Sök

Tvillingarna gör succé – vill bli skönast i allsvenskan

Samuel och Simon Gustafson, födda 1995, är svensk fotbolls nya tvillingduo. I en lång intervju med FD berättar Häcken-talangerna om sin sansade relation, snabba men skilda succéer och om lättsamma mål.
– Jag vill bli en så skön spelare som möjligt, säger Samuel till FotbollDirekt.se. 

HISINGEN. En av dem har redan uppmärksammats som en genombrottsman i allsvenskan, medan den andre fortfarande väntar på att få sin riktiga chans. FotbollDirekt har träffat Häckens 18-åriga mittfältslöften Simon och Samuel Gustafson och lär känna ett tvillingpar som på det ena sättet är så lika två personer kan vara – men som samtidigt är totalt olika.

Vi slår oss ner i en soffgrupp på Häckens träningsanläggning på Hisingen och får tidigt veta att det vi just tänker göra i en timmes tid – intervjua tvillingarna samtidigt – det tycker de egentligen inte om.
– Jag tycker att det är lättare att göra enskilda intervjuer. Då slipper man köra “vi-form” hela tiden också, säger Samuel och skrattar.

Det har gått snabbt för både Simon och Samuel; från studieliv och nyckelspelare i division 2-klubben Fässberg till att konkurrera om startplatser i allsvenskan inom loppet av ett år.
– Man är van vid att ha sommarlov nu och brukar inte göra så mycket på sommaren. På hösten och vintern kommer man nog känna av skillnaderna ännu mer, säger Samuel.

Ja, tvillingarna tog studenten från det ansedda idrottsgymnasiet Katrinelund i slutet av maj. Två dagar senare spelade Simon 90 minuter mot Elfsborg.
– Jag fick softa lite. Klart att det var lite tråkigt eftersom studenten bara händer en gång i livet men samtidigt måste man vara professionell för det finns så många privilegium med att vara professionell fotbollsspelare. Jag får uppleva saker som få andra får göra, säger han.

Störst kontraster har det blivit för Simon. I premiärderbyt mot IFK Göteborg ersatte han Reuben Ayarna i halvtid inför drygt 15 000 åskådare på Ullevi, och sedan dess har han startat nio matcher och gjort ytterligare sex inhopp på Häckens sjutton matcher så här långt.

– För mig har det gått snabbare än vad jag trodde. Från att spela Gothia Cup förra året vid den här tiden till att spela Europa League-kval nu istället.
– Jag är jättenöjd med hur det har gått, att jag fick chansen är jag glad för och det hade jag inte riktigt förväntat mig.

Han har gjort två assist i allsvenskan, men något mål har det ännu inte blivit för Simon.

Det har det däremot blivit för Samuel – bara tre minuter in i den allsvenska debuten.
– Känslan efter matchen? Den var att det var jävligt mycket folk som skulle snacka med mig, säger Samuel om uppståndelsen efter debutmålet borta mot Halmstad i slutet av juni.
– Mål hade jag inte ställt in mig på att göra. Så det var väldigt kul. Sedan skrev media att det var min allra första touch men det var det inte. Bara en av mina första.

Samuel konkurrerar om en offensiv mittfältsplats i Häcken, där spelare som Martin Ericsson, Dioh Williams och Rene Makondele fortfarande går före. Men 18-åringen känner sig inte stressad över att ta en startplats.
– Jag ska försöka träna på, göra det bra varje dag och utvecklas tills jag till slut är så bra att jag kan gå in och spela. Sedan får det ta den tid det tar.

Inte heller att brorsan redan har knipit en så gott som ordinarie plats på det defensiva mittfältet stressar Samuel.
– Jag känner att jag har potential att spela regelbundet i allsvenskan en dag, men jag har inte bråttom. Nu när Simon spelar mycket mer än mig så blir det att… alltså, det är inte normalt att gå in och spela varje match som han har gjort.

Sporrar Simons framfart dig ännu mer?
– Det är klart. Jag menar, jag är inte så mycket sämre än honom. Vi har spelat tillsammans hela tiden och jag vet hur bra han är och hur bra jag är. Det är klart att jag blir mer sugen att spela då också.
– Den spontana reaktionen är att “nu spelar han och jag är ungefär lika bra så varför får inte jag spela?” Men sedan när man tänker efter lite är det mer glädje. Det är inget att hänga upp sig på. Egentligen är det bara en vanlig lagkamrat som får spela, säger Samuel.

Tror ni att förväntningarna blir större för att ni är tvillingar?
– Det blir de kanske, men det är mer att det blir en grej av det och medför en större uppmärksamhet. Nu när Simon spelar blir väl förväntningarna större på mig: “Varför spelar inte du?” liksom.

Hur är det?
– Det finns inte så mycket att göra mer än att träna och bli bättre. Det är den enda vägen. Det hjälper inte att hålla på att grina över det.

Simon håller inte med om att förväntningarna på Samuel blir större på grund av hans egen framfart.
– Jag tycker inte att man kan tänka så. För så som det går för Samuel är så vi förväntade oss att det skulle gå för båda två egentligen. Det är inte så att det har gått dåligt för honom utan det har bara gått riktigt bra för mig.

Samuel:
– Det är lätt den bilden man får, att det går dåligt för mig när det går såpass bra för Simon.

Vad hade ni själva för förhoppningar på den här säsongen när ni kom till Häcken?
– Vi var lite försiktiga med att flyta iväg. Grundtanken var att det är en bra träningsmiljö, att få träna med ett riktigt bra lag varje dag och jobba på för att utvecklas och kanske få chansen, och då försöka ta den. Men det var inga förhoppningar på “så här många minuter” eller så, utan det var mer att Häcken kändes som en bra plats för utveckling, förklarar Simon.

Hur trivs ni i den här miljön?
– Vi tänkte mycket på vad som skulle passa oss när vi skulle ta nästa steg. Häckens sätt att spela och tänk passar oss bra. Det kändes bäst när vi tittade på hela bilden. Det är nära där vi bor (Mölndal) och vi kan bo kvar hemma också, säger Samuel.

Simon fyller i:
– Det handlar också om vad det är för typ av klubb. Det är lite mindre här och det gillar jag, när det är mer tryggt och inte så mycket press utifrån. Även om vi så klart har förväntningar och press ändå så är det inte samma sak som i de riktigt stora klubbarna där fansen i princip kommer till träningen och skäller ut dem efter en dålig match. Här kan man jobba på lite i lugn och ro eller vad man ska kalla det. Det trivs jag med.

Brödernas pappa, Patrik Gustafson, var själv fotbollsspelare på hög nivå och spelade bland annat i Gais och Örgryte. Därför handlade uppväxten nästan enbart om fotboll.
– Han var ingen jättestjärna direkt men han har ändå varit där, så det blev mycket fotboll. Mamma är också sportintresserad, säger Samuel.
– Vi spelade hockey också. Vi började spela fotboll när vi var fem eller sex år och hockey ganska tidigt också. Så vi körde länge parallellt, berättar Simon.

Var ni lika bra på hockey?
– Ja, vi var faktiskt bra.
– Vi har vunnit GP-pucken några gånger i alla fall, flikar Samuel in.

När valde ni fotbollen före hockeyn?
– Vi var väl 14 eller 15. När vi fyllde 14 blev det mer en elitsatsning med hockeyn i Mölndal där vi spelade. Då blev det alldeles för mycket med träning varje dag och så. Då gick vi till en annan klubb och varvade ner i ett år och där var det inte så mycket träningar. Sedan fick vi lägga klubban på hyllan, säger Simon.

Tillbaka till fotbollen då, har ni alltid varit lika bra och följts åt i utvecklingen?
– Ja, ungefär. Det skiljer lite hela tiden men det har aldrig varit några stora skillnader. Sedan var hela den kullen vi växte upp med, 94:orna i Fässberg, talangfull. Det finns många bra spelare där.

Tvillingarna har tre Gothia Cup-medaljer – samtliga av olika valör. För tre år sedan förlorade de finalen i världens största ungdomsturnering och året efter blev det en tredjeplats, innan det äntligen blev guld i fjol. I det guldlaget, Fässbergs 94-kull, spelade de båda nyckelroller. Men att det var Gothia-framgångarna som ledde till att allsvenska klubbar fick upp ögonen för deras talang – det tror de inte.

– Det hade varit lite kontakt från klubbar innan också, men ingen jättekontakt. Jag tror inte att det var Gothia som gjorde det. Visst att man syns lite och det är ganska mycket uppmärksamhet på Gothia, men jag tror inte att det var den stora grejen. De flesta stora klubbar har koll på närområdet, menar Simon.

Det är vanligt att unga talanger i Göteborgsområdet plockas upp tidigt av storklubbarna IFK Göteborg, Gais, Örgryte och Häcken. Men att göra en sådan flytt i ung ålder för att spela juniorfotboll på den högsta nivån var ett alternativ som Gustafson-bröderna valde bort, i samråd med pappa Patrik.

– Vi trodde att det skulle vara bäst för vår utveckling att vara kvar i Fässberg och spela a-lagsfotboll i division 2, för att sedan försöka ta nästa steg. Farsan har också sagt vad han tycker och vad han tror är bäst och hjälpt oss med våra val. Nu känns det som att vi gjorde rätt val, säger Samuel.

Att de skulle ta nästa steg i samma klubb var inte helt självklart.
– Det tänkte vi också mycket på. Det finns för- och nackdelar med att gå till samma eller olika klubbar.

Om/när ni ska ta nästa steg från Häcken och flytta utomlands i framtiden, vill ni göra det tillsammans också?
– Om jag ska vara ärlig har jag inte tänkt på det. Sedan är det inte så viktigt för oss, det är absolut inget som är tvunget att göra. Den stora fördelen är väl att vi har spelat tillsammans hela tiden och att vi känner varandra bra när vi spelar. Mer än så är det egentligen inte, det är inget behov, förklarar Simon.

De klubbar som har varit intresserade tidigare, har de alltid varit intresserade av er båda?
– Nja, säger båda mystiskt.
– Alltså, det brukar vara så. Om du går och kollar på en match när vi spelar så ser du både mig och Samuel. Vi har varit i kontakt med i princip alla Göteborgsklubbar och det har i stora drag varit båda två. Sedan har det funnits de som bara vill ha mig och de som bara vill ha honom, säger Simon och fortsätter:

– Det har varit vissa perioder också då det har gått lite bättre för mig och perioder då det gått bättre för Samuel. Det är naturligt att den ene får mer uppmärksamhet och att klubbar blir mer sugna på den ene.

Hur nära var ni att skriva på för en annan klubb än Häcken? Blåvitt var intresserade?
– Inte så jättenära. Vi hade kontakt med några andra klubbar och en av dem var Blåvitt. Men hur nära vet jag inte för vi kom aldrig så långt. Vi var ganska tidigt inställda på att det skulle bli Häcken. Det blev självklart eftersom det kändes bra från början, säger Simon.
– Vi snackade en del med Sonny och så var vi här och kände på det i november förra året. Då kändes det väldigt bra och sedan bestämde vi oss, fyller Samuel i.

Innan de skrev på för Häcken i vintras besökte de den spanska storklubben Valencia och tränade med klubben i en vecka – Valencia som är Samuels favoritklubb sedan flera år tillbaka.
– Det var stort, säger han och förklarar att det inte handlade om någon provträning:
– Tanken med att åka till Valencia var att känna på hur det är i en utländsk klubb, hela grejen med att flytta till ett annat land och lära sig ett nytt språk och allting.

Än så länge har det flutit på med fotbollen för både Samuel och Simon och ingen av dem har stött på några riktiga motgångar under sina karriärer. De är medvetna om att motgångarna kan stå bakom dörren när som helst. Att de har varandra att vända sig till när motgångarna väl kommer ser de som en fördel. På samma sätt gläds de åt varandras framgångar.

Simon:
– För det första så är alla i Häcken väldigt bra på att hålla isär oss och behandla oss som två olika individer. Även om vi är bröder så är vi fortfarande två personer. Och även om vi pratar i “vi-form” i intervjuer…

– Vi har aldrig haft någon konkurrens mellan varandra utan det är mer att man gläds åt den andres framgångar och stöttar när den andre har det tuffare och så. Så det finns ingen konkurrens eller avundsjuka eller något sådant. Det är en trygghet.

Hur är er vardagliga relation? Umgås ni mycket och pratar med varandra hela tiden eller hur är den?
– Egentligen har vi en ganska dålig brödrarelation. Jag trivs med den, men vi snackar inte så mycket utan vi bara gör. Det är klart att vi sitter och kollar på fotboll tillsammans och det blir ju så när vi bor i samma hus, säger Simon.

När ni åker hem från en match, hur går snacket i bilen då?
– Vi snackar nästan ingenting. Det är väl bara några korta meningar. Vi vet var vi har varandra ganska bra. Det blir överflödig konversation, säger Samuel.

Om ni ska flytta hemifrån nu efter studenten, kommer ni bo tillsammans då?
– Om vi flyttar ut ska vi nog inte flytta tillsammans, den saken är rätt klar, säger Samuel och hans bror instämmer.

Det är tur att vi har den här intervjun så ni kan tala ut med varandra…
– Ja, det blir lite “terapisession” här, säger Simon.
– Det är när vi pratar med journalister som vi får lära oss saker om varandra, skojar Samuel.

Är ni lika egenskapsmässigt?
– Det är klart att om du hade tagit två främlingar och jämfört dem så är vi mer lika än vad de är. Men vi är inte exakt likadana som många tror. Det är små skillnader, säger Samuel.

Simon skrattar. Han ber sin bror ta resonemanget vidare.
– Berätta nu, vad gör vi?
– Du är lite mer konstig ibland, replikerar Samuel.

Simon:
– Den stora skillnaden är att jag får saker gjorda och du är mer lat.
– Ja, det är den vi brukar köra med, säger Samuel.
– Men det är den stora skillnaden egentligen. Sedan påverkar det olika saker, du tar det lugnt och slappar och gör minsta möjliga hela tiden.

Att ni jämförs så här hela tiden och får göra intervjuer tillsammans, vad tycker ni om det?
– Det finns en gräns. När folk kallar mig Simon istället för Samuel blir jag lite trött på det faktiskt, medger Samuel.
– Vi har alltid velat vara olika. Ända sedan när morsan köpte likadana kläder till oss när vi var 6 år, då blev vi förbannade, berättar Simon.
– Jag vet inte om det är viljan som har gjort det men vi har utvecklats till att vara lite olika också, tagit lite olika beslut och så vidare.

Vad gäller den sportsliga mentaliteten och att tackla press i betydelsefulla matcher finns det däremot likheter:
– Jag gillar pressen och det gör väl du också, säger Samuel och Simon nickar.
– När det är viktiga matcher tänder vi till lite extra. Där är vi nog lika.

Förutom att tvillingarna jämförs med varandra har Simon liknats med Kim Källström, som även han slog igenom i Häcken som tonåring. Lagkamraten Moestafa El Kabir gjorde sitt bästa för att lyfta jämförelsen i Aftonbladet:
– Det var efter Halmstad-matchen när det kom in en snubbe i omklädningsrummet och började kalla mig för Källström. Då frågade jag El Kabir om han tyckte att jag var lik Källström: “Han är bättre än Källström” sa han då, säger Simon och skrattar.

– Så fick han frågan vem Samuel är lik: “Rasmus Elm”.

Han blir seriös:
– Det är klart att det är smickrande att bli jämförd med Källström, han är väldigt bra. Samtidigt vet jag inte om det är så likt. Båda är vänsterfotade och hans Häcken-bakgrund.

Samuel:
– Journalister gillar väl sådana jämförelser.

På tal om journalister. Tvillingarna stavar sitt efternamn med bara ett s – Gustafson – men de flesta medier skriver ut namnet med dubbla s. Varför vet inte Samuel eller Simon. Till och med Häckens officiella hemsida stavar brödernas efternamn med dubbla s.

Det felstavade namnet upprör inte tvillingarna – däremot lillebrodern Elias.
– Han blir förbannad varje gång han ser att det är fel, säger Samuel.

Även Elias, född 1997, kan bli en spelare att hålla koll på framöver. Han representerar stadslaget i Göteborg och nyligen flyttades 15-åringen upp i Fässbergs a-lag.

Så länge fortsätter storebröderna sin framfart i allsvenskan – och kanske på ännu större scener än så framöver.

Bara det är rätt scen. Såväl Fässberg som Häcken spelar en offensiv och passningsinriktad fotboll som passar de spelskickliga mittfältarna – något som är viktigt vad gäller eventuella framtida val av proffsklubb.
– Min första prioritet kommer alltid vara att laget spelar en fotboll jag tycker om och att jag trivs i klubben, säger Samuel.
– Det handlar om att man själv ska kunna göra sig bra i klubben och vår spelstil passar i en viss typ av fotboll, tillägger Simon.

Vi frågar vad bröderna har för mål med sina karriärer.

Samuel:
– Mitt mål har alltid varit att vara en så skön spelare som möjligt. Valencia är ju ett soft lag alltså, men jag har inget tydligt mål att “dit ska jag komma så är jag nöjd”.

Simon:
– Jag jobbar inte så mycket med mål faktiskt. Det är lätt att bli besviken och det händer så mycket saker hela tiden så du förändras. Så jag väljer att inte ha något fast mål, utan det är små tankar i princip istället.

Samuel, hur långt kan Simon gå?
– Om han fortsätter så här kommer han spela utomlands, det är väl ganska realistiskt att tänka så.

Och Simon, hur långt kan Samuel gå?
– Jag tror att han kommer bli skönast i världen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 01 augusti
00:00 Philadelphia Union - Chicago Fire MLS
01:30 Toronto FC - Nashville SC MLS
måndag 02 augusti
10:00 USA - Kanada OS damer
13:00 Australien - Sverige OS damer
19:00 Sirius - Örebro Allsvenskan
19:00 SönderjyskE - Nordsjälland Superligaen
19:00 Jönköping - IFK Värnamo Superettan
19:00 GIF Sundsvall - Brage Superettan
19:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
19:00 AIK - Halmstad Allsvenskan
20:45 Kilmarnock - Ayr Skottland Championship
tisdag 03 augusti
10:00 Brasilien - Mexiko OS
13:00 Japan - Spanien OS
19:00 Örgryte - GAIS Superettan
19:00 Malmö FF - Rangers EUROPA: Champions League
19:00 Akropolis - Öster Superettan
onsdag 04 augusti
19:00 Vasalund - Helsingborg Superettan
20:30 Valencia - Milan Träningsmatch
01:00 New England Revolution - Nashville SC MLS
01:30 Philadelphia Union - Toronto FC MLS
01:30 Columbus Crew - DC United MLS
01:30 Montreal Impact - Atlanta United MLS
torsdag 05 augusti
02:00 New York Red Bulls - FC Cincinnati MLS
02:00 Orlando City SC - Inter Miami CF MLS
02:00 Chicago Fire - New York City FC MLS
03:00 Austin FC - Houston Dynamo MLS
04:00 Seattle Sounders FC - FC Dallas MLS
04:30 Los Angeles FC - Sporting Kansas City MLS
04:30 Portland Timbers - San Jose Earthquakes MLS
04:30 LA Galaxy - Real Salt Lake MLS
10:00 Australien - USA OS damer
18:45 Elfsborg - Velez Mostar UEFA Europa Conference League
fredag 06 augusti
04:00 Sverige - Kanada OS damer
18:30 Silkeborg - Viborg Superligaen
20:30 Midtjylland - Vejle Superligaen
20:45 Bournemouth - West Bromwich Championship
lördag 07 augusti
13:30 Dundee Utd - Rangers Skottland Premiership
16:00 Blackburn - Swansea Championship
16:00 West Ham - Atalanta Träningsmatch
16:00 Aston Villa - Sevilla Träningsmatch
17:00 Lyon - Brest Ligue 1
17:00 IFK Värnamo - AFC Eskilstuna Superettan
17:00 Falkenberg - GIF Sundsvall Superettan
17:30 Örebro - Mjällby Allsvenskan
18:15 Leicester - Manchester City England FA Community Shield
18:30 Charlton - Sheffield Wednesday League One
20:00 Ajax - PSV Eindhoven Nederländska Supercupen
21:00 Troyes - Paris SG Ligue 1
21:00 Sheffield U - Birmingham Championship
01:30 Columbus Crew - Atlanta United MLS
01:30 FC Cincinnati - Orlando City SC MLS
söndag 08 augusti
02:00 Minnesota United FC - Houston Dynamo MLS
02:00 Toronto FC - New York City FC MLS
02:30 FC Dallas - Austin FC MLS
03:00 Colorado Rapids - Sporting Kansas City MLS
04:30 Portland Timbers - Real Salt Lake MLS
13:00 Rennes - Lens Ligue 1
14:30 Fulham - Middlesbrough Championship
15:00 Djurgården - AIK Allsvenskan
15:00 Häcken - Östersund Allsvenskan
15:00 Bordeaux - Clermont Ligue 1
15:00 Strasbourg - Angers Ligue 1
15:00 Nice - Reims Ligue 1
15:00 St Etienne - Lorient Ligue 1
17:00 Brage - Jönköping Superettan
17:00 Metz - Lille Ligue 1
17:30 Elfsborg - Degerfors Allsvenskan
17:30 Coventry - Nottingham Forest Championship
17:30 IFK Göteborg - Hammarby Allsvenskan
20:45 Montpellier - Marseille Ligue 1
måndag 09 augusti
19:00 Norrby - Örgryte Superettan
19:00 Norrköping - Kalmar Allsvenskan
19:00 Varberg - Sirius Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Odense Superligaen
19:00 Västerås SK - Akropolis Superettan
19:00 GAIS - Vasalund Superettan
tisdag 10 augusti
19:00 Öster - Trelleborg Superettan
19:00 Helsingborg - Landskrona Superettan
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 13 9 3 1 16 30
2 Malmö FF 13 9 2 2 15 29
3 AIK 13 7 3 3 5 24
4 IF Elfsborg 13 7 2 4 6 23
5 Hammarby IF 13 6 4 3 8 22
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IFK Norrköping 13 6 2 5 4 20
7 Kalmar FF 13 4 5 4 -2 17
8 BK Häcken 13 4 4 5 0 16
9 IFK Göteborg 13 3 6 4 -1 15
10 Halmstads BK 13 3 6 4 -1 15
11 Degerfors IF 13 4 3 6 -7 15
12 IK Sirius 13 4 3 6 -10 15
13 Varbergs BoIS 13 3 4 6 -6 13
14 Örebro SK 13 3 2 8 -16 11
15 Mjällby AIF 13 2 4 7 -7 10
16 Östersunds FK 13 2 3 8 -4 9

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten