LÅNGLÄSNING – Rasmus Bengtsson: ”Förut var det Göteborg, nu är det AIK, men slutar med att vi vinner”

BRADENTON. Rasmus Bengtsson, 31, hade en jobbig skada som kunnat avsluta fotbollskarriären. Istället kom han tillbaka och spelade hem ytterligare ett SM-guld till sitt kära Malmö FF. I en lång intervju med FotbollDirekts Mårthen Bergman berättar han om mörka tankarna, nya perspektiv, att han njuter mer nu än tidigare, att tidningarna alltid tycker att andra lag är bättre och om konkurrenternas kapprustning.
– För några år sen var det Göteborg, nu är det AIK. För det mesta slutar det med att vi vinner, säger han.

Rasmus Bengtssons slår sig ner i skuggan utanför lunchrestaurangen (läs skolmatsalen) på IMG Academy i Bradenton där Malmö, vid tillfället för intervjun, befinner sig på träningsläger. Senast vi pratade längre var i FD 60 Minuter, december 2016. Då var han nyopererad och jag fick känslan av att det risken för ett karriären var slut var ganska stor. Rasmus berättar att de tankarna i allra högsta grad fanns hos honom.
– Absolut, de tankarna hade jag. Även om jag inte ville säga det utåt så var det så. Det jag fick höra av läkarna och även från mina kontakter nere i Holland var ”har du tur så funkar det men det finns de som gjort samma operation och inte kommit tillbaka”, säger han.

Hur långt i tankarna om vad du eventuellt skulle göra om du tvingades sluta hade du kommit?
– Jag var inställd på att ge det en chans, första etappen var fram till sommaren. Inte stressa och även om det kändes bra i april/maj så ville jag inte stressa. Jag siktade på juni/juli. Och precis så gick det. Det började kännas bra strax innan sommaren och under sommaruppehållet och sen var jag i full träning i juli. Efter det har jag bara stegrat och jag har i stort sett inte haft några problem sedan jag började spela igen.

Ni är priviligierade och lever ett rätt gott liv som fotbollsproffs men när man åker på en skada och tvingas träna på egen hand under lång tid, det måste vara otroligt segt?
– Ja, det var många tunga dagar men jag hade mitt mål: sommaren. Det hade varit jobbigare om det inte hade känts bättre till sommaren och jag fortfarande hade varit kvar i det stadiet när man bara kör rehab.

Var det helt enligt planen?
– Ja, jag ställde in mig på att jag skulle vara tillbaka efter sommaruppehållet även om jag skulle känna mig frisk tidigare. Sen fanns det kanske ingen plan om det inte hade funkat då.

Du har fått känna på känslan av att fotbollskarriären är rätt skör och att det faktiskt kan ta slut. Hur har det varit?
– Den känslan lever jag med sedan skadan. Jag tänker på att verkligen ”ta vara på det””och att man har det ganska bra när man är frisk och spelar fotboll. Man ska inte gnälla för mycket. Jag tar vara på tiden och gör det bästa av det jag har kvar.

Uppskattar du det ännu mer nu?
– Absolut, vissa grejer uppskattar man mer. Bara känslan att få gå ut till sin hemmapublik och spela fotboll. Den känslan saknade jag sjukt mycket när jag var skadad. Så det uppskattar jag mer nu än tidigare, då var det givet att man spelade i Malmö och har sin publik. Nu känner man att det är något extra.

Hur blev du som människa i gruppen under den tiden när du tränade mycket själv och inte var med på matcher?
– Man kommer lite utanför men sen gjorde jag även det lite medvetet och tog ett litet steg tillbaka. Jag valde att träna lite mer själv istället för att komma in till träningen ibland. Jag åkte till Holland, jag valde att inte följa med till Salou och körde min rehab hemma istället. Jag valde det medvetet. Jag såg vissa matcher hemma på tv:n istället för att åka in till stadion för att det var frustrerande att bara sitta där. Så jag tog medvetet ett steg tillbaka, både från gruppen och hela grejen.

Finns det något jobbigt i det också, att ”vara utanför”?
– Ja, absolut men jag är ändå på hemmaplan när jag är hemma i Malmö. Jag har min fru, mina barn och mina vänner och det var framför allt de jag spenderade tiden med. Så det räddade upp situationen tror jag.

Nils Andersson, back i Malmö Redhawks, var skadad en hel hockeysäsong och berättade då för mig att det fanns saker han kunde göra då som han annars inte kunde göra. Ta ett glas vin, vara uppe lite senare någon gång, etcetera. Hade du något sådant?
– Det positiva jag fick ut av det var till exempel att jag kunde vara på min sons fotbollsträning varje gång. Jag kunde vara på hans matcher på lördagar och söndagar. Där kan jag inte vara nu när jag själv spelar. Så det kom in andra bitar som vägde upp och gjorde att jag ändå klarade av situationen och tog mig igenom det.

Fick det du kände när du var skadad dig att tänka att det kanske inte är så farligt den dag du lägger skorna på hyllan?
Ja, absolut. Jag är inte rädd för den dagen jag slutar utan jag ser bara andra idéer och möjligheter och ser fram emot att syssla med något annat. Det enda jag har gjort i mitt liv är att spela fotboll. Sedan jag var fem år. Jag blev proffs efter skolan och har aldrig jobbat med något annat. Så det är klart det finns grejer som känns intressanta att testa på efter fotbollen. Jag kommer spela så länge jag tycker det roligt och kan prestera på en bra nivå och den dagen jag inte gör det så kommer jag satsa på något annat.

Du kommer inte bara fejda ut?
– Absolut inte, jag har mina idéer och tankar här och där om framtiden så jag ser fram emot det på ett sätt men ändå inte kanske. Man vill spela så länge man tycker det är roligt och helst så många år till som möjligt.

Vad är du det du har i tankarna?
– Jag vet inte vad jag ska sitta och bjuda på här, jag har mina idéer och tankar om vad jag ska göra efter fotbollen. När den dagen kommer så kör vi på det.

När du sen kom tillbaka, hur vet man att man är matchredo? För det måste väl vara svårt innan man varit med om alla situationer?
– Jag spelade 15 minuter i en träningsmatch och så spelade jag en B-lagsmatch mot Häcken som gick klockrent och allt funkade. Jag fick precis det testet jag behövde. Jag vann några dueller, tajmingen satt och allt funkade. Så då fick jag självförtroendet tillbaka direkt. Sen spelade jag 60 minuter hemma mot Sirius och det gick klockrent även då. Jag minns en duell med deras anfallare direkt i början där jag gick in 100-procentigt och allt funkade. Så jag fick verkligen den starten jag kunde drömma om efter skadan. Det värsta hade varit att komma in i det, förlora matchen med 4-0 och inget funkar. Då hade jag börjat tvivla, men nu satt allt från minut ett.

Så gött ju?
– Det hjälpte mig verkligen. Jag fick tillbaka självförtroendet i första matchen, det var bara den fysiska biten som skulle jobbas upp, sen var jag med igen.

Har skadan gjort att du måste göra något annorlunda nu eller är det precis som du var innan den kom?
– Jag förbereder mig inför varje träning och tar hand om kroppen på ett annat sätt nu än innan. Förr kunde jag gå rakt ut på en träning, träna och sen bara duscha och åka hem efteråt. Nu lägger jag lite mer tid på min kropp och planeringen runt omkring.

Det gick väldigt bra för dig när du kom tillbaka. Var det till och med dina bästa matcher sedan du hade kommit tillbaka till MFF?
– Jag hade några bra matcher tidigare också, i Champions League-kval och så, men det kändes bra. Jag spelade 10-12 matcher utan skavanker så ja, jag kan nästan hålla med.

Hur känns det nu när du har fått ordentlig uppbyggnad under vintern?
– Det känns bra. Jag har fått spela en del i träningsmatcherna och inte känt av några skavanker eller känningar. Min känsla är att bara fortsätta bygga upp och förhoppningsvis göra min bästa säsong sedan jag kom hem.

När du är som bäst kanske du är allsvenskans bästa mittback. Det spelas ett VM i sommar, finns det i dina tankar?
– Nej, det gör det faktiskt inte.

Noll?
– Ja, noll. Jag var med på några samlingar under min tid utomlands men just nu känns det som att det ligger bakom mig. Jag har fokus på Malmö och vill verkligen göra allt för Malmö, så det finns faktiskt inte i tankarna.

Och det spelar ingen roll att det är en ny förbundskapten nu jämfört med då?
– Nej.

Så du ger dig själv noll procents chans att spela VM i sommar?
– Ja, precis. Noll procent, hehe.

Under vintern har det försvunnit många bra spelare och det har kommit in många bra spelare. Vad har du för feeling kring ert lag i år?
– Vi har tappat bra spelare och fått in bra spelare också. Känslan gentemot förra året är att vi har en grund att bygga vidare på. Spelarna som kom i somras har blivit ännu bättre så jag känner faktiskt att om vi får allt på plats så ska vi vara ännu bättre i år. Det är det vi vill så vi ska utvecklas och ta ännu ett steg.

Både försvaret och anfallet är mer eller mindre intakt, det är på mittfältet nästan alla bytts ut. Det är egentligen bara Oscar Lewicki som är kvar av de tänkta startspelarna, hur viktigt var det att han stannade kvar?
– Det var jätteviktigt för oss att han både stannade och förlängde. Han är en stomme i laget, det är en viktig position och roll i laget. Det hade varit tufft att byta ut båda de centrala mittfältarna mot två nya men nu är kärnan kvar och vi har fått in (Fouad) Bachirou som är en jätteduktig spelare och redan kan Allsvenskan. Sen har vi Sören (Rieks) och Arnor (Traustason) på mittfältet, som är vana vid att göra många poäng och är toppspelare i Allsvenskan, så det ser bra ut. Sen tror jag både Carlos (Strandberg) och Alex (Jeremejeff) där framme kommer ta ännu ett steg. Jag är nöjd.

Det blev en säsong där ni missade Europaspel vilket måste ses som ett stort misslyckande. Samtidigt kom du tillbaka från skadan och spelade under hela hösten då ni vann guld igen. Vad gick du ut med för känsla efter förra säsongen?
– Det var mycket känslor förra året. När vi åkte ut mot Vardar så var första känslan att jag bara ville lägga ner hela säsongen och komma till 2018. Sen går det några dagar och det kommer en ny match i allsvenskan, man vill vinna varje match… Så vi fokuserade allt på allsvenskan och den körde vi över till slut. Nu vet vi att vi inte ska göra samma misstag nästa sommar. Det är så i fotboll ibland, allting går inte som man vill.

Du hade precis kommit tillbaka från skadan när ni mötte Vardar?
– Ja, jag hade spelat mot Sirius tre dagar innan och kom in i andra halvlek.

Hur stort misslyckande tycker du att det var?
– Om man ser helheten och att vi åkte ut mot Vardar så var det ett misslyckande men om man ser på de två matcherna så hade vi mycket emot oss. På hemmaplan hade vi ett ribbskott ner på mållinjen i 89:e minuten, de hade ett anfall och gjorde ett mål. Bortamatchen leder vi med 1-0 då vi får ett friläge med Yotun och Berget och har chansen på 2-0 och att stänga butiken. Sen får de 1-1 och 2-1 och då tappar vi allt. Där föll vi ihop och det får vi ta lärdom av till nästa gång.

I och med era två CL-avancemang kanske den svenska fotbollspubliken i allmänhet och MFF-supportrarna i synnerhet tappade greppet om hur nivåerna faktiskt är på ett allsvenskt lag i relation till de ute i Europa?
– Så är det. Om du tittar på Vardar… jag tror de hade en högre lönebudget än oss. De hade två-tre brassar som tjänar dubbelt eller tre gånger så mycket som våra bästa spelare. Det är inga dåliga spelare. De hade spelare från det makedonska landslaget. Visst, det är inte det bästa landslaget men det är ändå erfarna spelare.

Bilden utifrån var nästan att ni skulle kört över dem, håller du med om det?
– Absolut. Det är alltid det farliga när man lottas mot lag som folk runtomkring kanske inte har så bra koll på. Men även om det är ett bra lag så ska vi slå ut dem.

Vad upplevde du att truppen gick ut med för känsla efter förra säsongen?
– Det blev en bra känsla. Framför allt efter sommaren när vi hade åkt ut i Champions League. Många trodde att vi skulle falla ihop men då kändes det som att vi tog ett steg till. Vi avslutade säsongen fantastiskt med till exempel både Elfsborg (6-0 hemma) och Hammarby (4-0 hemma) och verkligen visade hur bra vi var. Så det är den känslan vi går in med det här året.

Hur lätt är det att bara fortsätta på det när ni får in så pass många nya spelare?
– Det kommer inte göra sig av sig själv utan det är hårt jobb som krävs. Men det sitter lite i väggarna i Malmö FF, med erfarenheten både i och runtomkring klubben och hos supportrarna och deras kultur. Det är inget snack om att vi ska vara bäst, det smittar av sig på omgivningen. Vi ska helt enkelt bara bli bättre och vinna.

AIK har värvat en del namnkunniga spelare och de har verkligen gjort klart att de ska ta upp jakten på er, bland annat har sportchefen Björn Wesström sagt ”vi ska ikapp de ljusblå jävlarna”. Hur jagade känner ni er?
– Det är samma sak inför varje säsong, förutom att det är nya lag som jagar. För några år sen var det Göteborg, nu är det AIK. För det mesta slutar det med att vi vinner men det stärker konkurrensen i allsvenskan och intresset runtomkring, så det är bara kul att det finns så många bra lag. Vi får helt enkelt än en gång visa att vi är starkast.

Vi har sett vad AIK:s nyförvärv Enoch Kofi Adu kan göra i Malmö och Tarik Elyounoussi har tidigare visat att han är en väldigt bra spelare, om man jämför med allsvensk nivå. Är gapet mindre nu än inför förra säsongen?
– Om man bara ser på vad de har värvat så ser det bra ut för AIK men sen ska allt falla på plats på planen också. Jag tycker fortfarande att vi har bättre spelare än de flesta lagen så jag ser oss fortfarande som favoriter och den största utmanaren till att vinna guldet.

Inför förra säsongen trodde mer eller mindre alla experter att ni skulle vinna och man fick kämpa för att hitta anledningar till att ni inte skulle göra det. Känner du att det är så inför i år också?
– Även om vi vann allsvenskan med 13 poäng så kändes det som att det alltid var andra lag som var bäst, om man läste tidningarna. Ena dagen var det Östersund, andra var det Djurgården. Det var aldrig Malmö som var bäst när man läste tidningarna så det är klart att man kanske har andra förväntningar på de andra lagen.

Ni vann flera matcher med uddamålet under våren. Nu spelade du i och för sig inte då, men kände du att det var små marginaler eller kände att du hela tiden att ni skulle lösa det?
– Det är klart, det var tillfälligheter ibland och några matcher som vi skulle fått ett oavgjort resultat istället. Om man ska prata om rättvisa. Sen fanns det oavgjorda matcher som vi förtjänade att vinna och i slutändan tror jag att man får det man förtjänar. Nu blev det att vi gjorde mål i sista sekunden och det är svårt att sätta fingret på varför men det är också en styrka. När United var som bäst så hade de sin ”Fergie-time”. Bra lag har den där lilla extra turen men det är hårt jobb och kvalitet som avgör.

Hur är du på läktaren när ni avgör i slutsekunderna?
– Man tappar det ibland. Hade jag varit en neutral person hade jag kanske flippat ur lite mer, nu får man hålla tillbaka lite. Men att vinna i sista sekunden, det är det bästa som finns.

Upplever du pressen på att nå Europaspel ännu större i år än i fjol?
– Jag tror att den största pressen kommer från oss själva. Alla vi som har kommit till Malmö vill ut i Europa.

Det finns ju fortfarande Champions League-pengar kvar men för varje satsning som misslyckas så kommer ju möjligheterna att satsa igen att krympa. Känner ni det i klubben?
– Vi spelare tänker inte så mycket på det. Jag kan bara prata för mig själv men jag vet hur jag tänkte när jag kom till Malmö, jag ville bara ut i Europa och drömmen var Champions League, Europa League och att vinna Allsvenskan. Jag tror att de som har kommit nu känner likadant. Hela stan och alla runt klubben vill samma sak, framför allt när vi nu har varit där och vet vilken fantastisk upplevelse det är. Då vill man det ännu mer. Så vi alla vill det och alla blir lika glada när vi fixar det. Och på samma sätt på andra hållet, vi blir lika besvikna om vi misslyckas. Så jag hoppas att det som hände förra året var en engångsföreteelse.

Din egen säsong då, jag tänker att du borde vara allsvenskans bästa mittback om du är frisk. Tänker du också att du ska vara allsvenskans bästa mittback?
– Så tänker nog alla som spelar i allsvenskan, framför allt att vi blir allsvenskans bästa lag. Gör vi det bra så talar väl mycket för att vi har de bästa backarna, mittfältarna och anfallarna. Mitt mål är att vinna med Malmö och att spela så mycket som möjligt så då finns det möjligheter.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 16 maj
18:30 Sampdoria - Fiorentina Serie A
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 AIK - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
19:00 Häcken - Kalmar Allsvenskan, damer
19:00 Linköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Rosengård - KIF Örebro Allsvenskan, damer
19:00 Hammarby - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:10 Djurgården - Malmö Allsvenskan
20:45 Huddersfield - Luton Championship
20:45 Juventus - Lazio Serie A
21:00 Newcastle - Arsenal Premier League
tisdag 17 maj
20:45 Southampton - Liverpool Premier League
20:45 Nottingham Forest - Sheffield U Championship
onsdag 18 maj
19:00 Utsikten - Landskrona Superettan
19:00 Västerås SK - Jönköping Superettan
19:00 Skövde AIK - Örebro Superettan
19:00 Örgryte - Trelleborg Superettan
20:45 Northampton - Mansfield League Two
21:00 Eintracht Frankfurt - Rangers UEFA Europa League
torsdag 19 maj
19:00 Brommapojkarna - Östersund Superettan
19:00 Brage - Dalkurd Superettan
19:00 Öster - Halmstad Superettan
19:00 AFC Eskilstuna - Norrby Superettan
20:30 Hertha Berlin - Hamburg Bundesliga
20:45 Port Vale - Swindon League Two
20:45 Everton - Crystal Palace Premier League
21:00 Chelsea - Leicester Premier League
21:00 Aston Villa - Burnley Premier League
fredag 20 maj
15:30 Portugal U17 - Sverige U17 Euro U17
18:00 Eskilstuna - Rosengård Allsvenskan, damer
lördag 21 maj
15:00 AIK - Sirius Allsvenskan
16:00 Rangers - Hearts Skotska cupen
17:30 Helsingborg - Värnamo Allsvenskan
20:00 Freiburg - RB Leipzig Tyska cupen
21:00 Angers - Montpellier Ligue 1
21:00 Paris SG - Metz Ligue 1
21:00 Marseille - Strasbourg Ligue 1
21:00 Clermont - Lyon Ligue 1
21:00 Lille - Rennes Ligue 1
21:00 Lens - Monaco Ligue 1
21:00 Nantes - St Etienne Ligue 1
21:00 Brest - Bordeaux Ligue 1
21:00 Lorient - Troyes Ligue 1
21:00 Reims - Nice Ligue 1
söndag 22 maj
13:00 Dalkurd - Västerås SK Superettan
13:00 Landskrona - Brage Superettan
13:00 Brommapojkarna - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Öster Superettan
15:00 Kristianstad - AIK Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan
15:00 Piteå - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 Varberg - Degerfors Allsvenskan
15:00 Elfsborg - Göteborg Allsvenskan
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Midtjylland - Randers Superligaen
17:00 Köpenhamn - Ålborg Superligaen
17:00 Arsenal - Everton Premier League
17:00 Burnley - Newcastle Premier League
17:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
17:00 Leicester - Southampton Premier League
17:00 Norwich - Tottenham Premier League
17:00 Brighton - West Ham Premier League
17:00 Manchester City - Aston Villa Premier League
17:00 Chelsea - Watford Premier League
17:00 Brentford - Leeds Premier League
17:30 Malmö - Häcken Allsvenskan
17:30 Kalmar - Djurgården Allsvenskan
18:30 Real Madrid - Real Betis La Liga
18:30 Real Sociedad - Atletico Madrid La Liga
18:30 Rayo Vallecano - Levante La Liga
18:30 Barcelona - Villarreal La Liga
18:30 Elche - Getafe La Liga
18:30 Sevilla - Athletic Bilbao La Liga
18:30 Osasuna - Mallorca La Liga
18:30 Granada - Espanyol La Liga
18:30 Valencia - Celta Vigo La Liga
18:30 Alaves - Cadiz La Liga
måndag 23 maj
19:00 Norrby - Utsikten Superettan
19:00 Djurgården - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 GIF Sundsvall - Mjällby Allsvenskan
19:00 Örebro - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Halmstad - Brommapojkarna Superettan
20:30 Hamburg - Hertha Berlin Bundesliga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 AIK 9 6 1 2 3 19
2 Hammarby IF 8 5 2 1 9 17
3 BK Häcken 8 5 2 1 6 17
4 Djurgårdens IF 9 4 3 2 9 15
5 Malmö FF 9 4 3 2 1 15
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 8 4 2 2 3 14
7 IFK Norrköping 8 4 1 3 5 13
8 IK Sirius 8 4 1 3 -4 13
9 Kalmar FF 8 4 0 4 3 12
10 IF Elfsborg 8 3 2 3 6 11
11 IFK Göteborg 8 3 2 3 1 11
12 Varbergs BoIS 8 2 2 4 -5 8
13 IFK Värnamo 8 1 3 4 -5 6
14 Degerfors IF 8 2 0 6 -12 6
15 Helsingborgs IF 9 1 2 6 -5 5
16 GIF Sundsvall 8 1 0 7 -15 3

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten