Sök
© Bildbyrån
Internationellt

Djurdjic om saknaden efter Bajen: "Som en 'cure' för mig"

Nikola Djurdjic lämnade Hammarby för kinesiska Chengdu i slutet av januari. En månad senare har coronaviruset satt skräck i världen och kinesiska ligan är stängd på obestämd tid. Och Djurdjic befinner han sig på träningsläger i en stad där allt är stängt. Här berättar han om situationen i Kina, coronaviruset och om känslorna för Hammarby: 
- När jag blir lite deprimerad eller uttråkad, då sätter jag mig bara och kollar på någon av matcherna med Hammarby de två senaste åren. Hammarby är som en "cure" för mig, säger han till FotbollDirekt.se.

Den 24 januari blev det klart att Nikola Djurdjic lämnar Hammarby för Chengdu Better City FC i kinesiska andradivisionen. Då hade det gått ett par veckor sedan det första bekräftade dödsfallet i coronaviruset blivit känt. 

Men det var långt ifrån så omtalat och utbrett som det är nu en månad senare. Sedan dess har 80 000 människor smittats, drygt 2 700 dödsfall bekräftats, börser har rasat världen över och oron är stor kring vad som kan bli en global pandemi. 

De kinesiska fotbollsligorna håller stängt på obestämd tid och när FD når Nikola Djurdjic så har han precis kommit till Kina där viruset har sitt ursprung. 

Egentligen första gången han är i Kina på allvar. När Djurdjic blev klar för Chengdu så åkte han bara dit och skrev på kontraktet för att sedan flyga direkt hem igen. Nästa flyg gick till Thailand där laget hade bokat ett träningsläger, ett läger som var planerat redan innan coronaviruset grep tag på allvar. 

Men sedan ett par dagar är laget tillbaka i Kina. Inte till Chengdu, utan 85 mil därifrån, i  Kunming i den södra delen av landet. 

- Jag var i Thailand i två veckor med laget, sedan kom vi hit nu för några dagar sedan. Det är lite som Antalya i Turkiet, ett ställe dit fotbollslag åker på träningsläger. Att komma hit nu efter att utbrottet verkligen har hänt... det är klart, det var lite "scary". Folk är ganska känsliga inför det och det är klart att man funderade kring hur det skulle vara. 

- Men nu när jag har varit här, sett disciplinen och hur välorganiserat allting är kring det här så är jag inte orolig alls. Wuhan som är epicentrum för viruset, den staden är helt och hållet stängd. Men här finns inga fall av smittan. 

Hur är det där du är nu?

- Det är inget liv på gatorna alls här. Nu är det här ändå ingen storstad. Men du ser knappt en människa ute. Det här träningslägret är bara för oss i klubben, det ska komma ett lag till om några dagar men just nu är vi ensamma här på hotellet. Allt runtomkring här är stängt. 

Han berättar vidare om säkerhetsrutinerna på det hotell där Chengdu FC bor:

- Om jag ska gå till restaurangen här, det är två kontroller bara från det att jag lämnar mitt hotellrum till det att jag kommer till restaurangen. De kollar temperaturen på oss hela tiden, så fort man rör sig från en plats till en annan. De har verkligen gått in med stora resurser och vidtagit alla tänkbara åtgärder för att få stopp på det här.  

- Folk i Europa... det är lätt att snacka. När sånt här händer är det enkelt att peka finger, att det är kinesernas fel och så vidare. Men nu när jag kommit hit och sett med egna ögon hur de hanterar det här, vilken organisation de har, det är enormt imponerande. Jag är helt övertygad om att det här kommer vara över snart, allt kommer vara under kontroll inom kort. 

Hur upplever du stämningen i laget, utifrån den här situationen med coronaviruset?

- Det är ändå rätt många i och runt laget som pratar engelska, vi har en spansk anfallare som jag hänger med, och sedan är större delen av tränarteamet spanjorer, plus att vi har tre översättare med oss hela tiden. Jag skulle säga att det var mer oro tidigare, nu är det inte så mycket snack längre. 

- Om jag ska vara ärlig så tror jag att det är mer snack om coronaviruset i Europa än vad det är i Kina faktiskt. De är inte lika oroliga här där det faktiskt började, det är i alla fall min upplevelse. 

Coronaviruset gör att ligorna i Kina ligger nere, och det är ännu oklart när eller om säsongen kan dra igång. Klart är att det kommer bli en lång försäsong för Djurdjic.

- Det var ju sagt att den skulle börja den 1 mars, men vad jag hört nu så är allting framflyttat till den 1 april. Men jag är van vid långa försäsonger i Sverige också, allsvenskan brukar börja vid den tiden också. Nu får jag gott om tid att bygga upp mig. 

De senaste månaderna har varit minst sagt händelserika för Nikola Djurdjic. Först uppgifterna om att han hade träningsvägrat för att få till flytten, sedan klart med en affär, sedan det stora utbrottet av coronaviruset och mitt i alltihop blev han själv tvungen att operera bort blindtarmen. 

- Jag gjorde en magoperation i Serbien. Det var riktigt illa ett tag, men jag kom in i tid och kunde ta bort den. Men det gjorde att jag var utan träning i två veckor. Nu är det bra och jag är i gång för fullt, men jag är väl inte hundra procent formmässigt än. 

 - Men allting med klubben känns bra. Nu var jag bara väldigt kort i Chengdu när jag skrev på kontraktet. Men det är en väldigt fin stad, jag vet att jag kommer gilla det. Det är spanjorer som äger klubben och det känns stabilt med tanke på löneutbetalningar och allt sådant. 

- Jag hade tur att hamna i den här klubben och i den här staden. Jag har hört att det kan variera ordentligt, var man hamnar i landet. Allt är inte lika bra. Den här staden har 15 miljoner invånare och det är väldigt modernt, många gallerior och restauranger. Det är storstadsliv, och det passar mig bra. Vi kommer få sju dagar ledigt och då kan jag åka till Europa och fixa med lite saker. Familjen är i Belgrad just nu, de kommer att flytta med mig till Kina när allt det här lugnat ned sig och jag har fått klart med bostad i Chengdu. 

Vad kan du säga om laget och fotbollen de spelar?

- Det är nästan som en annan sport, en annan fotbollskultur. Men det finns definitivt en övertygelse och en dedikation från alla, och den här klubben har ett ganska inarbetat spelsystem för tränaren har redan varit där i två år. Sedan är det svårt att säga var vi står i förhållande till de andra lagen, vi har bara spelat träningsmatcher och jag tycker inte man kan dra några slutsatser förrän vi är igång med tävlingssäsongen. 

Vad förväntar klubben sig av dig? Är du tänkt som den stora målskytten? 

- Ja. Tanken är att jag ska döda ligan (skratt). Nej men jag är tänkt som en nummer nio, och vi har en spanjor (Dani Quintana) som värvats in från Qarabaq, han är tänkt som nummer tio och att spela bakom mig. Så det är tanken, och jag är bekväm med den rollen. 

Träningslägret i Kunming är tänkt att pågå i minst två veckor, och det kommer finnas mycket tid att kolla fotboll när det inte är egna träningar. Och jo, Djurdjic har fixat VPN-tunneln så han kan följa Hammarby från hotellrummet. Nu senast i cupen mot Varberg i måndags. 

- Jag såg matchen. En lite galen match, öppen men väldigt underhållande att se och väldigt kul att de gör fem mål framåt. Det är fortfarande tidigt och jag tror att det bara kommer bli bättre.

Och du noterade förstås att Zlatan var på plats... 

- Jodå, jag var riktigt avundsjuk på grabbarna när jag såg det. Zlatan är något annat, att han hänger med grabbarna nu... det är sjukt. Det var en chock när jag såg att han skulle gå in och bli delägare i klubben, men nu att han också var på plats...

Djurdjic blir tyst en stund. 

- Alltså, på ett sätt önskar jag att jag kunde stanna i Hammarby för alltid, avsluta karriären där. Men det här förslaget, det gick inte att tacka nej till. I min ålder... det hade varit hål i huvudet att tacka nej. Nu får jag komma tillbaka som supporter istället och stå på ståplats med de andra. 

Det blev en del uppståndelse kring avslutet i klubben... hur har reaktionerna varit? 

- Det är klart, i början var det en del reaktioner och folk som var kritiska. Men sedan efterhand så har jag fått jättemånga positiva meddelanden från supportrar. Och det är därför Hammarby är Hammarby, folk är förstående och öppensinnade. Klubben har varit igenom mycket, både bra och dåliga saker. Och jag tror att det ökar på förståelsen. Det är bra kemi mellan mig och Hammarby, jag har kontakt både med spelare och folk i klubbledningen och det finns inget ont blod alls.

Kontakten är tät med de tidigare lagkamraterna, främst Vladimir Rodic. Och minnena är många. Djurdjic talar om de senaste två åren som de bästa i sitt liv. 

- Jag hänger med i allt som händer i Hammarby. När jag blir lite deprimerad eller uttråkad, då sätter jag mig bara och kollar på någon av matcherna med Hammarby de två senaste åren. Hammarby är som en "cure" för mig. Det här har varit de bästa två åren i min karriär. Det är så många positiva minnen och jag kommer aldrig någonsin glömma det. Det enda som grämer mig är att vi inte vann guldet i fjol för vi förtjänade det så mycket. Vi var det klart bästa laget.  

Vad han tror om årets säsong? Att tona ned förväntningarna är inget som ligger för honom: 

- Alltså, Hammarby kommer ju vara ett topplag för så många år framöver nu. Jesper (Jansson) och folket i ledningen, de vet verkligen vad de gör. Det är verkligen kompetenta människor i ledningen. 

- Men sedan också på planen, herregud. Det är bara att titta på matchen i måndags, när man kollade vilka som var på planen men också vilka spelare de hade på bänken... när jag ser den kvaliteten som finns där... den här säsongen kommer bli så kul! Jag kommer se allt, jag lovar dig. Jag har mitt abonnemang och mitt VPN-nätverk redo. 

- Sedan hoppas jag kunna komma tillbaka och kolla en match så fort som möjligt. Om vi får ledigt en period senare i sommar, jag kommer direkt. Om det är hemmamatch och jag har ledigt... jag kommer vara på plats, 1000 procent.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
17:30 Kolding - Viborg Danmark 1st Division
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Skive - Vendsyssel FF Danmark 1st Division
20:00 FC Fredericia - Vejle Danmark 1st Division
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 FC Roskilde - Fremad Amager Danmark 1st Division
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
15:30 Hvidovre IF - Nyköbing Danmark 1st Division
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
17:00 AC Horsens - Bröndby Superligaen
17:00 FC Nordsjälland - FC Midtjylland Superligaen
17:00 Ålborg - AGF Århus Superligaen
18:00 Augsburg - FC Köln Bundesliga
måndag 08 juni
20:30 Hamburger SV - Holstein Kiel Tyskland 2. Bundesliga
tisdag 09 juni
20:45 Saarbrucken - Bayer Leverkusen Tyska cupen
onsdag 10 juni
18:00 SönderjyskE - AC Horsens Danska cupen
20:45 Ålborg - AGF Århus Danska cupen
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten