"Lägre spelarlöner och minska till tolv lag i allsvenskan"
– Om omsättning ökar och eget kapital inte ökar så blir affärsrisken större, säger Persson till FotbollDirekt.se.
I det stora redovisningsföretagets genomgång för fjolåret så hade allsvenskans klubbar tillsammans 892 miljoner i samlat eget kapital på bankboken. Nu har det minskat med mer än marginella siffror.
Pikant nog står det samtidigt klart att klubbarnas intäkter växt med i genomsnitt 5,6 miljoner kronor.
Samtidigt finns en entydig bild om att statusen hos allsvenskans största klubbar står sig och i flera fall drygas ut. Vår högsta serie börjar mer och mer utkristalliseras som "De fattiga och de rika".
De sex rikaste klubbarna lade även allihopa beslag på platserna topp-6 och står tillsammans för 97 procent av allsvenskans samlade kapital.
– Det är bra men det krävs mycket mer för att allsvenskan ska kunna ta större steg. I dag är Malmö FF i stort sett ensamt om att omsätta över 200 miljoner. Jag anser att det behövs ett kluster på minst fyra klubbar över 200 för att det ska ha en avgörande betydelse för allsvenskan och för att den på allvar ska kunna närma sig Europa, kunna utmana i alla fall länder som Belgien, säger Dan Persson till FotbollDirekt.se.
Idrottens Affärers krönikör fördjupar vidare så här:
– Exempelvis omsätter belgiska ligan dubbelt allsvenskan - trots samma befolkning och samma antal lag högstaligan. Orsaken? Ja men solklart att det bor tio gånger så många människor och inom 40 minuters radie från en arena i högstadivisionen.
– Det är otroligt viktigt på sikt att få upp både Norrköping och Göteborg på en högre nivå. Det är två regioner som verkligen har underlag och anseende och befolkningsmängd för att omsätta 200 miljoner.
Vad slår dig mest utifrån EYs senaste rapport?
– Att elitlicensen är byggd för ett samhälle som inte längre finns. Det är en konstruktion som inte är tillräckligt anpassad för framtiden. Ett nollresultat är för mig inte tillräckligt. Det krävs mer för en trovärdig soliditet, säger Persson och resonerar:
– Min bedömning är att det krävs ett eget kapital på 15 procent av omsättning. Först då har man soliditet att hantera en kris, nedflyttning eller liknande pågående coronasituation. Dit kan man nå på sju-tio år genom lägre spelarlöner.
– Detta med 15 procent motiveras av att en helt inställd säsong tror jag bara max sju klubbar överlever.
En helt inställd allsvensk 2020-säsong skulle alltså svepa bort mer än halva serien, enligt Perssons bedömning. Finansexperten ser nu att minskat antal lag i allsvenskan är vägen att gå.
– Utifrån detta är det uppenbart att allsvenskan skulle må bäst så väl sportsligt som ekonomiskt av att minska till tolv lag.
– Allsvenskan är för heterogen för att vara sportsligt rättvis. Förutsättningarna för mindre klubbar jämfört med storklubbar, det är en gigantisk skillnad. Precis som det är internationellt. Det har allt mer cementerats och det är mer och mer uppenbart att det inte finns underlag för 16 klubbar.
Dan Persson pekar ut en huvudorsak till att 16 klubbar skulle vara för många: Sveriges demografi. Ett av Europas största länder till ytan, men bara tio miljoner invånare. Alltså lika många som i Belgien, men där Belgien till ytan bara är lika stort som Småland.
– Tyvärr är det en sanning som inte går att komma runt, att vi är för få människor på för stor yta. Vi har inte städer och befolkning nog för 60 kommersiella klubbar i ishockey och fotboll. Det är makroekonomiska fakta som inte går att komma ifrån.
– Färre klubbar kommer på sikt högst troligen vara effektivaste vägen till högre rankning för svenska klubbar i Europa. Det tillsammans med ökad omsättning och bättre ekonomisk och sportslig fördelning kan skapa den positiva spiral som corona förstört.
– Men det som överskuggar är att fyra till sex klubbar driver varandra på en högre ekonomisk nivå på 200 miljoner eller mer. MFF:s framgångar inspirerar men för både Malmö och allsvenskans skull så krävs helt enkelt mer för nästa steg.
🎧 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.