Jättetalangerna som försvann – Här är elvan hela England pratade om
För exakt åtta år sedan tog Steve McClaren med sig en trupp bestående av bara engelsmän när hans Middlesbrough skulle möta Fulham. Startelvan hade en medelålder på bara 20 år. Vi tar en titt på vad som hände spelarna.
Middlesbrough hade ett par kanonår under Steve McClarens ledning i mitten av 00-talet. De vann sin första titel någonsin 2004 när Bolton besegrades i Ligacupfinalen, de slutade sjua 2005, och de gick till UEFA-cupfinal året efter. McClarens sista ligamatch innan han blev förbundskapten blev dock känd för något annat än resultatet.
Alex Fergusons forne assistent ställde då ut elva engelska spelare, med en medelålder på 20 år, på Craven Cottage mot Fulham. Det var senaste gången det hände och det hade varit ägaren Steve Gibsons stora dröm när han tog över Middlesbrough under 1980-talet. Han hade byggt ut Boros akademi kraftigt med det långsiktiga målet att skapa en trupp fylld av “local heroes”. 15 av 16 spelare i Middlesbroughs trupp till matchen mot Fulham var födda inte längre än fem mil ifrån Riverside Stadium.
Nästan alla Middlesbroughs spelare hade gjort otaliga U-landskamper för England. Många såg att Middlesbrough skulle bli den stora källan till nya landslagsspelare, på samma sätt som till exempel West Ham hade varit några år tidigare. Till råga på allt startade inte heller Boros store son, då 21-årige Stewart Downing, matchen.
Åtta år senare och det är bara en av alla spelarna McClaren gav chansen som har gjort A-landskamper för England. Hälften av spelarna är inte ens kvar i Premier League. Här är hela McClarens elva, med den dåvarande åldern på spelarna inom parentes.
Ross Turnbull (21)
Målvakten fick chansen mot Fulham men sågs som tredjemålvakt fram till Mark Schwarzer lämnade för just Fulham 2008. Under säsongen 2008/2009 spelade han 22 matcher för Gareth Southgates röda armé, men blandade matchavgörande räddningar med riktiga blunders. Han gick sommaren efter det till Chelsea på free transfer, enligt vissa cyniker för att fylla ut London-lagets brittiska bredd inför nya homegrown-regler. I Chelsea blev det dock bara sju matcher under fyra säsonger, och Turnbull huserar numera i Doncaster Rovers.
Andrew Davies (22)
Mittbacken, som var högerback mot Fulham, är en riktig “journey man”. Davies har permanent tillhört Southampton, Stoke och Bradford sedan han lämnade Boro 2007, men har varit på lån till åtta olika klubbar under karriären. Han verkar dock funnit ro på Valley Parade och var en viktig del av Bradfords succésäsong 2012-13. Gjorde 54 matcher för Middlesbrough och en u21-landskamp för England.
David Wheater (19)
Klart flest matcher för Middlesbrough av spelarna på listan. Mittbacken var kvar på Riverside Stadium fram till januari 2011 då han köptes av Owen Coyle till Bolton. Har varit kvar där även efter att Bolton också åkte ner i Championship. Kanske har man högre förväntningar på en spelare med elva u21-landskamper, men Wheater får ändå sägas ha haft en fullt habil karriär som hela tiden legat på gränsen mellan högsta och andra divisionen.
Matthew Bates (19)
Bates tillhörde Middlesbrough längst av alla dessa spelare. Mittbacken var till och med kapten mellan 2010 och 2012, men hade innan dess många låneperioder och stora skadebekymmer. Lämnade Middlesbrough för två år sedan och bildar nu mittbackspar med tidigare nämnde Davies, i Bradford.
Andrew Taylor (19)
Mångsidig vänsterback som var långvarig truppspelare på Riverside Stadium. Såldes till Cardiff 2011 och var där ordinarie under tiden i Championship, men har bara gjort 15 matcher sedan de gick upp i Premier League.
Lee Cattermole (18)
Den hårdförde innermittfältaren spelade för alla engelska U-landslag, men har ännu inte debuterat för A-landslaget. Spelar han ikväll för Sunderland mot West Bromwich så är det dock hans 200 Premier League-match, så någon dålig karriär kan vi knappast beskylla Cattermole för. Cattermole var kvar och ordinarie i Middlesbrough fram till sommaren 2008, då han lämnade för Wigan. När tränare Steve Bruce sedan gick till Sunderland följde Lee Cattermole efter, och där han han blivit kvar.
Lee Cattermole blev faktiskt aldrig utvisad under sin tid i Middlesbrough. Efter att han lämnat Riverside Stadium har han dock hela sju röda kort på sitt samvete, vilket är näst mest i hela Premier League-historien. Han får i snitt ett rött kort var 26e match, vilket i sig är tredje mest frekvent de senaste 25 åren.
Jason Kennedy (19)
Innermittfältaren Kennedy gjorde inga U-landskamper och är den minst framstående på listan. Gjorde bara fyra matcher totalt för Middlesbrough och har sedan tillhört Darlington, Rochdale och Bradford, utöver en mängd av låneperioder.
James Morrison (19)
Morrison representerade England på alla ungdomsnivåer, och har också gjort 30 A-landskamper, men för Skottland. Tack vare sina farföräldrar var han giltig som skotsk spelare och valde hösten 2007 att representera Skottland, som då var nära att kvalificera sig för EM i Alperna. Samma år hade yttern flyttat till West Bromwich, efter att ha gjort över 100 matcher för Boro.
Han har blivit kvar på The Hawthorns och har varit en vital spelare under många år för The Baggies, inte minst med sitt fina skytte.
Adam Johnson (18)
Sågs som en jättetalang länge och ryktades bland annat till Juande Ramos Real Madrid (som nöjde sig med Julien Faubert istället). Det var dock framför allt efter att Middlesbrough flyttades ner till Championship som Johnson blommade ut. Under hösten 2009 gjorde han elva mål på 26 matcher, och såldes i januari 2010 till Manchester City för ungefär 70 miljoner kronor.
I City blev han tidigt en favorit hos fansen och sågs som något som så ovanligt som ett kap av den storsatsande Manchester-klubben. Efter 2,5 år i City blev dock Johnson trött på att i första hand vara inhoppare, och såldes till Sunderland. Första säsongen i Sunderland blev en stor besvikelse men sedan Gustavo Poyet tagit över har Johnson varit en av hela ligans främsta yttrar. Johnson har gjort 10 A-landskamper för England och är den enda med chans på VM-truppen i sommar.
Malcolm Christie (27)
Christe är den fula ankungen i gänget, då han var den enda som var född längre än fem mil ifrån Riverside Stadium, den enda i truppen som hade kostat pengar att få dit och den klart äldsta spelaren. Christie gjorde förvisso elva u21-landskamper i sin ungdom, men hade vid det här laget haft en nästan tio år lång Premier League-karriär bakom sig i Derby County och Middlesbrough. Lämnade Boro 2007 och hade en kort karriär i Leeds innan han fick en ryggmärgsskada och la av med fotbollen. Jobbar nu som säljare för Aston Martin.
Danny Graham (21)
En av de mer välkända ur elvan, men det tog lång tid för Graham att ta sig till en plats i Premier League. Tiden i Boro präglades av utlåningar innan han såldes till Carlisle i League One 2007, och två år senare till Watford. Säsongen 2010/11 blev något av Grahams genombrott i engelsk fotboll då han gjorde 24 mål för Malky Mackays mannar i The Championship.
Han blev den efterföljande sommaren det nyuppflyttade Swanseas dyraste värvning någonsin, och lyckades också göra hela 12 ligamål på sin första hela Premier League-säsong. Konkurrensen hårdnade dock i Swansea, och han såldes till Sunderland i januari 2013. Han blev dock redan innan sin debut utbuad av Sunderland-fansen. Graham är inte bara fostrad i Middlesbrough utan även ett uttalat Newcastle-fan. På planen gjorde varken våren i Sunderland eller höstens utlåning till Hull få om några glada. Just nu är faktiskt den store anfallaren tillbaka i Middlesbrough på lån. Han har gjort fem mål på 17 matcher i Championship den här säsongen.
—-
Elvan blev alltså inte någon större lycka för Englands A-landslag, och inte heller för Middlesbrough. Bara en spelare är kvar på Riverside Stadium, och det på lån. Av spelarna som satt på bänken den dagen så spelar de flesta i lägre divisioner eller amatörligor.
Ska vi vara gå ifrån romantiken och vara lite cyniska så var matchen Middlesbroughs sjätte på 14 dagar, och det var bara en vecka innan UEFA Cup-finalen mot Sevilla i Eindhoven. Det fanns behov av att vila spelare. McClaren hade dessutom nyligen blivit klar som Sven-Göran Erikssons ersättare som engelsk förbundskapten, han hade ett egenintresse både för hans framtida yrke och för hans varumärke i medierna att ge många unga engelsmän chansen. Men självklart hade många av spelarna en stor potential, och självklart är det en otrolig bedrift att i dagens fotboll få ut en trupp där 93% är födda bara några mil ifrån hemmarenan.
Matchen då? Den vann Fulham med 1-0 efter ett sent mål av Heidar Helgusson.
Den här artikeln handlar om: