Sök

Från Premier League till Östersund: ”Otroligt förtjust”

Han tog fram David Accam och lyfte ett lag på dekis från division 2 till superettan på två år. Nu stormar Graham Potter och Östersunds FK in i elitfotbollen med 3-5-2, teaterföreställningar och spelare från Mexiko, Sydkorea och Spanien.
– Vi håller på att bygga upp något här, en identitet som klubb och ett sätt att spela – jag är otroligt förtjust i hela det här projektet, säger Potter till FotbollDirekt.se.

Graham Potter har en spelarkarriär som gav 320 proffsmatcher i bland annat Premier League och Championship och i klubbar som Birmingham, Stoke och Southampton. Men när den 37-årige engelsmannen tog sitt första tränaruppdrag hamnade han i en division 2-klubb i norra Sverige.

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg hade redan 2007 startat ett samarbete med Swansea City, numera Premier League-klubb och ligacupvinnare. Genom Kindbergs kontakter med Swansea fick man upp ögonen för Potter, som då jobbade som Coaching Manager på Leeds Metropolitan University.
– Första kontakten togs för drygt tre år sen, det var genom Graeme Jones (tidigare assisterande tränare i Swansea) som jag först träffade Daniel Kindberg. Då höll jag på med en masterexamen på universitetet och skulle samtidigt få mitt första barn, så tajmingen var inte rätt, berättar Potter.
– Men ett år senare passade det bättre så vi besökte staden, jag och familjen. Det är ju en jättemysig liten stad, vädret kanske inte är det bästa alltid, men å andra sidan är inte England direkt något Barbados heller.
– Så vi bestämde oss för att flytta upp hit, och jag ångrar mig inte en sekund. Är det något jag kan rekommendera andra tränare är det att ta ett jobb utanför hemlandet, det är otroligt utvecklande för man får så mycket mer av allt, så många fler erfarenheter.

När Potter kom till ÖFK 2011 hade klubben precis åkt ur division 1. Två år senare är man för första gången uppe i superettan – en minst sagt lyckad start på tränarkarriären.

Du måste vara stolt över vad du har åstadkommit så här långt, det är ju ett prickfritt facit?
– Det är hela klubben som gjort det här, jag har bara en del i ett större projekt, Daniel en del, spelarna och ledarna en. Men visst är vi väldigt stolta över allt det här, hur det har utvecklats; att vi tog hit David Accam, utvecklade honom, fick honom såld i fjol sommar och ändå klarade av att gå upp till superettan. Vi håller på att bygga upp något här, en identitet som klubb och ett sätt att spela, och vi har fått med oss folk i stan, vi hade nästan 4 000 åskådare på hemmapremiären. Så visst är vi stolta över det här, men vi är långtifrån klara.

Långt i från klara – och det är just det långsiktiga och “projektet” ÖFK som Potter fallit för. Redan nu har han haft möjligheten att lämna för vad många kanske skulle se som större karriärmöjligheter. I somras ryckte flera Premier League-klubbar i honom och han erbjöds uppdrag som akademitränare. Men det var aldrig aktuellt att lämna Östersund.
– Jag har väl alltid varit så, också som spelare, att man slutför det uppdrag man tagit sig an. Nu är vi bara två år in i det här projektet och vi ska ju bli ett etablerat elitlag. Jag är otroligt förtjust i projektet och tror enormt mycket på det. Jag är inte klar här, det vore fel att bara bryta upp från något som är halvfärdigt.

Inledningen på superettan har varit godkänd: 1-1 hemma i premiären mot Assyriska och 0-0 borta mot Brage. Hur ser du själv på säsongen hittills?
– Vi har fått en positiv start, helt klart. Jag är framför allt nöjd med premiärmatchen mot Assyriska där vi kommer tillbaka efter ett underläge. Där visar vi stark karaktär. Mot Brage gör vi det också bra, vi möter ett lag med många tunga nyförvärv och höga ambitioner, men vi lyckades stänga av deras anfallsspel och i andra halvlek är det vi som håller i taktpinnen.
– Så de här första matcherna har varit stärkande psykologiskt även om vi inte vunnit. Det är viktigt att känna när man är nykomling att man tidigt känner att “vi klarar det här”.

Hur stor skillnad upplever du att det är gentemot division 1?
– Det är skillnad och det ska det vara när man kommer till en högre division. Men jag skulle nog säga att hoppet från division 2 till division 1 faktiskt är större, där är en kvalitetsskillnad som nog märks mer, åtminstone utifrån det jag sett hittills i superettan.

Östersund har uppmärksammats för sin vågade scouting och att ta långväga spelare till klubben – i årets trupp är nästan hälften från utlandet; tio stycken. Den mest lyckade värvningen så långt är förstås ghananske David Accam, som i fjol såldes vidare till Helsingborg för ett miljonbelopp.

Ni har spelare från England, Spanien, Sydkorea, Mexiko i truppen… länder som inte direkt är överrepresenterade i svensk fotboll?
– Ja, det kanske är lite annorlunda, men det är inget vi tänker så jättemycket på. Det har också till viss del sin förklaring i att det är väldigt svårt att locka svenska spelare upp hit till kalla norr. Så vi har varit tvungna att vara smarta med våra rekryteringar. Jag har ju en managerroll här vilket är rätt ovanligt i Sverige – och både jag och Daniel Kindberg har kontaktnät utomlands som jag har kunnat utnyttja för flera av de här värvningarna.

– Och vi tror inte så mycket på det där med varifrån spelaren kommer, utan det handlar mer om karaktären och människan. Med rätt karaktärer spelar bakgrunden mindre roll, det hade också kunnat vara svenska spelare lika gärna. Sedan ska man förstås inte underskatta att det krävs arbete om man ska ta en spelare från andra sidan jordklotet hit, det krävs uppföljning och en infrastruktur, att man kan ta hand om spelaren när han kommer hit. Men den organisationen har vi, och då känner vi att vi kan göra det.

– Samtidigt finns det inga garantier för succé när man värvar, men det gör det aldrig. Det man kan göra är att vara noggrann och göra grundjobbet, i scouting och uppföljning när man sedan värvat spelaren. Det gäller att vara lyhörd och förstå spelaren, lära känna honom och hans styrkor och svagheter.

Just människokännedom och den sociala delen av ledarskapet är Potter extra intresserad av, och det var också det som gjorde att han valde att först och främst studera efter spelarkarriären. I tillägg till en examen i samhällsvetenskap har han jobbat med ledarskap och coaching på två universitet och parallellt jobbat som tränare för universitetslag.

Du valde att studera till skillnad från många andra ex-spelare, i England är det ju många som går direkt från att ha spelat till tränarbänken?
– Det var väl något jag kände ganska tidigt att jag behövde, jag ville inte bli en “spelare som blir tränare”. Vissa kanske har det där i sig från början, men jag kände att jag ville lära mig grunderna i ledarskap. Kommunikationen är så viktig, även om det fortfarande är fotboll så är det annorlunda stå inför spelare och kommunicera ut ett budskap än att spela.

– Så studierna har gett mig väldigt mycket, det gav mig tid och spelrum att experimentera och testa saker, man jobbade till exempel tätt ihop med tränare i andra sporter, så det fanns ett helhetstänk som jag tror är bra. Sedan ska man förstås ta allting ut i verkligheten och det är något annat, men jag tror att jag fick en bra grund där. Samtidigt har jag absolut nytta av min bakgrund som spelare, både i Premier League och Championship, och på äldre dar i lägre divisioner som ju också är en erfarenhet i sig.

Var hämtar du inspiration som tränare?
– Från allt och överallt, egentligen – jag läser böcker om fotboll och tittar på väldigt mycket fotboll, så mycket som min fru tillåter mig (skratt). Jag tycker man kan få ut någonting av egentligen vilken match som helst, oavsett nivå och liga. Det finns alltid detaljer i varje match som man dra lärdomar av. Sedan tror jag att förmågan att kommunicera och nå fram till människor har lika stor del i att vara framgångsrik som taktik och spelsätt.

Men när vi nu ändå är inne på taktik… ni spelar 3-5-2 – ganska okonventionellt i Sverige, och i England i också för den delen?
– Det har sin förklaring; när vi hade Accam i laget spelade vi mer ett 4-2-3-1, sedan lämnade han och vi kunde inte riktigt ersätta honom. Då tittade jag på truppen och kände att 3-5-2 skulle kunna passa bäst utifrån de spelare vi hade kvar.

– Jag känner ju till att Sverige är lite av ett “4-4-2-land”, precis som England. Och det var väl en del som sa att det inte skulle funka. Men jag tror mer på att rätta systemet efter vad man har för spelare. Självklart behöver man repetera in vissa taktiska saker när man ställer om så, men övergången var inte så svår. Killarna är väldigt lyhörda och duktiga på att ta till sig saker och bra på att ta sig an utmaningar. Vi vann några matcher med det och det satte sig.

Det kanske mest uppmärksammade greppet ÖFK tagit på senare tid är det uppträdande som laget kommer ha i idrottshallen Exercishallen i Östersund den 23 maj. Dans, musik, poesi och teater utlovas i en föreställning i tre akter – spelare, ledare och styrelsemedlemmar ska alla medverka i uppsättningen.

– Det var Daniel Kindbergs idé från början, han får ta på sig den, jag har inget med det att göra (skratt). Nej då, men jag gillade idén redan när han presenterade den, Daniel är en väldigt inspirerande person och han är inte rädd för att tänka utanför boxen. Jag menar, det är först och främst människor vi har att göra med, i andra hand fotbollsspelare. Vi vill utveckla bra människor, och det här är ett sätt för killarna att utvecklas som individer, att få gå utanför komfortzonen och göra något de inte är vana vid. Fotboll hinner vi träna och spela ändå så det räcker.

– Så jag tror det är jättebra. Sedan har väl vissa av killarna enklare för det här än andra, men alla har köpt konceptet och vi tvingar inte in någon i något utan vi kommer hitta roller åt alla i uppsättningen. Vissa blir mer framträdande än andra, men alla kommer bidra. Det är ju också ett sätt att svetsa samman laget på.

Du ska själv vara med i föreställningen, vad blir din roll?

– Det är inte riktigt spikat än, men det blir nog inget “great performance” från min sida är jag rädd (skratt). Vi ska faktiskt ha repetition i kväll (tisdags) och vi ska väl bestämma en del sådana saker då. Vi får se vad jag får göra för något.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 22 oktober
18:30 Paderborn - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Torino - Genoa Serie A
19:00 Vejle - Nordsjälland Superligaen
20:30 Mainz - Augsburg Bundesliga
20:45 Sampdoria - Spezia Serie A
21:00 Arsenal - Aston Villa Premier League
21:00 Osasuna - Granada La Liga
21:00 St Etienne - Angers Ligue 1
lördag 23 oktober
13:00 Vasalund - Västerås SK Superettan
13:00 Gefle - Hudiksvall Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Sollentuna Ettan norra
13:30 Nürnberg - Heidenheim 2. Bundesliga
13:30 Chelsea - Norwich Premier League
13:30 Fortuna Düsseldorf - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Cardiff - Middlesbrough Championship
13:30 Holstein Kiel - Darmstadt 2. Bundesliga
14:00 Valencia - Mallorca La Liga
15:00 Salernitana - Empoli Serie A
15:00 Jönköping - Örgyte Superettan
15:00 Djurgården - Kalmar Allsvenskan
15:00 Norrby - Öster Superettan
15:30 Arminia Bielefeld - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Greuther Furth Bundesliga
15:30 Bayern München - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Freiburg Bundesliga
16:00 Leeds - Wolverhampton Premier League
16:00 Täby - Sandvikens IF Ettan norra
16:00 Örebro Syrianska - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Everton - Watford Premier League
16:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
16:00 Southampton - Burnley Premier League
16:00 Coventry - Derby County Championship
16:15 Cadiz - Alaves La Liga
17:00 Nantes - Clermont Ligue 1
17:30 Häcken - Halmstad Allsvenskan
18:00 Sassuolo - Venezia Serie A
18:30 Brighton - Manchester City Premier League
18:30 Hertha Berlin - Borussia M'gladbach Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol La Liga
19:00 Tondela - Porto Portugisiska ligan
20:30 Schalke - Dynamo Dresden 2. Bundesliga
20:45 Bologna - Milan Serie A
21:00 Lille - Brest Ligue 1
21:00 Athletic Bilbao - Villarreal La Liga
21:30 Sporting Lissabon - Moreirense Portugisiska ligan
00:00 Columbus Crew - New York Red Bulls MLS
01:30 New York City FC - DC United MLS
01:30 Philadelphia Union - Nashville SC MLS
01:30 Toronto FC - Montreal Impact MLS
söndag 24 oktober
02:00 Inter Miami CF - FC Cincinnati MLS
02:00 Minnesota United FC - Los Angeles FC MLS
02:00 Chicago Fire - Real Salt Lake MLS
03:00 Colorado Rapids - Portland Timbers MLS
04:00 LA Galaxy - FC Dallas MLS
04:00 San Jose Earthquakes - Vancouver Whitecaps MLS
12:30 Atalanta - Udinese Serie A
13:00 Akropolis - Landskrona Superettan
13:00 Piteå - Karlstad Ettan norra
13:00 St Mirren - Rangers Skottland Premiership
13:00 Nice - Lyon Ligue 1
13:30 Sandhausen - Werder Bremen 2. Bundesliga
14:00 Bröndby - Köpenhamn Superligaen
14:00 Sevilla - Levante La Liga
15:00 Lens - Metz Ligue 1
15:00 Rennes - Strasbourg Ligue 1
15:00 Reims - Troyes Ligue 1
15:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
15:00 Fiorentina - Cagliari Serie A
15:00 Brage - GIF Sundsvall Superettan
15:00 West Ham - Tottenham Premier League
15:00 Verona - Lazio Serie A
15:00 Lorient - Bordeaux Ligue 1
15:00 IFK Haninge - Umeå Ettan norra
15:00 Hammarby - Östersund Allsvenskan
15:00 Mjällby - IFK Göteborg Allsvenskan
15:00 Brentford - Leicester Premier League
15:30 Köln - Bayer Leverkusen Bundesliga
16:00 Dalkurd - Assyriska IF Ettan norra
16:00 Sylvia - IFK Luleå Ettan norra
16:15 Barcelona - Real Madrid La Liga
16:45 Ajax - PSV Eredivisie
17:00 Monaco - Montpellier Ligue 1
17:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Union Berlin Bundesliga
17:30 Manchester U - Liverpool Premier League
17:30 Varberg - Malmö Allsvenskan
18:00 Roma - Napoli Serie A
18:00 Midtjylland - SönderjyskE Superligaen
18:30 Real Betis - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Bochum - Eintracht Frankfurt Bundesliga
20:45 Inter - Juventus Serie A
20:45 Marseille - Paris SG Ligue 1
21:00 Atletico Madrid - Real Sociedad La Liga
23:00 Austin FC - Houston Dynamo MLS
01:30 Orlando City SC - New England Revolution MLS
måndag 25 oktober
19:00 IFK Värnamo - Falkenberg Superettan
19:00 Örebro - Degerfors Allsvenskan
19:00 Ålborg - Viborg Superligaen
21:00 Getafe - Celta Vigo La Liga
tisdag 26 oktober
18:30 Spezia - Genoa Serie A
18:30 Venezia - Salernitana Serie A
19:00 Trelleborg - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Helsingborg - GAIS Superettan
19:00 Alaves - Elche La Liga
20:00 Borussia Dortmund - Ingolstadt Tyska cupen
20:05 Skottland - Sverige Landskamp, damer
20:45 Queens PR - Sunderland EFL-cupen
20:45 Milan - Torino Serie A
20:45 Arsenal - Leeds EFL-cupen
20:45 Chelsea - Southampton EFL-cupen
21:00 Espanyol - Athletic Bilbao La Liga
21:30 Villarreal - Cadiz La Liga
onsdag 27 oktober
04:30 Los Angeles FC - Seattle Sounders MLS
18:30 Juventus - Sassuolo Serie A
18:30 Udinese - Verona Serie A
18:30 Sampdoria - Atalanta Serie A
19:00 Malmö - AIK Allsvenskan
19:00 Kalmar - Varberg Allsvenskan
19:00 Rayo Vallecano - Barcelona La Liga
19:00 Mallorca - Sevilla La Liga
19:00 Sirius - Hammarby Allsvenskan
19:00 Östersund - Häcken Allsvenskan
20:00 Real Betis - Valencia La Liga
20:45 Empoli - Inter Serie A
20:45 Burnley - Tottenham EFL-cupen
20:45 Preston - Liverpool EFL-cupen
20:45 Leicester - Brighton EFL-cupen
20:45 Stuttgart - Köln Tyska cupen
20:45 Lazio - Fiorentina Serie A
20:45 Cagliari - Roma Serie A
20:45 Stoke - Brentford EFL-cupen
20:45 Hibernian - Celtic Skottland Premiership
20:45 West Ham - Manchester City EFL-cupen
20:45 Borussia M'gladbach - Bayern München Tyska cupen
21:00 Nice - Marseille Ligue 1
21:30 Real Madrid - Osasuna La Liga
01:00 New England Revolution - Colorado Rapids MLS
01:30 FC Cincinnati - Nashville SC MLS
01:30 DC United - New York Red Bulls MLS
01:30 Columbus Crew - Orlando City SC MLS
01:30 New York City FC - Chicago Fire MLS
01:30 Atlanta United - Inter Miami CF MLS
01:30 Toronto FC - Philadelphia Union MLS
torsdag 28 oktober
02:00 FC Dallas - Real Salt Lake MLS
02:30 Sporting Kansas City - LA Galaxy MLS
04:00 Vancouver Whitecaps - Minnesota United FC MLS
04:00 Portland Timbers - San Jose Earthquakes MLS
19:00 Celta Vigo - Real Sociedad La Liga
19:00 Halmstad - Örebro Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
19:00 Degerfors - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Norrköping - Mjällby Allsvenskan
20:00 Granada - Getafe La Liga
20:45 Napoli - Bologna Serie A
21:30 Levante - Atletico Madrid La Liga
fredag 29 oktober
18:30 Heidenheim - Schalke 2. Bundesliga
19:00 Umeå - Morön Elitettan
19:00 Täby - Brommapojkarna Ettan norra
20:30 Hoffenheim - Hertha Berlin Bundesliga
20:45 Queens PR - Nottingham Forest Championship
21:00 Paris SG - Lille Ligue 1
lördag 30 oktober
13:00 Lindome - Assyriska IK Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Sundsvall - Jitex Elitettan
13:00 AIK - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Tvååkers IF - Österlen Ettan södra
13:00 Sollentuna - IFK Haninge Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Utsikten Ettan södra
13:00 Qviding FIF - Lunds BK Ettan södra
13:30 Dynamo Dresden - Sandhausen 2. Bundesliga
13:30 Hannover 96 - Erzgebirge Aue 2. Bundesliga
13:30 Werder Bremen - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Fulham - West Bromwich Championship
13:30 Leicester - Arsenal Premier League
14:00 Hammarby - Linköping Allsvenskan, damer
14:00 Elche - Real Madrid La Liga
14:00 Alingsås FC - Bollstanäs Elitettan
14:00 Lidköping - Älvsjö Elitettan
15:00 Torns IF - Oskarshamns AIK Ettan södra
15:00 Västerås SK - Örgyte Superettan
15:00 Sirius - Malmö Allsvenskan
15:00 Varberg - Östersund Allsvenskan
15:00 Ljungskile - FC Linköping City Ettan södra
15:00 Ålborg - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
15:00 Kalmar - Uppsala Elitettan
15:00 Brommapojkarna - Mallbacken Elitettan
15:00 Atalanta - Lazio Serie A
15:30 Borussia Dortmund - Köln Bundesliga
15:30 Inter - Juventus Serie A, damer
15:30 Freiburg - Greuther Furth Bundesliga
15:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
15:30 Arminia Bielefeld - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Norrkoping - Borgeby Elitettan
16:00 Newcastle - Chelsea Premier League
16:00 IFK Malmö - Vänersborgs IF Ettan södra
16:00 Liverpool - Brighton Premier League
16:00 Hudiksvall - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Burnley - Brentford Premier League
16:00 Stoke - Cardiff Championship
16:00 Manchester City - Crystal Palace Premier League
16:15 Sevilla - Osasuna La Liga
16:30 PSV - Twente Eredivisie
17:00 Metz - St Etienne Ligue 1
17:30 Häcken - Kalmar Allsvenskan
18:00 Verona - Juventus Serie A
18:30 Tottenham - Manchester U Premier League
18:30 Valencia - Villarreal La Liga
18:30 Eintracht Frankfurt - RB Leipzig Bundesliga
19:30 Inter Miami CF - New York City FC MLS
20:30 Hamburg - Holstein Kiel 2. Bundesliga
20:45 Torino - Sampdoria Serie A
21:00 Lyon - Lens Ligue 1
21:00 Barcelona - Alaves La Liga
21:00 Reading - Bournemouth Championship
21:30 Real Salt Lake - San Jose Earthquakes MLS
22:00 New York Red Bulls - Montreal Impact MLS
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 24 14 5 5 17 47
2 IF Elfsborg 24 14 3 7 16 45
3 Malmö FF 23 13 5 5 23 44
4 AIK 23 13 5 5 13 44
5 Hammarby IF 24 11 7 6 8 40
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IFK Norrköping 23 12 3 8 9 39
7 Kalmar FF 24 10 7 7 0 37
8 BK Häcken 24 8 7 9 5 31
9 IK Sirius 24 8 6 10 -14 30
10 Varbergs BoIS 23 7 7 9 -3 28
11 IFK Göteborg 24 7 7 10 -4 28
12 Mjällby AIF 24 6 9 9 1 27
13 Halmstads BK 24 5 11 8 -4 26
14 Degerfors IF 23 7 4 12 -15 25
15 Örebro SK 23 4 4 15 -30 16
16 Östersunds FK 24 3 4 17 -22 13

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten