PÅ FD: Jingblad om Bajens Brasilien-spår: “Svårt värva kreativa spelare från Sverige”

Först var det Norge, sedan Island. Till årets säsong har Hammarby tittat på en tredje marknad i jakten på nyförvärv – Brasilien. Anfallarna Alex och Romulo har kommit in, där den förstnämnde hittills är en jättesuccé.
– Det är möjligt att vi tittar ditåt igen, vi har bra kontakter där nere och det finns säkert anledning för oss att följa upp det spåret, säger Hammarbys sportchef Mats Jingblad till FotbollDirekt.se.

När Hammarby gick upp i allsvenskan 2014 så gjorde man det med fyra norska spelare, där flera hade viktiga roller. I fjol var islänningarna Ögmundur Kristinsson och Birkir Már Saeversson två av lagets bästa spelare under första säsongen i högsta serien.

2016 är brasilianska spelare i fokus – nye anfallaren Alex har blivit en jättesuccé så här långt med totalt sju mål i cupen och allsvenskan, och i tisdags blev han derbyhjälte mot Djurgården med två fullträffar.

Totalt tre gånger under det senaste halvåret har Hammarby besökt Brasilien, och scoutingresorna dit har utmynnat i två offensiva värvningar i Alex och Romulo.

Även om säsongen ännu är ung så ger Alex succé mersmak, medger sportchefen Mats Jingblad. Men det finns inga nya scoutingresor inplanerade till Brasilien i dagsläget.

– Nej, det gör det inte. Men det är möjligt att vi tittar ditåt igen, vi har bra kontakter där nere och det finns säkert anledning för oss att följa upp det spåret, säger Jingblad till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Nu har vi precis haft ett planeringsmöte här i måndags där vi bland annat utvärderade truppsituationen inför sommaren. Vi är bara i april ännu så det är lite tidigt att säga något. Men allt utgår från de behov vi har i truppen i dagsläget, det är det som får styra. Sedan har vi kontakter där nere i Brasilien som vi litar på till hundra procent, så det spåret finns där hela tiden. Vi måste först se till vad vi har för behov i dagsläget.

Den kontakt Jingblad talar om heter Lars Lindell och är agent och scout baserad i Brasilien. Han var inblandad i flertalet brasilianska nyförvärv i Kalmar FF under Nanne Bergstrands tid i klubben. De bägges relation har nu utmynnat i värvningarna till Hammarby. Namn som lagts fram för Bajen har sedan följts upp på plats där nere:

– Han vill aldrig ta det sportsliga ansvaret utan det ligger på oss, och han vill att vi ska titta själva och göra en egen bedömning. Däremot så har han ju en insyn i det praktiska med ekonomi, kontraktssituationer och annat där nere som vi av naturliga skäl inte har, säger Jingblad och tillägger att inarbetade kontakter på plats är ett måste för att kunna genomföra värvningarna:

– Det måste man ha, annars får man det väldigt svårt. Att bara åka dit utan några kontakter, det är en djungel med kontrakt och klubbar och agenter, och utan någon inarbetad kontakt så blir det svårt. Det är många saker där nere som fungerar annorlunda än vi är vana vid här.

Ett exempel är seriesystemet. Alex har spelat i brasilianska högstaligan Serie A, medan Romulo endast står registrerad för spel i distriktsmästerskap. Men det kan vara nog så meriterande att ha spelat i sådana sammanhang också, förklarar Jingblad.

– Det går inte riktigt att översätta kvaliteten rakt av bara på divisionstillhörighet, som man gör här hemma, för deras serieupplägg skiljer sig så mycket från vårt. Du har först den nationella ligan som spelas mellan maj och november ungefär. Sedan kommer de olika distriktsmästerskapen på våren, där är det helt nya förutsättningar.

– Om man ska översätta det till svenska förhållanden,  det är ungefär som att man delat upp alla Stockholmsklubbar i två grupper exempelvis, större klubbar som Hammarby och Djurgården men också klubbar längre ned i systemet, superettan, division 1 och division 2, så här skulle mindre klubbar som Huddinge och Enskede vara med i samma turnering och spela i gruppspel med Hammarby och Djurgården. Och så värvar man ihop spelare för varje mästerskap. Då köper man ihop lag direkt bara för det mästerskapet, och det blir en stor ruljans på spelare, där de största klubbarna kanske vilar en del spelare medan mindre klubbar värvar till sig nya, och det blir lite jämnare spelplan. Det är svårt att översätta det till svenska förutsättningar, men ungefär så.

– Så det är svårt att rakt av säga man är på en viss nivå om man bara spelat i en viss division i de nationella mästerskapen. Distriktsmästerskapen är något som också är på största allvar och det tuffa matcher. Och spelare av väldigt hög kvalitet. I en av de matcher vi såg där nere var det ju spelare från Vasco da Gama, en som var med var till exempel Nenê som varit i PSG tidigare, och även Fred (tidigare bl a  Lyon). Det är stor prestige i de här matcherna och bra kvalitet.

Även om Brasilien sedan 1990-talet är ett återkommande inslag i allsvenskan så finns den här säsongen totalt bara fem spelare därifrån: Alex och Romulo i Hammarby, Ismael och Romario i Kalmar samt Paulinho i Häcken. Mittfältare och anfallare.

Det tycks som att nästan alla brasilianska spelare som kommer till allsvenskan är anfallare eller åtminstone offensiva spelare. Hur pass aktuellt är det, eller har varit, med mer defensiva spelare därifrån? Ser man till den internationella toppfotbollen finns det ju många namn… 

– Ja, du har ju exempelvis PSG som i princip har en hel backlinje med brasilianska spelare. Så det handlar inte om kvaliteten i sig, den finns där. på alla positioner. Det är nog andra saker som spelar in om vi talar generellt, säger han och fortsätter:

– Vi har ju till exempel homegrown-regeln som begränsar hur många utländska spelare man kan ha i en allsvensk matchtrupp, och då kan det vara så att man väljer mer tittar utomlands på de offensiva positionerna. Nu talar jag generellt här, men när det gäller kreativa spelare här hemma, de är ofta ganska dyra. Och de offensiva spelare som kommer fram, de försvinner till utlandet snabbt. Sedan finns det klipp att göra här hemma. (Kerim) Mrabti till exempel, även om han är skadad nu, han är ju ett sådant exempel. Det finns alltid undantag, men generellt kan man säga att det är svårare att värva kreativa spelare här hemma.

– Så det är en anledning tror jag. Sedan så är det kanske lättare med nordiska spelare i en centrallinje, med språk och annat. Där vill man gärna att kommunikationen ska fungera till fullo.

På tal om språk, hur fungerar det nu med de nya brassarna, Romulo till exempel talar ingen engelska?

– Vi har ju Carlos Banda som talar spanska, och Kennedy också. Spanska och portugisiska är ju lite som svenska och norska, det går att göra sig förstådd. Vi tycker att det här fungerar bra. Sedan, ju fler spelare man tar in som inte har språket och som kanske kommer från en annan kultur, då kanske man ska ta någon på den positionen. Någon som tar hand om de bitarna även utanför planen.

Du talar om en players manager? 

– Ja, det kan man kalla det. Nu har vi en trupp med tio utländska spelare, där är sex stycket visserligen norrmän och islänningar. Vi kanske inte har det behovet i dagsläget. Men vi ska ha en beredskap, det måste man alltid ha.

 

MISSA INTE! 

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Hammarbys flyt – pappersstrulet gjorde Alex till Bosman
Hammarby visade intresse för hajpade talangen – nu är han klubblös

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: