PÅ FD: Sundgren, “Sotte” och Quaison – AIK vill upprepa succén

Med en AIK-anställd huvudtränare hoppas AIK och Vasalund upprepa succén med farmarklubben Väsby United.
– Vi hade ett par framgångsrika år där som vi får dra lärdom av, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.
– Kolla på Micke Stahre och den skjuts han fick av Väsby-samarbetet. Det här är en jättefin möjlighet för mig, säger Nebojsa Novakovic.

Mellan 2007 och 2012 fostrade AIK flertalet elitspelare genom att placera dem i samarbetsklubben Väsby Uniteds divison 1- och superettanmiljö.

Per Karlsson, Robert Åhman-Persson, Walid Atta, Martin Kayonga-Mutumba, Magnus Eriksson, Viktor Lundberg, Niklas Backman, Sotirios Papagiannopoulos (bilden), Daniel Sundgren, David Fällman, Kevin Walker, Omar Eddahri och Robin Quaison är bara ett urval av spelare som passerade Väsby United för att senare etablera sig som elitfotbollsspelare i AIK eller andra klubbar. 2012 valde dock AIK att hoppa av samarbetet av ekonomiska skäl och Väsby United blev senare det som i dag är AFC Eskilstuna.

Sedan dess har klubben saknat en bra brygga mellan junior- och seniorfotboll i AIK:s a-lag. Men inför säsongen 2018 går AIK, som valde att hoppa av U21-serien inför säsongen 2017, in i ett fördjupat samarbete tillsammans med Solnaklubben Vasalunds IF i division 2. Förhoppningen är ett långsiktigt samarbete som ska leda till nya stjärnskott som behöver en “mellanlandning” innan de är redo för allsvenskt spel.

– Vi tycker att vi har saknat ett bra mellansteg för spelarna som inte är fullt redo att konkurrera om speltid i a-laget. Vi hade ett par framgångsrika år i Väsby som vi får dra lärdom av. Vad fungerade och vad fungerade inte? Vilka minor gick vi på? Vi har tillsammans med Vasalund nu kommit fram till ett upplägg som ska passa båda klubbarnas viljor, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Rent konkret kommer det att handla om att AIK kommer placera upp till fem juniorer på en utlåningslista där spelarna kan representera båda klubbarna, svenska cupen och Europaspel undantaget.

– Det kan även bli tal om permanenta utlåningar. Men det är viktigt att säga att AIK inte ser Vasalund som något reservlag utan mer en talangförädlingsdivision i AIK. Samtidigt har Vasalund en egen historia, kultur och egna visioner som vi har full respekt för. Det är handlar inte om att AIK ska gå in och ta över verksamheten utan vi har gått in i ett långsiktigt projekt tillsammans.

För ett par år sedan hade AIK ett liknande upplägg med divison 1-klubben Akropolis. Men av olika anledningar kunde inte klubbarna enas och samarbetet sprack. Vad talar för att det ska fungera bättre med Vasalund?

– Det finns ju olika incitament för Vasalund att jobba med AIK. Ett är tränarkompetensen de får in med Nebojsa Novakovic som tränare och Nahom Ghidey, som tidigare jobbat många år i AIK:s verksamhet, som assisterande. De får tillgång till ett nätverk av spelare som kanske är av en annan dignitet än vad de är vana vid. Sedan handlar det om att spelare i Vasalund får en större chans att förverkliga sin dröm än en random divison 2-spelare. För en Vasalundsspelare är drömmen att spela allsvenskan med AIK inte lika orealistisk längre.

Nu när ni har en annan ekonomisk verklighet än 2012 när Väsby-samarbetet gick i graven. Varför köper ni inte bara upp en klubb som AFC gjorde och får full kontroll?

– Det är väldigt svårt att driva två seniorlag som det var sista tiden i Väsby. Det här är ett sätt att investera långsiktigt. När det annars hela tiden är ett stort fokus på nästa transferfönster så blir det här en motvikt. Hur investerar vi våra pengar långsiktigt? Det här är ett bra exempel på det, säger Wesström.

Även Vasalund, som fostrat spelare som Henok Goitom, Alexander Milosevic och de senaste åren fått fram spelare som Kevin Kabran, Joel Qwiberg och Axel Björnström (Sirius), ser stora fördelar med samarbetet.

– Vi har snittat två spelare till allsvenskan per år. Det blir nu ännu lättare för våra spelare att bli sedda genom samarbetet. Björn Wesström och AIK har en lång erfarenhet att förädla spelare och slussa dem vidare ut i Europa och vi hoppas kunna dra lärdom av det och bli ännu bättre på det vi redan är bra på, att fostra talanger, säger Vasalunds sportchef Chengis Rehman.

– Sen får vi en erfaren tränare (Novakovic) som är både AIK- och Vasalundare i hjärtat då han spelade här i början på sin karriär i Sverige. Det känns som en perfect match.

Både ni och AIK har en nutida tradition av att värva unga spelare från afrikanska länder. Kan det bli tal om ett samarbete på den fronten också, att AIK placerar unga utländska talanger hos er?

– Vi ser över de bitarna och det kan absolut bli något i framtiden. Men det är inget vi diskuterar specifikt just nu. Steg ett är att utbilda unga AIK- och Vasalundsspelare sen tar vi nästa steg, säger Rehman.

Uppdraget att utveckla talangerna i Vasalunds miljö har gått till AIK-ikonen Nebojsa Novakovic. I somras gick AIK ut med att “Nesh” inte längre får fortsätta som assisterande tränare i a-laget och att han får en ny ledarroll i AIK:s juniorlag. För första gången i sin tränarkarriär får Novakovic nu huvudansvaret.

– Det känns jättespännande. Jag har många år som assisterande bakom duktiga tränare som Andreas Alm och Rikard Norling. Sedan i somras har jag jobbat individuellt med våra yngre spelare och det här blir nästa steg. Kopplingen som finns med mig, AIK och att jag även spelat Vasalund… det här kändes helt rätt för mig att hoppa på, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Alla AIK:s bästa juniorspelare kan inte ta plats i a-laget direkt utan det här blir ett bra och viktigt steg för dem att spela seniorfotboll i ung ålder. Min utmaning blir att jag vet att de unga spelarna i laget behöver tid. De måste få göra nån dålig match ibland och ändå få chansen på nytt. Vi ska vinna division 2 och gå upp i division 1 och samtidigt ska jag hitta en balans med att matcha de unga spelarna.

I dagsläget är fyra AIK-talanger i träning med Vasalund: Melker Andersson (född 99), Albin Mörfelt (född 00), Adam Ben Lamine och Daniel Mushitu (00) som debuterade i allsvenskan under våren 2017, men som i regel var utanför matchtruppen under hösten.

– Jag känner honom väl sedan jag var i a-laget och han är fullt medveten om att han behöver spela matcher. Jag märker att han tagit det på rätt sätt och ser väldigt glad och motiverad ut. Förhoppningen är att han blir starkare av det här och tar tillbaka platsen i a-laget.

I Vasalund spelar flera rutinerade namn som förre Dif-talangen Patrick Amoah och de tidigare AIK-spelarna Yussuf Saleh och Kenny Pavey.

Är Kenny pappan i laget? 

– Ja, i honom och Saleh finns det redan en AIK-koppling här och det ska bli kul att jobba med dem igen. Oavsett ålder så vet alla att Kenny visar en attityd och passion för fotbollen som smittar av sig på de yngre spelarna. Han är inte lätt att möta på träning och det behöver de unga spelarna få känna på. Han är en perfekt inspiration och hjälp till mig som tränare.

Novakovic är fortfarande anställd av AIK och varvar förmiddagsträningar med de svartgulas juniorspelare med Vasalunds herrar på kvällstid.

– Halva dagen har jag AIK-kläder och halva dagen har jag Vasalunds kläder. Jag kan säga att min garderob är helt full, men båda har Nike nu så det funkar bra (skratt).

Jag måste fråga, är du bitter för att du fick lämna a-laget? 

– Absolut inte. Jag är anställd av AIK och jobbar där AIK anser att jag behövs allra mest.

Är ambitionen att ta över AIK:s a-lag i framtiden?

– Kolla på Micke Stahre och den skjuts han fick av Väsby-samarbetet. Det här är en jättefin möjlighet för mig och vi får se var det bär i framtiden. Men just nu har jag bara fullt fokus på att utveckla spelarna och mig själv som chefstränare, säger Novakovic till FotbollDirekt.se.

I mitten på februari sparkar Vasalund igång sin tävlingssäsong med gruppspelet i svenska cupen. Där väntar en blytung uppgift för divison 2-laget som lottats i samma grupp som Hammarby, Elfsborg och Gais.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 02 december
16:00 Sydkorea - Portugal VM
16:00 Ghana - Uruguay VM
19:15 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga, damer
20:00 Serbien - Schweiz VM
20:00 Kamerun - Brasilien VM
21:30 Granada - Alaves LaLiga2
lördag 03 december
10:00 Freiburg - Duisburg Bundesliga, damer
13:00 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga, damer
13:30 Sunderland - Millwall Championship
13:30 Manchester Utd - Aston Villa Women’s Super League
13:30 Thisted - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Kolding - Köge Danska ligan, damer
13:30 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Fortuna Hjörring - Sundby Danska ligan, damer
14:30 Inter - Juventus Serie A, damer
16:00 Nederländerna - USA VM
18:30 Gijon - Las Palmas LaLiga2
20:00 Argentina - Australien VM
söndag 04 december
13:30 Wycombe - Portsmouth League One
13:30 Reading - Tottenham Women’s Super League
14:30 Milan - Roma Serie A, damer
16:00 Frankrike - Polen VM
20:00 England - Senegal VM
21:00 Levante - Malaga LaLiga2
måndag 05 december
16:00 Japan - Kroatien VM
20:00 Brasilien - Sydkorea VM
tisdag 06 december
16:00 Marocko - Spanien VM
19:00 Real Oviedo - Las Palmas LaLiga2
20:00 Portugal - Schweiz VM
onsdag 07 december
19:00 Huesca - Andorra CF LaLiga2
21:00 Tenerife - Alaves LaLiga2
torsdag 08 december
18:45 KS Vllaznia - PSG UEFA Champions League, damer
18:45 Wolfsburg - Roma UEFA Champions League, damer
20:15 Gillingham - Dag & Red FA-cupen
21:00 Malaga - Granada LaLiga2
21:00 Real Madrid - Chelsea UEFA Champions League, damer
21:00 St Polten - Slavia Prag UEFA Champions League, damer
fredag 09 december
19:15 Eintracht Frankfurt - Potsdam Bundesliga, damer
20:00 Nederländerna - Argentina VM
lördag 10 december
13:00 Blackburn - Preston Championship
14:00 Bayern München - Bayer Leverkusen Bundesliga, damer
14:30 Sassuolo - Milan Serie A, damer
16:00 Swansea - Norwich Championship
21:00 Real Zaragoza - Huesca LaLiga2
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten