Norrköping kan ta in 1 800 åskådare - ''Vilken väg ska vi gå?''
Övergångsfas med begränsad publik i allsvenskan - vilka ska få komma in på matcherna då? IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson menar att det är ett beslut som supportrar och sponsorer till klubben ska vara med och ta.
– Jag tror att man ska sitta ner och prata brett med både supportrar och samarbetspartners, vilken väg man ska gå. Det handlar inte bara om pengar i det läget, utan vi är en medlemsägd förening, säger Magnusson till FotbollDirekt.se.
En del av protokollet för matcher som väckt uppmärksamhet, och som nu landar på klubbarnas bord under en fas av allsvenskan, oklart hur länge: Övergångsfasen med begränsad publik.
I den "trappa" om fem steg där fotbollen ska gå från noll åskådare till full publikkapacitet finns Fas 4, begränsad publikkapacitet.
I ett förstaskede endast sittplatser, med var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled. Klubbarna själva får ta beslut om vilka som ska släppas in.
I IFK Norrköpings fall innebär den fasen att en väldigt begränsad del av hemmaarenan Östgötaporten kan användas.
– När man som vi har en arena som tar drygt 16 000... vi började räkna på det och kom fram till att vi kunde ta in runt 1 800 åskådare, i den första fasen med begränsad publik. Vanligtvis säljer vi 6-7 000 säsongskort, så det är en väldig skillnad, säger IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson till FotbollDirekt.se.
– Jag tror att man ska sitta ner och prata brett med både supportrar och samarbetspartners, vilken väg man ska gå. Det handlar inte bara om pengar i det läget, utan vi är en medlemsägd förening. Det är ingen självklarhet på något sätt att köra på det, utan det här är något som måste förankras brett.
– Men än så länge så är det en teoretisk diskussion för fokus nu ligger på att bara få igång allsvenskan igen. Men det är något vi kommer göra när det aktualiseras mer. Vi diskuterar såklart frågan i olika forum men är inte riktigt framme i ett beslut än.
Det här är en fråga som engagerat många sedan de här protokollen blev kända. Blir det ett extra tryck på klubbarna i och med att det är upp till er?
– Det är klart att det skapar ett visst tryck på oss. Men i slutändan måste det nog vara upp till varje arrangör hur man ska hantera det. Det är absolut en komplex fråga, vi gör ingen skillnad på vår publik.
– Sedan är det klart att man någonstans förstått redan från början att man inte skulle kunna gå från 0 till 100, utan att någon stegvis återgång kommer det bli.
– Vi har diskussioner om det här bland klubbarna i SEF. Det finns en dialog och samsyn, jag tror den frågan hamnar ännu mer på bordet när Fas 3 (tävlingsmatcher inför tomma läktare) är igång och man spelar igen. Sedan har den bäring på årskort och allt annat hur lång den fasen blir. Men vi måste först få ett startdatum och klara förutsättningar. Sedan kommer vi att kommunicera hur vi kommer hantera årskorten så snart som möjligt. Vi har en bra dialog med våra supportrar och samarbetspartners.
🎧 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?
En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.