JUST NU: Elfsborg har rätten att porta AIK och Dif-fans
Har det brunnit en gång för mycket på en allsvensk fotbollsläktare? Trots att det är förbjudet så brann det i går igen, nu mellan Elfsborg-Djurgården. En brandman höll på att skadas av en pyropjäs i ansiktet. Nu vill Elfsborg stänga ut fans från Stockholm.
– Det vore djupt olyckligt med en sådan utveckling, säger Sef-basen Mats Enquist till Fotbollskanalen.
Alltså ännu en eld på en allsvensk fotbollsläktare. Trots hårdare tag från klubbar, polis och politiker – så fortsätter det.
Pyroteknik fjuttas det på med lite hur som helst – hela tiden. Incidenterna är många och det på kort tid.
I går detonerade ett pyrotekniskt föremål nära ansiktet på en brandman som jobbade under Elfsborg-Djurgården. Nu skadades inte personen men blev rejält chockad.
Enligt Fotbollskanalen reagerade emellertid de flesta av Djurgårdens fans med ilska – den organiserade delen, som inom kort ska ha pekat ut gärningsmannen för polisen.
När matchen var slut så var det inga roliga miner från alla inblandade.
Elfsborgs ordförande vill nu gå så långt som till att förbjuda fans från Stockholm på Borås arena. Det med motiveringen att det alltid uppstår oroligheter när just fans från huvudstaden kommer på besök.
Fotbollskanalen.se har nu pratat med Gerhard Sager.
Och ordföranden i SvFF:s tävlingsnämnd slår fast att Elfsborg kan genomföra ett förbud om man vill.
Varje klubb bestämmer själva enligt rådande regelverk om man vill ta emot bortafans, eller inte.
– Fotbollsevenemang ska ju vara tillgängliga för alla, men det är klart att en förening kan bestämma på ett styrelsemöte att de inte vill ha en ståplats öppen för motståndarlaget. Den möjligheten finns, säger Sager.
Ni har ingen bestämmelse om att en viss procentandel av biljetterna ska gå till bortalaget?
– Nej, det varierar från match till match och det kan klubbarna bestämma sinsemellan. Det finns inga tvingande regler från fotbollförbundets sida.
Mats Enquist är generalsekreterare för Sef. Här pratar han med Fotbollskanalen:
– Jag tycker att det vore oerhört olyckligt om vi hamnade i ett läge där klubbarna känner sig så pass utsatta att de inte ser någon annan utväg. Samtidigt kan jag sätta mig in i Bosse Johanssons situation. Som arrangör är det klart att det inte är roligt att anordna en stor match som slutar med att folk råkar illa ut. Ingen vill ha en sådan utveckling. Men jag tror att lösningen ligger i ett hårt arbete för att uppnå ett samförstånd mellan SFSU (svenska fotbollssupporterunionen), Sef, klubbarna och polisen. Nu har vi den här vintern på oss att diskutera igenom olika handlingsförslag och bygga upp ett förtroende sinsemellan igen.
FK: Vad behöver göras?
– Vi måste komma tillrätta med den typen av problem som vi såg igår. Det är helt nödvändigt om vi ska kunna undvika den sortens avstängningar som Bosse talar om. Efter säsongens slut har vi några månader på oss att verkligen sätta oss ned i positiv anda och försöka hitta framkomliga vägar. Det är vår skyldighet att jobba stenhårt för det.
Den här artikeln handlar om: