LÅNGLÄSNING – Efter 40-miljonersryktet: Aidoo Bajens bästa affär någonsin
En allsvensk mittenplacering kan tyckas vara beigt för en storklubb som Hammarby. Men en hel del talar för att Bajen har roligare år framför sig. FD träffade klubbens chefsscout Mikael Hjelmberg som berättade om sin del i klubbens utveckling, satsningen på egna produkter och superrekryteringen av Aidoo – som väntas radera klubbens tidigare försäljningsrekord på 18 miljoner kronor.
Mycket har hänt inom Hammarby de senaste åren och ännu mer är på gång.
På seniorsidan har tränaren Jakob Michelsen och sportchefen Jesper Jansson kommit in med nya ögon och ett nytt ledarskap efter att Nanne Bergstrand fått lämna och Mats Jingblad tackat för sig. Truppen som tog upp Bajen från superettan till allsvenskan inför 2015 års säsong är i stora delar utbytt och värvningar som Serge-Junior Martinsson Ngouali, Björn Paulsen och inte minst Jiloan Hamad alla har varit lyckade. Dessutom kommer sommarens nytillskott Mads Fenger och Jeppe Andersen med goda vitsord från Danmark.
På talangsidan, där Hammarby i många år varit dåliga på släppa fram sina egna produkter, har ungtupparna i 98-kullen: Leo Bengtsson, Dusan Jajic och Marcus Degerlund alla fått chansen i allsvenskan. Detta samtidigt som klubben vuxit till 3000 spelare på ungdomssidan, är välrepresenterade i ungdomslandslagen och snart ska påbörja bygget av en toppmodern träningsanläggning på Årsta IP.
En som följt och bidragit i klubbens arbete mot en mer professionell verksamhet är Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg, 38. Efter många år i AIK:s organisation – där han bland annat var tipselittränare för spelare som Robin Quaison, Sotirios Papagiannopoulos, Viktor Lundberg, Daniel Sundgren och Magnus Eriksson samt som tränare för samarbetsklubben Väsby United – gjorde Hjelmberg den ”förbjudna flytten” över till Bajen 2012.
– I och med att jag aldrig hade figurerat i AIK:s a-lag på det sättet så var det aldrig så farligt. Men hade jag varit en del av a-staben så hade det kanske uppmärksammats på ett annat sätt, det är jag tämligen övertygad om, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:
– Man ville ha in en specialistfunktion med tydlig videoanalytisk inriktning och valde Ulf Kristiansson från förbundet. I den vevan kände jag nog att jag hade kommit så långt jag kunde i AIK. Samtidigt hade Hammarby hört av sig åren innan och jag kände att jag ville stanna i Stockholm på grund av min familjesituation.
Hjelmberg började som scout och ansvarig för U21-laget bakom Gregg Berhalter och Carlos Banda. Men rockaderna på ledarsidan var många i Hammarby under den här perioden.
– Sen fick Gregg lämna och jag blev assisterande till Thomas Dennerby under hösten parallellt med scoutingen. När Mats och Nanne kom in så hade jag både ansvar för att träna tipselitlaget och scoutingen för a-laget. Det blev en jävligt spretig roll där det var svårt att tillgodose alla behov som de båda rollerna krävde. Jag gjorde några scoutingresor med Jingblad där vi bland annat hittade Joseph Aidoo, i Ghana (2014), men rollen var svår då ett tränaruppdrag på Tipselitnivå kräver sin tid och närvaro en scoutingtjänst i en klubb av Hammarbys storlek kräver sin tid gjorde att kombinationen blev svår att få ihop. Beslutet togs då att arbeta med scouting på heltid. Det här är tredje året som jag är chefsscout.
I sin roll har han varit med och tagit fram ett allt tydligare sätt att arbeta med rekrytering. Idag finns etablerade kontakter i Afrika och med Jesper Janssons som ny sportchef blickar Bajen allt mer mot Sydamerika och ett utvidgat sökområde.
– Det är klart att det blir mycket resande. Men ändå inte vansinnigt mycket. Jag tror jag hade 85 resdagar förra året. Där i ligger både allmänna scoutingresor där man tittar på olika marknader och turneringar men självklart också specifika resor när jag tittar på prioriterade spelare. Sen Jesper kom in och utifrån de läge vi befinner oss i har vi hållit oss ganska mycket i Skandinavien och i synnerhet Danmark då det är den marknaden som Jakob känner bäst till. Men jag kollar självklart mycket i Sverige också. Allsvenskan, men kanske mest i superettan och division 1.
Har ni någon rangordning där ni söker först och främst?
– Det har vi. Men det utgår från behovet som finns i truppen både på kort och lång sikt. Vi börjar med att titta vad som finns i vår egen ungdomsakademi. Söker vi t.ex. en fjärde ytterback som inte behöver vara färdig finns det fördelar med att titta i närområdet först. Då är det bättre att plocka upp en egen spelare som får växa in i det över tid. Ungefär som med Leo, Dusan och Marcus gjort. Självklart är det en fråga om kvalitet och potential. Hittar vi inte det vi söker där försöker vi hålla oss inom Sverige. Regeln med home grown players måste vi ta hänsyn till. Sen växer det ut därifrån. Vi har haft två marknader som vi besökt kontinuerligt. Det är Västafrika med framförallt Ghana och Elfenbenskusten och Brasilien.
Just Brasilien, där klubben tidigare hämtat Alex och Romulo ifrån, är en marknad som kan vara extra intressant för Hammarby i framtiden.
– I Brasilien har vi varit tre gånger nu. Mycket för att etablera kontakter och skapa ett nätverk där nere så att vi inte behöver åka på första bästa tips. Det är det bättre att vi har folk på plats som kan marknaden och som vi litar på som kan ge oss bra rekommendationer och en bedömning av nuläget på plats. Det kan vara agenter och scouter som är stationerade i området som vi har bra kontakt med. Just i Sydamerika har Jansson ett bra kontaktnät sedan tidigare som är väldigt intressant. Vi tittar på ett upplägg på hur vi eventuellt skulle kunna bygga en plattform i Sydamerika i framtiden.
Hjelmberg berättar att Hammarby väljer att fokusera på ett antal marknader i stället för att titta brett över alla håll och kanter.
– Det går inte att skjuta hur brett som helst. Det jag kan känna med mitt jobb i dag är att jag ser en jävla massa fotbollsmatcher, men det handlar minst lika mycket om att sitta i möten och telefonsamtal för att bygga nätverk, relationer och samla på mig information. Information som behövs för att veta om spelare är tillgängliga, vad de kostar och om det ens är möjliga. Då behöver du personer på plats annars får du aldrig reda på om en spelare kan tänka sig att flytta till Sverige. Att ha en tight och bra dialog med Jansson är extremt viktigt.
– Utmaningen är inte att hitta bra spelare. Det kryllar av dem i Bundesliga, Premier League och La Liga. Utmaningen är att hitta bra spelare som är möjliga för oss att rekrytera. Den selekteringen måste ju någon göra. Numera finns allt dessutom på video så den första bilden av spelaren kan du få genom att studera data. Känner man att det är en intressant första träff där så gäller det att ta reda på ekonomin och förutsättningarna innan du åker över till t.ex. Brasilien. På en bruttolista med 20 spelare som finns inom dina ekonomiska ramar faller kanske fem bort på grund av att de inte passar in i profilen, tre försvinner för att de söker sig till andra klubbar, andra har fel ålder osv. Jag tror inte folk förstår hur komplicerat det är med scouting egentligen, för det är så otroligt många parametrar som ska stämma innan det ens blir en slutscouting av spelaren.
Vart har Hammarby starkast nätverk i dag?
– Som de flesta allsvenska klubbar har vi bra kontakter med agenturerna på den svenska marknaden. De i sin tur har inte bara svenska spelare i sina stall utan kan introducera oss för utländska spelare genom sina nätverk. Även såklart svenska spelare utomlands. Sen upplever jag att vi har ett väldigt bra nätverk på Island, i Norge och i Finland. Av förklarliga skäl har vi det även i Danmark med tanke på Jakob och Jespers bakgrund. Även i Afrika har vi ett bra kontaktnät som vi har stor nytta av och som jag sa tidigare har jag och Jesper bra ingångar i Sydamerika. Allt sammantaget så har vi med mig, Jakob och Jesper ett väldigt bra nätverk i Hammarby, tycker jag.
Men Hammarby bygger inte bara sig starkare på toppen utan även på bredden. I Stockholms södra stadsdelar har klubben ett starkt fäste och är i dag omkring 3000 ungdomsspelare, färre än BP men klart fler än både AIK och Djurgården. Numera är Bajen i regel med i toppen av U17- och U19-allsvenskan, fostrar landslagsspelare till ungdomslandslagen och har för första gången på länge släppt fram egna spelare i a-truppen.
– Det görs ett otroligt bra arbete i akademin just nu. Vi har rekryterat flera kompetenta ledare och utbildningsnivåerna är höga på alla som jobbar i den dagliga verksamheten i akademin. Det är bra människor som jobbar i Hammarby i dag, jag ska inte säga att det inte varit så förut, men det har helt klart fått ett lyft.
Håller du med om att Hammarby varit dåliga på att släppa fram egna spelare?
– Ja, absolut. Det har vi varit. Då använder många gärna superettanåren som ursäkt. Det är klart att det underlättar för yngre spelare om du har en stabil verksamhet över tid. Nu har Hammarby haft en historik där det bytts tränare, sportchefer och styrelser. Det har varit svårt att få en röd tråd och det är väl först nu, med Mats och Nanne som startskott, som vi har en stabil ekonomi och vi gör ett gediget jobb med akademin också. Peter Kleve, Johan Lager och co har gjort ett väldigt bra jobb.
– I mina ögon är akademin klara med sitt jobb när en spelare flyttas upp till a-laget. Då är det ”well done”. Men sen faller ansvaret på a-lagsteamet att förädla den talangen. Det är inte svårt att släppa upp talanger i a-laget, då kan man bara utöka truppen, utmaningen ligger i att få in spelarna på planen också. Det ansvaret ligger på a-lagsteamet och det tycker jag att de har gjort väldigt bra. De använder Jajic, Bengtsson och Degerlund i matcher mot Malmö, Göteborg och Djurgården. Man ser på spelarna att de växer och att de klarar av det.
En ny träningsanläggning på Årsta är på gång också.
– Ja, jag tror de ska börja spränga i berget till hösten. Det blir ett nytt klubbhus på närmare 2000 kvadratmeter med toppfaciliteter för hela kontoret med vd, marknad, ekonomi, säkerhet och ungdom som sitter på Veterinärgränd nu. I dag sitter vi i sporten nere på Årsta där jag och Jansson har kontor ovanför spelarnas omklädningsrum. Sen sitter tränarna och material nere i barackerna. När allt är klart kan alla samlas på samma ställe med nya omklädningsrum, gym, matsal och teorilokaler. Jag tror det blir ett vansinnigt lyft för alla. Det andas ju inte direkt SM-guld nere på Årsta i dag.
Michelsen har fått mycket beröm för sin taktiska skicklighet och ger ett proffsigt intryck så här långt.
–Ja, Michelsen har infört ett tydligt ledarskap. Det är lite kontraster med Nanne som var mer mjuk och filosofisk. Kulturen behöver förändras. Nu är det rakare, tydligare och ärligare. Sen har Jesper kommit in som också har en otrolig kompetens och ett stort nätverk. Han är driven, erfaren och vet vad han vill. Det har blivit en tydlig uppgradering på många plan i klubben sista åren.
Michelsen pratar ju om att det tar tre transferfönster tills att han har ”sin trupp” att jobba med. När slåss Hammarby om medalj igen?
– Jag tror det var vår vd Henrik Kindlund som sa en bra grej. Han sa att vi förra året var ett dåligt mittenlag. I år ska vi bli ett stabilt mittenlag och lite som Jakob är inne på så ska truppen bli slagkraftigare efter varje fönster. Allt måste dock gå i takt med ekonomin. Och den har vi fått bra ordning på nu.
– Vi behöver få in bra spelare och vi behöver även börjat sälja spelare. Det har Jesper varit tydlig med att vi ska göra, för det påverkar i sin tur vilka spelare vi kan värva till klubben. Under Nanne och Mats var målet tydligt att gå upp i allsvenskan. Då rekryterades spelare som kunde ta oss till allsvenskan men som kanske inte gick att sälja vidare. Nu ska vi ta nästa steg och sälja spelare. Då måste man titta på åldersstrukturen när man värvar samtidigt som du vill ha en sportslig effekt på laget så att vi kan klättra och avancera i ligan. Allt det där hänger ihop och är en process. Så det är svårt att svara på om det dröjer två eller tre år innan vi kan slåss i toppen igen.
Vilken är din bästa upptäckt hittills?
– Då måste jag säga Joseph Aidoo. Även om spelare som Junior och Hamad också är spelare som vi prickat rätt med. Men Aidoo är för mig ett jättebra exempel på hur du kan hitta spelare som andra inte upptäckt. Men man ska inte glömma hur viktigt det är att allt stämmer runt omkring och att det inte bara räcker med att hitta potentialen. Jag hade sett honom ett antal gånger och i min värld kunde jag se honom spela minst i allsvenskan. Så vi tog in honom från Ghana hösten 2015 på ett lånekontrakt med en köpoption. Då spelade han bara U21-matcher hela hösten men sen blev Richard Magyar avstängd inför sista hemmamatchen mot Malmö. Då var vi några som sa, Nanne nu får du inte ett bättre läge att spela honom så vi får se vad han håller för nivå. Nanne var tveksam om Aidoo var redo. Det får vi ju aldrig veta om du inte ger honom chansen nu. Så till sist beslutade han sig för att spela honom. Sen gör han den matchen han gör, vi bestämmer oss för att utnyttja optionen och skriva ett treårskontrakt.
– Jag har flera gånger tänkt tanken om vad som hänt ifall Nanne valt att inte spelade honom. Förmodligen hade vi aldrig utnyttjat optionen och missat en av seriens bästa mittbackar. Med potential att bli ännu bättre. Och det säger ju väldigt mycket om hur det inte räcker för en scout att rekommendera en spelare. Visst, gör du ett bra grundjobb så ökar chanserna att du prickar rätt. Men det handlar minst lika mycket om vad som händer när spelaren väl landar och strategin för att förädla och utveckla honom. Hur hanteras spelaren? Nu blir det beröm: Fan Hjelmberg, vad bra att du hittade Aidoo! Jo, absolut men det hade du inte sagt om Nanne aldrig lirat honom. Det är jäkligt små marginaler.
Hjelmberg kan känna sympati med de inom AIK som låg bakom värvningen av floppen Sulejman Krpic.
– Det är ju samma sak med spelare som inte gick bra, men som en gång imponerade på flera inom klubben. Vi har ju ett eget exempel med Gershon Koffie där det blev åt andra hållet. Kunde vi ha hanterat honom annorlunda? Men så kommer det alltid vara. Alla kommer inte lyckas. Titta på AIK nu med Krpic. Jag kan ju sätta mig in i hur det var. De såg något där på plats i Bosnien som de tyckte var exceptionellt men som inte blev bra ändå. Titta på Michael Olunga i Djurgården. Titta på hans vår! Vad har dom sett i honom? Han såg inte ut att vara klockren direkt, men sen hände något. I min värld gjorde Djurgården något väldigt bra i sin dagliga verksamhet som fick honom att blomstra. Vem ska hyllas då? Tränaren eller han som hittade honom? Båda två kanske.
2010 var senast Hammarby sålde en spelare för riktigt stora summor då gick Linus Hallenius gick till Genoa för 18 miljoner kronor. Nu kan Aidoo vara på väg att säljas för långt högre summor än så. Den ghananska fotbollssajten Ghanasoccernet har tidigare uppgett att Hammarby fått ett bud från turkiska Trabzonspor på över 40 miljoner kronor.
– Det återstår att se om Aidoo säljs eller när han säljs och vad summan i så falla skulle landa på. Jesper Jansson är helt rätt man hantera den affären! Det finns en stor potential i att göra den typen av rekryteringar, men sen ska man komma ihåg att alla inte slår lika väl ut som i Aidoos fall. Bra scouting i kombination med en bra och utvecklande miljö och hantering av spelaren är vägen till framgång. Kombinationen är nyckeln!
LENNART SANDAHL
[email protected]
Den här artikeln handlar om: