PÅ FD: Enormt intresse för AIK:s årsmöte – arrangerar bussresor

AIK håller årsmöte om en vecka, och intresset är rekordstort: 600 medlemmar kan komma att dyka upp. Nu tar Allmänna Supporterklubben ett initiativ – ASK arrangerar bussresor till årsmötet.
– Målet är att vi ska fortsätta med det här, att få hit folk som kanske inte vanligtvis skulle dyka upp på årsmötena, säger Elvira Eriksson, vice ordförande och kommunikationsansvarig i Allmänna Supporterklubben, till FotbollDirekt.se.

De allsvenska föreningarnas årsmöten brukar sällan dra några större folksamlingar. De flesta klubbarna har hundratalet besökare på plats, om ens det.

I AIK ser vi inför årets årsmöte något helt annat. Intresset är enormt inför mötet som hålls om precis en vecka, måndagen den 12 mars.

AIK-medlemmen Simon Strand publicerade i förra veckan en text som fått stor uppmärksamhet. Strand, som tidigare varit engagerad i flera uppmärksammade AIK-kampanjer, skriver att han tänker presentera förslag på en alternativ styrelse vid årsmötet, om minst 500 personer som tänker gå på årsmötet skriver upp sig på en lista.

Bakgrunden är känd: Flera tidigare AIK-medarbetare har trätt fram och berättat om hot och trakasserier, och det hela fick fart inte minst på grund att vd:n Mikael Ahlerups fick lämna AIK trots stort stöd bland supportrarna.

Över 600 personer annonserat att de ska komma på årsmötet nästa vecka. Det kan jämföras med fjolårets siffra på hur många som var på plats: 156 stycken.

Och nu meddelar Allmänna Supporterklubben att man kommer arrangera bussresor till årsmötet på Solna Gymnasium nästa måndag.

“Intresset för AIK Fotbolls årsmöte den 12:e mars är rekordstort och nu arrangerar Allmänna Supporterklubben extrabussar från centrala Stockholm så att så många som möjligt ska kunna delta”, skriver ASK i ett pressmeddelande.

Bussarna kommer avgå från Scandic Anglais måndag 12 mars klockan 17.10 och är gratis, där enda kravet är att man bokar via ASK:s hemsida.

Redan de första minuterna efter att man gick ut med initiativet på måndagseftermiddagen så kom sex bokningar in, berättar Elvira Eriksson, vice ordförande och kommunikationsansvarig i ASK. Hon berättar här om initiativet:

– Vi har sett ett extra stort intresse i år. Men vi har också funderat mycket även tidigare på hur kan vi få folk att engagera sig. Det ser man ju att folk tycker det är superviktigt att vi behåller 51-procentsregeln, och att det är viktigt med föreningsdemokrati. Men att de sedan sällan visar sig på årsmöten. Målet är att vi ska fortsätta med det här, att få hit folk som kanske inte vanligtvis skulle dyka upp på årsmötena, säger Eriksson till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det senaste jag har hört är att det är 600 personer som sagt att de vill komma på årsmötet. Sedan är det viktigt att understryka att vi inte är sammankopplade med det initiativet (från Simon Strand). Vi tycker det är viktigt att folk kommer på årsmötet och röstar, sedan vad de röstar på lägger vi oss inte i.

– Men det som dragit folk är just det initiativet, plus att det finns ett antal motioner som folk tycker är intressanta. Ett antal motioner som handlar om hur man behandlar och skyddar anställda, hur man hanterar hot och våld i organisationen.

För samtidigt som föreningsdemokratin ser stark ut i Sverige jämfört med många andra fotbollsländer i Europa, så visar det sig inte på klubbarnas årsmöten.

– Det är en stor utmaning vi står inför, om vi som supportrar skriker om 51-procentsregeln men sedan samtidigt inte engagerar oss föreningsdemokratiskt… Det gör det svårare att argumentera för bevarandet av 51-procentsregeln. Vilket vi ju verkligen vill.

Vad tror du det beror på, att det varit så svårt att få folk att engagera sig?

– Föreningsliv har blivit lite mossigt i mångas ögon. Vi har inte ett samhälle som är uppbyggt på den typen av gemensamma strukturer längre. Visst, vi har bostadsrättsföreningar, men det är ingen som vill sitta i deras styrelser heller.

Den här gången finns det just i AIK saker som väckt extra intresse, med det som kommit fram kring hot mot anställda till exempel…

– Ja exakt, och jag hoppas att det kan tända en gnista hos många att engagera sig fortsatt, även efter det här årsmötet. För det är ju heller inte hållbart att vi bara ska komma samman när det är kris. Det ska finnas en vilja att påverka och engagera sig även när saker fungerar bra.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: