Frågor väcks om Wesströms Bahoui-affär – AIK och SvFF utreder

Frågor väcks om allt verkligen gick rätt till när AIK sålde Nabil Bahoui till Saudiarabien 2015. En faktura på 800 000 kronor har hittats i en knarkrazzia och misstankar finns om att delar av övergångssumman hamnat i kriminellas händer. Dåvarande sportchefen Björn Wesström(numera vd) uppges ha anlitat ett brevlådeföretag från Skottland och klubben lovar nu att utreda händelsen.
– Björn Wesström får svara på det. Vi kommer från styrelsens sida att gå igenom det här noggrant, säger ordförande Robert Falck till Fotbollskanalen. 

Det var i går som Dagens Nyheter avslöjade att AIK anlitat ett brevlådeföretag från Skottland i samband med försäljningen av Nabil Bahoui till Al Ahli sommaren 2015. 

En faktura som kopplats till transfern har hittats i samband med en razzia mot en knarkfabrik söder som Stockholm. Fakturan är daterad till 2018 trots att affären gjordes tre år tidigare och väcker nu frågor. Fakturan skickades från ett bolag kallat Bluebluesky OÜ från Estland och som drivs av två svenskar med ett långt kriminellt förflutet, enligt DN. Fakturan skickades till den schweiziske agenten Marco Lichtstieners företag Palm Eleven AG och den rörde “framtagande av förhandlingsstrategi och villkor”för Bahouis transfer. Summan var på 80 000 euro, alltså runt 800 000 kronor. 

När AIK registrerade affären hos SvFF angavs SPM Sport Agency och en namngiven person på Malta som representant för AIK i affären. Wesström bekräftade för DN att så var fallet men att Palm Eleven fick betalt för att bolaget hade ett avtalat ägande i spelarens rättigheter.

Enligt DN är SPM Sport Agency numera ett brevlådeföretag i Skottland där det inte går att spåra bolagets verkliga företrädare. Detta då det är ett så kallat kommanditbolag. Det enda man vet är att två anonyma bolag i Belize står som grundare. Wesströms version är dock att AIK inte har någon koppling till Bluebluesky som alltså ska företrädas av kriminella. 

"AIK Fotboll beklagar om det är så att en aktör som vi inte har någon relation till eller avtalat något med använt vårt namn för egen vinning eller för att misskreditera oss eller våra samarbetspartners", skrev Wesström till DN som inte velat kommentera mer än så. 

AIK:s ordförande Robert Falck lovar nu en grundlig utredning. 

– Jag lovar en sak – det här ska följas upp ordentligt, säger han till Fotbollskanalen. 

– Jag har haft kontakt med styrelseledamöter, vi har inte haft ett formellt möte, men jag har haft kontakt med ett antal styrelseledamöter runt omkring de uppgifter som kom i går kväll, det hade jag redan i går kväll. Alla i styrelsen är informerade och vi har haft kontakt med varandra.

Även SvFF öppnar en utredning kring ärendet. Visar det sig att AIK brutit mot förbundets förmedlarreglemente så kan klubben dömas till böter om max 500 000. 

– Vi ska titta vidare på och om det går att få fram mer uppgifter. I första hand måste vi ha en dialog och ställa frågor till AIK.

– Det vi har gjort hittills och vad vi kommer göra i vår egen granskning kring de här uppgifterna håller vi tills vidare för oss själva. Det är en intern utredning inom Svenska Fotbollförbundet, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Sportbladet. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: