Superettan

Från Premier League till Östersund: ”Otroligt förtjust”

ANNONS

Han tog fram David Accam och lyfte ett lag på dekis från division 2 till superettan på två år. Nu stormar Graham Potter och Östersunds FK in i elitfotbollen med 3-5-2, teaterföreställningar och spelare från Mexiko, Sydkorea och Spanien.
– Vi håller på att bygga upp något här, en identitet som klubb och ett sätt att spela – jag är otroligt förtjust i hela det här projektet, säger Potter till FotbollDirekt.se.

Graham Potter har en spelarkarriär som gav 320 proffsmatcher i bland annat Premier League och Championship och i klubbar som Birmingham, Stoke och Southampton. Men när den 37-årige engelsmannen tog sitt första tränaruppdrag hamnade han i en division 2-klubb i norra Sverige.

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg hade redan 2007 startat ett samarbete med Swansea City, numera Premier League-klubb och ligacupvinnare. Genom Kindbergs kontakter med Swansea fick man upp ögonen för Potter, som då jobbade som Coaching Manager på Leeds Metropolitan University.
– Första kontakten togs för drygt tre år sen, det var genom Graeme Jones (tidigare assisterande tränare i Swansea) som jag först träffade Daniel Kindberg. Då höll jag på med en masterexamen på universitetet och skulle samtidigt få mitt första barn, så tajmingen var inte rätt, berättar Potter.
– Men ett år senare passade det bättre så vi besökte staden, jag och familjen. Det är ju en jättemysig liten stad, vädret kanske inte är det bästa alltid, men å andra sidan är inte England direkt något Barbados heller.
– Så vi bestämde oss för att flytta upp hit, och jag ångrar mig inte en sekund. Är det något jag kan rekommendera andra tränare är det att ta ett jobb utanför hemlandet, det är otroligt utvecklande för man får så mycket mer av allt, så många fler erfarenheter.

När Potter kom till ÖFK 2011 hade klubben precis åkt ur division 1. Två år senare är man för första gången uppe i superettan – en minst sagt lyckad start på tränarkarriären.

Du måste vara stolt över vad du har åstadkommit så här långt, det är ju ett prickfritt facit?
– Det är hela klubben som gjort det här, jag har bara en del i ett större projekt, Daniel en del, spelarna och ledarna en. Men visst är vi väldigt stolta över allt det här, hur det har utvecklats; att vi tog hit David Accam, utvecklade honom, fick honom såld i fjol sommar och ändå klarade av att gå upp till superettan. Vi håller på att bygga upp något här, en identitet som klubb och ett sätt att spela, och vi har fått med oss folk i stan, vi hade nästan 4 000 åskådare på hemmapremiären. Så visst är vi stolta över det här, men vi är långtifrån klara.

Långt i från klara – och det är just det långsiktiga och “projektet” ÖFK som Potter fallit för. Redan nu har han haft möjligheten att lämna för vad många kanske skulle se som större karriärmöjligheter. I somras ryckte flera Premier League-klubbar i honom och han erbjöds uppdrag som akademitränare. Men det var aldrig aktuellt att lämna Östersund.
– Jag har väl alltid varit så, också som spelare, att man slutför det uppdrag man tagit sig an. Nu är vi bara två år in i det här projektet och vi ska ju bli ett etablerat elitlag. Jag är otroligt förtjust i projektet och tror enormt mycket på det. Jag är inte klar här, det vore fel att bara bryta upp från något som är halvfärdigt.

Inledningen på superettan har varit godkänd: 1-1 hemma i premiären mot Assyriska och 0-0 borta mot Brage. Hur ser du själv på säsongen hittills?
– Vi har fått en positiv start, helt klart. Jag är framför allt nöjd med premiärmatchen mot Assyriska där vi kommer tillbaka efter ett underläge. Där visar vi stark karaktär. Mot Brage gör vi det också bra, vi möter ett lag med många tunga nyförvärv och höga ambitioner, men vi lyckades stänga av deras anfallsspel och i andra halvlek är det vi som håller i taktpinnen.
– Så de här första matcherna har varit stärkande psykologiskt även om vi inte vunnit. Det är viktigt att känna när man är nykomling att man tidigt känner att “vi klarar det här”.

Hur stor skillnad upplever du att det är gentemot division 1?
– Det är skillnad och det ska det vara när man kommer till en högre division. Men jag skulle nog säga att hoppet från division 2 till division 1 faktiskt är större, där är en kvalitetsskillnad som nog märks mer, åtminstone utifrån det jag sett hittills i superettan.

Östersund har uppmärksammats för sin vågade scouting och att ta långväga spelare till klubben – i årets trupp är nästan hälften från utlandet; tio stycken. Den mest lyckade värvningen så långt är förstås ghananske David Accam, som i fjol såldes vidare till Helsingborg för ett miljonbelopp.

Ni har spelare från England, Spanien, Sydkorea, Mexiko i truppen… länder som inte direkt är överrepresenterade i svensk fotboll?
– Ja, det kanske är lite annorlunda, men det är inget vi tänker så jättemycket på. Det har också till viss del sin förklaring i att det är väldigt svårt att locka svenska spelare upp hit till kalla norr. Så vi har varit tvungna att vara smarta med våra rekryteringar. Jag har ju en managerroll här vilket är rätt ovanligt i Sverige – och både jag och Daniel Kindberg har kontaktnät utomlands som jag har kunnat utnyttja för flera av de här värvningarna.

– Och vi tror inte så mycket på det där med varifrån spelaren kommer, utan det handlar mer om karaktären och människan. Med rätt karaktärer spelar bakgrunden mindre roll, det hade också kunnat vara svenska spelare lika gärna. Sedan ska man förstås inte underskatta att det krävs arbete om man ska ta en spelare från andra sidan jordklotet hit, det krävs uppföljning och en infrastruktur, att man kan ta hand om spelaren när han kommer hit. Men den organisationen har vi, och då känner vi att vi kan göra det.

– Samtidigt finns det inga garantier för succé när man värvar, men det gör det aldrig. Det man kan göra är att vara noggrann och göra grundjobbet, i scouting och uppföljning när man sedan värvat spelaren. Det gäller att vara lyhörd och förstå spelaren, lära känna honom och hans styrkor och svagheter.

Just människokännedom och den sociala delen av ledarskapet är Potter extra intresserad av, och det var också det som gjorde att han valde att först och främst studera efter spelarkarriären. I tillägg till en examen i samhällsvetenskap har han jobbat med ledarskap och coaching på två universitet och parallellt jobbat som tränare för universitetslag.

Du valde att studera till skillnad från många andra ex-spelare, i England är det ju många som går direkt från att ha spelat till tränarbänken?
– Det var väl något jag kände ganska tidigt att jag behövde, jag ville inte bli en “spelare som blir tränare”. Vissa kanske har det där i sig från början, men jag kände att jag ville lära mig grunderna i ledarskap. Kommunikationen är så viktig, även om det fortfarande är fotboll så är det annorlunda stå inför spelare och kommunicera ut ett budskap än att spela.

– Så studierna har gett mig väldigt mycket, det gav mig tid och spelrum att experimentera och testa saker, man jobbade till exempel tätt ihop med tränare i andra sporter, så det fanns ett helhetstänk som jag tror är bra. Sedan ska man förstås ta allting ut i verkligheten och det är något annat, men jag tror att jag fick en bra grund där. Samtidigt har jag absolut nytta av min bakgrund som spelare, både i Premier League och Championship, och på äldre dar i lägre divisioner som ju också är en erfarenhet i sig.

Var hämtar du inspiration som tränare?
– Från allt och överallt, egentligen – jag läser böcker om fotboll och tittar på väldigt mycket fotboll, så mycket som min fru tillåter mig (skratt). Jag tycker man kan få ut någonting av egentligen vilken match som helst, oavsett nivå och liga. Det finns alltid detaljer i varje match som man dra lärdomar av. Sedan tror jag att förmågan att kommunicera och nå fram till människor har lika stor del i att vara framgångsrik som taktik och spelsätt.

Men när vi nu ändå är inne på taktik… ni spelar 3-5-2 – ganska okonventionellt i Sverige, och i England i också för den delen?
– Det har sin förklaring; när vi hade Accam i laget spelade vi mer ett 4-2-3-1, sedan lämnade han och vi kunde inte riktigt ersätta honom. Då tittade jag på truppen och kände att 3-5-2 skulle kunna passa bäst utifrån de spelare vi hade kvar.

– Jag känner ju till att Sverige är lite av ett “4-4-2-land”, precis som England. Och det var väl en del som sa att det inte skulle funka. Men jag tror mer på att rätta systemet efter vad man har för spelare. Självklart behöver man repetera in vissa taktiska saker när man ställer om så, men övergången var inte så svår. Killarna är väldigt lyhörda och duktiga på att ta till sig saker och bra på att ta sig an utmaningar. Vi vann några matcher med det och det satte sig.

Det kanske mest uppmärksammade greppet ÖFK tagit på senare tid är det uppträdande som laget kommer ha i idrottshallen Exercishallen i Östersund den 23 maj. Dans, musik, poesi och teater utlovas i en föreställning i tre akter – spelare, ledare och styrelsemedlemmar ska alla medverka i uppsättningen.

– Det var Daniel Kindbergs idé från början, han får ta på sig den, jag har inget med det att göra (skratt). Nej då, men jag gillade idén redan när han presenterade den, Daniel är en väldigt inspirerande person och han är inte rädd för att tänka utanför boxen. Jag menar, det är först och främst människor vi har att göra med, i andra hand fotbollsspelare. Vi vill utveckla bra människor, och det här är ett sätt för killarna att utvecklas som individer, att få gå utanför komfortzonen och göra något de inte är vana vid. Fotboll hinner vi träna och spela ändå så det räcker.

– Så jag tror det är jättebra. Sedan har väl vissa av killarna enklare för det här än andra, men alla har köpt konceptet och vi tvingar inte in någon i något utan vi kommer hitta roller åt alla i uppsättningen. Vissa blir mer framträdande än andra, men alla kommer bidra. Det är ju också ett sätt att svetsa samman laget på.

Du ska själv vara med i föreställningen, vad blir din roll?

– Det är inte riktigt spikat än, men det blir nog inget “great performance” från min sida är jag rädd (skratt). Vi ska faktiskt ha repetition i kväll (tisdags) och vi ska väl bestämma en del sådana saker då. Vi får se vad jag får göra för något.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0