PÅ FD: Efter alla skador – läkaren backar Wesströms kritik mot spelschema
Skadorna har duggat tätt under allsvenska inledningen. I dag kom beskedet att säsongen är över för AIK:s Robert Lundström, men flera lag har drabbats. Gnagets sportchef Björn Wesström ser ett tajt spelschema som en stor bov i dramat, och får stöttning av läkaren Karol Zyto:
– Spelschemat är för tajt. Det finns ingen forskning som stöttar att det handlar om konstgräs kontra naturgräs. Utan det är helt enkelt för kort tid för återhämtning för spelarna, säger Zyto till FotbollDirekt.se.
I dag framkom att Robert Lundströms säsong är över – högerspringaren fick lämna planen i helgens match mot IFK Göteborg och AIK meddelade i dag att han inte kan spela mer i år. Den senaste av flera skador i allsvenskan under uppstarten, och många frågar sig vad det beror på.
AIK:s sportchef Björn Wesström pratade med FotbollDirekt efter Lundström-beskedet, och pekade ut det tajta spelschemat som en huvudfaktor. Matchen mot Blåvitt var den senaste på åtta dagar, och det finns de lag som den här senaste veckan till och med spelat tre matcher på sju dagar. Hammarby är ett av de lagen, och de fick två skador i matchen mot Häcken i söndags (Imad Khalili och David Fällman). Flera lag har tappat tunga namn, som Malmö FF (Fouad Bachirou) och Djurgården (Kerim Mrabti).
– Det är en fråga för svensk fotboll att fundera på om allsvenska lag är mogna för att spela tre matcher per vecka. Sett till den totala skadesituationen i Allsvenskan så känns det inte så. Vi kanske måste möta det här genom att titta på spelordningen, sade Björn Wesström till FD.
Karol Zyto, som varit lagläkare för AIK i många år och även driver egen praktik, är inne på samma linje. Ett för tajt spelschema ökar risken för skador.
– Det är väldigt tydligt så, om man tittar på vilka skador som uppstår i samband med tätt matchande. Det är muskelskador på benet, på framsida och baksidor lår, men även knäskador; menisk, och korsband, säger han till FD och fortsätter:
– Det hänger ihop, blir du trött i musklerna så är risken för knäskador mycket större. Muskeltrötthet gör att man får sämre balans och sämre kontroll. Musklernas uppgift är att stabilisera knäet, och är musklerna svaga så är det lätt hänt att de inte klarar stabilisera knäet i en given situation i match.
Tio av 16 allsvenska lag har konstgräs på sin hemmaarena och det medför att lagen ofta får skifta mellan naturgräs och konstgräs från match till match. Något som hävdas öka skaderisken. Men forskningen stöttar inte den teorin alls, säger Zyto.
– Tittar man på det vetenskapligt så hittar man inga bevis för att så är fallet. Det har gjorts ett antal större studier på detta de senaste åren, och ingen av dem har lett fram till den slutsatsen. Man såg ingen signifikant skillnad beroende på miljön, och man fann heller ingen ökad skaderisk i att skifta mellan underlagen.
– Att man började titta närmare på det tror jag har att göra med att de första generationernas konstgräs var av sämre kvalitet. Konstgräset var mycket mjukare, foten fastnade mycket lättare i gräset. Det är möjligt att teorin hade bäring då, men inte nu på senare år när konstgräset är mer naturgräslikt.
Att fotbollen hela tiden utvecklas och ställer högre krav på spelarna rent fysiskt kan däremot spela in tror han. Antalet maxlöpningar är fler i dag än för bara några år sedan.
– Jag vill inte slå fast något, för jag har inte tittat närmare på det. Men jag håller med om att spelet ser annorlunda ut nu, många lag som spelar med wingspelare som löper väldigt mycket. Det medför en ökad risk för en spelare som tar många löpningar, så det kan säkert spela in.
Den absolut främsta orsaken ser han ändå i spelschemat. Tre matcher i veckan är alldeles för många anser Zyto.
– Man hinner inte återhämta sig, framför allt bidrar det till muskelskador. Jag tror inte det har att göra med att spelarna inte är vana eller vältränade nog. Det påstås att spelare i engelska ligan är så mycket bättre tränade än oss, men jag tror inte att det är så. Att spela så tätt leder till skador.
Vad skulle vara en lämplig speltakt?
– Jag tycker att en match i veckan är lagom. Efter match ska man vila och återhämta sig, sedan ska man träna några dagar med ökad intensitet, då har fem-sex dagar gått. Det är en lämplig intervall. Sedan går det att peta in en extra match någon gång då och då, att det blir två matcher per vecka vissa veckor. Men tre matcher i veckan är för mycket.
Den här artikeln handlar om: