PÅ FD: Djurgården och Bajen spelar i n t e på ett ”snabbare” gräs

Astrit Ajdarevic sågade Tele2 Arenas konstgräsplan efter söndagens match mot Hammarby. Hårt som ett betonggolv, var ÖSK-stjärnans dom, och han uppmanade till att byta matta. Men det finns inga planer på det – Tele2 Arenas matta har klarat Fifas krav.
– När någon tycker någonting så blir det snabbt en sanning. Till exempel att Tele2:s matta är en extremt snabb matta. Det finns ingenting i de tester som görs som säger att den skulle vara snabbare än någon annan matta i Sverige, säger konstgräsexperten Jens Westberg till FotbollDirekt.se.

Astrit Ajdarevic var stenhård i sin kritik mot Tele2 Arenas konstgräsmatta efter Örebros segermatch mo Hammarby i går. Enligt Ajdarevic var det som att spela på betonggolv.

– Underlaget är katastrof. Du kan lika gärna spela här, sade han och pekade mot betonggolvet i den mixade zonen efter matchen.

– Det är hårt och går snabbt. Jag hoppas att de byter, för det här håller inte.

– Vårt konstgräs är bra (på Behrn Arena i Örebro), det är lite mer realistiskt. Har ni gått på konstgräset här? De som är 1,85 meter långa och uppåt, de kommer få diskbråck i sju år framöver. Det är synd, för det är en fin arena och en stor klubb, fortsatte Ajdarevic.

Konstgräsexperten Jens Westberg från företaget ISA Sport institute jobbar med att testa konstgräsmattor runt om i Skandinavien och Baltikum. Tele2 Arenas matta testades så sent som i våras och klarade alla tester.

– Fifas regelverk säger att alla konstgräsmattor i allsvenskan, superettan och division 1 ska testas varje år. Man testar en första gång innan invigning, klarar mattan det så får man ett Fifa-certifikat som gäller i ett år. Sedan ska det certifikatet förnyas för varje år, och då genomför vi tester, säger Westberg till FotbollDirekt.se.

– Det han säger den här spelaren, att planen är hård och att Örebros är mycket bättre… jag kan bara konstatera att både Behrn Arena och Tele2 har testats, och de klarar Fifas krav.

Alla allsvenska konstgräsmattors hårdhet och stötupptagningsförmåga testas en gång varje år, och det finns vissa gränsvärden som mattorna måste hålla sig inom för att få Fifa-certifkat.

– Det är dels hårdheten, hur mycket mattan sjunker ihop när man trampar på den, det mäts i millimeter. De gränsvärden som finns är 4-10 mm. Då är 10 mm det mjukaste medan 4 mm är lite hårdare. Det klarar såväl Tele2 Arena som Behrn Arena.

– Sedan är det stötupptagning, hur pass stumt det är när du landar på mattan. Det får vara mellan 60 och 70 procent. Om man hårdrar det kan man säga att 0 procent är som att du landar på betong, då är det stenhårt. 100 procent, då är det träskmark. Här måste du alltså ligga mellan 60-70 procent och Tele2 Arena ligger inom gränsvärdena.

Hur kan han i så fall uppleva att mattan är så hård?

– Det är det som är det roliga i kråksången. Han tar sin kropp som mätinstrument och tycker utifrån det. Och hans upplevelse kan ingen säga är fel. Det är hans upplevelse, och det går inte att säga emot det. Om det skiljer 2 millimeter i hårdhet eller några procent i stötupptagning, det är svårt att uppfatta den skillnaden. Det är en individuell upplevelse.

– Så jag kan inte säga att han har fel, men det går heller inte att peka på något som säger att Tele2:s matta skulle vara speciellt hård. Det är mycket tyckande om olika konstgräs.

Har det med individuella spelares kroppskonstruktion att göra, han säger att alla över 1,85 skulle få diskbråck av att spela där… 

– Det går inte att säga specifikt. Tittar du på en storvuxen spelare, säg Zlatan… han får fler skador utifrån att han blir äldre, men det går inte att härleda till ett visst underlag. Det finns till exempel forskning från Linköpings Universitet nu, där man kommit fram till att det inte går att bevisa större skaderisk på konstgräs än något annat underlag.

Jens Westberg vänder sig mot hur utsagor från enskilda spelare, tränare eller andra aktörer om olika planer får gälla som sanningar för vissa arenor.

– När någon tycker någonting så blir det snabbt en sanning. Man har till exempel fått höra att just Tele2:s matta är en extremt snabb matta. Det finns ingenting i de tester som görs som säger att den skulle vara snabbare än någon annan matta i Sverige. Ett konstgräs har en viss hastighet från begynnelsen. Oavsett vilken leverantör man pratar om så har man samma bollrull i början när mattan är nylagd. Sedan om man har x antal evenemang, träningar, matcher varje år så kommer bollen rulla snabbare allt eftersom det slits.

– Men det finns gränsvärden på det också som alla måste hålla sig inom. Vi testar bollrullen genom att rulla bollen från en ramp och den får inte rulla längre än tio meter. Tar du en annan arena, Åtvidabergs, den har max bollrull på tio meter. Man hör inte så mycket om att den skulle vara extremsnabb. Så det är en sån här sanning som inte riktigt stämmer. Tidens tand tar krafter av fibrerna i mattan, men bollen får fortfarande inte rulla längre än tio meter. Gör den det så måste mattan bytas ut.

– Så bara för att bollen rullar snabbare på Tele2 Arena efter tre år än vad Behrn Arena gör efter två år, så innebär inte det att mattan i sig är snabbare. Det handlar egentligen bara om att mattorna slits och hur man sköter dem. Sedan kan man påverka snabbheten genom att vattna mer eller mindre men det har ingenting med mattan i sig att göra.

Det finns inget som en specifik klubb kan göra när man köper in en matta, till exempel att man vill ha en så snabb plan som möjligt? 

– Nej. I friidrott kan man påverka det med deras löparbanor. Man vill ha 45 procent stötupptagning för att kunna springa snabbare på de kortare distanserna. Men då får långdistansarna lida för det istället. Men i fotboll, man köper en matta som är inom de tillåtna gränsvärdena. Det går inte att specialbeställa en bana som är si eller så, utifrån att man ska spela fotboll något speciellt sätt.

– Men många får nog lätt sådana här uppfattningar utifrån vad de hör. Jag hörde någon spelare hävda i radio att konstgräs aldrig testas, medan naturgräs testas inför varje match. Att det skulle genomföras seriösa tester av naturgräsmattor inför varje match stämmer inte. Men sådan blir lätt en sanning i och med att en spelare säger det.

Tele2 Arena har en konstgräsmatta av märket Desso iDNA X 50-16 TPE. Enligt Jens Westberg så är det här en modern konstgrästyp.

– Ja, det var den senaste generationens konstgräs när arenan invigdes, och det har inte hänt så där jättemycket på de 2,5 år som gått sedan dess. Det finns lite olika varianter på konstgräs men det har inte skett några revolutioner.

Hur ofta behöver man byta en konstgräsmatta generellt?

– Mellan tre och fem år beroende på hur mycket de slits. Nu har Tele2 Arena testats i våras och jag tror att den kommer klara fyra år i alla fall.

Daniel Stålbo som är kommunikationsansvarig hos SGA (Tele2 Arenas arenabolag), hälsar att man inte har några planer på att byta ut konstgräsmattan den här säsongen. Det finns ingen principiell regel för hur ofta man ska byta.

– Det finns ingen satt regel för det utan det genomförs hårda tester varje säsong och hittills har vårt gräs klarat kontrollerna utan anmärkningar. Annars ska det bytas vid behov, säger Stålbo till FD och fortsätter:

– Allt beror på hur slitet det är – precis som vilket annat gräs som helst.

Hur mycket påverkas konstgräset av andra evenemang, som exempelvis konserter?

– Genom att det är ett konstgräs av bra kvalitet så klarar sig gräset bra när vi genomför andra typer av evenemang där det täcks med exempelvis ett utlagt golv.

Hur ser du på Ajdarevics kritik, att underlaget är katastrof?

– Det får stå för honom. Jag vet inte vad för underlag de spelar på där (i Örebro). Jag kan bara säga att vi har fått en otrolig bra arena, och att det blev konstgräs handlar om att det är en evenemangsarena som ska klara andra evenemang än bara fotboll.

Hur upplever ni att responsen varit generellt, från Djurgården/Hammarby samt från motståndare?

– Vi lyssnar på våra hemmaklubbar som spelar där i första hand. Responsen är god från våra hemmaklubbar. Sen är det alltid en vanesak för motståndarna som kommer.

 

MISSA INTE!

Allt om Allsvenskan – Gå till FotbollDirekts Allsvenskan-sida
“Katastrof – synd på en fin arena och en stor klubb” 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!

– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: