Visste vart det barkade – förre ordföranden om Bajens nya planer
Med en ekonomi i fritt fall var det bästa att acceptera räddningspaketet från Hammarbyhåll för att elitföreningen skulle kunna leva vidare – åtminstone ett tag till.
FD avslöjade under torsdagen planerna på att låta Hammarby TFF ta över platsen i division 1 och snart kan IK Frejs namn i elitfotbollen vara ett minne blott.
– När smällen vi åkte på mot Umeå i kvalet blev ett faktum så kände vi nog allihopa åt vilket håll det barkade, säger förre ordföranden Stefan Dejemyr.
2014 kvalificerade IK Frej sig för första gången till superettan under ledning av AIK:s nuvarande tränare Bartosz Grzelak.
En plats i seriesystemet man behöll fram till 2019 när klubben åkte ur i kvalet mot Umeå FC. Redan 2018 fördjupades samarbetet med Hammarby – som en gång började av att ekonomiskt tyngda Frej behövde avlastning kring sina kostnader – samtidigt som Hammarby såg en chans att placera sina talanger på en hög seniornivå.
Klubbens herrsatsning i IK Frej Herrfotboll AB har gradvis blivit allt mer beroende av Hammarby för att existera och i år består spelartruppen nästan enbart av “Hammarbyspelare” och ledare. Laget tränar på Årsta IP och betraktas som ett U23-lag för Hammarby.
I somras blev kopplingen till Hammarby än större när en extern finansiär (som ingår i Hammarbys nätverk) räddade Frejs existens genom att lösa alla skulder – med motkravet att en ny styrelse skulle tillsättas med folk från Hammarby. Sedan i juni består styrelsen av ordförande Peter Kleve (som till vardags är föreningschef för Hammarby ungdomsfotboll) och som ledamöter sitter Patrik Niklasson (styrelseledamot i Hammarby IF FF), Mattias Fri (ledamot i Hammarby Fotboll AB) och Fredrik Österberg (ledamot i Hammarby Fotboll AB) samt Thomas Petersson och Johan Ryberg från “Frejsidan”.
Under torsdagen kunde FD avslöja planer om att Hammarbys seniorlag i division 4, Hammarby TFF, ska ta över IK Frejs plats i seriesystemet. Något som kan bli aktuellt redan till nästa säsong samtidigt som IK Frej lever vidare på lägre nivå.
Klubbens ordförande från 2019 och fram till den nya styrelsen tillträdde och han själv avgick i somras, Stefan Dejemyr, har själv inte hört något om planerna. Samtidigt ser han förslaget som det kanske enda möjliga scenariot i framtiden.
– Samarbetet med Hammarby inleddes i superettan och har varit den bästa chansen att överleva på den nivån i en otroligt ansträngd ekonomisk situation. Styrelseskiftet i somras skulle garantera en fortsatt utveckling, både av samarbetet med Hammarby, men också för att vi skulle klara av att spela igenom säsongen i division 1, säger Dejemyr som varit i föreningen omkring 20 år både som spelare, ledare och suttit i styrelsen.
– Jag hoppas att Frej får leva vidare på den här nivån. Givetvis har man pratat om att börja om i systemet även under min tid. Sen har det av föreningsjuridiska skäl aldrig blivit ett skarpt alternativ och då såg vi lösningen med Hammarby som den bästa utvägen.
Laget tränar på Årsta IP på Södermalm och består nästan bara av "Hammarbyspelare". Finns det någon poäng att driva vidare det som IK Frej Täby?
– Successivt har det blivit så och det beror i grunden på svårigheten att ekonomiskt driva verksamheten från Frej-håll. Vi har inte haft underlaget. Jag upplever hela tiden att vi hade en bra dialog och transparens med Hammarby genom ordförande Richard von Yxkull och Jesper Jansson som jag haft mycket att göra med.
Dejemyr ser inte hur Frej i dagsläget ska kunna verka på hög nivå utan stöttning från annan klubb. Han har en förståelse för att vissa supportrar känner att klubben "kidnappats" - samtidigt som det varit den enda vägen, menar han.
– Vi har varit nästan överpedagogiska under årens gång kring den här frågan på våra medlemsmöten. Det är hopplöst att bedriva fotbollsklubb utan ekonomi. Det logiska kanske är att börja om och försöka bygga fungerande strukturer därifrån. Det är ingen dum tanke om du frågar mig.
– I grund och botten är det viktigaste att det finns en plattform för talanger att komma upp i elitfotbollen. Sen kanske det inte spelar så stor roll vad det är för färg på tröjan. Vi hade ett för stort glapp i Frej mellan ungdom och senior när vi inte kunde köra vidare med U21-serien på grund av ekonomi. Jag är glad att Täby FK (nykomling i division 1 norra) gjort en långsam men stabil satsning medan det i Frej gick för snabbt och explosivt fram.
Är det sorgligt att Frej snart kanske inte finns på elitnivå utan får börja om?
– Det är ju tråkigt. Samtidigt var det ett faktum när jag klev på det här styrelseuppdraget att vi behövde hitta en väg framåt. Det var en prekär situation för två år sedan och vi fick ägna oss åt "hjärt- och lungräddning". Det har varit en lång sorgeprocess kan man säga.
– Jag spelade själv många år i klubben på division 3-nivå och vi är några eldsjälar som jobbat otroligt hårt och som hade velat vara kvar på den här nivån. När smällen vi åkte på mot Umeå i kvalet blev ett faktum så kände vi nog allihopa åt vilket håll det barkade. Klart att det är surt om gulsvarta Frej inte kan vara kvar på den här nivån framöver.
Elvan omgång 25:
Den här artikeln handlar om: