SEF:s plan: Använda ny studie för att övertyga FHM om matchspel
En ny dansk forskarstudie pekar på mycket låga risker för smittspridning vid fotbollsmatcher. Nu planerar SEF att använda studien i arbetet med att visa Folkhälsomyndigheten att man kan bedriva en smittsäker verksamhet - och därmed komma igång med matchspel snabbare.
– Den här studien hjälper oss definitivt, säger Enquist till FotbollDirekt.se.
Som även med kraft slår tillbaka mot kritiken om en allsvensk start den 14 juni.
Fotbollen är satt på paus i hela världen till följd av coronaviruset. Men vilka risker innebär fotbollsspelandet i sig för smittspridningen av Covid-19?
Danska forskare vid Århus Universitet har försökt ta reda på det. Genom dataanalys av spelares rörelsemönster ute på planen har man kommit fram till att smittriskerna är mycket små.
Studien presenterades i dag och kan komma till användning för dansk fotboll - men även i Sverige tittar man på den med intresse.
SEF:s generalsekreterare Mats Enquist säger att studien kan komma att användas även här:
– Vi planerar för en ligastart 14 juni. Där ser vi tre alternativ: 1. Att vi spelar inför publik. 2. Att vi spelar med reducerad publik, och 3. Att vi spelar utan publik.
– Men det finns ett fjärde scenario: Att coronasmittan påverkar så pass mycket att det är omöjligt att spela fotboll alls. Därför är det jätteintressant att de kommit fram till det här, att själva spelet innebär en låg smittorisk.
SEF håller just nu på att ta fram protokoll som ska lämnas in till Folkhälsomyndigheten. Elitklubbarna vill visa myndigheten vilka möjligheter man har att bedriva smittsäker verksamhet, för att exempelvis kunna spela träningsmatcher utan risk.
Bland annat kommer man trycka på att elitklubbarna som professionella verksamheter har stora möjligheter att hålla nere risken för smittspridning. Klubbarna har exempelvis egna läkare som kan kontrollera spelarnas hälsoläge och man kan spela på stängda arenor där utomstående inte kan komma in.
Och den danska studien kommer till användning i dessa protokoll, säger Enquist.
– Den här studien hjälper oss definitivt i att vi känner en större trygghet i att kunna spela fotboll. Det här kommer naturligtvis vävas in i arbetet med de protokollen.
– Så det ska vi läsa in oss på, att kunna förklara, "vad är riskerna"? I de här protokollen pekar vi just på hur vi kan hantera och motverka riskerna. Eftersom vi är en professionell verksamhet så har vi helt andra möjligheter till säkra matcher än vad exempelvis breddfotbollen har.
I förra veckan gick SEF-klubbarna ut med att man planerar för allsvensk premiär 14 juni. I går kom ett besked kring kvartsfinalerna i Svenska Cupen: De åtta klubbar som är kvar i cupen har enats om ett datum för spel, 1 juni. Där förhoppningen är att spela matcherna inför publik.
Och det där sista har väckt reaktioner.
Många ser det som naivt med dessa datum och med förhoppningar om spel inför publik.
Mats Enquist tycker kritiken är märklig.
– Vi tycker att det är för tidigt att ställa in möjligheten att spela inför publik. Även om vi inser att sannolikheten blir mindre och mindre ju längre tid som går. Men det är ju inte som att vi sagt att vi ska spela de här datumen inför publik. Vi skriver att förhoppningen är att spela då och att vi kan göra det inför publik.
– Det är heller inte så att vi till varje pris ska spela inför publik, att det är enda alternativet och går inte det så spelar vi inte alls. Det hade varit jättekorkat. Utan vi har sagt att vi är förberedda på alla de här alternativen: Spel inför publik, med reducerad publik, eller utan publik. Vi kommer definitivt att ta ansvar och rätta in oss efter Folkhälsomyndighetens besked.
Missförstånden kring det här har varit många - det är uppenbart att allt kring coronaviruset är laddat konstaterar Mats Enquist. Många drar slutsatser som inte alls stämmer. Enquist berättar att han igår blev intervjuad av tyska tidningen Bild. Frågorna rörde när fotbollen kunde komma igång i Sverige.
– I Tyskland spelar man "ghost matches" utan publik. Vi har inte ens det i Sverige. I mars stängde vi ned möjligheterna till tävlingsmatcher och just nu kan vi inte spela matcher alls. Men sedan blev rubriken "Därför kommer vi spela igen med åskådare". Det låter som att jag drivit att vi ska spela inför publik. Det är inte det jag säger, jag säger att vi hoppas spela inför publik.
– Och det är klart att vi vill spela inför publik även om det kan bli svårt i ett första skede. Men vad är alternativet till att hoppas på det? Att redan nu avfärda det? Det enda alternativet hade varit att vi helt och hållet tagit bort alternativet att spela inför publik. Hur konstruktivt hade det varit? Det är självklart att vi om det går vill spela inför publik.
En annan missuppfattning han ser: Att många tror att klubbarna och förbundet själva tänker bestämma när allsvenskan drar igång. Ingenting kommer att ske utan att Folkhälsomyndigheten ger sitt okej till det, betonar Mats Enquist.
– Ett beslut kommer en bit in i maj, andra-tredje veckan. Då vet vi mer om var landet ligger. Och jag vill vara jättetydlig: De beslut vi tar kommer ske i fullt samförstånd och samråd med klubbarna, förbundet och inte minst myndigheterna. Vi kommer inte att göra någonting som går i strid med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
🎧 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.