© Bildbyrån
Internationellt

Djurdjic om saknaden efter Bajen: "Som en 'cure' för mig"

ANNONS

Nikola Djurdjic lämnade Hammarby för kinesiska Chengdu i slutet av januari. En månad senare har coronaviruset satt skräck i världen och kinesiska ligan är stängd på obestämd tid. Och Djurdjic befinner han sig på träningsläger i en stad där allt är stängt. Här berättar han om situationen i Kina, coronaviruset och om känslorna för Hammarby: 
- När jag blir lite deprimerad eller uttråkad, då sätter jag mig bara och kollar på någon av matcherna med Hammarby de två senaste åren. Hammarby är som en "cure" för mig, säger han till FotbollDirekt.se.

Den 24 januari blev det klart att Nikola Djurdjic lämnar Hammarby för Chengdu Better City FC i kinesiska andradivisionen. Då hade det gått ett par veckor sedan det första bekräftade dödsfallet i coronaviruset blivit känt. 

Men det var långt ifrån så omtalat och utbrett som det är nu en månad senare. Sedan dess har 80 000 människor smittats, drygt 2 700 dödsfall bekräftats, börser har rasat världen över och oron är stor kring vad som kan bli en global pandemi. 

De kinesiska fotbollsligorna håller stängt på obestämd tid och när FD når Nikola Djurdjic så har han precis kommit till Kina där viruset har sitt ursprung. 

Egentligen första gången han är i Kina på allvar. När Djurdjic blev klar för Chengdu så åkte han bara dit och skrev på kontraktet för att sedan flyga direkt hem igen. Nästa flyg gick till Thailand där laget hade bokat ett träningsläger, ett läger som var planerat redan innan coronaviruset grep tag på allvar. 

Men sedan ett par dagar är laget tillbaka i Kina. Inte till Chengdu, utan 85 mil därifrån, i  Kunming i den södra delen av landet. 

- Jag var i Thailand i två veckor med laget, sedan kom vi hit nu för några dagar sedan. Det är lite som Antalya i Turkiet, ett ställe dit fotbollslag åker på träningsläger. Att komma hit nu efter att utbrottet verkligen har hänt... det är klart, det var lite "scary". Folk är ganska känsliga inför det och det är klart att man funderade kring hur det skulle vara. 

- Men nu när jag har varit här, sett disciplinen och hur välorganiserat allting är kring det här så är jag inte orolig alls. Wuhan som är epicentrum för viruset, den staden är helt och hållet stängd. Men här finns inga fall av smittan. 

Hur är det där du är nu?

- Det är inget liv på gatorna alls här. Nu är det här ändå ingen storstad. Men du ser knappt en människa ute. Det här träningslägret är bara för oss i klubben, det ska komma ett lag till om några dagar men just nu är vi ensamma här på hotellet. Allt runtomkring här är stängt. 

Han berättar vidare om säkerhetsrutinerna på det hotell där Chengdu FC bor:

- Om jag ska gå till restaurangen här, det är två kontroller bara från det att jag lämnar mitt hotellrum till det att jag kommer till restaurangen. De kollar temperaturen på oss hela tiden, så fort man rör sig från en plats till en annan. De har verkligen gått in med stora resurser och vidtagit alla tänkbara åtgärder för att få stopp på det här.  

- Folk i Europa... det är lätt att snacka. När sånt här händer är det enkelt att peka finger, att det är kinesernas fel och så vidare. Men nu när jag kommit hit och sett med egna ögon hur de hanterar det här, vilken organisation de har, det är enormt imponerande. Jag är helt övertygad om att det här kommer vara över snart, allt kommer vara under kontroll inom kort. 

Hur upplever du stämningen i laget, utifrån den här situationen med coronaviruset?

- Det är ändå rätt många i och runt laget som pratar engelska, vi har en spansk anfallare som jag hänger med, och sedan är större delen av tränarteamet spanjorer, plus att vi har tre översättare med oss hela tiden. Jag skulle säga att det var mer oro tidigare, nu är det inte så mycket snack längre. 

- Om jag ska vara ärlig så tror jag att det är mer snack om coronaviruset i Europa än vad det är i Kina faktiskt. De är inte lika oroliga här där det faktiskt började, det är i alla fall min upplevelse. 

Coronaviruset gör att ligorna i Kina ligger nere, och det är ännu oklart när eller om säsongen kan dra igång. Klart är att det kommer bli en lång försäsong för Djurdjic.

- Det var ju sagt att den skulle börja den 1 mars, men vad jag hört nu så är allting framflyttat till den 1 april. Men jag är van vid långa försäsonger i Sverige också, allsvenskan brukar börja vid den tiden också. Nu får jag gott om tid att bygga upp mig. 

De senaste månaderna har varit minst sagt händelserika för Nikola Djurdjic. Först uppgifterna om att han hade träningsvägrat för att få till flytten, sedan klart med en affär, sedan det stora utbrottet av coronaviruset och mitt i alltihop blev han själv tvungen att operera bort blindtarmen. 

- Jag gjorde en magoperation i Serbien. Det var riktigt illa ett tag, men jag kom in i tid och kunde ta bort den. Men det gjorde att jag var utan träning i två veckor. Nu är det bra och jag är i gång för fullt, men jag är väl inte hundra procent formmässigt än. 

 - Men allting med klubben känns bra. Nu var jag bara väldigt kort i Chengdu när jag skrev på kontraktet. Men det är en väldigt fin stad, jag vet att jag kommer gilla det. Det är spanjorer som äger klubben och det känns stabilt med tanke på löneutbetalningar och allt sådant. 

- Jag hade tur att hamna i den här klubben och i den här staden. Jag har hört att det kan variera ordentligt, var man hamnar i landet. Allt är inte lika bra. Den här staden har 15 miljoner invånare och det är väldigt modernt, många gallerior och restauranger. Det är storstadsliv, och det passar mig bra. Vi kommer få sju dagar ledigt och då kan jag åka till Europa och fixa med lite saker. Familjen är i Belgrad just nu, de kommer att flytta med mig till Kina när allt det här lugnat ned sig och jag har fått klart med bostad i Chengdu. 

Vad kan du säga om laget och fotbollen de spelar?

- Det är nästan som en annan sport, en annan fotbollskultur. Men det finns definitivt en övertygelse och en dedikation från alla, och den här klubben har ett ganska inarbetat spelsystem för tränaren har redan varit där i två år. Sedan är det svårt att säga var vi står i förhållande till de andra lagen, vi har bara spelat träningsmatcher och jag tycker inte man kan dra några slutsatser förrän vi är igång med tävlingssäsongen. 

Vad förväntar klubben sig av dig? Är du tänkt som den stora målskytten? 

- Ja. Tanken är att jag ska döda ligan (skratt). Nej men jag är tänkt som en nummer nio, och vi har en spanjor (Dani Quintana) som värvats in från Qarabaq, han är tänkt som nummer tio och att spela bakom mig. Så det är tanken, och jag är bekväm med den rollen. 

Träningslägret i Kunming är tänkt att pågå i minst två veckor, och det kommer finnas mycket tid att kolla fotboll när det inte är egna träningar. Och jo, Djurdjic har fixat VPN-tunneln så han kan följa Hammarby från hotellrummet. Nu senast i cupen mot Varberg i måndags. 

- Jag såg matchen. En lite galen match, öppen men väldigt underhållande att se och väldigt kul att de gör fem mål framåt. Det är fortfarande tidigt och jag tror att det bara kommer bli bättre.

Och du noterade förstås att Zlatan var på plats... 

- Jodå, jag var riktigt avundsjuk på grabbarna när jag såg det. Zlatan är något annat, att han hänger med grabbarna nu... det är sjukt. Det var en chock när jag såg att han skulle gå in och bli delägare i klubben, men nu att han också var på plats...

Djurdjic blir tyst en stund. 

- Alltså, på ett sätt önskar jag att jag kunde stanna i Hammarby för alltid, avsluta karriären där. Men det här förslaget, det gick inte att tacka nej till. I min ålder... det hade varit hål i huvudet att tacka nej. Nu får jag komma tillbaka som supporter istället och stå på ståplats med de andra. 

Det blev en del uppståndelse kring avslutet i klubben... hur har reaktionerna varit? 

- Det är klart, i början var det en del reaktioner och folk som var kritiska. Men sedan efterhand så har jag fått jättemånga positiva meddelanden från supportrar. Och det är därför Hammarby är Hammarby, folk är förstående och öppensinnade. Klubben har varit igenom mycket, både bra och dåliga saker. Och jag tror att det ökar på förståelsen. Det är bra kemi mellan mig och Hammarby, jag har kontakt både med spelare och folk i klubbledningen och det finns inget ont blod alls.

Kontakten är tät med de tidigare lagkamraterna, främst Vladimir Rodic. Och minnena är många. Djurdjic talar om de senaste två åren som de bästa i sitt liv. 

- Jag hänger med i allt som händer i Hammarby. När jag blir lite deprimerad eller uttråkad, då sätter jag mig bara och kollar på någon av matcherna med Hammarby de två senaste åren. Hammarby är som en "cure" för mig. Det här har varit de bästa två åren i min karriär. Det är så många positiva minnen och jag kommer aldrig någonsin glömma det. Det enda som grämer mig är att vi inte vann guldet i fjol för vi förtjänade det så mycket. Vi var det klart bästa laget.  

Vad han tror om årets säsong? Att tona ned förväntningarna är inget som ligger för honom: 

- Alltså, Hammarby kommer ju vara ett topplag för så många år framöver nu. Jesper (Jansson) och folket i ledningen, de vet verkligen vad de gör. Det är verkligen kompetenta människor i ledningen. 

- Men sedan också på planen, herregud. Det är bara att titta på matchen i måndags, när man kollade vilka som var på planen men också vilka spelare de hade på bänken... när jag ser den kvaliteten som finns där... den här säsongen kommer bli så kul! Jag kommer se allt, jag lovar dig. Jag har mitt abonnemang och mitt VPN-nätverk redo. 

- Sedan hoppas jag kunna komma tillbaka och kolla en match så fort som möjligt. Om vi får ledigt en period senare i sommar, jag kommer direkt. Om det är hemmamatch och jag har ledigt... jag kommer vara på plats, 1000 procent.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 16 april
18:00 Al Ain - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
19:00 Öster - Örebro Superettan
21:00 Barcelona - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Southampton - Preston Championship
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0