PÅ FD: Kritiken mot allsvenska klubbarna: “Spikar trupperna alldeles för sent”
Är allsvenska klubbar för sent ute med att spika sina trupper inför en säsong? Det menar agenten och scouten Terje Liveröd.
– Jag tycker att svenska och norska klubbar behöver få trupperna på plats tidigare, helst i november/december. Även om det är längre vinterfönster i de här länderna så får många klubbar det klart alldeles för sent, säger Liveröd till FotbollDirekt.se.
Agenten och scouten Terje Liveröd jobbar främst i Sydamerika och har tagit flera spelare därifrån till både och svenska och norska klubbar. Tidigare på 2000-talet har namn som Ivan Obolo och Sebastian Eguren kommit till Skandinavien, och i somras tog han Felipe Carvalho till Malmö FF.
Nu riktar Liveröd kritik mot klubbar i Norge och Sverige. Det är alldeles för många som sitter med ofullständiga trupper när försäsongen drar i gång, menar han.
– Jag tycker att svenska och norska klubbar behöver få trupperna på plats tidigare, helst i november/december. Även om det är längre vinterfönster i de här länderna så får många klubbar det klart alldeles för sent. De flesta av de mest attraktiva spelarna skriver kontrakt med klubbar innan januari börjar och då blir det de lite sämre spelarna kvar, säger han till FotbollDirekt.se.
– Man kan vara mer förutseende, alla klubbar vet hur långa kontrakt man har med sina spelare, man vet att spelare kommer försvinna under och efter säsonger. Liksom att man ofta har kontrakterade spelare som man inte vill ha kvar. Här finns det mycket att förbättra generellt i Skandinavien. Det finns absolut klubbar som har varit bra på det här, men överlag så kan det bli klart bättre. I och med att jag jobbat mycket mot svenska och norska klubbar så tycker jag mig se ett sådant mönster.
En faktor som kan vara avgörande är om en klubb letar ny tränare inför kommande säsong, då brukar också spelarförvärven vänta på sig tills tränaren är på plats. Helt fel, tycker Liveröd.
– Vi är generellt för tränaravhängiga här. Generellt tycker jag att klubbarna bör bli bättre på spelarlogistik. Av den enkla anledningen att spelarnas kontrakt oftast är längre än tränarens. När en klubb tappar en tränare så har den ändå alltid en mängd kontrakterade spelare kvar, säger han och utvecklar:
– Ett extrem-exempel är ju att du redan har en balans i truppen utifrån ett spelsystem, till exempel 4-4-2. Kommer då en ny tränare in och säger “vi ska spela 4-3-3”, då blir det obalans direkt, då blir flera spelare i truppen överflödiga. Så det är inte tränaren som ska bygga ett lag, det är klubben som ska bygga ett lag. Tränaren ska förvalta och utveckla det lag han får. Tränaren är ett instrument. Jag tycker att en klubb kan spika truppen och sedan presentera det man har till en tänkbar tränare, “det här är den trupp vi har, vill du ha jobbet?”. Så är det upp till tränaren att avgöra det.
En given invändning då, är det inte svårt för klubbar att värva en spelare när spelaren i fråga inte vet vem han kommer få som tränare?
– Det är inte min erfarenhet när det gäller spelare. Det handlar väldigt mycket om hur klubben presenterar det hela, vad man lägger fram till spelaren. Klart det kan hända att spelare tackar nej på grund av det, men generellt tror jag många är beredda på att tacka ja till nya klubbar oavsett.
– Sedan är naturligtvis inte allt svart eller vitt, det är logiskt och rätt att en tränare ska vara med och utforma truppen och önska sig spelare, och det måste få finnas ett samspel mellan klubbledning och tränare. Men tränaren får inte styra det helt, säger Liveröd, som ser Tyskland som ett bra exempel på ett land där ett sådant samspel fungerar. England däremot är mardrömsexemplet i hans ögon:
– Det är bara att titta på en liga som Premier League. Det finns ingen liga i världen som slösar så mycket resurser. Det lag som åker ur Premier League får mer tv-pengar på en säsong (i Premier League) än vad Bayern München får. Där jobbar man med managersystemet där tränaren har väldigt stort inflytande, men samtidigt så byter klubbar tränare väldigt ofta. Det blir väldigt kortsiktigt. Ser man till hur mycket resurser de lägger ekonomiskt, och vad man får ut av det sportsligt, så är det ett enormt slöseri. Det borde vara världens bästa liga, men det är det ju inte.
MISSA INTE!
– Allt om Allsvenskan – Gå till FotbollDirekts Allsvenskan-sida
FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM
ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll
Den här artikeln handlar om: