VAR är på väg hit och så långt har Sverige halkat efter
Orkar ni med VAR en stund?
Absolut tidigast 2021.
Jag tror dock inte att det är rimligt om inte processen speedas upp på maxfart och beslut tas långt snabbare än vad som är vanligt.
Kanske kan vi lära oss något av Kosovo, Malta och Armenien - några av de länder som idag ligger steget före svensk fotboll?
Om inte, det är bara att försöka vänja sig.
För oavsett vad vi tycker eller tänker så tvingar sig VAR allt närmare svensk fotboll, vi ligger redan långt efter stora delar av Europa.
Vet du inte hur långt? Ta del av den här krönikan.
Om vi börjar här:
Belgien, Holland, Tjeckien, Polen, England, Portugal, Frankrike, Spanien, Tyskland, Turkiet, Italien, Ryssland och Schweiz använder sig av Video Assistant Referee-systemet redan idag.
Danmark kommer att börja med det efter årsskiftet och följande länder är också snart igång:
Kroatien, Slovenien, Grekland, Israel, Ukraina, Armenien, Nordirland, Österrike, Rumänien, Cypern, Skottland, Ungern, Serbien, Kosovo, Slovakien och Malta.
Som du själv säkert noterar, det är inte bara de stora europeiska drakarna, det är länder med ligor som befinner sig på en nivå en bit under allsvenskan.
Sverige?
Ja, vi är inte riktigt där ännu.
Sanningen är att vi inte ens är nära.
Vi halkar efter i en utveckling som kan få stora konsekvenser i en snar framtid. För ligans status, domarnas verklighet, Fifas och Uefas krav på matcher i Europa. Bland annat.
Den svenska ligan vill gärna brösta upp sig och vara toppmodern, arenakraven för vad som krävs för att arrangera en match i Superettan kan ibland tes som bisarra.
Jaså, har inte omklädningsrummen fem duschar, tre toaletter och en taktiktavla? Nämen, då är det inte godkänt.
Eller för att ta ett krav som jag vet att många klubbar tycker är bisarrt:
"Arenan ska inneha 100 VIP-stolar som fördelas enligt överenskommelse inom SEF. VIP-stolarna ska finnas på huvudläktaren så nära mittlinjen som möjligt och ska under alla förhållanden vara placerade mellan de två straffområdena"
En personlig favorit är kravet på en urinoar per 125 åskådare som detaljbeskrivs:
"Enligt SvFF:s definition kan en urinoar som är 8 meter lång samtidigt betjäna 10 personer (0,8 meter per person)"
Jag tror inte de har riktigt samma toalettkrav på Cypern, i Slovenien eller i Ukraina men de har alltså kommit så långt att de snart är i fas med övriga Europa när det gäller den teknikutveckling som är ofrånkomlig.
Och jag vet att det finns mängder av människor i Sverige - 50/50 skulle jag snabbgissa - som avskyr denna nymodighet som pesten, som menar att det är ett steg mot fotbollens definitiva död.
Själv är jag försiktigt positiv och tänker snarare på HUR vi ska använda VAR och inte OM; vi bör använda det som ett hjälpmedel för stora misstag och inte som ett millimeterverktyg för en rättvisa som ändå inte existerar.
Men vad du eller jag tycker är skitsamma, för det har kommit till toppfotbollen för att stanna. Och det är på väg att bli standard över stora delar av Europa.
Sverige?
Absolut tidigast 2021.
Jag tror dock inte att det är rimligt om inte processen speedas upp på maxfart och beslut tas långt snabbare än vad som är vanligt.
Det finns sedan en tid tillbaka en utredningsgrupp som bland annat består av AIK:s Jens T Andersson, Hammarbys Jesper Jansson, domarnas Stefan Johannesson och SEF:s Svante Samuelsson.
De har hunnit göra en inledande omvärldsanalys, varit på internationella möten och resonerat kring eventuella investeringar, tekniska lösningar, gränsdragningar, personalbehov och utbildning.
Och konstaterat att i takt med utvecklingen i Europa så kan inte Sverige stå utanför och titta på.
Vad som krävs?
Förenklat: en hel del cash.
Det har ryktats om att något land använder en hemmasnickrad budgetvariant, men det går inte att undkomma Fifa:s regelverk och minimumnivå.
Där är 8 st kameror det minsta antal som gäller. Betänk att minst 80 procent av alla allsvenska matcher bevakats av färre kameror fram idag. I superettan är det ett fåtal matcher som sänts med så många kameror, om ens någon i år.
Krav finns på godkända teknikleverantörer, goal line technology och specifik kommunikationsutrustning för domarna.
Därutöver VAR-domare, minst tre per match och dessa måste såklart också utbildas och rekryteras.
Som alla inser så är det ingenting du löser över en kopp kaffe.
Och Sverige har alltså ännu inte ens tagit ett beslut. Vi utreder och är det något vi kan i det här landet så är det att utreda. Ingen slår oss där.
Hur länge vi kan fortsätta med det innan vi är helt frånsprungna är en intressant fråga som svensk fotboll måste ta tag i omgående.
För det handlar inte längre om vi ska ha VAR i svensk fotboll eller inte, i det fallet finns det ingen återvändo och sen vet jag att det finns ett hav av olika åsikter kring det.
Min något naiva önskan är att vi blir bäst på att använda VAR.
Kanske kan vi lära oss något av Kosovo, Malta och Armenien - några av de länder som idag ligger steget före svensk fotboll?
Den här artikeln handlar om: