Polisen - men inte SvFF är med i dialog om publiköppning
När ska allsvenskan få publiken tillbaka? Allt fler ligor runt om i Europa har öppnat upp för publik igen, i Sverige är det dock oklart när det sker. Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet, kommenterar nu processen:
– Jag kan inte säga något om tidshorisonten, när vi kan få klara besked i frågan, säger Bergh.
Syner som den på bilden ovan har vi fått vänja oss vid nu. Och det kan fortgå ett bra tag till - det ser ännu inte ut som att publikfrågan i allsvenskan är nära att få ett avslut.
Medan flera andra europeiska ligor har fått tillstånd från myndigheter om att gradvis öppna upp för publik (bland annat grannlandet Danmark) så är det ännu oklart hur det blir här.
I förra veckan gick Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson ut i Expressen och sade att han hoppades på en lösning i augusti. Samtidigt har fotbollen genom SEF:s generalsekreterare Mats Enquist sagt att man är helt utanför dialogen om sitt eget öde i publikfrågan.
– Som det ser ut just nu så har vi inga signaler på att någon ens vill prata med oss, sade Enquist till Expressen i förra veckan.
RF å sin sida menar att man ska ta dialogen med FHM å alla idrotters vägnar, inte bara fotbollen.
Hur ser dialogen ut, vilka får sitta med och hur långt har man kommit? När kan ett svar komma i den fråga som rimligen bör vara den viktigaste för alla allsvenska klubbar när man ska försöka planera framåt i spåren av coronapandemin?
Stefan Bergh är Riksidrottsförbundets generalsekreterare. Han satt med i mötena i våras när fotbollen och de andra idrotterna fick ja av Folkhälsomyndigheten om att starta upp igen.
Han säger att en dialog om publikfrågan förts en längre tid, att den tog sin början i samband med samtalen om att få starta upp idrotten överhuvudtaget. Han vill dock inte kommentera formen för kontakter, om man har och haft återkommande möten med FHM.
– Vi har en fortlöpande dialog med Folkhälsomyndigheten men också med Polismyndigheten i de här frågorna, säger Bergh.
– Vi har en upparbetad dialog, och det kommer förmodligen bli en mer intensiv dialog de närmaste veckorna, redan den kommande veckan.
Att Polismyndigheten är med, är det på ert (RF:s) initiativ som de finns med?
– Ja det är det.
Varför är det viktigt att de är med?
– Vi behöver ha med dem. De är tillståndsgivande myndighet, och det handlar här om evenemang som kräver tillstånd, dels om publik på specifika evenemang såsom en enskild match, men också om olika idrottsevenemang som samlar många deltagare. Så det är dels frågor som rör smittskydd och dels ordningsfrågor vid stora evenemang. Båda de frågorna behöver adresseras och då är det rimligt att både Folkhälsomyndigheten och Polismyndigheten finns med.
Handlar det till viss del om hur man öppnar upp, jag tänker att det knappast kommer att vara stora folksamlingar det handlar om i ett första skede... knappast så att man får släppa på full publikkapacitet direkt?
– När det gäller modellerna kring idrottsevenemang och hur publik släpps på, så kan jag egentligen inte kommentera det i nuläget. Men det är förstås rimligt att tro att det kommer släppas på publik gradvis.
Vilka från Folkhälsomyndigheten är det som ni pratar med då?
– Vi har en fortlöpande dialog med flera personer därifrån. Generaldirektören (Johan Carlson), smittskyddsansvariga och även jurister.
Hur skulle du beskriva dialogen med berörda myndigheter i den här frågan?
– Jag vill inte värdera dialogen, men den löper framåt och vi är fortlöpande kontakt med den berörda myndigheterna.
Om det sker några möten så är inte fotbollen på plats. Bergh talar om en dialog med flera parter, där fotbollen får återkoppling från RF om utvecklingen.
– Vi i RF har en löpande kontakt med SvFF, jag har en löpande dialog med Håkan Sjöstrand som precis som jag är generalsekreterare men ifrån SvFF. Så det finns en dialog den vägen.
Det är 1,5 månad sedan som idrotten kunde komma igång igen, utan publik. Hur länge har ni diskuterat frågan om publik med Folkhälsomyndigheten, frågan om att släppa på publik vid idrottsevenemang?
– Den var uppe redan i våras. Vi uttryckte det redan då när idrottens tävlingsidrott fullt ut släpptes på. Då sade vi att nästa viktiga fråga att diskutera är just publikfrågan. Så det adresserades tidigt. Men den dialogen kommer att intensifieras nu framöver, det är jag övertygad om.
Björn Eriksson nämnde nyligen att man ska kunna ge ett svar på den här frågan i augusti. Går det att säga något mer specifikt kring det, en deadline eller ett slutdatum?
– Jag kan inte säga något om tidshorisonten, när vi kan få klara besked i frågan. Det jag kan säga är att vi har en fortlöpande dialog och att den kommer intensifieras nu.
Kan ni förstå att många idrottsklubbar vill ha ett svar i den här frågan väldigt snart för att kunna planera framåt ekonomiskt?
– Självklart förstår RF och jag själv att det här är en angelägen fråga. Och att det är angeläget framför allt för de idrotter som är beroende av en publik, det finns ju ett antal idrotter som är det. Så det har vi absolut förståelse för.