Sök

Från Premier League till Östersund: ”Otroligt förtjust”

Han tog fram David Accam och lyfte ett lag på dekis från division 2 till superettan på två år. Nu stormar Graham Potter och Östersunds FK in i elitfotbollen med 3-5-2, teaterföreställningar och spelare från Mexiko, Sydkorea och Spanien.
– Vi håller på att bygga upp något här, en identitet som klubb och ett sätt att spela – jag är otroligt förtjust i hela det här projektet, säger Potter till FotbollDirekt.se.

Graham Potter har en spelarkarriär som gav 320 proffsmatcher i bland annat Premier League och Championship och i klubbar som Birmingham, Stoke och Southampton. Men när den 37-årige engelsmannen tog sitt första tränaruppdrag hamnade han i en division 2-klubb i norra Sverige.

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg hade redan 2007 startat ett samarbete med Swansea City, numera Premier League-klubb och ligacupvinnare. Genom Kindbergs kontakter med Swansea fick man upp ögonen för Potter, som då jobbade som Coaching Manager på Leeds Metropolitan University.
– Första kontakten togs för drygt tre år sen, det var genom Graeme Jones (tidigare assisterande tränare i Swansea) som jag först träffade Daniel Kindberg. Då höll jag på med en masterexamen på universitetet och skulle samtidigt få mitt första barn, så tajmingen var inte rätt, berättar Potter.
– Men ett år senare passade det bättre så vi besökte staden, jag och familjen. Det är ju en jättemysig liten stad, vädret kanske inte är det bästa alltid, men å andra sidan är inte England direkt något Barbados heller.
– Så vi bestämde oss för att flytta upp hit, och jag ångrar mig inte en sekund. Är det något jag kan rekommendera andra tränare är det att ta ett jobb utanför hemlandet, det är otroligt utvecklande för man får så mycket mer av allt, så många fler erfarenheter.

När Potter kom till ÖFK 2011 hade klubben precis åkt ur division 1. Två år senare är man för första gången uppe i superettan – en minst sagt lyckad start på tränarkarriären.

Du måste vara stolt över vad du har åstadkommit så här långt, det är ju ett prickfritt facit?
– Det är hela klubben som gjort det här, jag har bara en del i ett större projekt, Daniel en del, spelarna och ledarna en. Men visst är vi väldigt stolta över allt det här, hur det har utvecklats; att vi tog hit David Accam, utvecklade honom, fick honom såld i fjol sommar och ändå klarade av att gå upp till superettan. Vi håller på att bygga upp något här, en identitet som klubb och ett sätt att spela, och vi har fått med oss folk i stan, vi hade nästan 4 000 åskådare på hemmapremiären. Så visst är vi stolta över det här, men vi är långtifrån klara.

Långt i från klara – och det är just det långsiktiga och “projektet” ÖFK som Potter fallit för. Redan nu har han haft möjligheten att lämna för vad många kanske skulle se som större karriärmöjligheter. I somras ryckte flera Premier League-klubbar i honom och han erbjöds uppdrag som akademitränare. Men det var aldrig aktuellt att lämna Östersund.
– Jag har väl alltid varit så, också som spelare, att man slutför det uppdrag man tagit sig an. Nu är vi bara två år in i det här projektet och vi ska ju bli ett etablerat elitlag. Jag är otroligt förtjust i projektet och tror enormt mycket på det. Jag är inte klar här, det vore fel att bara bryta upp från något som är halvfärdigt.

Inledningen på superettan har varit godkänd: 1-1 hemma i premiären mot Assyriska och 0-0 borta mot Brage. Hur ser du själv på säsongen hittills?
– Vi har fått en positiv start, helt klart. Jag är framför allt nöjd med premiärmatchen mot Assyriska där vi kommer tillbaka efter ett underläge. Där visar vi stark karaktär. Mot Brage gör vi det också bra, vi möter ett lag med många tunga nyförvärv och höga ambitioner, men vi lyckades stänga av deras anfallsspel och i andra halvlek är det vi som håller i taktpinnen.
– Så de här första matcherna har varit stärkande psykologiskt även om vi inte vunnit. Det är viktigt att känna när man är nykomling att man tidigt känner att “vi klarar det här”.

Hur stor skillnad upplever du att det är gentemot division 1?
– Det är skillnad och det ska det vara när man kommer till en högre division. Men jag skulle nog säga att hoppet från division 2 till division 1 faktiskt är större, där är en kvalitetsskillnad som nog märks mer, åtminstone utifrån det jag sett hittills i superettan.

Östersund har uppmärksammats för sin vågade scouting och att ta långväga spelare till klubben – i årets trupp är nästan hälften från utlandet; tio stycken. Den mest lyckade värvningen så långt är förstås ghananske David Accam, som i fjol såldes vidare till Helsingborg för ett miljonbelopp.

Ni har spelare från England, Spanien, Sydkorea, Mexiko i truppen… länder som inte direkt är överrepresenterade i svensk fotboll?
– Ja, det kanske är lite annorlunda, men det är inget vi tänker så jättemycket på. Det har också till viss del sin förklaring i att det är väldigt svårt att locka svenska spelare upp hit till kalla norr. Så vi har varit tvungna att vara smarta med våra rekryteringar. Jag har ju en managerroll här vilket är rätt ovanligt i Sverige – och både jag och Daniel Kindberg har kontaktnät utomlands som jag har kunnat utnyttja för flera av de här värvningarna.

– Och vi tror inte så mycket på det där med varifrån spelaren kommer, utan det handlar mer om karaktären och människan. Med rätt karaktärer spelar bakgrunden mindre roll, det hade också kunnat vara svenska spelare lika gärna. Sedan ska man förstås inte underskatta att det krävs arbete om man ska ta en spelare från andra sidan jordklotet hit, det krävs uppföljning och en infrastruktur, att man kan ta hand om spelaren när han kommer hit. Men den organisationen har vi, och då känner vi att vi kan göra det.

– Samtidigt finns det inga garantier för succé när man värvar, men det gör det aldrig. Det man kan göra är att vara noggrann och göra grundjobbet, i scouting och uppföljning när man sedan värvat spelaren. Det gäller att vara lyhörd och förstå spelaren, lära känna honom och hans styrkor och svagheter.

Just människokännedom och den sociala delen av ledarskapet är Potter extra intresserad av, och det var också det som gjorde att han valde att först och främst studera efter spelarkarriären. I tillägg till en examen i samhällsvetenskap har han jobbat med ledarskap och coaching på två universitet och parallellt jobbat som tränare för universitetslag.

Du valde att studera till skillnad från många andra ex-spelare, i England är det ju många som går direkt från att ha spelat till tränarbänken?
– Det var väl något jag kände ganska tidigt att jag behövde, jag ville inte bli en “spelare som blir tränare”. Vissa kanske har det där i sig från början, men jag kände att jag ville lära mig grunderna i ledarskap. Kommunikationen är så viktig, även om det fortfarande är fotboll så är det annorlunda stå inför spelare och kommunicera ut ett budskap än att spela.

– Så studierna har gett mig väldigt mycket, det gav mig tid och spelrum att experimentera och testa saker, man jobbade till exempel tätt ihop med tränare i andra sporter, så det fanns ett helhetstänk som jag tror är bra. Sedan ska man förstås ta allting ut i verkligheten och det är något annat, men jag tror att jag fick en bra grund där. Samtidigt har jag absolut nytta av min bakgrund som spelare, både i Premier League och Championship, och på äldre dar i lägre divisioner som ju också är en erfarenhet i sig.

Var hämtar du inspiration som tränare?
– Från allt och överallt, egentligen – jag läser böcker om fotboll och tittar på väldigt mycket fotboll, så mycket som min fru tillåter mig (skratt). Jag tycker man kan få ut någonting av egentligen vilken match som helst, oavsett nivå och liga. Det finns alltid detaljer i varje match som man dra lärdomar av. Sedan tror jag att förmågan att kommunicera och nå fram till människor har lika stor del i att vara framgångsrik som taktik och spelsätt.

Men när vi nu ändå är inne på taktik… ni spelar 3-5-2 – ganska okonventionellt i Sverige, och i England i också för den delen?
– Det har sin förklaring; när vi hade Accam i laget spelade vi mer ett 4-2-3-1, sedan lämnade han och vi kunde inte riktigt ersätta honom. Då tittade jag på truppen och kände att 3-5-2 skulle kunna passa bäst utifrån de spelare vi hade kvar.

– Jag känner ju till att Sverige är lite av ett “4-4-2-land”, precis som England. Och det var väl en del som sa att det inte skulle funka. Men jag tror mer på att rätta systemet efter vad man har för spelare. Självklart behöver man repetera in vissa taktiska saker när man ställer om så, men övergången var inte så svår. Killarna är väldigt lyhörda och duktiga på att ta till sig saker och bra på att ta sig an utmaningar. Vi vann några matcher med det och det satte sig.

Det kanske mest uppmärksammade greppet ÖFK tagit på senare tid är det uppträdande som laget kommer ha i idrottshallen Exercishallen i Östersund den 23 maj. Dans, musik, poesi och teater utlovas i en föreställning i tre akter – spelare, ledare och styrelsemedlemmar ska alla medverka i uppsättningen.

– Det var Daniel Kindbergs idé från början, han får ta på sig den, jag har inget med det att göra (skratt). Nej då, men jag gillade idén redan när han presenterade den, Daniel är en väldigt inspirerande person och han är inte rädd för att tänka utanför boxen. Jag menar, det är först och främst människor vi har att göra med, i andra hand fotbollsspelare. Vi vill utveckla bra människor, och det här är ett sätt för killarna att utvecklas som individer, att få gå utanför komfortzonen och göra något de inte är vana vid. Fotboll hinner vi träna och spela ändå så det räcker.

– Så jag tror det är jättebra. Sedan har väl vissa av killarna enklare för det här än andra, men alla har köpt konceptet och vi tvingar inte in någon i något utan vi kommer hitta roller åt alla i uppsättningen. Vissa blir mer framträdande än andra, men alla kommer bidra. Det är ju också ett sätt att svetsa samman laget på.

Du ska själv vara med i föreställningen, vad blir din roll?

– Det är inte riktigt spikat än, men det blir nog inget “great performance” från min sida är jag rädd (skratt). Vi ska faktiskt ha repetition i kväll (tisdags) och vi ska väl bestämma en del sådana saker då. Vi får se vad jag får göra för något.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 24 september
18:30 Regensburg - Erzgebirge Aue 2. Bundesliga
19:00 Örgyte - AFC Eskilstuna Superettan
20:30 Greuther Furth - Bayern München Bundesliga
21:00 West Bromwich - Queens PR Championship
lördag 25 september
13:00 GAIS - Falkenberg Superettan
13:30 Reading - Middlesbrough Championship
13:30 Manchester U - Aston Villa Premier League
13:30 Chelsea - Manchester City Premier League
14:00 Alaves - Atletico Madrid La Liga
15:00 Västerås SK - GIF Sundsvall Superettan
15:00 Landskrona - Norrby Superettan
15:00 Vasalund - Akropolis Superettan
15:00 Spezia - Milan Serie A
15:30 Eintracht Frankfurt - FC Köln Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Mainz Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Hertha Berlin Bundesliga
15:30 Union Berlin - Arminia Bielefeld Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Leeds - West Ham Premier League
16:00 Leicester - Burnley Premier League
16:00 Everton - Norwich Premier League
16:00 Bournemouth - Luton Championship
16:00 Watford - Newcastle Premier League
16:15 Valencia - Athletic Bilbao La Liga
17:00 St Etienne - Nice Ligue 1
17:00 Jönköping - Brage Superettan
17:30 Malmö - Örebro Allsvenskan
18:00 Inter - Atalanta Serie A
18:30 Brentford - Liverpool Premier League
18:30 Sevilla - Espanyol La Liga
18:30 Borussia M'gladbach - Borussia Dortmund Bundesliga
18:45 Ajax - Groningen Eredivisie
19:00 Strasbourg - Lille Ligue 1
20:30 Hansa Rostock - Schalke 2. Bundesliga
20:45 Genoa - Verona Serie A
21:00 Lyon - Lorient Ligue 1
21:00 Paris SG - Montpellier Ligue 1
21:00 Real Madrid - Villarreal La Liga
21:30 Philadelphia Union - Atlanta United MLS
01:00 New England Revolution - Orlando City SC MLS
01:30 DC United - FC Cincinnati MLS
01:30 New York City FC - New York Red Bulls MLS
01:30 Columbus Crew - Montreal Impact MLS
söndag 26 september
02:00 Minnesota United FC - Houston Dynamo MLS
02:00 Colorado Rapids - Toronto FC MLS
04:00 Vancouver Whitecaps - FC Dallas MLS
04:00 San Jose Earthquakes - Los Angeles FC MLS
04:30 Portland Timbers - Real Salt Lake MLS
12:30 Juventus - Sampdoria Serie A
13:00 Öster - Helsingborg Superettan
13:00 Bordeaux - Rennes Ligue 1
13:00 St Mirren - Aberdeen Skottland Premiership
13:30 Hamburg - Nürnberg 2. Bundesliga
13:30 Manchester Utd - Chelsea Women’s Super League
14:00 Piteå - Vittsjö Allsvenskan, damer
14:00 Midtjylland - Randers Superligaen
14:00 Mallorca - Osasuna La Liga
14:30 Inter - Roma Serie A, damer
15:00 Brest - Metz Ligue 1
15:00 Southampton - Wolverhampton Premier League
15:00 Trelleborg - IFK Värnamo Superettan
15:00 Mjällby - Elfsborg Allsvenskan
15:00 Reims - Nantes Ligue 1
15:00 Troyes - Angers Ligue 1
15:00 Sassuolo - Salernitana Serie A
15:00 Östersund - Djurgården Allsvenskan
15:00 Empoli - Bologna Serie A
15:00 Udinese - Fiorentina Serie A
15:30 Bochum - Stuttgart Bundesliga
16:00 Rosengård - Kristianstad Allsvenskan, damer
16:00 Gijon - Malaga LaLiga2
16:15 Barcelona - Levante La Liga
17:00 KIF Örebro - AIK Allsvenskan, damer
17:00 Clermont - Monaco Ligue 1
17:00 Linköping - Eskilstuna Allsvenskan, damer
17:30 Freiburg - Augsburg Bundesliga
17:30 Norrköping - Varberg Allsvenskan
17:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
17:30 Arsenal - Tottenham Premier League
18:00 Lazio - Roma Serie A
18:00 Bröndby - Ålborg Superligaen
18:30 Rayo Vallecano - Cadiz La Liga
18:30 Real Sociedad - Elche La Liga
19:00 Chicago Fire - Nashville SC MLS
19:45 Arsenal - Manchester City Women’s Super League
20:00 Vejle - Silkeborg Superligaen
20:45 Marseille - Lens Ligue 1
20:45 Napoli - Cagliari Serie A
21:00 Real Betis - Getafe La Liga
01:00 Sporting Kansas City - Seattle Sounders MLS
måndag 27 september
03:30 Austin FC - LA Galaxy MLS
19:00 AGF Århus - SönderjyskE Superligaen
19:00 IFK Göteborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Halmstad - Sirius Allsvenskan
19:00 Degerfors - AIK Allsvenskan
20:45 Venezia - Torino Serie A
21:00 Crystal Palace - Brighton Premier League
21:00 Celta Vigo - Granada La Liga
tisdag 28 september
18:45 Ajax - Besiktas EUROPA: Champions League
18:45 Shakhtar Donetsk - Inter EUROPA: Champions League
20:45 Middlesbrough - Sheffield U Championship
21:00 Paris SG - Manchester City EUROPA: Champions League
21:00 Milan - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Porto - Liverpool EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Sporting Lissabon EUROPA: Champions League
21:00 Real Madrid - Sheriff Tiraspol EUROPA: Champions League
21:00 RB Leipzig - Club Brügge EUROPA: Champions League
onsdag 29 september
18:45 Zenit St Petersburg - Malmö EUROPA: Champions League
18:45 Atalanta - Young Boys EUROPA: Champions League
19:00 GAIS - Örgyte Superettan
19:00 GIF Sundsvall - Trelleborg Superettan
19:00 Falkenberg - Landskrona Superettan
19:00 Norrby - Helsingborg Superettan
19:00 Akropolis - Jönköping Superettan
20:45 Fulham - Swansea Championship
21:00 Red Bull Salzburg - Lille EUROPA: Champions League
21:00 Wolfsburg - Sevilla EUROPA: Champions League
21:00 Benfica - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Dynamo Kiev EUROPA: Champions League
21:00 Manchester U - Villarreal EUROPA: Champions League
21:00 Juventus - Chelsea EUROPA: Champions League
01:00 Atlanta United - Inter Miami CF MLS
01:00 Toronto FC - FC Cincinnati MLS
01:30 New York Red Bulls - Philadelphia Union MLS
01:30 DC United - Minnesota United FC MLS
01:30 Montreal Impact - New England Revolution MLS
torsdag 30 september
02:00 FC Dallas - Sporting Kansas City MLS
02:00 Chicago Fire - New York City FC MLS
02:30 Nashville SC - Orlando City SC MLS
03:00 Colorado Rapids - Austin FC MLS
03:00 Houston Dynamo - Vancouver Whitecaps MLS
03:30 Real Salt Lake - LA Galaxy MLS
04:30 San Jose Earthquakes - Seattle Sounders MLS
04:30 Los Angeles FC - Portland Timbers MLS
18:45 Alashkert - HJK Helsingfors UEFA Europa Conference League
18:45 CSKA Sofia - Bodö/Glimt UEFA Europa Conference League
18:45 Sparta Prag - Rangers UEFA Europa League
18:45 Lyon - Bröndby UEFA Europa League
18:45 Zorya Luhansk - Roma UEFA Europa Conference League
18:45 Sturm Graz - PSV UEFA Europa League
18:45 Napoli - Spartak Moskva UEFA Europa League
18:45 AZ Alkmaar - Jablonec UEFA Europa Conference League
18:45 LASK Linz - Maccabi Tel Aviv UEFA Europa Conference League
18:45 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa League
18:45 Antwerpen - Eintracht Frankfurt UEFA Europa League
18:45 Real Sociedad - Monaco UEFA Europa League
18:45 Legia Warszawa - Leicester UEFA Europa League
19:00 IFK Värnamo - Västerås SK Superettan
19:00 AFC Eskilstuna - Öster Superettan
19:00 Brage - Vasalund Superettan
21:00 Genk - Dinamo Zagreb UEFA Europa League
21:00 Lazio - Lokomotiv Moskva UEFA Europa League
21:00 Marseille - Galatasaray UEFA Europa League
21:00 Union Berlin - Maccabi Haifa UEFA Europa Conference League
21:00 Feyenoord - Slavia Prag UEFA Europa Conference League
21:00 Tottenham - Mura UEFA Europa Conference League
21:00 Basel - Kairat Almaty UEFA Europa Conference League
21:00 Braga - Midtjylland UEFA Europa League
21:00 PAOK - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
21:00 Köpenhamn - Lincoln Red Imps FC UEFA Europa Conference League
21:00 Ludogorets - Röda Stjärnan UEFA Europa League
21:00 Celtic - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Ferencvaros - Real Betis UEFA Europa League
21:00 West Ham - Rapid Wien UEFA Europa League
fredag 01 oktober
18:30 Erzgebirge Aue - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Kolding - Ålborg Danska ligan, damer
19:00 Elfsborg - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
19:15 Köln - Bayern München Bundesliga, damer
20:30 Köln - Greuther Furth Bundesliga
20:45 Cagliari - Venezia Serie A
20:45 Stoke - West Bromwich Championship
21:00 Lens - Reims Ligue 1
21:00 Athletic Bilbao - Alaves La Liga
lördag 02 oktober
13:00 AIK - Växjö Allsvenskan, damer
13:15 Århus - Nordsjälland Danska ligan, damer
13:30 Manchester U - Everton Premier League
14:00 Osasuna - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Kristianstad - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Varberg - Degerfors Allsvenskan
15:00 Salernitana - Genoa Serie A
15:00 Häcken - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Atletico Madrid - Barcelona La Liga
15:15 Köge - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
15:30 Wolfsburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Freiburg Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
15:30 Stuttgart - Hoffenheim Bundesliga
16:00 Burnley - Norwich Premier League
16:00 Leeds - Watford Premier League
16:00 Chelsea - Southampton Premier League
16:00 Wolverhampton - Newcastle Premier League
16:15 Mallorca - Levante La Liga
17:30 Halmstad - Östersund Allsvenskan
18:00 Torino - Juventus Serie A
18:30 Brighton - Arsenal Premier League
18:30 RB Leipzig - Bochum Bundesliga
18:30 Cadiz - Valencia La Liga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
21:30 Austin FC - Real Salt Lake MLS
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 21 13 5 3 20 44
2 Malmö FF 21 12 5 4 21 41
3 AIK 20 12 5 3 14 41
4 IF Elfsborg 21 11 3 7 9 36
5 IFK Norrköping 20 10 3 7 11 33
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Hammarby IF 20 9 6 5 8 33
7 Kalmar FF 20 8 7 5 1 31
8 Varbergs BoIS 20 7 6 7 -1 27
9 IK Sirius 20 7 5 8 -10 26
10 BK Häcken 20 6 6 8 0 24
11 IFK Göteborg 20 5 7 8 -5 22
12 Mjällby AIF 21 4 9 8 -2 21
13 Halmstads BK 20 4 9 7 -4 21
14 Degerfors IF 20 5 3 12 -17 18
15 Örebro SK 21 4 4 13 -27 16
16 Östersunds FK 21 3 3 15 -18 12

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten