PÅ FD: Kräver inte guld 2021: “Jag har fullt förtroende för Mats Gren”

GÖTEBORG. En sparkad tränare, maktkamper och misstro. IFK Göteborg har lagt ett tungt 2017 bakom sig och ser framåt. Klubbens nye ordförande Mats Engström, 62, berättar om arbetet mot en stabil ekonomi, klubbens nya strategi, förklarar sitt fulla stöd för Mats Gren och tonar ner kravet på SM-guld senast 2021.
– Det är egentligen Poya Asbaghi som ska sätta målet och vi ska inte sätta press på honom, då blir det fel, säger Engström till FotbollDirekt.se. 

Förra säsongen var minst sagt rörig i IFK Göteborg.

En maktkamp pågick i styrelserummet där dåvarande ordföranden Frank Andersson ska ha velat avsätta sportchefen Mats Gren och samtidigt behållit tränaren Jörgen Lennartsson. I stället slutade det med att flera supportergrupper krävde Anderssons avgång, Lennartsson sparkades, Gren blev kvar och till sist avgick Andersson.

På detta stod laget för en svag säsong där Blåvitt slutade tia i Allsvenskan.

På kort tid har klubben nu börjat andas morgonluft igen. En ny strategi med en riktad satsning på egna spelare och en ekonomi i balans har inletts. IFK Göteborg och Poya Asbaghi fick dessutom en bra start på året genom att vinna premiären borta mot Trelleborg och nu väntar Hammarby på ett närmast utsåld Gamla Ullevi.

När FD träffar IFK Göteborgs nye ordförande Mats Engström (tidigare vice ordförande) på högkvarteret Kamratgården ger han ett lugnt intryck och pratar metodiskt om klubbens väg framåt. Mycket handlar om bättre kommunikation, något som inte varit tillräckligt bra de senaste åren.

– Det vi gjort tydligt nu är att vi genomför en ny sportslig satsning, som Mats Gren och akademichefen Jonas Olsson till stor del jobbat fram, där vi vill släppa fram unga spelare. Det vi behöver kommunicera är att det kommer att krävas tålamod att låta Poya och spelarna få den tid de behöver att hitta en vinnande väg, säger han till FotbollDirekt.se.

– Det kommer självklart inte att sitta som en smäck från dag ett men jag är övertygad om att vi kommer dit så småningom.

Med facit i hand, känner du att ni kunde ha undvikit många av de negativa skriverierna förra året? 

– Jo, absolut. Men det är väl det man har historien till – för att lära sig av sina misstag. Klart vi kunde gjort saker och ting bättre genom att vara mer tydliga i vår kommunikation.

Du och många i klubben pratar om tålamod med den nya strategin. Men går det att ha tålamod i en klubb som IFK Göteborg, en klubb som har 18 SM-guld och som vunnit Uefacupen? 

– Ja, det tror jag. Det är inte lätt men där måste man vara tydlig i sitt budskap. Poya har varit fantastiskt bra i sin kommunikation och är väldigt duktig på att få fram det han vill och hur vi jobbar.

På tal om Poya. Ni har ansällt en ung tränare med invandrarbakgrund samtidigt som ni setts som “den vite mannens klubb” i Göteborg. Hur känner du inför det?

– Jag tror inte vi alla varit medvetna om hur man sett på oss utifrån, för det är inte den bild vi själva haft. Jag har själv varit ordförande och ledare i Frölunda. Där samsades alla möjliga nationaliteter på ett fantastiskt sätt så för mig är det naturligt. Jag blir mer förvånad av att bilden utifrån varit som den varit om Blåvitt. Därför är det viktigt att vi gör något åt den, och det har vi börjat jobba aktivt med för att tvätta bort.

Bankmannen Mats Engström har suttit i Blåvitts styrelse sedan 2015, och trots att hans företrädare mer eller mindre tvingades bort av de missnöjda supportrarna – så tvekade han aldrig över att tacka ja till maktuppdraget.

– Det är lätt att säga att det är lockande men samtidigt är det en jätteutmaning. Jag har varit fotbollsintresserad i alla tider och även om jag ursprungligen kommer från Skåne så har jag följt Blåvitt redan innan Europacupframgångarna.

– Uppdraget är kittlande på alla sätt och det är med stor ödmjukhet och respekt jag tar mig an det. På något sätt var det självklart att tacka ja. Jag har varit vice ordförande och brinner för klubben. Någonstans kände jag att man får “göra sin plikt”, samtidigt som kände stöd från många olika håll. Det känns det fortfarande som jag har.

Läs mer: Starfelt vill inte prata målsättning

Vilken är din och styrelsens största utmaning?

– Det finns många, framförallt att ge stöttning tå den sportsliga nysatsningen och att få en ekonomi i balans. Det jag sagt på års- och medlemsmöten är att får beta av en utmaning i taget så att vi hamnar i något slags bättre tillstånd.

– Ju större förening desto viktigare med en bättre buffert och balans. Vi är beroende av våra supportrar på andra sätt än mindre klubbar och vi har en stolt och stark publik som vi ska attrahera på bästa sätt.

Samtidigt är det väl risk att de attraheras av bra sportsliga resultat? 

– Korrelationen mellan sportsliga resultat och ekonomiska resultat är ruggigt hög. Det är sant och det är en jättestor utmaning. Satsa eller inte satsa. Satsar vi inte tillräckligt får vi ingen publik och då har vi ingen ekonomi. Samtidigt får vi inte riskera att satsa mer än vad vår plånbok mäktar med.

Ni backade hela 12,5 miljoner kronor förra säsongen och redovisade ett eget kapital på 10,4 miljoner kronor. Samtidigt lyckades ni sälja Pontus Dahlberg för mellan 35-40 miljoner kronor till Watford i januarifönstret. Hur viktigt var det för klubbens ekonomi? 

– Oavsett vilken slutsumma så var det viktigt. Det betyder att vi för ökade möjligheter i den nya sportsliga satsningen och att vårt minusresultat från 2017 läker.

Blåvitt och Mats Gren har tidigare fått kritik för att misslyckas med att ta betalt för sina spelare. Mattias Bjärsmyr, Mads Albaek och Sören Rieks lämnade till exempel för småsummor i fjol. Hur viktigt kommer det vara att sälja spelare framöver?

– Transfers kommer fortsatt att vara viktigt, men hela ambitionen med en ekonomi i balans är att vara mindre beroende av transfers. Försäljningar går inte att budgetera med och får komma som en bonus. Historiskt så har vi sålt spelare för stora pengar och ändå lyckats hamna i ekonomiska bekymmer. Vi måste se till att inte hamna där, vi måste vara förnuftiga.

I den nya satsningen med unga spelare från akademin ökar chansen för att ungt stjärnskott slår igenom. Är det lite av planen, att kunna få fram unga spelare som ni sedan kan sälja dyrt som Dahlberg? 

– Tittar man på den kullen vi har nu så har vi flertalet talangfulla spelare som representerar svenska landslaget. Självklart har vi en tro och förhoppning på att de kommer slå igenom. Sen om de kommer upp i Pontus nivå kan vi aldrig veta. Men det känns naturligtvis jätteroligt att en spelare som Benjamin Nygren avgör mot Öis bara 16 år gammal. Många av våra spelare är stadiga i ungdomslandslaget och har alla möjligheter att fortsätta så.

I höstas gick klubbdirektören Mats Palmgren ut i “Blåvittpodden” och sa att målsättningen är SM-guld senast 2021.

– Vi har resonerat mycket, Mats Gren och jag. Vi måste ha tydliga och realistiska mål. Vi har kommit fram till att vi ska ha en fyraårsplan som sträcker sig från i dag till 2021. Vi ser den som en trappstege där vi vill ge staden Göteborg ett SM-guld. Då (2021) ska vi senast ha ett SM-guld, sa han och fick medhåll av Mats Gren.

– Vi tycker det är realistiskt. Vi har redan nu en bra sportslig organisation. Vi har bra förutsättningar.

LÄS MER: Gren inte säker på att sälja till MFF och AIK

Ordföranden Mats Engström tycks dock inte känna sig lika bekväm i den målsättningen.

– Det är inte så att det var något officiellt mål från klubben, jag tror det var vår klubbdirektör och Mats Gren som satt med i en podcast. Någonstans måste man ha ett mål, men det är inte så att vi måste vinna guld senast 2021. Blir det 2020 eller 2022… det kortsiktiga målet är att utvecklas i de strategier vi satt upp.

– Det är egentligen Poya som ska sätta målet för varje säsong och vi ska inte sätta press på honom utifrån tycker jag, det blir bara fel. Just nu är vi rätt nöjda med att ha försiktiga mål den närmsta tiden. Sen får vi se framåt om några år och se vilka steg vi tagit.

Är det ens rimligt att slåss med klubbar som Malmö och AIK som har en betydligt starkare ekonomi? 

– Visst hjälper det att ha ett starkt eget kapital för att nå framgång. Med lite tur och skicklighet kan du göra det utan att vara på deras nivåer, men jag tror att man behöver i alla fall 30 miljoner i eget kapital för att kunna hantera alla utmaningar i toppen av Allsvenskan.

– Sen ser ju alla i svensk fotboll fram emot det nya tv-avtalet 2020 där pengarna nära dubbleras. Det gäller att inte göra av med dem innan man ens fått in det på kontot, därefter har man ett bättre utgångsläge.

Samtidigt är det väl risk att löner och övriga kostnader trissas upp när alla har mer pengar?

– Det är ju risken. Det gäller att vara klok och hålla emot.

I en intervju med GT säger du att ni har Nordens bästa förutsättningar? 

– Ja, jag syftade på våra fantastiska anläggningar. Vi har Kamratgården med två gräsplaner varav en hybrid. På vintertid kan vi träna inomhus i Prioritet Serneke arena. Vi har ett väldigt bra gym. Allt som allt har vi bra förutsättningar runt laget så där behöver vi inte göra några investeringar.

Läs mer: Erik Dahlins uppmaning – Blåvitt behöver inte köpa ny målvakt

Din företrädare Frank Andersson drog uppenbarligen inte jämnt med Mats Gren och även spelargruppen visade ett missnöje över hans arbete förra sommaren. Hur är er relation och hur är ditt förtroende för honom? 

– Vi pratas vid nästan varje dag och jag har absolut det största förtroendet för Mats Gren. På något sätt så personifierar han i mångt och mycket klubben vilket han gjort på ett tydligt och bra sätt.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: