Inga klara besked från Amanda Lind – hård kritik från SEF
Publikfrågan fortsätter att diskuteras i Sverige. Arenorna runt om i landet ekar i stort sett tomma, men det finns ännu ingen plan för att öppna upp för mer publik.
Under kvällen annonserade Svensk Elitfotboll tillsammans med samtliga elitklubbar att en ny kampanj skulle lanseras. Samtidigt deltog SEF:s generalsekreterare Mats Enquist även i ett kortare inslag tillsammans med kultur-och idrottsminister Amanda Lind, i programmet Efter Fem – för att diskutera frågan.
– Nu är det hög tid för regeringen att sätta ner foten. Vi får ingen respons alls från Folkhälsomyndigheten, säger Enquist till FotbollDirekt.
TV4-programmet Efter Fem hade under kvällen ett kortare inslag där publikfrågan togs upp. Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist deltog tillsammans med Amanda Lind, kultur-och idrottsminister. I det korta inslaget hann det aldrig riktigt bli en diskussion mellan parterna - de fick istället framföra sin syn på det aktuella dagsläget.
Folkhälsomyndigheten (FHM) meddelade under dagen att restriktionerna i samhället förlängs - och Amanda Lind kunde inte heller berätta om någon potentiell öppning i publikfrågan. Däremot nämnde hon en strategi som kan komma till användning när väl mer publik skulle kunna bli aktuellt.
– Vaccinintyg är en diskussion som är på bordet. Dels håller vi på i Sverige och Europa att få fram ett digitalt system för det här. Och då finns det också en diskussion ifall det kan användas i andra verksamheter. Vi räknar med att ha ett sådant system fram till sommaren, säger hon i Efter Fem.
När FotbollDirekt ringer upp Mats Enquist efter programmet är han tydlig med sin irritation i publikfrågan.
– Vi är framför allt frustrerade över att vi inte blir sedda. Dels har vi under ett helt års tid sagt att det varit ganska konstiga restriktioner, trots att vi har kunnat göra ganska mycket. Det har funnits massor av tillfällen där man har kunnat haft lite andra lösningar, säger han och fortsätter:– Jag möter en enormt förenklad bild, av att typ alla som går på fotboll är huliganer och kommer inte sköta sig, slå sönder barer och så vidare. Jag tycker supportrarna skött sig förbannat bra det senaste året. Och jag är helt säker på att vi ska kunna hitta lösningar tillsammans med supportergrupperna för att klara de här stegen tills vi äntligen kan komma tillbaka till ett smittfritt samhälle. Men den dialogen vill de inte ta med oss.
Hur tycker du prognosen ser ut då, är det påväg att gå mot rätt håll?
– Smittskyddsläget kan ju FHM bedöma bättre än jag, men det finns alla skäl att tro att vi har en totalt annorlunda situation efter EM. Att inte göra en planering nu som gör att vi har precisa lagar och förordningar som styr det är, är ju att tappa bollen fullständigt. Och det är vad vi kräver. Vi förväntar oss att FHM och regeringen pratar med oss. För att hitta en öppningsplan, det är ett ord som knappt finns i Sverige.
Och vad har ni fått för respons?
– Vi får egentligen ingen respons alls från FHM. De säger bara att vi får vänta till smittan är över. Att få gehör för att göra gemensamma planer till att vi är redo till den dagen har de lagt åt sidan.
Hur går dialogen med Amanda Lind?
– Vi har ju pratat rätt mycket med Amanda Lind, och hon har ändå tagit sig tid och prata med oss. Men jag tycker det är hög tid för regeringen att sätta ner foten och säga "nu skapar vi ett forum för att titta på vad vi kan göra när smittan går ner", för det saknas just nu. Och mitt förtroende för att FHM ska kunna hitta på det på egen hand är minimal. De kan smittskydd, men de kan ingenting om hur man kan hantera säkra evenemang på en arena.
Under kvällen kommunicerade samtliga elitklubbar och SEF ut att en ny kampanj ska lanseras. "Visa dina färger" heter kampanjen, som uppmanar alla supportrar att visa sina lagsympatier och färger, klockan 12:00 på lördag.
– Den här kampanjen är egentligen en vädjan till alla supportrar - visa vilka vi är. Visa att vi finns. Folk verkar tro att supportrar bara är ligister, men jag har inte den bilden. Det är helt obegripligt att man glömmer en så stor grupp i samhället. Speciellt när man ser att det är okej för alla att åka upp till Åre. Medelklassens behov av att åka upp och åka skidor är jätteviktigt, medan den ganska breda grupp vi har som kanske inte har så mycket sammanhang i livet, och inte så mycket pengar - som också har en extrem kärlek till fotbollen, den gruppen glöms bort.
Den här artikeln handlar om: