ser det utifrån.
Jesper Jansson lyfter fram den krönika om "Det vackra spelet" som FotbollDirekts Patrick Ekwall skrev igår - inte minst kring hur han själv framstår i dokumentären.
– Patricks krönika tycker jag är väldigt tänkvärd. Han tog några exempel på vad som är förlegat, det tog jag till mig. I jargong och dålig humor. Det är alltid mottagaren som har rätt, därför får man ta lärdom av det.
– Vi måste framför allt tänka på hur vi kan uppfattas i olika sammanhang. Även om vi är trygga med våra värderingar internt. Men det viktigaste är ju egentligen hur Odilon känner inför allt det här.
Odilon säger till oss att han gillade den, och att han bara känner kärlek och värme gentemot Hammarby. Att inget har förändrats i och med den här dokumentären...
– Det värmer så klart, det är vad vi känner själva. Vi känner precis som han säger, att vi är en tät och hjärtlig familj. Det har varit en betydligt längre resa tillsammans än vad som är möjligt få ihop på en timme och 20 minuter. Sedan är vi oerhört trygga i våra värderingar, vi har en väldig acceptans. Mycket kärlek och hjärta. Men det värmer att han säger så.
Vad tänker du om att han kan tänka sig återvända till Hammarby?
– Jag har varit med i branschen länge, och en sak jag lärt mig är, att det är relationer man bygger allting på. Vi försöker alltid ha bra avslut med spelare, ha bra kontakter och följa dem även efter att de varit i Hammarby. Det ger ringar på vattnet, och det är det vi lever på. Det kan komma en tid när Odilon kommer tillbaka till Hammarby. Och blir det inte så, så pratar han bra om oss ändå.
– Vi har ju redan två spelare till från ASEC-akademin (Aziz Outtara Mohammed och Loue Bayere Junior) på grund av hur Odilon har upplevt tiden hos oss. Det är för att han har starka känslor för klubben som de har kommit hit. Det ger oss ett gott rykte. De här killarna vill till Hammarby på grund av att han haft det så bra här.
Jesper Jansson säger att han själv fick se dokumentären kort innan den gick ut till allmänheten. Men Hammarby har inte varit med i processen alls kring själva filmen.
– Nej, ingenting. Det är klart att jag noterade lite saker som jag reagerade på och som jag tog upp med de andra i klubben, och de reagerade på samma saker när de såg filmen. Återigen, det är en fantastisk dokumentär på många sätt. Sedan är det klart att det finns smådetaljer och små vinklingar i den. De har följt honom tätt, och uppfattar de det såhär, så får vi ta till oss det.
Man får lätt uppfattningen att Odilon var ganska ensam under sin tid i Sverige, är det sådana saker som kan ses som vinklingar?
– Precis. Men jag tycker också det framkommer att vi är en fin familj, och framför allt vilken fin kille Odilon är. Jag tycker också det är värt att lyfta Marc Benson (agent) som varit och är kontakten, han är fantastisk och har varit hela tiden. väldigt mån om Odilon. Och Micke Hjelmberg som varit nyckeln i de kontakter vi haft med afrikanska spelare och klubbar.
– På det stora hela är det en jättefin skildring. Man vill väl ha med alla bitarna, sedan är det upp till var och en vad man lyfter. Jag tycker man kan se den med många olika glasögon, den får med många perspektiv.
Har ni pratat med Odilon nu efter att dokumentären kom ut?
– Micke har pratat med Odilon, jag har pratat med Marc Benson, som har ständig kontakt med Odilon. Sedan har Odilon fortfarande kontakt med oss, det är samma med Aidoo och Neto Borges. Hammarby som klubb, den känslan fastnar hos killarna. Det tycker jag är kul. Det är samma med mig, fast jag inte varit så länge här så är det en speciell känsla, något familjärt som gör att man känner sig väldigt hemma. Det är fint att han känner på samma sätt.
Den här artikeln handlar om: