Polisens nya vapen – kan komma att använda tårgas vid matcher

Polisen utbildar just nu 30-talet personer i att använda tårgas. Från och med hösten 2020 så kan det komma att användas för att skingra folksamlingar. 
 – Vid både demonstrationer och fotbollsmatcher är det fullt tänkbart att ta ut den här resursen, säger Jesper Molander, verksamhetsutvecklare vid polisen, till GP.

“Polisen”. Ett ord vi fick läsa mycket om i allsvensk medierapportering i fjol. Den hårt kritiserade åtgärdstrappan väckte starka känslor i supporterled. 

Nu snart ny säsong, och då kommer rapporter om att polisen just nu utbildar 30-talet personer i att använda tårgas – något som kan komma att användas vid allsvenska matcher. 

Jesper Molander är verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken, SPT. Han säger till Polistidningen att svensk polis ”vill ha kapacitet att använda tårgas om demonstrationer och andra evenemang urartar i upplopp”, däribland fotbollsmatcher. Detta enligt GP. 

Därav att poliserna får utbildning i hur man använder granatpistolen GL 06.

– Vi har sedan länge identifierat att vi behöver en metod för att agera på längre avstånd mot folksamlingar, säger Jesper Molander till Polistidningen. 

Han säger att polisen i första hand ska försöka lösa konflikter genom dialog. Men det här alternativet finns där när evenemang urartar och det blir kravaller. Tårgas är ett bra alternativ då menar Molander.  

– Annars kanske vi måste gå in i en folksamling med hästar, hundar, fordon eller poliser beväpnade med batonger och OC-sprej. Det innebär alltid stora risker både för vår personal och våra motparter.

Lagen utgör inget hinder för polisen att använda tårgas - det är fullt tillåtet sedan länge. Däremot har man inte haft utbildad personal tidigare, och heller inte vapen. Nu har man snart bägge delar. Till hösten 2020. 

– Vid både demonstrationer och fotbollsmatcher är det fullt tänkbart att ta ut den här resursen. Det kommer givetvis vara en kommenderingschef som beslutar att ta ut förmågan beroende på hot- och riskanalys. Innan man anlägger tårgas kommer det att föregås av en skingringsbefallning så att man får skälig tid att lämna platsen. Det är i någon mån valfritt att vara kvar, säger Jesper Molander till GP.  



Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: