Nyheter

PÅ FD: Sundgren, “Sotte” och Quaison – AIK vill upprepa succén

ANNONS

Med en AIK-anställd huvudtränare hoppas AIK och Vasalund upprepa succén med farmarklubben Väsby United.
– Vi hade ett par framgångsrika år där som vi får dra lärdom av, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.
– Kolla på Micke Stahre och den skjuts han fick av Väsby-samarbetet. Det här är en jättefin möjlighet för mig, säger Nebojsa Novakovic.

Mellan 2007 och 2012 fostrade AIK flertalet elitspelare genom att placera dem i samarbetsklubben Väsby Uniteds divison 1- och superettanmiljö.

Per Karlsson, Robert Åhman-Persson, Walid Atta, Martin Kayonga-Mutumba, Magnus Eriksson, Viktor Lundberg, Niklas Backman, Sotirios Papagiannopoulos (bilden), Daniel Sundgren, David Fällman, Kevin Walker, Omar Eddahri och Robin Quaison är bara ett urval av spelare som passerade Väsby United för att senare etablera sig som elitfotbollsspelare i AIK eller andra klubbar. 2012 valde dock AIK att hoppa av samarbetet av ekonomiska skäl och Väsby United blev senare det som i dag är AFC Eskilstuna.

Sedan dess har klubben saknat en bra brygga mellan junior- och seniorfotboll i AIK:s a-lag. Men inför säsongen 2018 går AIK, som valde att hoppa av U21-serien inför säsongen 2017, in i ett fördjupat samarbete tillsammans med Solnaklubben Vasalunds IF i division 2. Förhoppningen är ett långsiktigt samarbete som ska leda till nya stjärnskott som behöver en “mellanlandning” innan de är redo för allsvenskt spel.

– Vi tycker att vi har saknat ett bra mellansteg för spelarna som inte är fullt redo att konkurrera om speltid i a-laget. Vi hade ett par framgångsrika år i Väsby som vi får dra lärdom av. Vad fungerade och vad fungerade inte? Vilka minor gick vi på? Vi har tillsammans med Vasalund nu kommit fram till ett upplägg som ska passa båda klubbarnas viljor, säger Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Rent konkret kommer det att handla om att AIK kommer placera upp till fem juniorer på en utlåningslista där spelarna kan representera båda klubbarna, svenska cupen och Europaspel undantaget.

– Det kan även bli tal om permanenta utlåningar. Men det är viktigt att säga att AIK inte ser Vasalund som något reservlag utan mer en talangförädlingsdivision i AIK. Samtidigt har Vasalund en egen historia, kultur och egna visioner som vi har full respekt för. Det är handlar inte om att AIK ska gå in och ta över verksamheten utan vi har gått in i ett långsiktigt projekt tillsammans.

För ett par år sedan hade AIK ett liknande upplägg med divison 1-klubben Akropolis. Men av olika anledningar kunde inte klubbarna enas och samarbetet sprack. Vad talar för att det ska fungera bättre med Vasalund?

– Det finns ju olika incitament för Vasalund att jobba med AIK. Ett är tränarkompetensen de får in med Nebojsa Novakovic som tränare och Nahom Ghidey, som tidigare jobbat många år i AIK:s verksamhet, som assisterande. De får tillgång till ett nätverk av spelare som kanske är av en annan dignitet än vad de är vana vid. Sedan handlar det om att spelare i Vasalund får en större chans att förverkliga sin dröm än en random divison 2-spelare. För en Vasalundsspelare är drömmen att spela allsvenskan med AIK inte lika orealistisk längre.

Nu när ni har en annan ekonomisk verklighet än 2012 när Väsby-samarbetet gick i graven. Varför köper ni inte bara upp en klubb som AFC gjorde och får full kontroll?

– Det är väldigt svårt att driva två seniorlag som det var sista tiden i Väsby. Det här är ett sätt att investera långsiktigt. När det annars hela tiden är ett stort fokus på nästa transferfönster så blir det här en motvikt. Hur investerar vi våra pengar långsiktigt? Det här är ett bra exempel på det, säger Wesström.

Även Vasalund, som fostrat spelare som Henok Goitom, Alexander Milosevic och de senaste åren fått fram spelare som Kevin Kabran, Joel Qwiberg och Axel Björnström (Sirius), ser stora fördelar med samarbetet.

– Vi har snittat två spelare till allsvenskan per år. Det blir nu ännu lättare för våra spelare att bli sedda genom samarbetet. Björn Wesström och AIK har en lång erfarenhet att förädla spelare och slussa dem vidare ut i Europa och vi hoppas kunna dra lärdom av det och bli ännu bättre på det vi redan är bra på, att fostra talanger, säger Vasalunds sportchef Chengis Rehman.

– Sen får vi en erfaren tränare (Novakovic) som är både AIK- och Vasalundare i hjärtat då han spelade här i början på sin karriär i Sverige. Det känns som en perfect match.

Både ni och AIK har en nutida tradition av att värva unga spelare från afrikanska länder. Kan det bli tal om ett samarbete på den fronten också, att AIK placerar unga utländska talanger hos er?

– Vi ser över de bitarna och det kan absolut bli något i framtiden. Men det är inget vi diskuterar specifikt just nu. Steg ett är att utbilda unga AIK- och Vasalundsspelare sen tar vi nästa steg, säger Rehman.

Uppdraget att utveckla talangerna i Vasalunds miljö har gått till AIK-ikonen Nebojsa Novakovic. I somras gick AIK ut med att “Nesh” inte längre får fortsätta som assisterande tränare i a-laget och att han får en ny ledarroll i AIK:s juniorlag. För första gången i sin tränarkarriär får Novakovic nu huvudansvaret.

– Det känns jättespännande. Jag har många år som assisterande bakom duktiga tränare som Andreas Alm och Rikard Norling. Sedan i somras har jag jobbat individuellt med våra yngre spelare och det här blir nästa steg. Kopplingen som finns med mig, AIK och att jag även spelat Vasalund… det här kändes helt rätt för mig att hoppa på, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Alla AIK:s bästa juniorspelare kan inte ta plats i a-laget direkt utan det här blir ett bra och viktigt steg för dem att spela seniorfotboll i ung ålder. Min utmaning blir att jag vet att de unga spelarna i laget behöver tid. De måste få göra nån dålig match ibland och ändå få chansen på nytt. Vi ska vinna division 2 och gå upp i division 1 och samtidigt ska jag hitta en balans med att matcha de unga spelarna.

I dagsläget är fyra AIK-talanger i träning med Vasalund: Melker Andersson (född 99), Albin Mörfelt (född 00), Adam Ben Lamine och Daniel Mushitu (00) som debuterade i allsvenskan under våren 2017, men som i regel var utanför matchtruppen under hösten.

– Jag känner honom väl sedan jag var i a-laget och han är fullt medveten om att han behöver spela matcher. Jag märker att han tagit det på rätt sätt och ser väldigt glad och motiverad ut. Förhoppningen är att han blir starkare av det här och tar tillbaka platsen i a-laget.

I Vasalund spelar flera rutinerade namn som förre Dif-talangen Patrick Amoah och de tidigare AIK-spelarna Yussuf Saleh och Kenny Pavey.

Är Kenny pappan i laget? 

– Ja, i honom och Saleh finns det redan en AIK-koppling här och det ska bli kul att jobba med dem igen. Oavsett ålder så vet alla att Kenny visar en attityd och passion för fotbollen som smittar av sig på de yngre spelarna. Han är inte lätt att möta på träning och det behöver de unga spelarna få känna på. Han är en perfekt inspiration och hjälp till mig som tränare.

Novakovic är fortfarande anställd av AIK och varvar förmiddagsträningar med de svartgulas juniorspelare med Vasalunds herrar på kvällstid.

– Halva dagen har jag AIK-kläder och halva dagen har jag Vasalunds kläder. Jag kan säga att min garderob är helt full, men båda har Nike nu så det funkar bra (skratt).

Jag måste fråga, är du bitter för att du fick lämna a-laget? 

– Absolut inte. Jag är anställd av AIK och jobbar där AIK anser att jag behövs allra mest.

Är ambitionen att ta över AIK:s a-lag i framtiden?

– Kolla på Micke Stahre och den skjuts han fick av Väsby-samarbetet. Det här är en jättefin möjlighet för mig och vi får se var det bär i framtiden. Men just nu har jag bara fullt fokus på att utveckla spelarna och mig själv som chefstränare, säger Novakovic till FotbollDirekt.se.

I mitten på februari sparkar Vasalund igång sin tävlingssäsong med gruppspelet i svenska cupen. Där väntar en blytung uppgift för divison 2-laget som lottats i samma grupp som Hammarby, Elfsborg och Gais.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 08 maj
18:30 Sverige U17 - England U17 EM U17 Damer
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Peterborough - Oxford United League One
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
torsdag 09 maj
12:00 Umeå - Stocksund Ettan norra
13:00 Tvååker - Norrby Ettan södra
13:00 Torslanda - Falkenberg Ettan södra
13:00 Olympic - Ängelholm Ettan södra
13:00 Eskilsminne - Onsala Ettan södra
14:00 Torn - Jönköping Ettan södra
14:00 Friska Viljor - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Piteå - Vasalund Ettan norra
15:00 Trelleborg - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Brommapojkarna - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Kristianstad Allsvenskan, damer
16:00 Oskarshamns AIK - Lund Ettan södra
16:00 Bayern München - Wolfsburg Tyska cupen
17:00 Silkeborg - Århus Danska cupen
21:00 Bayer Leverkusen - Roma UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Marseille UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Aston Villa UEFA Europa Conference League
21:00 Milton Keynes Dons - Crawley Town League Two
fredag 10 maj
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:30 Leipzig - Hoffenheim Bundesliga damer
18:30 Paderborn - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Magdeburg - Greuther Furth 2. Bundesliga
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 B 93 - Köge Danmark Division 1
19:00 Horsens - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Helsingör Danmark Division 1
19:00 Öster - Oddevold Superettan
20:00 Manchester City U18 - Leeds U18 England FA Ungdomscup
20:30 Augsburg - Stuttgart Bundesliga
20:45 Frosinone - Inter Serie A
21:00 Alaves - Girona La Liga
21:00 Doncaster - Crewe League Two
lördag 11 maj
12:00 Essen - Köln Bundesliga damer
13:00 Trelleborgs FF - Utsikten Superettan
13:00 Hertha Berlin - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Schalke - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Nürnberg - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Köge - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Fulham - Manchester C Premier League
13:30 Celtic - Glasgow Rangers Skottland Premiership
14:00 SönderjyskE - Ålborg Danmark Division 1
14:00 Duisburg - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
14:00 Mallorca - Las Palmas La Liga
14:00 Bollstanäs - Malmö FF Elitettan
15:00 Varbergs BoIS - Örgryte Superettan
15:00 Jitex - Örebro SK Elitettan
15:00 Gif Sundsvall - Landskrona Superettan
15:00 AIK - Sirius Allsvenskan
15:00 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
15:00 Halmstad - Mjällby Allsvenskan
15:00 Eskilstuna - Lidköping Elitettan
15:30 Borussia M'gladbach - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Freiburg - Heidenheim Bundesliga
15:30 Köln - Union Berlin Bundesliga
16:00 Wolverhampton - Crystal Palace Premier League
16:00 Gamla Upsala - Alingsås Elitettan
16:00 Bournemouth - Brentford Premier League
16:00 Newcastle - Brighton Premier League
16:00 Stockholm Internazionale - Karlstad Ettan norra
16:00 Rosengård - Ljungskile Ettan södra
16:00 Everton - Sheffield U Premier League
16:00 West Ham - Luton Premier League
16:00 Tottenham - Burnley Premier League
16:15 Villarreal - Sevilla La Liga
17:00 Nordic United - Täby Ettan norra
17:30 Gais - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Napoli - Bologna Serie A
18:30 Nottingham - Chelsea Premier League
18:30 Granada - Real Madrid La Liga
18:30 Mainz - Borussia Dortmund Bundesliga
20:30 Kiel - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Milan - Cagliari Serie A
20:45 Milton Keynes Dons - Crawley Town League Two
21:00 Athletic Bilbao - Osasuna La Liga
söndag 12 maj
12:30 Lazio - Empoli Serie A
13:00 Gefle - Skövde AIK Superettan
13:00 Sunnanå - Mallbacken Elitettan
13:00 Umeå - IFK Kalmar Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Växjö Allsvenskan, damer
13:00 Torn - Onsala Ettan södra
13:00 Norwich - Leeds Championship
13:00 Fortuna Hjörring - Kolding Danska ligan, damer
13:30 St Pauli - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Eintracht Braunschweig - Wehen 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Hannover 2. Bundesliga
14:00 Norrköping - Hammarby Allsvenskan
14:00 Häcken - Kalmar Allsvenskan
14:00 Bayern München - Nürnberg Bundesliga damer
14:00 Cadiz - Getafe La Liga
14:00 Randers - Hvidovre Superligaen
14:00 Fredericia - Kolding Danmark Division 1
14:00 Sundsvall - Uppsala Elitettan
14:30 Nijmegen - Feyenoord Eredivisie
15:00 Verona - Torino Serie A
15:00 Kristianstad - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Helsingborg - Sandvikens IF Superettan
15:00 Brage - Östersund Superettan
15:00 Linköping - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Hammarby TFF - Umeå Ettan norra
15:00 Genoa - Sassuolo Serie A
15:15 West Bromwich - Southampton Championship
15:30 Darmstadt - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Manchester U - Tottenham FA-cupen, damer
16:00 Stocksund - Piteå Ettan norra
16:00 Norrby - Lund Ettan södra
16:00 Torslanda - Ariana Ettan södra
16:00 Bröndby - Köpenhamn Superligaen
16:00 Karlberg - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Assyriska FF - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Trollhättan - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Atletico Madrid - Celta Vigo La Liga
16:30 Värnamo - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Djurgården - Elfsborg Allsvenskan
17:30 Bayern München - Wolfsburg Bundesliga
17:30 Manchester U - Arsenal Premier League
18:00 Juventus - Salernitana Serie A
18:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga damer
18:30 Valencia - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Bochum - Bayer Leverkusen Bundesliga
20:00 Nordsjälland - Silkeborg Superligaen
20:45 Atalanta - Roma Serie A
21:00 Real Betis - Almeria La Liga
23:30 Chicago Red Stars Women - Utah Royals Women USA NWSL Women
måndag 13 maj
18:30 Lecce - Udinese Serie A
19:00 Piteå - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 Hobro - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Norrköping - KIF Örebro Allsvenskan, damer
19:00 Djurgården - Vittsjö Allsvenskan, damer
19:00 Häcken - Rosengård Allsvenskan, damer
19:10 IFK Göteborg - Malmö Allsvenskan
19:30 Eintracht Frankfurt - Freiburg Bundesliga damer
20:45 Fiorentina - Monza Serie A
21:00 Barcelona - Real Sociedad La Liga
21:00 Aston Villa - Liverpool Premier League
tisdag 14 maj
19:00 Örebro - Degerfors Superettan
19:15 Vasalund - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:30 Osasuna - Mallorca La Liga
20:30 Glasgow Rangers - Dundee FC Skottland Premiership
21:00 Tottenham - Manchester C Premier League
21:30 Real Madrid - Alaves La Liga
22:00 Girona - Villarreal La Liga
onsdag 15 maj
18:00 Vejle - Lyngby Superligaen
19:00 Elfsborg - AIK Allsvenskan
19:00 Halmstad - Häcken Allsvenskan
19:00 Mjällby - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Värnamo Allsvenskan
19:30 Rayo Vallecano - Granada La Liga
19:30 Sevilla - Cadiz La Liga
20:00 Bröndby - Nordsjälland Superligaen
20:15 Tottenham - Chelsea Women’s Super League
20:30 Kilmarnock - Celtic Skottland Premiership
20:45 Brighton - Chelsea Premier League
21:00 Manchester U - Newcastle Premier League
22:00 Celta Vigo - Athletic Bilbao La Liga
22:00 Getafe - Atletico Madrid La Liga
torsdag 16 maj
18:00 Århus - Silkeborg Superligaen
18:00 Hvidovre - Odense Superligaen
19:00 Malmö - Gais Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - Djurgården Allsvenskan
19:00 Sirius - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Norrköping Allsvenskan
19:30 Las Palmas - Real Betis La Liga
20:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
21:00 Leeds - Norwich Championship
21:30 Almeria - Barcelona La Liga
22:00 Real Sociedad - Valencia La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 7 6 0 1 15 18
2 AIK 7 4 2 1 4 14
3 Djurgårdens IF 7 4 1 2 5 13
4 BK Häcken 7 4 1 2 4 13
5 Gais 7 4 0 3 -2 12
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 7 4 0 3 -3 12
7 Mjällby AIF 7 3 2 2 3 11
8 IF Elfsborg 7 3 1 3 -1 10
9 IFK Norrköping 7 3 1 3 -7 10
10 IF Brommapojkarna 7 2 3 2 2 9
11 Hammarby IF 7 3 0 4 1 9
12 IFK Göteborg 7 2 1 4 -2 7
13 IK Sirius 7 2 1 4 -4 7
14 IFK Värnamo 7 2 1 4 -7 7
15 Kalmar FF 7 2 0 5 -2 6
16 Västerås SK FK 7 1 0 6 -6 3