Bajen-basen: “Maskeringsförbud löser inte problemet”
De finns på film – men polisen har svårt att identifiera våldsverkarna. Efter den senaste läktarskandalen så lyfts återigen frågan om maskeringsförbud på arenorna.
– Det kan väl säkert vara bra – men det är bara ett av många verktyg i verktygslådan. Det är dags att ta ett helhetsgrepp om det här, säger Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer till FotbollDirekt.se.
Filmat material från händelsen under Hammarby–Gais saknas inte. 472 kameror finns på arenan – men polisen kan få svårt att identifiera våldsverkarna då flertalet bär mask. Regeringens tidigare samordnare mot idrottsrelaterat våld, Björn Eriksson, reagerar kraftfullt
– Jag kan inte begripa att man måste demonstrera utan mask, men man kan titta på fotboll maskerad, sade Eriksson till TT i går.
Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer vill lyfta upp diskussionen på ett högre plan. Vad som framför allt behövs är en samsyn från samtliga institutioner i samhället och ett erkännande av problemet som samhällsrelaterat snarare än ett fotbollsfenomen, menar han.
– Visst, det kanske är jättebra med maskeringsförbud. Men att tro att det här ensamt kommer lösa problemen på längre sikt, det är bara naivt. Det är bara ett av alla verktyg i verktygslådan. Det är dags att ta ett helhetsgrepp om det här, säger Rickmer till FotbollDirekt.se.
– Det är ju ett av många förslag i Björn Erikssons utredning, som på det hela taget är väldigt bra. Men det stora steget mot en förändring är att tillsammans titta på helheten och se vad man kan göra. Att peka på enskilda åtgärder som maskeringsförbud och tillträdesförbud, det är det enkla. Man kan driva igenom en lagstiftning, två, tre eller flera och det är möjligt att man får bort problemet från läktarna men det försvinner inte, fortsätter Rickmer, och tar New York som exempel:
– Det var länge en av världens mest brottstäta städer. Man satte sig ner och arbetade fram en nollvision för att få ner antalet brott – ingen lagstiftning utan en gemensam kraftsamling där alla samhällsinstitutioner var inblandade. Där har man fått ner antalet brott och det är numera en säker stad att vara i.
– Det är dit vi också måste komma. Klubbarna, politiker, polisväsendet, skola, föräldrar, you name it. Alla har ett ansvar för det här.
Men ser man det hela som ett samhällsproblem så återstår en del för att övertyga alla – Hammarbys säkerhetschef upprörs av polisens uttalande i kölvattnet av skandalen i torsdags. Närmare bestämt Ola Österling vid Stockholmspolisen, som i gårdagens Aktuellt riktade kritik mot klubbarnas sätt att hantera problemen:
– Grunden är att klubbarna, framförallt i Stockholmregionen som har risksupportrar i sina supporterskaror under flera år har bortsett från den här problematiken. Att inte ta i problematiken ser vi ju med all önskvärd tydlighet vad det renderar i, sa Österling bland annat i programmet.
– Det är rent skrämmande att han säger som han gör. Då har vi inte kommit särskilt långt. Polismyndigheten är mästare på det här, att peka ut klubbar som ensamt ansvariga. Polisen ska ta hand om brott. Vi anmäler, men de ska åtala och straffa de som begår brott. Vi kan inte vara en domstol. Så länge det finns sådana uppfattningar, då kommer vi aldrig tillrätta med det här.
– Vi klubbar måste hela tiden jobba mot en uppfattad bild – man måste börja inse klubbarna är ett av brottsoffren här. Att skuldbelägga oss, det är som att banken får skulden för ett bankrån. Vi måste helt enkelt sluta peka finger åt varandra och börja samarbeta istället, säger säkerhetschefen, och tillägger snabbt att Österlings uttalande inte går att applicera på hela polisväsendet.
– Vi samarbetar tätt med den operativa delen, Söderortspolisen, och ingen skugga ska falla på dem. Vi har ett jättebra samarbete och en ömsedig förståelse. Bägge parter känner stort ansvar. Men attityden måste förändras hos många högre upp i hierarkin, det vittnar det här tv-inslaget om.
Den här artikeln handlar om: