Legal pyroteknik införs – får ansöka om tillstånd

Under SvFF:s representantskapsmöte på fredagen klubbades som väntat förslaget kring en ny pyroteknikregel igenom. Den innebär att klubbarna från och med nästa säsong kan ansöka om tillstånd för användning av pyroteknik.

Varje år håller det svenska fotbollförbundet ett representantskapsmöte där tävlingsbestämmelser klubbas inför den kommande säsongen. På fredagen hölls mötet inför nästa år och på agendan var bland annat förslaget om att klubbarna ska få ansöka om tillstånd att använda pyroteknik.

Den nya regeln klubbades igenom och lyder:
“Tävlingskommittén (TK) får på ansökan av arrangerande förening tillåta föreningen att vid match använda av myndighet godkänd pyroteknik. Tillstånd får avse viss tid eller visst antal matcher och förenas med villkor för användningen.

Ansökan, inklusive nödvändiga myndighetstillstånd, ska ha inkommit till TK senast två veckor före aktuell match.”

Det är alltså fortsatt olagligt för supportrar att bränna bengaler på svenska läktare, men om de nödvändiga tillstånden beviljas kommer supportrar tillåtas använda pyroteknik.
– Det är ett önskemål som kommit både från Sef (Svensk elitfotboll) och från supporterhåll, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager till fotbollskanalen.se.
– Det handlar om att man ska kunna ansöka om att använda pyroteknik under mycket kontrollerade former. Och polistillstånd erfordras också. Man ska inte kunna stå på läktaren och bränna, förklarar Sager.

En annan ändring i regelboken handlar om klubbarnas ansvar vid ordningsstörningar på läktarna. Tidigare har klubbarna varit “strikt ansvariga” för läktarförseelser som bengalbränning, oavsett om alla säkerhetsbestämmelser har uppfyllts.

Nu har SvFF infört en regeländring som innebär att klubbar inte kan tilldömas böter om de sköter sitt säkerhetsarbete och uppfyller tävlingsreglernas säkerhetsbestämmelser. De är alltså inte ansvariga för exempelvis en bengalbränning på läktaren om bestämmelserna är uppfyllda.

Sefs generalsekreterare Mats Enquist skriver på Twitter att regeln ändras från “strikt ansvar” till “ansvar för underlåtenhet”.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: