Nyheter

PÅ FD: Stora rubriker i Djurgården – gör otroliga saker

ANNONS

En spännande talang som dök upp och försvann. Fluminense-löftet Pablo Dyego gjorde ingen succé i Djurgården. Nu har det vänt – Pablo har slagit sig in i Fluminenses a-lag. Jesper Norberg var mannen som tog Pablo till Djurgården – här berättar om vad som hände med supertalangen:
– Nu är han på en hög nivå. Fluminense är en av de absolut största klubbarna i Brasilien, så det är klart att det är bra gjort att slå sig in i deras a-lag, säger Norberg till FotbollDirekt.se.

Pablo Dyego Da Silva Rosa, med artistnamnet Pablo, kom till Djurgården på våren 2013. Blåränderna lånade in Pablo i ett nystartat samarbete med brasilianska storklubben Fluminense, och stora rubriker när han anlände.

Dåvarande DIF-managern Magnus Pehrsson hade stora förhoppningar på Pablo, som man lånat in från Fluminense. Men succén uteblev. Det blev en säsong med i stort sett bara U21-matcher för den då 19-årige Pablo. I allsvenskan syntes han en enda gång, ett halvtimmes inhopp i en storförlust mot Åtvidaberg (1-5). Efter säsongen återvände han till Fluminense.

Därefter har han hoppat fram och tillbaka, med ständiga utlåningar från Fluminense till vitt skilda klubbar: Först Polens största klubb Legia Warszawa, med en enda match i polska högstaligan, och sedan i NASL-klubbar i Nordamerika (Ottawa Furys, San Francisco Deltas).

Men nu är Pablo tillbaka i Fluminense, och det i klubbens a-lag. En klubb i den absoluta toppen i Brasilien, och en klubb där han nu färgar – alldeles nyligen nätade Pablo i 3-0-segern mot bolivianska Nacional Potosí i Copa Sudamericana (se videon längst ned i artikeln).

Pablo var “pilot-spelaren” i Djurgårdens samarbete med Fluminense, men det kom aldrig några fler spelare från Brasilien till Blåränderna.
Samarbetet var från svensk sida ett resultat av dåvarande managern Magnus Pehrssons vänskap med Jesper Norberg – den sistnämnde med flera år i Brasilien bakom sig. Inför 2013 så hade Norberg hand om Fluminenses U20-lag, som Pablo då tillhörde, och idén om ett samarbete föddes.

Jesper Norberg är sedan några år tillbaka hemma i Sverige där han bland annat tränat AFC Eskilstuna. Sedan i vintras är han tränare i Syrianska.
Kontakterna med Brasilien finns kvar, och Norberg har full koll på numera 24-årige Pablos förehavanden i Fluminense.

– Det är kul att det gått bra för honom, han är en bra spelare och det är roligt att se att det går så bra nu. Vi pratar lite då och då och vi träffas när jag är i Brasilien, men i och med att jag inte jobbar för Fluminense längre så är det inte mer än så, säger Norberg till FotbollDirekt.se och berättar vidare om vad som hände efter att Pablo lämnade Djurgården:

– Han återvände till Fluminense, men i ett senare skede så kom jag in som assisterande till Magnus Pehrsson i Estlands landslag. Vi hade en spelare i det landslaget som spelade i Legia Warszawa under den här perioden, Henrik Ojamaa. Legia frågade om det fanns någon mer spelare som kunde vara intressant och jag tipsade dem om Pablo.

– Sedan flyttade han till USA, och han började jättejättebra där. Men grejen var att han fick en korsbandsskada. Han började jättebra men sedan kom den här skadan och han var borta i ett helt år efter det. Det tog tid för honom att ta sig tillbaka, men nu är han på en hög nivå. Fluminense är en av de absolut största klubbarna i Brasilien, så det är klart att det är bra gjort att slå sig in där.

Vad som gjorde att Pablo inte lyckades i Sverige? En stökig period för klubben försvårade, säger Jesper Norberg. Samarbetet hade alltså från svensk sida sjösatts av Norberg och Magnus Pehrsson, men tidigt på vårsäsongen så avgick Pehrsson under uppmärksammade former. Djurgården låg samtidigt i botten av tabellen och blev det ingen öppning för Pablo.

– Det här samarbetet var ett projekt vi satte igång, jag och Magnus Pehrsson. Jag hade Fluminenses U20 då, och en möjlighet uppstod som vi båda tyckte var spännande. Men precis när Pablo hade kommit in så försvann ju Magnus. Sedan kom (Per-Mathias) Högmo in, och då handlade det om att klara sig kvar.

– Det var fler som var i samma situation som Pablo, de hade ju ett samarbete med Manchester City också och Godsway (Donyoh) därifrån, han fick inte heller spela så mycket. Hade Magnus varit kvar så hade han säkert fått chansen. Det är tillfälligheter om man får chansen eller inte.

Efter säsongen 2013 så kom en helt ny sportslig ledning in i Djurgården. Bosse Andersson kom tillbaka som sportchef och Pelle Olsson anställdes som huvudtränare. Samarbetet med Fluminense vilade på att Magnus Pehrsson fanns i Djurgården, säger Norberg.

Om det inte blivit som det blev, om samarbetet hade fortgått… vad tror du det hade kunnat leda till? 

– Det hade nog blivit väldigt, väldigt bra. Med tanke på hur Djurgården är som förening och hur spelarna trivs där, så är jag övertygad om att det blivit bra. Men de var i ett läge där de var under press. De hade samarbetet med Manchester City också. Men i sådana lägen så försöker man bara jobba med det man har och överleva säsongen. Då blir alla sådana här projekt man har lite undanputtade, och det är förståeligt att det blir så.

Jesper Norberg låg bakom Örgrytes samarbete med brasilianska klubben Atletico Mineiro i början på 2000-talet, något av ett pionjärprojekt på den tiden. Men efter att det rann ut i sanden mellan Fluminense och Djurgården så har det varit få samarbeten mellan allsvenska och brasilianska klubbar på det sätt vi kunnat se tidigare.

– Precis, det blev väldigt annorlunda efter det. I den här perioden så ökade också lönerna i Brasilien, så det blev svårt att motivera brasilianska spelare att komma över till ligor som allsvenskan. Även att flytta yngre spelare som inte var uppe i a-laget i sina klubbar ännu.

De hade bättre löner i till exempel Fluminenses U20 än vad de skulle få i allsvenskan? 

– Ja, det skulle jag säga att de hade. Men nu börjar det bli en marknad igen för Sverige. Ett tag var det ingen marknad, du fick inga spelare till rimliga priser. Nu har ekonomin varit dålig i Brasilien ett tag, och det ger ringar på vattnet i form av att spelare och klubbar kan vara öppna för samarbeten igen.

Vad är fördelarna med att ha sådana samarbeten mellan två klubbar?

– Om du jobbar mot en klubb, samarbetar klubb till klubb… då finns det inget intresse för klubben som lånar ut spelaren att spelaren inte ska lyckas. Fluminense tjänar inget på att skicka en dålig spelare till Sverige, de vill ju att spelaren ska utvecklas och bli bättre. Då kan de antingen återvända och göra det bra i a-laget, eller så kan de säljas vidare till större klubbar i Europa. De får erfarenhet, utvecklas både på planen och som människor.

– Jobbar du däremot mot agenter så har de sin egen agenda, de vill tjäna pengar åt sig själva. I ett agentsamarbete, där riskerar du att agenten lurar på klubben en spelare som inte håller måttet. Jobbar du klubb till klubb så finns inte den faktorn. För alla parter vill samma sak, nämligen att det går bra.

Ett par år efter avslutet med Djurgården så tog istället Fluminense ett radikalt beslut: Att köpa en europeisk klubb. Valet föll på slovakiska andradivisionsklubben TK Šamorín, som numera heter TK Fluminense Šamorín.

– Det har varit bra. De placerar ett visst antal spelare där per år, sedan tar de tillbaka dem. Många av de här spelarna har kommit tillbaka och lyckats väldigt bra i Fluminense och även gått vidare till större klubbar i Europa.

– Man ska komma ihåg att en klubb som Fluminense… de har mellan 70 och 90 kontrakterade a-lagsspelare, fruktansvärt bra spelare. Men det är bara 30 av dem som är i föreningen och i truppen. Tidigare har det varit så att de som lånas ut hamnat i småklubbar i Brasilien, och det är liksom inget fönster. Kommer de istället till Europa, då kommer de tillbaka med erfarenhet, de har lärt sig engelska och anpassat sig till europeisk fotboll. Då kan de antingen bidra i Fluminense eller så säljs de till en större klubb i Europa. Det är det som varit tanken med det här uppköpet.

Om det nu åter är billigare för svenska klubbar i Brasilien, hur pass intressant är det för dig om en svensk klubb skulle vilja göra något liknande igen, samarbeta med en klubb i Brasilien?

– Det är känsligt, för nu är jag tränare i en klubb här hemma. Men det är klart att det ringer svenska klubbar fortfarande, för att få råd och tips och så. Men jag har inget formellt att göra med någon klubb därnere längre, eller med brasiliansk fotboll att göra överhuvudtaget. Däremot så har förstås jag kvar mina vänner i Fluminense, Atletico Mineiro och Cruzeiro.

Om du skulle få frågan om att göra något mer ingående igen?  

– Då får jag fråga mig vad som är roligast och sedan välja, det går inte att jobba med bägge. I nuläget har jag inga sådana förfrågningar, jag är tränare här och fokuserar på det.

– Jag hade gjort det här med Örgryte och Atletico Mineirio, med Häcken och Cruzeiro… jag hade planer på att göra samma sak med Djurgården. Jag hade idéer om att flytta över fler spelare från Fluminense hit. Men i och med att Magnus försvann så rann det ut i sanden. Om man ska göra något sådant här så är det viktigt att den svenska klubben vet vad de ger sig in på, att det finns resurser och en infrastruktur på plats.

Jesper Norberg säger att han inte är överraskad över att det, till sist, lossnat för Pablo:

– Det är ju mycket tillfälligheter. Det finns en del sådana exempel genom åren. Leandro Castán som jag satte i Helsingborg, som inte fick spela där. En månad efter att han återvände så kom han med i landslaget och han flyttade senare till Roma. Man kan inte bara skylla på klubben och tränaren heller. Det är lätt att peka finger, men det är spelarens ansvar också, det handlar om att kunna anpassa sig. Det är många faktorer som spelar in.

– Det är kul att det går bra för Pablo. Det är en bra spelare, sedan var han ju ung när han kom hit också. Men jag vet att Fluminense var väldigt nöjda med honom, och med utlåningen till Djurgården. Det har de kommunicerat både internt och externt, hur mycket det gav honom att komma hit. Även om han inte fick spela så mycket så lärde han sig mycket, han fick erfarenhet som han har med sig nu.

[YouPlaySinglePlayer video=”598,389,196228″ ap yot yod yos ]

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0