Glädjebeskedet - 60 miljoner på gång till allsvenskan
En kristid av stora mått - inte minst för allsvenskan.
Men hjälp är på väg och finansexperten Dan Persson ger nu svar om det annonserade statliga stödpaketet.
- Min bedömning är att allsvenska klubbarna ska kunna räkna med omkring 60 miljoner av det statliga stödet som godkänts på 500 miljoner, säger Idrottens Affärers krönikör till FotbollDirekt.se.
Idrotten får 500 miljoner kronor av regeringen för att hantera effekterna av coronaviruset.
Så vad betyder egentligen det?
Hur långt räcker en halv miljard?
Idrottens affärers finansexpert Dan Persson ger här sin syn på en situation som riskerar att sätta uppemot hälften av allsvenskans klubbar i ett ekonomisk obestånd.
Krönikörens resonemang bygger delvis på följande: hur Sveriges alla olika idrottsförbund tillsammans årligen omsätter cirka 1,9 miljarder kronor, enligt känd officiell statistik.
Det handlar om 71 olika specialförbund
Idrottsstatistik.se uppger att de sju största förbunden totalt omsätter över 50 miljoner kronor vardera, där en majoritet annars omsätter under 10 miljoner.
Den solklara ettan är Svenska Fotbollförbundet som har en omsättning på över 500 miljoner kronor.
Mot bakgrund av detta och rådande coronakris så analyserar här Idrottens affärers krönikör Dan Persson det statliga stöd som är på gång till idrotten och vad pengarna egentligen räcker till.
- Det vet vi inte något om innan vi vet hur de skall fördelas och på vilka grunder. Vi kan anta med största sannolikhet att pengarna bara kan gå till föreningar. Det vill säga, innan Färjestad hockey AB och AIK Fotboll AB som är de drabbade kan få en krona måste de gå genom föreningen och sen slussas vidare till bolaget som gåva, lån, eget kapital eller villkorat aktieägartillskott. Vi vet inte vad som hamnar hos RF och förbund och vad som går ut till de drabbade.
Vilka är de drabbade?
- De uppenbara först, SHL som tappat ca 60 miljoner kronor genom inställt slutspel. Allsvenskan som fått senarelägga, Göteborgsvarvet som ställt in, med flera liknande. Sedan många andra mindre event ner till inställda fotbollscuper, friidrottstävlingar med mera som handlar om tusentalet aktörer.
Vad är problemet?
- Att finna en modell där man utbetalar rätt belopp på nivån, cirka 70 procent av intäktsbortfallet utifrån ett sakligt belagt underlag av hur stort bortfallet är utan en stor kostsam byråkrati och utan att bidragen missbrukas. Att i efterhand kunna påvisa att varenda krona betalats ut till föreningar och inte en spänn stannat hos RF och i förbund/distrikt blir viktigt. 500 miljoner kronor låter som mycket pengar.
Är det mycket pengar?
- Nej, 500 miljoner är cirka en halv procent av vad svensk idrott har som total omsättning under ett år. De här pengarna motsvarar kommersiella bortfall för perioden mars och april. Från första maj tillkommer cirka 250 miljoner kronor per månad som sedan ökar om restriktionerna ligger kvar längre.
Vilka andra konsekvenser finns det?
- Stängda anläggningar, arbetslöshet på 20 procent, en BNP-minskning på 10 procentenheter och en sjukvård i kollaps som nu finns som worst case scenarios av experter är fruktansvärda konsekvenser. Då drabbas även idrotten och vi kan få masskonkurser i föreningarna som konsekvens. Våra knappa 20 000 idrottsföreningar är inte kända för sin höga soliditet direkt. De kommer hamna i första ledet tillsammans med privatägda restauranger om inte det här får ett stopp långt före midsommar.
Hur ser du på närmaste framtiden?
- Mina indikationer från trovärdiga källor säger att första maj är den kritiska tidpunkten. Kan vi avsluta begränsningen för event per första maj så kommer vi klara det här. Fortsätter det över sommaren så blir skadeverkningarna enorma.
Hur stor del av det annonserade statliga paketet på 500 miljoner anser du kommer bli tillgängligt för allsvenska klubbar?
- Min bedömning är att allsvenska klubbarna ska kunna räkna med omkring 60 miljoner av det statliga stödet som godkänts på 500 miljoner.
- Jag tror sedan att klubbar i superettan kan få dela på ytterligare 20-25 miljoner.
- Det är ganska okej ändå för vi ska komma ihåg att ännu har inte säsongen börjat mot när det från början var tänkt och när EM är inställt så får allsvenska klubbar intäkter när de egentligen inte skulle ha haft det, om nu allsvenskan spelas igen i början av juni. Så allt är inte enbart negativt.