Wesström om Larssons betydelse – ”Fascinerande”
”En kvalitativ spelare som är ett hot vid fasta situationer.”
Celtics tränare har stor respekt för Sebastian Larsson. Kanske är det hans högerfot som ska göra skillnaden för AIK den här ödesveckan.
– Det är en del av spelet där vi förbättrat oss åtskilligt tack vare hans egenskaper. Så är det bara, säger sportchefen Björn Wesström till FotbollDirekt.se.
Runt 30 000 hemmasupportrar kommer göra sitt bästa för att boosta fram AIK till den vändning som krävs efter förlusten med 0-2 på Celtic Park.
Inför kvällens match pratade Celtics boss Neil Lennon om en specifik spelare i AIK som hans mannar måste hålla full koll på.
– AIK är farligt. De vann i helgen, har bra anfallare och i ”Seb” Larsson har de en väldigt erfaren, kvalitativ spelare som är ett hot vid fasta situationer. Vi måste se upp med deras fasta situationer, sa han på presskonferensen i onsdags.
Och just Larsson är en spelare som verkligen kommit rätt in i AIK. SM-guldet i fjol var han en stor del av. Inte minst kommer man ihåg det fantastiska frisparksmålet mot Malmö FF (med det omdiskuterade måljublet framför MFF-bänken) men även i år har Larssons högerfot talat i avgörande lägen.
FD tog ett snack med AIK:s sportchef Björn Wesström om vad 34-åringen betytt för AIK sedan han kritade på sitt treårskontrakt inför 2018 års säsong.
– Han är ju en spelare som bidrar med professionalism i allt han gör och han sätter standarden på så många sätt. Sen tycker jag att han ingår i ett lag som är ganska långt gånget sen innan. Han behöver inte bära laget på sina axlar vilket jag ibland kan tycka att andra klubbar pratar om när det kommer till hemvändare, säger Wesström och fortsätter:
– Hos oss är det snarare så att vi fått in en ledare i ett fungerande lag. Då kan man också vinna guld så som vi gjorde förra året. Jag tror inte att det är möjligt om inte laget fungerar särskilt bra sen innan för så stor skillnad kan inte en spelare göra oavsett hur bra den är. Sebastian har kommit till en klubb som lever sin högkonjunktur historiskt och han passar väldigt bra in där med sin professionalism och mentalitet. Sen går det inte att bortse från hans bidrag vad gäller offensiva fasta situationer. Det är en del av spelet där vi förbättrat oss åtskilligt tack vare hans egenskaper. Så är det bara.
Vi som ser honom från utsidan noterar förstås vad han gör på planen, men vad är det han bidrar med vid sidan av. I omklädningsrummet och på träningsplanen?
– Min bild av hur hierarki fungerar i ett fotbollslag är att de har en status utifrån hur bra de är på att spela fotboll. Svårare än så är det inte. Det handlar inte om att komma in med en högljudd röst, för den är ingenting värd om du inte presterar och hjälper laget ta poäng. Då blir det snarare bara en gnällig röst. Sebastian är ingen högljudd person vid sidan av planen. Han har en av och på-knapp som är fascinerande och som jag kan fundera över var den ska ta vägen den dagen han inte spelar fotboll, säger Wesström och skrattar.
Han missar heller sällan matcher trots sin ålder?
– Ja, och det är en del av den professionalismen. Att ta hand om sin kropp, veta när du ska sova, vad du ska äta och när du ska träna.
Hur är det att ha en sådan förebild för era yngre spelare?
– Men det sätter ju en standard hela tiden. Jag tycker den standarden var hög redan innan han kom men han förstärker ju beteenden som vi vill ha i AIK.
När Djurgården fick hem Kim Källström och Jonas Olsson så kunde man ana en frustration över att saker och ting inte fungerade så som de var vana vid utomlands. Har Larsson haft några synpunkter på er verksamhet?
– De vann ju inte heller sådär jättemycket. Och det är det jag menar, det är svårare att komma till något som inte håller en hög nivå när du kommer in och tanken är att du ska vara skillnaden på nivån. Det är inte lätt att vara den skillnaden oavsett hur duktig spelare du är. Sebastian kom till ett fungerande kollektiv som höll en hög allsvensk nivå från början.
Larsson har kontrakt med AIK över 2020 och dessutom ett optionsår för ytterligare en säsong. Vad vi förstår så trivs han väldigt bra och kan tänka sig att spela vidare en lång tid framöver. Har ni pratat något om framtiden?
– Vi har inte haft några samtal om hans framtid ännu. Vi har en ganska lång kontraktstid att förhålla oss till så det är inget som oroar oss på det sättet. Men kul att höra att han känner så för det betyder att han känner det han ser ut att känna.
Celtic på torsdagskvällen och Djurgården på söndag. Kommer ni ha kraft att gå fullt i båda matcherna?
– AIK och Malmö har spelat sju matcher i Europakvalspel så här långt. Det är sju matcher fler än lag som inte spelat i Europa under samma period. Någonstans får du bestämma dig ifall det är något som ger dig energi eller något som tar energi. För oss ger det energi. Jag har svårt att se någon allsvensk spelare som inte hade velat spela mot Celtic dagarna innan man möter Djurgården. Den spelaren skulle jag inte vilja ha i mitt lag i så fall!
– Nej, det är bara positivt med två stora matcher på hemmaplan.
Är du förvånad över att Djurgården tagit sig till en seriefinal mot er med nio omgångar kvar?
– Jag värderar aldrig andras prestationer utan ligger de där så har de förtjänat det. Inte konstigare än så.
Kan du ändå inte imponeras av deras säsong?
– Jag blir inte imponerad av andra lag på det sättet. Man jobbar på det sättet man gör med de förutsättningar man har. Ibland uppnår lag maxkapacitet till det man har och i förhållande till att andra lag inte når den. Sen betyder inte det att laget som leder gjort något fel, men det är väl fortfarande sex lag som kan vinna allsvenskan.
Har du någon hälsning till era supportrar inför den här veckan där det väntas komma runt 30 000 mot Celtic och över 40 000 mot Djurgården?
– Vårt budskap bygger på att vi vill spela om det. Det handlar inte om vad man säger eller vad man tycker om motståndarna. Det är helt irrelevant. De två lagen som står på planen är de som ska göra upp om det. Och i båda dessa stora matcher är vi ett av lagen. Det är vi fruktansvärt stolta över men det kommer inte ge oss några poäng. Vi måste prestera för att nå dit vi vill.
Den här artikeln handlar om: