Storklubbarna säger nej – men de går mot strömmen om VAR

Tio klubbar ska arbeta mot införandet av VAR i allsvenskan och superettan. Redan innan ett beslut tagits så är motståndet stort. En klubb har dock valt att avvakta med sin syn på VAR: Kalmar FF. 
– Det är en svår fråga där det finns både uppsidor och nersidor. Då är det viktigt att man ger sig tid att följa den här utvecklingen, och se var det slutligen hamnar, säger KFF:s ordförande Anders Henriksson.  

IFK Göteborg, Malmö FF, AIK, Djurgården, Hammarby – storklubbarna säger rakt av nej till VAR i allsvenskan. 

Totalt är det tio klubbar i allsvenskan och superettan som aktivt tagit ställning mot VAR efter årsmötesbeslut. Förutom ovan nämnda även Elfsborg i allsvenskan samt Gais, Gif Sundsvall, Helsingborg och Jönköpings Södra i superettan.
Liksom att supporterunionen SFSU har tagit ställning mot VAR.

Ett beslut från SvFF väntas i höst om videodomartekniken, som redan finns i ligor i 20-talet länder runtom i Europa. Tidigast det kan införas i Sverige är till nästa säsong 2022. FotbollDirekt skrev om hur motståndet började växa redan för ett år sedan

En klubb som hade frågan om VAR uppe på sitt årsmöte nyligen var Kalmar FF. Det fanns en motion till årsmötet från fem medlemmar om att KFF skulle arbeta mot VAR:s införande. Men beslutet blev ett annat på årsmötet. 
– Vi hade en motion från några av våra medlemmar till årsmötet. Jag misstänker att den nog sett ungefär likadan på andra klubbars årsmöten, från supporterunionen. Vi hade en diskussion i styrelsen. Det är en svår fråga, där det finns fördelar och där det finns nackdelar, säger KFF:s ordförande Anders Henriksson till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Då valde vi att till årsmötet lägga fram ett förslag om att vi följer frågan, vi avvaktar, och så fort det finns något nytt att ta ställning till så kommer vi tillbaka till det på medlemsmötet. Så frågan kommer att komma tillbaka till medlemsmötet när det händer något i frågan. 

– Motionen togs upp för omröstning, och då vann styrelsens förslag om att vi ska avvakta och återkomma till medlemsmötet. Jag kommer inte ihåg siffrorna, men det var runt 70-30 på styrelsens förslag.


Ett nytt medlemsmöte väntas innan sommaren, och ett definitivt beslut var man står kommer då:
– Det är en svår fråga där det finns både uppsidor och nersidor. Då är det viktigt att man ger sig tid att följa den här utvecklingen, och ser var det slutligen hamnar. Det var så vi resonerade i styrelsen. Frågan väcker väldigt mycket känslor, och det måste man ta på allvar. Lyssna på supportrarnas ingångar, och i vårt fall de medlemmar som lagt fram motionen. Det var det som var att vi från styrelsen sida valde att lägga fram det här förslaget på årsmötet. 

Kommer ni samla in mer information fram till dess kring VAR? 
– Ja, det är ett sätt att följa frågan. Om jag förstått det rätt så kommer SvFF och även SEF komma tillbaka med ytterligare nya tankar. Så vi ska noga följa vad som händer.

Vilka för- och nackdelar ser du? 
– Uppsidan är väl att det är väldigt många ligor i Europa nu som går åt det här hållet. Och det är klart att vi hamnar i ett läge där vi blir en bland inte så många ligor som väljer att inte införa VAR, om vi skulle välja det. Det är ett perspektiv man måste ta med.  

– Det andra perspektivet, som jag tycker är viktigt och som supporterunionen fört fram: Att känslan och nerven i fotbollen som helhet riskerar att försvinna. Det tycker jag måste man ta på allvar och lyssna på de signalerna. Så det är två perspektiv som måste vägas in.  


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: